ת"פ 5823/04/22 – מדינת ישראל נגד סעיד אלרוח'
ת"פ 5823-04-22 מדינת ישראל נ' אלרוח'(עציר)
|
12 יוני 2022 |
1
כבוד השופטת אילה אורן
|
||
|
המאשימה
|
מדינת ישראל |
|
נגד
|
|
|
הנאשם |
סעיד אלרוח' (עציר) |
|
|
|
גזר דין |
כתב האישום
1. הנאשם הורשע על-פי הודאתו בעובדות כתב האישום מתוקן, שהוגש במסגרת הסדר טיעון דיוני, בביצוע עבירות כניסה לישראל שלא כחוק, לפי סעיף 12(1) לחוק הכניסה לישראל, התשי"ב - 1952, והחזקת סכין שלא כדין, לפי סעיף 186(א) לחוק העונשין, התשל"ז - 1977 (להלן: "חוק העונשין").
2. מעובדות כתב האישום המתוקן בהן הודה הנאשם עולה, כי בליל 2.4.2022 בשעה 03:01 שהה הנאשם, שהוא תושב האזור, ברכב שחנה בשולי הכביש ברחוב המחתרות בעיר רעננה, כשבכיסו סכין מתקבעת, ומבלי שיש ברשותו אישור שהייה, כניסה או עבודה בישראל כדין.
טעוני הצדדים לעונש
3. ב"כ המאשימה עוה"ד רוני אלסטר, טענה כי מתחם העונש ההולם בעבירות בהן הורשע הנאשם נע בין 8 חודשי מאסר בפועל ל- 18 חודשים, מאחר שנסיבות העבירה חמורות בשים לב שהנאשם נתפס בלילה כשבכיסו הסכין, כל זאת בתקופה ביטחונית רגישה. לעניין גזירת העונש בתוך המתחם נטען כי הפגיעה בערכים המוגנים גבוהה, ובשים לב לרישומו הפלילי של הנאשם שלחובתו הרשעה בעבירות דומות, נטען שיש לגזור עליו עונש הולם של 10 חודשי מאסר, לצד ענישה נלוות בדמות מאסר על תנאי, קנס והתחייבות. לתמיכה בטענותיה הפנתה המאשימה לפסיקה (אליה אתייחס בהמשך).
2
4. ב"כ הנאשם עוה"ד אחמד יאסין, טען כי מתחם העונש ההולם נע בין 45 ימי מאסר ועד 8 חודשי מאסר בפועל, והפנה להלכת אלהרוש, החלה על עבירות שהייה בלתי חוקית. בנוגע לעבירת החזקת הסכין, נטען כי זה הוחזק לשם הגנה עצמית בשל סכסוכים שיש לנאשם בשטחי האזור, ועוד נטען שהסכין אינה גדולה. לתמיכה בטיעוניו לעניין מתחם הענישה הפנה ב"כ הנאשם (אליה אתייחס בהמשך).
5. עוד טען ב"כ הנאשם כי יש לזקוף לקולה את גילו הצעיר של הנאשם בהיותו יליד 1997; את הודאתו במיוחס לו תוך נטילת אחריות מלאה למעשיו, ואת העובדה כי הוא שוהה במעצר מאז האירוע. בנוגע לרישומו הפלילי של הנאשם טען עוה"ד יאסין כי מדובר בהרשעה יחידה משנת 2016 ומאז חלף זמן רב. מכל הנימוקים הללו, עתר ב"כ הנאשם לגזור על הנאשם עונש מאסר בתחתית מתחם הענישה, כך שמאסרו של הנאשם יהיה כאורך ימי מעצרו.
6. בדברו האחרון אמר הנאשם כי שני תושבי אזור אחרים ששהו יחד עמו שוחררו, וכי הוא טעה שהביא עמו את הסכין, אך עשה זאת רק בשל סכסוכים שיש לו בשטחי האזור.
גזירת העונש
7. העיקרון המנחה בגזירת הדין הוא קיומו של יחס הולם בין חומרת העבירות בהן הורשע הנאשם בנסיבותיהן ומידת אשמו, לבין סוג העונש ומידתו. בהתאם לתיקון 113 לחוק העונשין, יש לקבוע את מתחם העונש ההולם לעבירה בה הורשע הנאשם, בהתחשב בחומרת הפגיעה בערכים המוגנים ובמדיניות הענישה הנוהגת, ולגזור את עונשו של הנאשם בתוך המתחם בהתחשב בנסיבות שאינן קשורות בעבירה, ובהן נסיבותיו האישיות.
קביעת מתחם העונש
8. כניסה לישראל בניגוד לחוק פוגעת בזכותה של המדינה לבחון הבאים בשעריה ולהציב תנאים לכניסתם, בין היתר, במטרה להגן על ביטחון המדינה והציבור. החזקת סכין שלא כדין פוגעת בשלום הציבור וביטחונו.
9. הוסכם על הצדדים, וכך נכון גם לדעתי, יש לקבוע מתחם אחד למעשיו של הנאשם ומובן שזה חמור משמעותית מהמתחם שנקבע לעבירות כניסה לישראל ללא עבירות נלוות (רע"פ 3677/13 אלהרוש ואח' נ' מדינת ישראל (9.12.2014)).
10. אפנה לענישה הנוהגת בעבירות כניסה לישראל והחזקת סכין (חלקה הוגשה על-ידי הצדדים) כדלקמן:
3
א. ברע"פ 322/15 ג'אנח נ' מדינת ישראל (22.1.2015) נדון נאשם בגין שני כתבי אישום, בעבירות החזקת סכין, ועבירות סמים. בנוגע להחזקת הסכין שנמצאה על גופו כאשר הגיע הנאשם לבית חולים לשם קבלת טיפול רפואי לאחר שנדקר נטען כי הוחזקה לשם הגנה עצמית. בהקשר זה נקבע כי טענת "החזקת סכין לשם הגנה עצמית צריכה להיעלם מנוף חיינו", בשל ריבוי עבירות האלימות כתוצאה משימוש בסכין. לפיכך, בגין עבירה זו נקבע מתחם הנע בין 6 חודשי מאסר ל- 12 חודשי מאסר בפועל. בסופו של יום נדון הנאשם למאסר ממושך בהתחשב גם בעבירת הסמים, בעברו הפלילי המכביד ומאסר מותנה שהופעל במצטבר. ערעור על חומרת העונש ובקשת רשות ערעור שהגיש הנאשם נדחו.
ב. בעפ"ג (י"ם) 63910-10-13 גמהור נ' מדינת ישראל (14.1.2014) נדחה ערעור שהגיש נאשם על חומרת העונש, לאחר שנגזרו עליו 9 חודשי מאסר בפועל, ומאסר מותנה למשך 6 חודשים הופעל במצטבר, וזאת בגין הרשעתו בעבירות כניסה לישראל שלא כחוק, הפרעה לשוטר והחזקת סכין, כשלחובתו עבר פלילי מכביד ביותר, ולאחר שנקבע מתחם עונש הנע בין חודשיים מאסר ועד 12 חודשי מאסר בפועל.
ג. ת"פ (כ"ס) 17102-04-21 מדינת ישראל נ' עדילי (22.5.2022) נדון נאשם שהורשע על-פי הודאתו בעבירות כניסה לישראל שלא כחוק והחזקת סכין יפנית, כשלחובתו הרשעה יחידה בעבירה של כניסה לישראל שלא כחוק. בית המשפט קבע מתחם הנע בין 6 חודשי מאסר בפועל ל- 18 חודשים, וגזר על הנאשם 7 חודשי מאסר (גזר הדין אינו חלוט, אך טרם הוגשו ערעורים).
ד. ת"פ (כ"ס) 27067-04-17 מדינת ישראל נ' זידאן (17.10.2017) נדון נאשם שהורשע לאחר ניהול הוכחות בעבירה של כניסה לישראל שלא כחוק והחזקת סכין. בית המשפט קבע טווח ענישה "שנע במספר חודשי מאסר", והשית על הנאשם שלחובתו הרשעה רלוונטית, מאסר בפועל למשך 6 חודשים, הפעיל במצטבר מאסרים מותנים, כך שסה"כ נגזר על הנאשם לרצות 15 חודשי מאסר בפועל.
ה. ת"פ (כ"ס) 43577-11-20 מדינת ישראל נ' אבו עטיוי (8.12.2020) נדון נאשם צעיר יליד 2001 נעדר עבר פלילי שהורשע על יסוד הודאתו בעבירות שהייה בלתי חוקית בישראל והחזקת סכין, למאסר למשך 50 ימים, לאחר שנקבע מתחם ענישה שנע בטווח של מספר חודשי מאסר.
ו. ת"פ (פ"ת) 27883-08-18 מדינת ישראל נ' חלאיקה (16.9.2018) נדון נאשם שהורשע על יסוד הודאתו בעבירות כניסה לישראל שלא כחוק, הפרעה לשוטר במילוי תפקידו והחזקת סכין. בית המשפט קבע מתחם הנע בין 45 ימי מאסר בפועל ועד 8 חודשי מאסר, והשית על הנאשם בהיותו צעיר נעדר עבר פלילי, מאסר בפועל למשך 45 ימים.
ז. עפ"ג (מרכז לוד) 27067-02-11 מסארווה נ' מדינת ישראל (17.5.2011) נקבע בפסיקה מנחה כי מי שמחזיק סכין, גם אם הוא נעדר עבר פלילי, יש להשית עליו מאסר בפועל וזאת במטרה למגר את תופעת הסכינאות.
4
11. ולענייננו, הנאשם נכנס לישראל שלא כחוק, מבלי שעבר את המסננת הביטחונית על ידי רשויות הביטחון ובכך קיים סיכון בפני עצמו. הנאשם נתפס כששהה ברכב בשעת לילה מאוחרת מאוד (3:01 לפנות בוקר), בטבורה של עיר, כשבכיסו סכין, וזאת כשפשר מעשיו ומטרת שהייתו במקום אינם ידועים. הסכין המתקבעת שהחזיק הנאשם, שאורך הלהב שלה 10 ס"מ, היא בעלת פוטנציאל פגיעה רב (טל/2). טענת הנאשם כי החזיק את הסכין מטעמים של "הגנה עצמית" בשל סכסוכים עם אנשים בשטחי האזור, בעייתית. נוסף על כך, נכון למועד ביצוע העבירה התמודדה ישראל עם מתיחות ביטחונית גוברת שהתבטאה בריבוי פיגועים קשים כלפי אזרחים בלב הערים. לפיכך, המעשים שביצע הנאשם בנסיבותיהם פגעו באופן ממשי בערכים המוגנים.
12. אשר על כן, בשקלול מעשי הנאשם בנסיבותיהם בשילוב עם הענישה הנוהגת, אני קובעת כי מתחם העונש ההולם נע בין 6 חודשי מאסר בפועל ועד 12 חודשים.
קביעת העונש בתוך המתחם
13. אשר לנסיבותיו האישות של הנאשם, לקולה אזקוף את גילו הצעיר בהיותו יליד 1997, את הודאתו במיוחס לו שהביאה לחיסכון בזמן שיפוטי, אף שעשה כן בפתח ישיבת ההוכחות. מנגד לחומרה, נתתי דעתי לעברו הפלילי של הנאשם, שלחובתו הרשעה רלוונטית משנת 2016. אז נדון בבית המשפט המחוזי בנצרת בגין עבירות כניסה לישראל שלא כחוק, החזקת סכין, שיבוש מהלכי חקירה וקשירת קשר לביצוע פשע, לעונש מאסר בפועל למשך 28 חודשים, ולענישה נלוות. משכך, לעברו הפלילי של הנאשם יש משקל לא מבוטל בגזירת העונש, נוכח העובדה כי הוא שב וביצע עבירות דומות חרף מאסר ממושך שריצה.
אשר על כן, החלטתי לגזור על הנאשם את העונשים הבאים:
א. מאסר בפועל למשך 8 חודשים, החל מיום מעצרו 2.4.2022.
ב. עונש מאסר מותנה למשך 6 חודשים, והתנאי הוא שהנאשם שלא יעבור הנאשם עבירת החזקת סכין למשך 3 שנים, מיום שחרורו ממאסר.
ג. עונש מאסר מותנה למשך 30 ימים, והתנאי הוא כי הנאשם לא יעבור עבירה של כניסה לישראל שלא כחוק, למשך 3 שנים, מיום שחרורו ממאסר.
ד. הנאשם יתחייב להימנע מכל עבירה בה הורשע למשך שנתיים מיום שחרורו ממאסר, וככל שיפר התחייבותו ישלם 2,000 ₪, וככל שלא יתחייב לפניי ירצה מאסר למשך 3 ימים.
5
ניתן צו להשמדת הסכין והשבת הטלפון הנייד לבעליו.
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי מרכז-לוד תוך 45 ימים.
ניתן היום, י"ג סיוון תשפ"ב, 12 יוני 2022, בנוכחות הצדדים: ב"כ המאשימה עו"ד אורית מנצ'יקובסקי, ב"כ הנאשם עו"ד פאדי חמדאן, בשם עו"ד אחמד יאסין מהסניגוריה הציבורית, הנאשם - הובא ע"י שבס. גזר הדין הוקרא לצדדים ותורגם לנאשם באדיבותו של עו"ד חמדאן.
הנאשם:
אני מבין את גזר הדין ומתחייב להימנע מעבירה בה הורשעתי למשך שנתיים מיום שחרורי ממאסר, ומבין שאם אפר התחייבותי אשלם 2,000 ₪.
12 יוני 2022
