ת"פ 60226/03/19 – מדינת ישראל נגד י' ש'
1
לפני |
כבוד השופט דוד שאול גבאי ריכטר
|
|
בעניין: |
המאשימה
|
מדינת ישראל ע"י ב"כ עוה"ד שירה מלול דבש מטעם תביעות ירושלים |
|
נגד
|
|
|
הנאשם |
י' ש' ע"י ב"כ עוה"ד רמי עותמאן |
|
|
|
גזר דין |
כתב האישום בו הודה הנאשם
1. הנאשם הודה בכתב האישום המקורי ללא הסדר טיעון בביצוע עבירות של החזקת נשק והחזקת חלק של נשק או תחמושת לפי סעיפים 144(א) ו-144(א) סיפא לחוק העונשין, התשל"ז-1977. בחודש אוגוסט 2019 בוצע חיפוש בביתו של הנאשם, ושם נמצא בחדרו מאחורי שידה אקדח מסוג "בול", שתי חבילות כדורים בקוטר 5.56, 3 מחסניות עטופות חמושות בכדורים כאמור, כפפות ומסכת סקי בצבע שחור.
מהלך הדיון
2. הנאשם הודה בכתב האישום ללא הסדר, כשהבהרתי לנאשם שמדיניות הענישה נוהגת מחייבת ענישה מאחורי סורג ובריח. כמו כן הוריתי על שליחת הנאשם לשירות המבחן לקבלת תסקיר.
תסקיר שירות המבחן
2
3. מהתסקיר עולה, כי הנאשם כבן 25, רווק ומתגורר בבית הוריו, בן למשפחה מרובת ילדים. הנאשם פרש מלימודים בתחילת תקופת התיכון ומתקשה בקריאה וכתיבה. הוא לא שמר על רצף תעסוקתי ולחובתו שתי הרשעות, האחת בגין הדחה בחקירה בגינה ריצה מאסר של חודשיים (עבירה מ-2020), והשניה בעבירת איומים (עבירה משנת 2018), בגינה הוטל עליו של"ץ שטרם סיים לרצות. הנאשם מתמודד נפש ובעברו מספר אשפוזים על רקע זה, בדומה לאביו ולחלק מאֵחיו, והרקע המשפחתי מורכב, והמצוקה הכלכלית עמוקה וקשה. הנאשם התקשה לקבל אחריות למעשים ובסופו של יום שירות המבחן, שלא התרשם מקיומם של דפוסים עבריינים, המליץ על הטלת מאסר בפועל ומאסר מותנה.
חוות דעת פסיכיאטרית
4. בעקבות המידע שעלה מתסקיר שירות המבחן, שלחתי את הנאשם לפסיכיאטר המחוזי לקבלת חוות דעת. מחוות הדעת לא עולה תמונה ברורה לגבי מצבו הנפשי של הנאשם ביחס לאבחון מדויק. צוין כי בטיפולים ובמעקב בהם היה הנאשם, אובחן כסובל ממצב פסיכוטי פרנואידי והתווה לו טיפול תרופתי. בנוסף עולה, כי הנאשם משתמש בסמים. הפסיכיאטר ד"ר איגור ברש סבר שהנאשם גילה התנהגות מגמתית בבדיקה שאינה אופיינית למהלכה של מחלה נפשית. לפיכך מצא הפסיכיאטר כי הנאשם אחראי למעשים וכשיר לעמוד לדין.
ראיות וטיעונים לעונש
5. ב"כ המאשימה הגישה את הרישום הפלילי של הנאשם, ולעומתה הגיש הסניגור מסמכים הנוגעים לתחלואה הנפשית הלא פשוטה ממנה סובל הנאשם לאורך שנים, לרבות אשפוזים בשנה החולפת. ב"כ המאשימה עתרה למתחם שבין 18 ל-36 חודשי מאסר בעבירת הנשק ומתחם מתון שבין מאסר מותנה ל-6 חודשים בגין החזקת התחמושת. היא עתרה להטיל עליו מאסר בן 24 חודשים וענישה נלווית. מנגד, הסניגור הדגיש את נסיבותיו האישיות של הנאשם. כמו כן ציין כי הנאשם מצא את הנשק ולא החזיקו למטרה כלשהי, וחלפו שעות ספורות מן המציאה ועד שנתפס עם הנשק. לא הוגשו אסמכתאות על כך. הסניגור עמד על חלוף הזמן ועל רמת הענישה שנהגה בזמן ביצוע העבירות שהיא מתונה יותר מרמת הענישה כיום.
קביעת מתחם העונש ההולם
6. בבוא בית המשפט לגזור את העונש, עליו לקבוע תחילה את מתחם העונש ההולם הנגזר מעקרון ההלימה בהתאם לערכים המוגנים ומידת הפגיעה בהם, נסיבות ביצוע העבירה ומידת אשמו של הנאשם ומדיניות הענישה הנוהגת.
7. אשר לערכים המוגנים - עבירות נשק מגלמות בתוכן את הפגיעה המירבית האפשרית בערך קדושת החיים והצורך לשמור על הסדר הציבורי. בענייננו מידת הפגיעה בערכים המוגנים ניכרת.
3
8. אשר לנסיבות ביצוע העבירות - הנאשם החביא בחדרו בבית הוריו נשק המסוגל להרוג ועשרות כדורים, יחד עם מסכה וכפפות. מדובר בנסיבות חמורות המלמדות על סיכון הסביבה הקרובה, וכן על כוונה אפשרית וממשית לעשות שימוש בנשק. בפועל לא נעשה שימוש בנשק אך את הנזק הפוטנציאלי לא ניתן להעריך, בשל האפשרות של קיפוח חייו של אדם.
9. אשר למדיניות הענישה הנוהגת - בית המשפט העליון שב והכריז על עבירות נשק כעל "מכת מדינה" המחייבת החמרה משמעותית בדמות שליחה למאסר ממש. ברע"פ 5613/20 אלהוזייל נ' מ"י (מיום 25.8.2020) נקבע כך בפסקה 8: "לגופם של דברים, עבירות בנשק הפכו בשנים האחרונות, למרבה הצער, לתופעה נפוצה בקרב אוכלוסיות שונות בחברה הישראלית, המביאה לעתים מזומנות לפגיעה בחפים מפשע ולאובדן חיי אדם. כתוצאה מכך, בית משפט זה שב וקבע כי מתחייבת החמרה ממשית בענישה על עבירות אלו, על מנת לשדר מסר מרתיע מפני ביצוען... ". לראיה, האזכורים הבאים:
א. רע"פ 2919/22 שעבאן נ' מ"י (מיום 1.8.2022) - בתיק זה החזיק הנאשם באקדח תקני ובו מחסנית טעונה ב-16 כדורים, כשזרק אותו מעבר לגדר עת הגיעו השוטרים. אושר מתחם שבין 12 ל-36 חודשי מאסר ועונש של 15 חודשי מאסר, שהוקל בשל פגם בביצוע החיפוש;
ב. עפ"ג (חיפה) 46460-02-22 מ"י נ' צואלחה (מיום 9.5.2022) - הנאשם החזיק באקדח תיקני ובמחסנית ריקה מוסלקים ליד ביתו. אושר מתחם שבין 8 ל-24 חודשים ועונש של 12 חודשי מאסר בפועל שהוחמר מ-8 חודשים בערכאה הדיונית;
ג. עפ"ג (חיפה) 10502-07-21 מ"י נ' קחלון (מיום 2.11.2021) - אדם שהחזיק באקדח תקני עם מחסנית ובה 14 כדורים. אושר מתחם שבין 9 ל-30 חודשי מאסר והעונש הוחמר ל-7 חודשי מאסר בפועל במקום 9 חודשי עבודות שירות.
ד. לא בכדי, הציג הסניגור פסיקה ישנה יותר, המלמדת על רמת ענישה מתונה יותר שלא כללה בהכרח מאסר בפועל, אך כאמור, הן המצב הפסיקתי והן המצב החוקי השתנו, וניכרת מגמת החמרה משמעותית בענישה ביחס לעבירות נשק. אך מובן, כי הנאשם נשפט על פי המצב המשפטי (בחוק העונשין) נכון למועד ביצוע העבירה.
4
10. מתחם העונש ההולם - נוכח האמור לעיל, מתחם העונש יעמוד על בין 12 ל-24 חודשי מאסר.
נסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה
11. מדובר בנאשם צעיר המגיע מרקע מורכב וממצוקה רבה. הוא הודה בפניי וחסך זמן שיפוטי. הוא סובל מתחלואה נפשית מורכבת, כפי שגם עולה מן המסמכים שהוגשו לי מטעם ההגנה. מנגד, לחובתו רישום פלילי בעבירות אלימות שאינו בגדר עבר פלילי אלא התרחש ברובו לאחר ביצוע המעשים שלפניי. שליחתו למאסר בלתי נמנעת נוכח חומרת העבירה, ואך מובן כי שליחתו למאסר ממושך עלולה להיות שלילית עבורו. לכן לא אמצה עמו את הדין, במובן זה שאסתפק בתקופה בראשיתהמתחם, מתוך השיקולים עליהם עמדתי.
המיקום במתחם
12. נוכח כל האמור, יש למקם את הנאשם בתחתית המתחם.
גזירת הדין
13. נוכח כל האמור, גוזר על הנאשם את העונשים הבאים:
א. מאסר בפועל לתקופה של 14 חודשים בניכוי מלא של ימי מעצרו של הנאשם על-פי חישוב שב"ס שיכריע. על הנאשם להתייצב לריצוי עונשו בבית הכלא "ניצן" ברמלה ביום 2.7.2023 עד לשעה 10:00 כשהוא מצויד בתעודת זהות ובעותק מגזר הדין. ב"כ הנאשם יכול לתאם את הכניסה למאסר, כולל האפשרות למיון מוקדם, עם ענף אבחון ומיון של שב"ס, טלפונים: 074-7831077/8.
ב. מאסר על תנאי של 8 חודשים, שלא לעבור עבירת נשק בתוך 3 שנים מיום השחרור;
ג. התחייבות בסך 20,000 ₪ שלא לעבור כל עבירת נשק בתוך שנתיים מהיום.
בשל הנסיבות האישיות המורכבות, החלטתי להימנע מהטלת קנס. עם זאת, מורה על חילוט כספים שהופקדו בתיק זה או בתיק המעצר.
מורה על השמדת המוצגים.
יש לשלוח לשירות המבחן.
5
זכות ערעור כחוק.
ניתן היום, ז' ניסן תשפ"ג, 29 מרץ 2023, במעמד הצדדים.
