ת”פ 52569/05/16 – מדינת ישראל נגד כפיר זנזורי,יואב כץ,יוגב בראל
בית המשפט המחוזי מרכז-לוד |
|
ת"פ 52569-05-16 מדינת ישראל נ' זנזורי(עצור בפיקוח) ואח'
|
|
1
בפני |
כבוד השופטת מיכל ברנט
|
|
בעניין: |
מדינת ישראל
|
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
1.כפיר זנזורי (עצור בפיקוח) 2.יואב כץ 3.יוגב בראל (עצור בפיקוח)
|
|
2
|
|
הנאשמים |
נוכחים: ב"כ המאשימה עו"ד מוניר ברהום
הנאשם ובא כוחו עו"ד יקי קאהן
גזר דין לנאשם 2 |
כללי
1. ביום
25.5.16 הוגש כנגד שלושת הנאשמים, בהיותם במעצר, כתב אישום אשר ייחס לנאשמים 1 ו-2
עבירות של קשירת קשר לביצוע פשע, ייצור הכנה והפקה של סמים מסוכנים ושיבוש מהלכי
משפט, ולנאשם 3 יוחסו עבירות של עסקה אחרת בסם מסוכן ושיבוש מהלכי משפט. בשולי כתב
האישום נתבקש בית משפט זה להכריז על הנאשמים 'סוחרי סמים' בהתאם ל
2. בהמשך
שוחררו הנאשמים ממעצר של ממש למעצר באיזוק אלקטרוני, ובעקבות מו"מ שהתנהל בין
הצדדים, הוצג לבית המשפט ביום 21.3.17 הסדר טיעון בעניינם של שלושת הנאשמים, הם
הודו והורשעו בעבירות שיוחסו להם בכתב האישום המתוקן בעניינם והוכרזו 'סוחרי סמים'
על פי
3. מעיון בעובדות כתב האישום המתוקן בו הודה הנאשם 2 עולה כי הנאשמים 1 ו-2 קשרו קשר בסמוך לדצמבר 2015 להקים מעבדה לגידול קנבוס בשיטת הידרו.
3
במסגרת הקשר שכר הנאשם 2 מתחם הכולל יחידת גג גדולה באזור התעשייה ברעננה בעלות של כ- 5000 ₪, וקיבל לידיו מפתח למתחם לרבות לגג ולמעלית המובילה אליהם. במסגרת הקשר רכש הנאשם 1 שתילי קנבוס, חומרי דישון, עציצים, ניירות כסף, שקי יוטה ציוד תאורה ואמצעים נוספים לצורך גידול הסם, אותם הניחו השניים בקומת הגג כדי שישמשו לבניית המעבדה.
בתאריך 9.5.16 ובמהלך התקופה עובר לכך הפיק הנאשם 1 במתחם קנבוס, בידיעתו של הנאשם 2, באמצעות הציוד שרכש.
ביום 9.5.16 הסיע הנאשם 1 את הנאשם 3 ואדם נוסף למעבדה כשברשות הנאשם 3 סך של 28,000 ₪ עמו התכוון לרכוש סם. כשהגיעו שוטרים למקום, הנאשם 1 לא פתח את הדלת, שלח הודעה לטלפון הנייד של הנאשם 2 בה כתב: "תעלם לכמה ימים" ולאחר שלח הודעה "אל תגיע". במעבדה נתפס סם מסוכן מסוג קנבוס במשקל של מעל 137 ק"ג נטו.
הנאשם 2 מחק מהטלפון הנייד שלו את הודעותיו של הנאשם 1, ומאוחר יותר בחקירתו טען בכזב כי הטלפון הסלולרי שלו נשבר ונמצא בתיקון במעבדה.
בגין מעשים
אלה הורשע הנאשם 2 בעבירות של קשירת קשר לביצוע פשע ושיבוש מהלכי משפט, עבירות לפי
סעיפים
4. על פי הסדר הטיעון, הופנו הנאשמים 1 ו-2 לשירות המבחן לעריכת תסקיר לעונש בעניינם, והנאשם 3 הופנה לממונה על עבודות השירות לעריכת חוות דעת בעניינו.
4
תסקיר שירות המבחן בעניינו של הנאשם 1 המליץ על שילובו של הנאשם 1 בטיפול גמילה בקהילת 'הדרך' בטרם גזירת דינו, וביום 17.7.17 קיבלתי המלצה זו ודחיתי את מועד הטיעונים לעונש בעניינו בשלושה חודשים.
הטיעון לעונש בעניינו של הנאשם 3 נדחה לחודש ספטמבר 2017.
תסקיר שירות המבחן בעניינו של הנאשם 2
5. מתסקיר שירות המבחן בעניינו של הנאשם 2 עולה כי הלה בן 32, סיים 12 שנות לימוד ושרת שירות צבאי מלא כלוחם חי"ר. לאחר שחרורו מהצבא עבד בעבודות זמניות ובעבודות נגרות. טרם מעצרו החל בלימודי חינוך במכללת בית ברל, והשתלב בעבודה כברמן בבית קפה וכמדריך חינוכי ב'בית הנער', מעון השייך לחסות הנוער המטפל בנערים בסיכון. הוא הבן השלישי, משפחתו נורמטיבית, ומדובר במעורבות ראשונה עם החוק. הנאשם 2 היה עצור בפיקוח אלקטרוני ובפיקוח שירת המבחן עד לחודש מאי 2017, במהלכו קיים קשר מעקבי שכלל שיחות פרטניות ו-2 בדיקות שתן מתוך 3 שמסר שנמצאו נקיות. הנאשם 2 שלל נזקקות טיפולית בתחום הסמים (דיווח על שימוש על רקע חברתי ) והודה כי ביצע את מעשיו בשל רצונו לרווח כספי מהיר, על מנת להרגיש תחושת שייכות וערך ועל רקע היכרותו עם הנאשם 1. על רקע המעשים התפתח משבר בינו לבין הוריו והם פנו לטיפול משפחתי. מדיווחיו של הפסיכותרפיסט עלה כי הנאשם 2 שיתף פעולה וגילה פתיחות וכנות בנוגע לנסיבות המעצר, כמו גם הכיר בטעויות שעשה. להתרשמות שירות המבחן, הנאשם 2 התקשה להסתגל ולבסס תחושת שייכות רגשית וחברתית לאחר שחרורו מהצבא, וחבר לגורמים שוליים, ההליך המשפטי היווה עבור הנאשם 2 גורם מרתיע ומציב גבול, ובשים לב להיעדר עבר פלילי ולמוטיבציה להשתלב בטיפול, המליץ שירות המבחן להטיל על הנאשם צו מבחן למשך שנה, לצד עונש של עבודות שירות אשר יבהיר לנאשם 2 את חומרת מעשיו והשלכותיהם.
טיעוני ב"כ הצדדים
5
6. ב"כ המאשימה עמד על הסיכון הטמון בהפצת 137 ק"ג של סם מסוכן אותו הפיקו הנאשמים במעבדה, על הפגיעה הפוטנציאלית של הסם בקרב צרכני סמים, ועל כך שמטעמים אלה עמד בית המשפט העליון לא אחת על כך ששיקולי הענישה וההרתעה בעבירת סמים יגברו על השיקולים האישיים. כן עמד ב"כ המאשימה על כך שמעשיו של הנאשם 2 בוצעו ממניע לרווח כספי מהיר וכי דגימת שתן אחת שמסר העידה על שימוש בסם, ועל שלילת נזקקות טיפולית מצדו במישור זה. בשים לב לחלקו של הנאשם 2, שהורשע בסיוע להפצת הסם, ובעבירת שיבוש עקב מחיקת הודעות מהטלפון הנייד, עתר ב"כ המאשימה לקבוע מתחם עונשי שנע בין 15 ל-25 חודשי מאסר בפועל, וכן להטיל על הנאשם 2 עונש של מאסר על תנאי, קנס וחילוט כל רכוש שהושג בביצוע העבירות.
7. ב"כ הנאשם 2 טען מצדו כי הנאשם 2 הינו צעיר ללא עבר פלילי אשר שהה חודשיים במעצר ממשי, לאחר מכן תקופה של כשנה במסגרת מעצר בית, מתוכם 10 חודשים במעצר באיזוק אלקטרוני, ללא הפרות תנאים וללא שנפתחו נגדו תיקים נוספים. חלקו במעשים התמצה בשכירת המקום תוך שידע מה ייעודו, ואין בדל של ראיה שהיה לו חלק נוסף מעבר לכך. כן עמד ב"כ הנאשם 2 על כך שמדובר במעידה חד פעמית וכי להתרשמות שירות המבחן הוא מתאים לשילוב בהליך טיפולי, והוא משתף פעולה. אשר לדגימת השתן החיובית טען כי בדיקה חוזרת שנערכה רבע שעה לאחר מכן נמצאה נקייה. בנסיבות אלה עתר ב"כ הנאשם 2 לקבוע כי המתחם העונשי נע בין 6 חודשי מאסר שיש וירוצו בעבודות שירות לבין 18 חודשי מאסר, ולהטיל על הנאשם את העונש ברף התחתון של המתחם בהתאם להמלצות שירות המבחן.
8. מטעם הנאשם 2 העידה הגב' אורית סייד יצחקי, עורכת דין במקצועה, בעברה יו"ר אל-סם רעננה וחברת הנהלה ארצית , סגנית וממלאת מקום ראש העיר רעננה, וחברת המשפחה, אשר העידה אודות משפחתו הנורמטיבית של הנאשם והתגייסות המשפחה על מנת לתמוך בנאשם 2 במעידתו, אודות אהבתו של הנאשם 2 לחינוך ולמוסיקה, אודות הכרתו בטעות בשיקול דעת שביצוע ורצונו להשתקם ולתרום לחברה.
9. אביו של הנאשם 2, מר אפרים כץ, העיד כי הערך העליון אצל הנאשם 2 הוא ערך החברות, כי חבריו הגיעו לביתם לתמוך בו, כי הילדים אותם לימד בכפר הנוער התחברו אליו וחיפשו אותו עם מעצרו, וביקש את רחמיו של בית המשפט.
6
10. אמו של הנאשם 2 העידה ביחס לנסיבות נטילת בדיקת השתן ומסרה כי ליוותה את בנה מספר רב של פעמים לבדיקות שתן במהלך תקופת התנאים המגבילים, וכי באחת הפעמים הבחינה בהתנהלות לא רגילה של הבודק ואכן התוצאה היתה חיובית, ועוד באותו יום נערכה בדיקה חוזרת שנמצאה תקינה.
11. כן הוגשה לעיוני אסופת מסמכים בעניינו של הנאשם 2 ובה מכתב המלצה אודותיו מגב' אדוה כץ רכזת מעון בית הנער, מד"ר משה טלמון פסיכולוג קליני ורפואי אודות הטיפול המשפחתי, תעודת שחרור מצה"ל, אישור אודות לימודים חלקיים של הנאשם 2 במכללת בית ברל עובר למעצרו, ומכתב המלצה ממעסיקו הנוכחי.
12. הנאשם 2 בדברו האחרון הביע צער וחרטה על מעשיו, ומסר שלא יחזור על הטעות שביצע. כן מסר שביצע 10 בדיקות שתן במהלך תקופת פיקוח המעצר אשר נמצאו נקיות, וכי לא הפר את תנאי המעצר.
דיון והכרעה
13. הנאשם הורשע בביצוע עבירות של קשירת קשר לביצוע פשע, סיוע לייצור הכנה והפקה של סמים ושיבוש מהלכי משפט, כאשר בצוותא עם אחר החליט להקים מעבדה ליצור והפקה של סם הקנבוס בשיטת הידרו, ולשם כך חתם על חוזה לשכירת מקום שישמש את אותה מעבדה. באותו מקום אכן הוקמה מעבדה בידיעתו, באמצעות הנאשם 1, אשר גידל והפיק בה במשך כחמישה חודשים את הסם האמור. עת אותרה המעבדה על ידי המשטרה נמצאו בה כ-137 ק"ג מהסם האמור, הנאשם 1 נמצא במקום בנוכחות קונה פוטנציאלי אשר הגיע לרכוש סם בסכום של כ-28,000 ₪. בזמן שהשוטרים התדפקו על דלתות המעבדה, שלח הנאשם 1 הודעות טקסט לאחר "אל תגיע" ולנאשם 2 "תעלם לכמה ימים". הנאשם 2 מחק הודעה זו ושיקר אודות פרט זה לחוקריו במהלך חקירתו.
7
14. ב"כ הנאשם ניסה להצביע על מעורבות מצומצמת של הנאשם 2 בפעילות המעבדה, אולם מההתרחשות המתוארת לעיל, בה הודה כאמור הנאשם 2, עולה דווקא כי מעורבותו של הנאשם 2 אינה מסתכמת אך בשכירת השטח מתוך מודעות לפעילות המתרחשת בה, אלא קיימת המשכיות בקשר עם הנאשם 1 המפעיל את המעבדה, אותה ביקש הנאשם 2 להסתיר. ברי, כי מבחינת עקרון אחידות הענישה חלקו של הנאשם 2 קטן מחלקו של הנאשם 1 במעשי העבירה, ועל כן הואשם והורשע בעבירת סיוע, אך חלקו אינו מבוטל.
15. היות אדם חלק ממערכת גידול והפקת סם, למטרות הפצתו, היא עבירה חמורה, אשר פוטנציאל הפגיעה שלה בציבור הוא קשה ועלול לגרום לנפגעים מרובים, מדובר בפגיעה בצרכני סמים "ותיקים" (מכורים לסמים), ובצרכני סמים "חדשים" או מתנסים, אשר נחשפים לראשונה לעולם הסמים על פוטנציאל הסיכון הגלום בכך, ופגיעה פוטנציאלית נוספת היא במעגלים הרחבים יותר, של קרובי צרכני הסמים ושל מעגלי פשיעה נוספים סביב עבירות אלה.
16. מקום שהנאשם שלפנינו היה חלק במערכת הקמה והפעלה של מעבדת סמים גדולה, אשר ייצרה קילוגרמים רבים של סם, תופעה שניתן לראותה נפוצה יותר ויותר במחוזותינו בעת האחרונה, הרי שהאינטרס הציבורי ושלום הציבור מחייבים נקיטת יד קשה וזאת באמצעות הטלת ענישה משמעותית.
17. להלן סקירת מדיניות הענישה הנוהגת במקרים דומים:
8
א. ע"פ 8988/16 אשר בן סימון נ' מדינת ישראל - המערער הורשע בעבירות של הכנה והפקה של סם מסוכן וכן בעבירת סחר ונטילת חשמל במרמה, בכך שהקים וניהל בביתו במשך מספר חודשים מעבדה לגידול קנבוס בכמות של כ-87 ק"ג, וכן באספקה של כמות קטנה של סם לאדם אחר. בית המשפט המחוזי קבע כי מתחם העונש ההולם נע בין 28 ל-48 חודשי מאסר בפועל, והמערער נדון ל-36 חודשי מאסר בפועל, מאסר על תנאי, קנס בסך 40,000 ₪ וחילוט סכום כסף וקטנוע. בית המשפט העליון לא התערב בעונש שנקבע על ידי בית המשפט המחוזי, תוך שעמד על ההלכה בעניין עבירות סמים הקובעת כי "נוכח חומרתן הרבה של אותן העבירות יש להתמודד מולן באמצעות ענישה משמעותית ומרתיעה (ע"פ 1654/16 שרר נ' מדינת ישראל, פסקה 9 (27.2017); ע"פ 1932/15 בן סעדון נ' מדינת ישראל, פסקה 27 (17.4.2016); ע"פ 2681/15 בן שטרית נ' מדינת ישראל, פסקה 70 (14.2.2016)), כי יש לבכר את שיקולי ההרתעה על השיקולים האישיים בעבירות מסוג זה (ע"פ 1274/16 עווד נ' מדינת ישראל, פסקה 10 (6.10.2016); ע"פ 4592/15 פדידה נ' מדינת ישראל, פסקה לז (8.2.2016)), וכי יש חשיבות בענישה כלכלית בעבירות סמים שעיקרן הוא בצע כסף (ע"פ 3669/14 גולן נ' מדינת ישראל, פסקה 22 (18.12.2016); ע"פ 7952/15 מדינת ישראל נ' שץ, פסקה 49 (15.2.2016)).
ב. רע"פ 6987/13 אברמוב נ' מדינת ישראל - המערער הורשע בעבירות של גידול סמים ובעבירות נלוות לאחר שגידל בדיקה שתילי קנבוס במשקל של כעשרה ק"ג נטו, המתחם העונשי שנקבע נע בין 6 ל-24 חודשי מאסר בפועל והושתו על המערער 12 חודשי מאסר בפועל, קנס בסך 7500 ₪ ועונשים נוספים. בית המשפט העליון דחה את בקשת רשות הערעור.
יודגש, כי בשני מקרים אלה הורשעו המערערים בעבירות כמבצעים עיקריים.
ג. ע"פ 6180/16 טאופיק אלחרומי נ' מדינת ישראל - המערער הורשע בסיוע לגידול סם מסוג קנאביס ובעבירות נלוות בגין סיועו בהשקיית שדה ובו שתילי קנבוס באזור מתוחם שהוגדר שטח צבאי סגור. משקל הסם שנמצא במקום עמד על כ-80 ק"ג נטו. בית משפט השלום קבע כי מתחם העונש ההולם נע בין 12 ל-24 חודשי מאסר בפועל, והשית על המערער בנסיבותיו (עבר פלילי והפעלת עונש מאסר מותנה) 20 חודשי מאסר בגין תיק זה. ערכאות הערעור לא מצאו להתערב בפסק הדין, וכבוד השופט דנציגר אף ציין בפסק דינו כי מדיניות הענישה בהתייחס לגורמים השונים בשרשרת גידול, ייצור והפקת סמים נמצאת במגמת החמרה בשנים האחרונות.
9
ד. ת"פ 41949-06-16 מדינת ישראל נ' דוד אדרי - הנאשם הורשע לאחר ניהול הוכחות בעבירות סיוע לגידול ולהחזקת סם מסוכן, בכך ששכר דירה בה נוהלה מעבדה שגודלו בה כ-109 ק"ג קנבוס, מבלי שהיתה לו מעורבות בניהול המעבדה ובעיסוק בסמים. בנסיבות אלה נקבע מתחם עונשי שנע בין 6 ל-18 חודשי מאסר בפועל, ובנסיבותיו של הנאשם, בעל עבר פלילי משמעותי, הושתה עליו שנת מאסר בפועל לצד עונשים נלווים.
18. בשים לב לפסיקה ולנסיבות המקרה דנן, לא ניתן לקבל את עתירתו העונשית של ב"כ הנאשם 2 ואת המלצות שירות המבחן, ואני קובעת כי מתחם העונש ההולם בנסיבות המקרה נע בין 12 ל-24 חודשי מאסר בפועל.
19. הנאשם הוא בחור צעיר
ללא עבר פלילי קודם, בן למשפחה נורמטיבית אשר שרת שירות קרבי מלא, ופעל פעילות
מבורכת עם ילדים ונוער בסיכון טרם מעצרו. הנאשם 2 מעד מעידה אשר יש לראותה כחד
פעמית, הודה במיוחס לו, הביע חרטה על מעשיו והחל לעבור הליך טיפולי תוך כדי תקופת
מעצרו בתנאים מגבילים. בני משפחתו וחבריו מקיפים אותו בתמיכה והוא בעל פוטנציאל
להמשך טיפול. נסיבות אלה הן נסיבות לקולא בתוככי מתחם העונש ההולם, ואתן להן את
מלוא משקלן, אולם אף לדעת ב"כ הנאשם 2 עצמו, בהגינותו, אלה אינן מצדיקות
סטייה ממתחם העונש ההולם מטעמי שיקום בהתאם לסעיף
20. בנוסף לאלה עליי להתחשב בתקופות בהן שהה הנאשם 2 במעצר, ובהן תקופה בת חודשיים במעצר ממשי, תקופה נוספת של כ-10 חודשים במעצר באיזוק אלקטרוני, ותקופה נוספת של כחודשיים במעצר בית בתנאים מגבילים. בכל אלה עליי להתחשב בגזירת עונשו בתוך המתחם, ועל כן יוטל על הנאשם 2 עונש המצוי ברף התחתון של המתחם.
21. בהתחשב באמור, אני מטילה על הנאשם 2 את העונשים הבאים:
10
א. 12 חודשי מאסר בניכוי ימי מעצרו 13.5.16 עד 17.7.16.
ב. 6 חודשי מאסר על תנאי, והתנאי שלא יעבור עבירה מהעבירות בהן הורשע וזאת למשך 3 שנים מיום שחרורו ממאסר.
ג. 5,000 ₪ קנס או 30 ימי מאסר תמורתו.
זכות ערעור לבית המשפט העליון תוך 45 יום מהיום.
ניתן היום, ה' אלול תשע"ז, 27 אוגוסט 2017, בהעדר הצדדים.