ת"פ 66392/12/18 – מדינת ישראל,המאשימה נגד שאדי עלמי,הנאשם
בית משפט השלום בירושלים |
|
ת"פ 66392-12-18 מדינת ישראל נ' עלמי(עציר)
|
|
1
בפני |
כבוד השופטת ג'ויה סקפה שפירא
|
|
בעניין: |
מדינת ישראל - המאשימה
|
|
|
|
|
|
נגד
|
|
|
שאדי עלמי - הנאשם
|
|
|
|
ב"כ המאשימה: עו"ד הדס עמיר
ב"כ הנאשם: עו"ד נאהל זחאלקה
גזר דין |
כללי
1. הנאשם הורשע, על פי הודאתו בעובדות כתב אישום מתוקן בשנית, בשלוש עבירות הסתה לטרור, תשע- עשרה עבירות גילוי הזדהות עם ארגון טרור ועבירת ניסיון מתן שירות או העמדת אמצעים לארגון טרור. כתב האישום מתייחס לעשרים פרסומים שפרסם הנאשם בדף האישי שלו ברשת החברתית "פייסבוק", במהלך תקופה שבין 5.1.18 ל- 14.12.18 וכללו דברי שבח, אהדה, הזדהות, עידוד ותמיכה במעשי טרור ובעושיהם.
התכנים שפרסם זכו לחשיפה לפני 4,000 חבריו ועוקביו של הנאשם, ואפשרו לאחרים להביע תמיכה בהם באמצעות סימני חיבוב, תגובות ושיתופים.
2
בין הפרסומים שפרסם הנאשם נכללו סרטון שבו נראה המחבל יחיא עיאש ותמונה נוספת שלו יחד עם כיתוב בדבר קורות חייו והפיגועים שביצע, שלצידה כתב הנאשם "לא נשכח יא מהנדס...זכר עיאש... עיאש בא".
עוד פרסם הנאשם תמונה ובה נראים עשרות אנשים, ובהם גם מנהיג חמאס איסמעיל הנייה, נושאים את גופת המחבל עימאד אל עלמי עטופה בדגלי חמאס וגדודי עז א-דין אל קאסם, חלקם של האנשים רעולי פנים וחלקם עוטים על ראשם סרטים של גדודי אל קאסם. לצד התמונה כתב הנאשם: "האדמה היא המיטה שלי החול עוטף אותי... ליום כזה שעבדו העובדים. עימאד אל עלמי".
הנאשם פרסם תמונה של המחבל אחמד ג'ראר שביצע פיגוע ירי ונורה על ידי כוחות הביטחון ולצידה כתב "תנחומינו לעצמנו... אך לך ברכות על מה שמגיע לך יא אחמד".
יום לאחר אירוע שבו נפצעו מספר חיילי צה"ל בניסיון להסיר את דגל פלסטין מגדר ההפרדה שעליה הותקן מטען נפץ מוסתר, פרסם הנאשם פרסום המורכב מתמונת גדר ההפרדה, תמונת הדגל התלוי עליה ותמונת דם על האדמה ולצדם כתב "כובש ייזהר גם הדגל של פלסטין מתנגד. התקרב ותנסה." ליד הכיתוב הוסיף הנאשם סמליל של פצצה.
הנאשם פרסם תצלום נוסף ובו נראים בגדים מגואלים בדם מונחים על הרצפה יחד עם שני פלאפונים ולצדו כתב "פיגוע דקירה, פציעת ציוני באופן אנוש בירושלים המבצע שאהיד. אללה ואכבר תודה לאל. האינתיפאדה ממשיכה. אינתיפדת ירושלים". ימים מספר לאחר מכן, הנאשם פרסם פרסום נוסף ובו כתב "תודה לאלוהים על ברכת האסלאם. תודה לאלוהים על ברכת האחים. תודה לאלוהים על ברכת חמאס. תודה לאלוהים מאז ולתמיד # 90_שנה_ אחים".
פרסום נוסף שפרסם הנאשם הוא סרטון המתעד אימון במטווח של גדודי עז א-דין אל קאסם, שבו אדם לבוש מדי צבא מתאר את השתתפותו של המחבל מוחמד אחמד חג'ילה בפיגוע בנחל עוז. לצד הסרטון שבו ניתן לראות גם את המחבל עצמו כתב הנאשם "וידיאו לשאהיד מוחמד אחמד חג'ילה (בן 32) שהשתתף בפיגוע נחל עוז תוך כדי המלחמה על עזה שנת 2014 הפיגוע שבמהלכו נהרגו 9 חיילים ציוניים".
פרסום אחר כלל תמונה של בכיר החמאס עבדל אל עזיז רנטיסי ועליה נכתב ציטוט מדברי רנטיסי "המוות יבוא אם זה בדום לב או באפצ'י. אני מעדיף אפצ'י" לצד התמונה פרסם הנאשם פרסום בו כתב "הוא האמין באלוהים, ביקש את זה וקיבל באפצ'י. איזה אמונה דוקטור. האריה של פלסטין. הנץ של חמאס. הרופא המורד".
3
בראשית חודש מאי 2018, פרסם הנאשם פרסום ובו תיאור של משימה שבוצעה על ידי כוח צה"ל שנתקל במחבלים מגדודי עז א-דין אל קאסם ובו נכתב, בין היתר "וישלם האויב הציוני את המחיר הגבוה, ונאמר שתשלום החוב יבוא ואין מנוס בעזרת אלוהים והתוצאות יהיו כואבות לאויב ולג'יהאד ניצחון...". למחרת היום פרסם הנאשם סרטון המכיל סמל של גדודי עז א-דין אל קאסם ובו מזדהה אדם המופיע בסרטון כחייל בגדודים. בהמשך נראה המון הנושא גופה עטופה בדגלים של ארגון חמאס ודגלי גדודי עז א-דין אל קאסם. לצד הסרטון כתב הנאשם "המפגש הוא גן עדן".
ימים ספורים לאחר מכן, פרסם הנאשם פרסום בשבח הקוטלה אל אסלמייה, ארגון הסטודנטים של החמאס, ולמחרת היום שיתף סרטון העוסק בפעילות הג'יאהד האיסלמי לצדו כתב "הג'יהאד האיסלמי... שבירת שתיקה".
סרטון אחר אותו פרסם הנאשם הוא סרטון בו נראים חיילים של גדודי עז א-דין אל קאסם וברקע נשמעת תפילה ולצידה בקשה שהג'יהאד ינצח. סרטון נוסף פורסם על ידי הנאשם כחודש לאחר מכן, ובו נראים חיילי גדודי עז א- דין אל קאסם ויחידת "הצפרדעים האנושיים" של ארגון החמאס מתאמנים ליד הים. בסרטון מופיע הכיתוב "קומנדו הקאסם הימי מקור האימה של צבא הכיבוש" ולצד הסרטון כתב הנאשם "קומנדו הקאסם הימי מתפתח במהרה עם פחד ישראלי".
ביום 16.9.18, שבו בוצע פיגוע דקירה בצומת גוש עציון, פרסם הנאשם את הדברים הבאים: "בוקר של נענע פציעת שני מתנחלים פצעים קשים בפיגוע דקירות בצומת גוש עציון... חמאס בירך על הפיגוע אך לא נטל אחריות". באותו יום פרסם הנאשם שתי תמונות של המחבל וכתב "הכה והריח צועק שלום לבן חברון הגיבור" והוסיף שני סמלילי לבבות.
כחודש ימים לאחר מכן הנאשם פרסם סרטון המציג את ארגון החמאס ואת כלי הנשק העומדים לרשותו ולצידו כתב "# מתעצמים _התקציבים".
מספר ימים לאחר ביצוע פעילות של כוח צה"ל בעזה, במהלכה נהרג קצין בכיר, פרסם הנאשם שתי תמונות של מנהיג חמאס יחיא סינואר האוחז באקדח עם משתיק קול אשר נטען כי הושאר על ידי הכוח הישראלי בשטח לאחר הפעילות ולצידן כתב "לזכור 16.11" (תאריך האירוע). יום למחרת אותה פעילות, שיתף הנאשם תמונה שפורסמה מטעם גדודי עז א- דין אל קאסם ובה סמל הארגון וכן ארבע תמונות של אנשים, אשר לטענת החמאס השתתפו בפעילות צה"ל בעזה, שלצדן נכתב "מבוקשים", ובקשה לקבל מידע על האנשים המופיעים בתמונות אלה לצד מספרי טלפון ליצירת קשר. הנאשם שב ושיתף את התמונה במועד מאוחר יותר וכתב "הסתרה ציונים לתוכן הקאסם # שתף # שתף אולי זה יגיע". בפרסום נוסף שיתף הנאשם תמונה הכוללת מספר תמונות של אנשים שלטענת החמאס השתתפו בפעילות צה"ל בעזה, וכן קישור המפנה לכתבה על כך שהצנזורה הצבאית הישראלית אסרה על פרסום התמונות. לצד התמונה כתב הנאשם "#חוד_ החרב". בפרסום שלישי מאותו היום העלה הנאשם תמונות של אנשים שונים שלטענת החמאס השתתפו בפעילות צה"ל ולצדן פרסם פוסט בו התבקש הציבור ליצור קשר ולתת מידע על המופיעים בתמונות דרך מספרי טלפון או דואר אלקטרוני שפורסמו או למטה הקרוב של הנהגת גדודי עז א- דין אל קאסם.
4
מספר ימים לאחר מכן, פרסם הנאשם תמונה ובה 15 תצלומים של אנשים, שלטענת החמאס השתתפו בפעילות צה"ל בעזה, ובקשה מן הציבור למסור מידע על אודותיהם, ולצידה כתב הנאשם "תנסה לשתף תמונות המבוקשים כל שעה ותן לבקרה האלקטרונית לאבחן אותם קצת". באותו מועד פרסם הנאשם קריאה נוספת ליצור קשר ולמסור אינפורמציה להנהגת גדודי עז א-דין אל קאסם על זהות המופיעים בתמונות.
מספר שבועות לאחר מכן פרסם הנאשם תמונה מעצרת חמאס לציון 31 שנה לארגון וכתב "עכשיו הירוק שורף את ראשי הבוגדים הרועדים. צפו לפריצתם ביום המחרת בעזרת אללה # חמאס 31". באותו היום פרסם הנאשם פוסט בו כתב "הזעם בעיניך מודיע עליך שאתה חמאסניק" ולצד הכיתוב הוסיף סמליל של לב בצבע ירוק.
2. הצדדים הציגו הסדר דיוני במסגרתו תוקן כתב האישום, הנאשם הודה במיוחס לו והורשע. לא נערך הסדר לעניין העונש.
3. תסקיר שירות מבחן מיום 7.5.19 מלמד כי הנאשם בן 27, גרוש ללא ילדים ולפני מעצרו עבד במפעל. הנאשם נשר ממסגרת הלימודים בגיל צעיר על מנת לסייע בפרנסת משפחתו, אך התקשה לשמור על רצף תעסוקתי. אביו של הנאשם נפטר זמן קצר לאחר לידתו ואמו נישאה בשנית. על רקע זה חווה הנאשם ילדות מורכבת ורווית משברים. הנאשם נישא בגיל 22, ולאחר שנה התגרש. הגירושין היו ביוזמת אשתו, על רקע אורח חיים שולי שניהל הנאשם, שכלל שימוש בסמים לצד התנהלות נעדרת מחויבות כלפי בת הזוג. בעקבות הגירושין חווה הנאשם משבר רגשי ואושפז במחלקה לבריאות הנפש על רקע ניסיון לפגיעה עצמית, ובהמשך במעקב פסיכיאטרי וטיפול תרופתי אותם הפסיק לאחר זמן מה. משבר נפשי נוסף חווה הנאשם על רקע מעצרו. לנאשם הרשעה קודמת בעבירת אלימות. הוא החל לצרוך חשיש בגיל 17 ועם הזמן הפך השימוש לאינטנסיבי. הנאשם תופס את השימוש כמסייע בהתמודדות רגשית ולא ראה כל סיבה להפסיקו עד למעצרו הנוכחי, אך הוסיף כי מאז המעצר הפסיק את צריכת הסמים. הנאשם התקשה לקבל אחריות מלאה על העבירות, הודה כי פרסם את הפרסומים השונים אך טען שחשב שמדובר בהבעת דעה מותרת במסגרת דמוקרטיה. הנאשם טען כי לא ערך את תוכן הפרסומים בעצמו אלא שיתף תכנים קיימים וכי מעולם לא התכוון להסית לטרור או לספק שירות לארגון טרור. הוא שב ושלל כל קשר לארגונים החותרים תחת ביטחון המדינה.
שירות המבחן היה מעורב בעניינו של הנאשם כבר במסגרת תיק המעצר, שבעיצומו ביקש הנאשם להפסיק את הקשר עם השירות. קצין המבחן התרשם כי העבירות בוצעו בעקבות משבר רגשי עמוק וממושך, העדר יציבות תעסוקתית וצריכת סמים, כשברקע מאפייני אישיותו המופנמים של הנאשם, קשייו לתקשר עם הסביבה ומציאת דרך לביטוי עמדות קיצוניות להן נחשף ברשתות החברתיות ללא יכולת לשיקול דעת באשר להשלכות הפרסומים. יחד עם זאת התרשם קצין המבחן, כי ההליך המשפטי והמעצר חידדו את הגבול לנאשם, אם כי העריך שמדובר במודעות ראשונית ובסיסית בלבד.
5
קצין המבחן התרשם כי הנאשם מגלה קשיי התמודדות במישורי חייו השונים ומתקשה לגייס כוחות ולשמור על יציבות תפקודית לאורך זמן. הנאשם נעדר רשתות תמיכה ממשיות והוא תפס את הרשתות החברתיות כמקור להגברת תחושת שייכות והערכה עצמית. בולטים קשייו להתייחס באופן מעמיק לאורחות חייו ולדפוסי התנהגות מכשילים, הוא נוטה להתמקד במחירים האישיים שמשלם על מעשיו, אך מתקשה לבחון אותם באופן ביקורתי ואינו מבין באופן אמיתי את השפעותיהם. בהמלצתו שקל קצין המבחן גם את רצונו של הנאשם להשקיע מאמצים בשמירה על יציבות תעסוקתית ואת הצהרותיו בדבר הכוונה להימנע מחזרה על העבירות. שירות המבחן העריך כי קיימת רמת סיכון גבוהה להישנות התנהגות פורצת חוק בעתיד, ולפיכך המליץ לגזור על הנאשם עונש מאסר בפועל שיהווה גורם מציב גבול עבורו, לצד עונשים מותנים ארוכים ומרתיעים.
4. המאשימה ביקשה לקבוע בעניינו של הנאשם מתחם עונש הולם שבין עשרים וארבעה לארבעים חודשי מאסר בפועל, וביקשה לגזור על הנאשם עונש של שלושים חודשי מאסר בפועל ומאסר על תנאי משמעותי, תוך שהדגישה את הערכים המוגנים באמצעות העבירות והנזק שעלולות לגרום, את סירובו של הנאשם לטיפול, את הקושי שלו לקחת אחריות על המעשים ואת הסיכון להישנות העבירות כפי שהעריך שירות המבחן, המחדדים, על פי הנטען, את הצורך בשקילת שיקולי הרתעה אישית. המאשימה הפנתה לפסיקה כדי לתמוך בעמדתה העונשית.
5. ב"כ הנאשם, אשר תמך אף הוא טיעוניו בפסיקה, ביקש לקבוע מתחם עונש הולם שבין שישה לעשרים וארבעה חודשי מאסר, וביקש להסתפק בתקופת מעצרו של הנאשם עד כה. ב"כ הנאשם טען, כי הפרסומים שפרסם אינם מצויים ברף חומרה גבוה, כי אינם כוללים קריאות ישירות לביצוע מעשי אלימות, וכי אף העבירה החמורה של ניסיון למתן שירות לארגון טרור לא נעשתה בדרך של קשר ישיר עם הארגון, אלא בשיתוף פרסום שפורסם כבר על ידי אחרים.
ב"כ הנאשם הדגיש במיוחד את נסיבותיו האישיות של הנאשם כפי שעולות מתוך תסקיר שירות המבחן, ואת העובדה כי העבירות בוצעו על רקע משבר אישי קשה שחווה, מבלי שעמדו לרשותו גורמי תמיכה שבהם יכול היה להסתייע. ב"כ הנאשם הדגיש גם את העובדה כי מעצרו של הנאשם היווה עבורו משבר, שהוביל אף לשביתת רעב שלו, אך מנגד אילץ אותו גם להפסיק את השימוש בסמים, והיווה גם גורם מרתיע ומחדד גבול עבורו.
6. הנאשם בדברו האחרון אמר שכשפרסם את הפרסומים בגינם עומד לדין לא ידע את מידת הסכנה הכרוכה בהם, וכי התייחס אליהם כאל פרסום סתמי ברשת חברתית.
6
מתחם העונש ההולם
7. הערכים המוגנים באמצעות העבירות שביצע הנאשם הם שמירה על שלום הציבור ובטחונו, שמירה על הסדר הציבורי ועל שלמות הגוף והחיים, לנוכח החשש כי דברי ההסתה יובילו למעשים של ממש. הרצון לשמר ערכים מוגנים אלה, עשוי, לעיתים, להצר את חופש הביטוי, שהוא מערכיה הבסיסיים של מדינה דמוקרטית, ועל כן קבע המחוקק כי חופש הביטוי יוגבל רק במקרים שבהם הביטוי עשוי להוביל למעשי אלימות וטרור.
8. מרבית הפרסומים שפרסם הנאשם אינם כוללים קריאה ישירה לבצע מעשי אלימות או טרור, ואולם יש בהם דברי שבח מפורשים למעשים שכאלה ולמבצעיהם, וכן לארגוני טרור מוכרזים, ויש בהם גם דברי שבח מרומזים למי שייגש לבצע מעשי טרור דומים.
לא ניתן להתעלם גם מאותם פרסומים שבהם התבקש הציבור למסור מידע על אנשי ביטחון אשר נטען כי השתתפו בפעולת צה"ל, כאשר המטרה העומדת מאחורי הדברים, אף אם לא נכתבה במפורש, היא ברורה מאד- להוביל לפגיעה באותם אנשים.
9. הנאשם ביצע את העבירות לבדו ומיוזמתו. את מרבית הפרסומים, ובכלל זה גם את הפרסומים בהם התבקש מידע על אנשים שנטען כי היו מעורבים בפעילות צה"ל בעזה, לא חיבר הנאשם בעצמו, אלא שיתף תכנים שערכו אחרים. עם זאת, למרבית הפרסומים הוסיף הנאשם הערות תומכות וביטויי שבח ואהדה משלו.
10. הנאשם ביצע עבירות רבות בצורה עקבית ולאורך תקופה של כשנה. הגם שאין מדובר בעבירות מתוחכמות במיוחד או כאלה שדורשות היערכות מיוחדת מראש, לא ניתן לשער את הנזק העצום שעשוי להיגרם לנוכח ביצוען. הנאשם אינו דמות ציבורית בעלת השפעה ואולם פרסומיו המסיתים הרבים היו חשופים לעיני כ- 4,000 חבריו ועוקביו. פוטנציאל התפוצה של הפרסום הוא רחב ודי בלחיצת כפתור של מי מהחברים או העוקבים של הנאשם, אשר ישתף את הפרסום ותפוצתו תוכפל ותשולש מבלי שתהיה לנאשם כל שליטה על היקף האנשים שייחשפו לפרסום. אף אם הפרסומים לא כללו קריאה ישירה למעשי אלימות, לא ניתן להתעלם מהאפקט הסינרגטי שיש לפרסומים מסוג זה, וככל שאלה יתרבו כן יגבר החשש שמאן דהוא יחליט לנקוט בפעולת טרור.
11. הגם שקל, יחסית, לחשוף את העבירות שביצע הנאשם ולגלות את מבצעיהן, הנזק שעלול להיגרם עד לאכיפתן וכתוצאה מהן הוא גדול ועלול לעלות בפגיעה בגוף ואף בנפש.
7
12. עיון בפסיקה מלמד כי בגין מעשים דומים נגזרו עונשים שכללו רכיב משמעותי של מאסר בפועל. כך עולה מתוך הפסיקה שהגישו הצדדים, וראו גם עפ"ג (י-ם) 34162-11-17 עסילי נ' מדינת ישראל (פורסם בנבו 4.6.18); עפ"ג (י-ם) 35557-03-17 מדינת ישראל נ' זגארי (פורסם בנבו 12.7.17); עפ"ג (י-ם) 5007-06-17 מדינת ישראל נ' זידאני (פורסם בנבו 13.7.17). עם זאת, לא מצאתי בפסיקה שהוגשה מטעם המאשימה, יסוד לבסס עליו את עתירתה למתחם עונש העונש ההולם שלו היא טענה.
13. לנוכח האמור לעיל, מתחם העונש ההולם את מעשיו של הנאשם הוא בין עשרה לעשרים ושישה חודשי מאסר בפועל, לצד מאסר מותנה.
העונש המתאים לנאשם
14. שקלתי לזכות הנאשם את הודאתו במיוחס לו בעובדות כתב האישום המתוקן, שהיה בה חיסכון מסוים בזמן שיפוטי. עם זאת, הנאשם מתקשה להפנים את משמעותם האמיתית והמסוכנות של מעשיו, וככל שרואה פסול במעשים, הרי זה בשל המחיר האישי הכבד ששילם עליהם.
15. עובדה זו, כמו גם עברו הפלילי של הנאשם, הכולל הרשעה קודמת בעבירת אלימות, והעובדה שהנאשם חי אורח חיים שהוא למעשה התמכרותי לסמים טרם מעצרו, וביקש להפסיק הליך טיפולי שהוצע לו, מבססים את מסקנת שירות המבחן לפיה קיימת רמת סיכון לא מבוטלת להישנות התנהגות עוברת חוק ומסכנת.
16. בנסיבות אלה, הגם שלמעצר עצמו ולהליך המשפטי השפעה מרתיעה ומחדדת גבולות עבור הנאשם, קמה חובה לשקול בעניינו שיקולי הרתעה אישית, וכן שיקולי הגנה על הציבור, אשר יבואו לביטוי בתוך מתחם העונש ההולם.
17. מנגד, ניתן משקל מסוים לקולא לנסיבות חייו הקשות והמורכבות של הנאשם, אשר הובילו אותו שוב ושוב למשברים אישיים. עם זאת, משעה שהנאשם נעדר גורמי תמיכה חיצוניים, החשש שמא יפקדו אותו משברים אישיים נוספים שריר וקיים, ובהעדרם של כלים להתמודדות מיטיבה שאותם יכול היה הנאשם לרכוש במסגרת טיפול, אך בחר שלא לעשות כן, יש לתת לנסיבות חייו הקשות של הנאשם משקל מדוד בלבד.
8
18. שקלתי את העובדה כי הנאשם שוהה בכלא בטחוני, שהשהות בו קשה מהרגיל, עובדה שהובילה אותו למשבר נוסף ולשביתת רעב.
19. מכלול הנסיבות שאינן קשורות לביצוע העבירה מוביל למסקנה כי יש לגזור על הנאשם עונש המצוי בחלקו התחתון של מתחם העונש ההולם, אך לא בתחתית המתחם. אני גוזרת על הנאשם את העונשים הבאים:
א. ארבעה- עשר חודשי מאסר בפועל שיימנו מיום מעצרו של הנאשם 19.12.19.
ב. שבעה חודשי מאסר על תנאי למשך שלוש שנים מיום שחרורו ממאסר, שלא יעבור איזה מהעבירות שבהן הורשע.
20. המזכירות תעביר העתק גזר הדין לשירות המבחן.
21. זכות ערעור לבית המשפט המחוזי בירושלים בתוך 45 ימים מהיום.
ניתן היום, כ"ח חשוון תש"פ, 26 נובמבר 2019, בנוכחות הצדדים.
