ת"פ 70576/01/23 – מדינת ישראל – תביעות נגב נגד עטרת אל ולידי (עציר) – הובא שב"ס
בית משפט השלום בבאר שבע |
|
ת"פ 70576-01-23 מדינת ישראל נ' אל ולידי(עציר)
|
|
בפני |
כבוד השופטת שוש שטרית
|
|
|
המאשימה
|
מדינת ישראל - תביעות נגב ע"י ב"כ עוה"ד זוהר נאור |
|
נגד
|
|
|
הנאשם |
עטרת אל ולידי (עציר) - הובא ע"י שב"ס ע"י ב"כ עוה"ד דרייגו |
|
|
|
גזר דין |
על יסוד הודאתו בעובדות כתב האישום המתוקן, הורשע הנאשם בהחזקת סם מסוכן שלא לצריכה עצמית, עבירה לפי סעיף 7(א)+(ג) רישא בפקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש] תשל"ג - 1973; הסתייעות ברכב לעבור עבירה, עבירה לפי סעיף 43 לפקודת התעבורה (נוסח חדש), תשכ"א - 1961.
עובדות כתב האישום המתוקן
1. מעובדות כתב האישום המתוקן עולה כי ביום 17.01.2023, סמוך לשעה 18:50 על כביש 40 בסמוך לבית קמה, נהג הנאשם ברכב לכיוון כללי צפון ובתוך כך החזיק הנאשם בתא המטען של הרכב בשקית ובה סם מסוכן מסוג קנבוס במשקל כולל של 2 ק"ג נטו.
בעשותו את המתואר, הסתייע הנאשם ברכב לביצוע העבירה ובמעמד כך החזיק בסך של 6,125 ₪.
תמצית טיעוני הצדדים לעונש
ההסדר לא כלל הסכמה לעונש והצדדים טענו באופן חופשי.
2. בטיעוניה בכתב ועל פה עתרה התביעה לקבוע את מתחם העונש ההולם את מעשי הנאשם, בין 12 ל -24 חודשי מאסר בפועל. בטיעוניה הרחיבה בפגיעתן של עבירות הסמים בערכים החברתיים שנועדו להגן על שלומו ובריאותו של הציבור ולמנוע עבירות נלוות להן בתחום הרכוש. נטען לפגיעה משמעותית בערכים המוגנים נוכח כמות הסם אשר החזקתו הייתה ברכב בו נהג הנאשם כשבנוסף נתפס מחזיק כ-6,000 ₪, אשר לדידה מלמדות על פוטנציאל הפצה גבוה של הסמים שנתפסו ברשותו.
באשר לעונשו של הנאשם, ציינה בעברו הנקי, אחריות שלקח על מעשיו והודאתו שחסכה ניהול משפטו על השלכותיו, ועתרה לגזור את עונשו למאסר בחלק התחתון של מתחם העונש. כמו כן, עתרה להשית עליו מאסר על תנאי, קנס משמעותי ופסילת רישיון הנהיגה בפועל ועל תנאי.
עוד עתרה התביעה, להכריז על הנאשם כסוחר סמים ולחלט את הרכב אשר שימוש אמצעי לביצוע העבירה
3. הסנגור, עוה"ד דרייגור, ציין גם הוא בפגיעת הנאשם בערך המוגן שנועד להגן על שלומו ובריאותו של הציבור, אם כי לטענתו, מידת פגיעתו אינה משמעותית כפי טענת התביעה. בקשר לכך, ציין בעובדה כי סם הקנבוס אינו מבין הקשים שבפקודת הסמים, ואשר בתפיסתו נמנע נזק ישיר, ובכל הנוגע לפוטנציאל הנזק, הדגיש במצבו הגולמי של הסם בעת תפיסתו, מבלי שנמצאה אינדיקציה אחרת לסחר, כמו למשל חלוקה למנות, משקל, רשימת שמות וכדומה.
נטען כי מתחם העונש לו עתרה התביעה רחוק ממדיניות הענישה הנוהגת בעבירות סמים בנסיבות דומות או קרובות למקרה דנן. בתימוכין הפנה למקרים בפסיקה בהם דובר בהחזקה שלא לצריכה עצמית ואף בגידול סמים בכמויות גדולות משמעותית. כך למשל, בת"פ 64166-09-19, גידול סמים בכמות של 141 ק"ג ולצדו עונש בן 28 חודשים. ת"פ 52341-07-20, גידול של 250 ק"ג וגניבת חשמל לצורך הגידול ולצדו עונש בן 28 חודשים. גולדשטיין, ת"פ 14313-09-19 (מחוזי לוד), שם הנאשם גנב חשמל בשיעור של 86 אלף ₪ וגידל 266 קילו והוא נידון ל-20 חודשים.
הוסיף והפנה לת"פ 8417-04-22 שם דובר בנאשם שהחזיק ברכב בו נהג, 550 גרם סם מסוג קנבוס שהיה מחולק ל-33 שקיות, שברי כי היו מיועדות להפצה וסחר, ושם עתרה התביעה למתחם עונש שבין 12 - 24 חודשים. לדידו של הסנגור, מתחם העונש ההולם את מעשי הנאשם צריך וינוע בין 3 ל 8 חודשי מאסר בפועל.
אשר לעונשו של הנאשם , עתר לגזור בתחתית המתחם, בהינתן עברו הנקי. האחריות שנטל על מעשיו והודאתו שחסכה משאבים רבים הכרוכים בניהול משפטו. ב"כ הנאשם סבור כי אין בנסיבות המקרה הנדון לצד עברו של הנאשם כדי להצדיק חילוט רכבו של הנאשם, ובין היתר, הפנה לת"פ 10382-08-22, מדינת ישראל, נגד שייך אלעיד, שם דחה בית המשפט עתירת התביעה לחילוט רכבו של מי שנתפס כשברכב בו נהג נמצאו 3 קילו של חשיש שהיה מחולק ל 30 פלטות. הפנה שנית לת"פ 8417-04-22 הנזכר לעיל, אליו הפנתה התביעה גם בעתירתה לחלט את הרכב, והדגיש את ההבדל בין נסיבות ביצוע עבירת הסמים לרבות כי הנאשם במקרה הנ"ל הינו בעל עבר פלילי בתחום הסמים. אשר לפסילת הנאשם מלנהוג, ביקש שלא להחמיר עמו ושזו תהא מידתית. אשר לכספים שנתפסו ברשות המשיב, טען כי בהעדר ראיה לסחר בסמים, יש לדחות את בקשת התביעה לחילוט הכספים.
הנאשם בדבריו, מסר כי הוא בוש במעשיו וחזר והביע חרטה.
דיון והכרעה
מתחם העונש ההולם
4. מתחם העונש למעשה העבירה נקבע בהתאם לעיקרון ההלימה, לפיו נדרש יחס הולם בין חומרת מעשה העבירה בנסיבותיו ומידת האשם של הנאשם, לבין סוג ומידת העונש המוטל עליו. ביישום עיקרון זה, על בית המשפט להתחשב בערך החברתי שנפגע ומידת הפגיעה בו; במדיניות הענישה הנוהגת ונסיבות הקשורות בביצוע העבירה.
הערכים המוגנים בבסיס האיסור על עבירות סמים, נועדו להגן על שלומו ובריאותו של הציבור מפני פגיעתם הקשה של הסמים, אשר היקפה רחב והשפעתה משלחת בחברה בריאותית, חברתית וכלכלית. לשיקולי ההרתעה יינתן משקל נכבד במכלול השיקולים לעונש בעבירות סמים ראו למשל, בע"פ 9482/09 ביטון נגד מדינת ישראל (2011) ובע"פ 211/09 אזולאי נ' מדינת ישראל (22.6.2010)
"הענישה בעבירות מסוג זה נועדה, קודם לכל, לשרת את מטרת הגמול לעבריין על עיסוק בסם העלול לסכן חיי אדם ולפגוע בבריאות המשתמשים בו; שנית, על העונש להעביר מסר חד-משמעי של הרתעה ביחס לעבריינים פוטנציאליים, ולשמש אות אזהרה אפקטיבי לכל מי שמתכוון לקחת חלק במערכת ההעברות והסחר בסמים, תהא אשר תהא הפונקציה אותה הוא ממלא בשרשרת זו של העברת הסם מיד ליד".
מידת פגיעת הנאשם בערכים המוגנים, אינה גבוה. בחינת הנסיבות הקשורות לעבירה, על פי רוב, תביא בחשבון את סוג וכמות הסם, אופן החזקתו ועד כמה נראה כי ההחזקה קרובה יותר להפצה וסחר (חלוקה למספר רב של מנות לצריכה עצמית, כספים שנתפסו, משקל אלקטרוני, רשימת שמות וכדומה). במקרה הנדון מדובר בהחזקת סמים מסוג קנבו שאינו נמנה עם הסמים הקשים שבפקודת הסמים, אם כי כבר יאמר שהינו סם מסוכן ובעל פוטנציאל לסכן את בריאות הציבור, ואשר המאבק בהפצת הסמים כולל הפצת סמים קלים כדוגמתו. כמות הסמים שנתפסו בצורתם הגולמית כצמח, עמדה על 2 ק"ג, כמות שאינה קטנה, אם כי לא נמצאה ראיה, אף לא אינדיקציה למטרת סחר או הפצה. לצד האמור, נמצא חומרה בעובדה שהסמים נתפסו ברכבו של הנאשם בעת שהוא נוהג ברכב.
בחינת הענישה הנוהגת בעבירה של החזקת סמים שלא לצריכה עצמית, מעלה מתחמי ענישה שבין מספר חודשים קצר, שיכול וירוצו בעבודות שירות ועד 18 חודשי מאסר בפועל, אשר נקבעו ואושרו במנעד רחב של כמויות סמים מסוג קנבוס שהוחזקו שלא לצריכה עצמית. כך למשל:
ברע"פ 1830/16 רקיבי נגד מדינת ישראל (11.4.16) אושר מתחם עונש הנע בין 6 ל 15 חודשי מאסר בפועל, בנסיבות בהן החזיק הנאשם ברכבו, סם מסוג חשיש מחולק לאריזות רבות במשקל כולל של כ - 2,300 גרם. עונשו של הנאשם, נעדר עבר פלילי ותסקיר חיובי, נגזר ל 8 חודשי מאסר בפועל.
ברע"פ 322/15 ג'אנח נ' מדינת ישראל (22.1.15) אושר מתחם עונש בין 7 ל 18 חודשי מאסר בפועל, בנסיבות בהן החזיק הנאשם בבית מגוריו, סם מסוג חשיש במשקל של כ - 400 גרם.
ברע"פ 2590/10 שגיא נ' מ"י (8.4.2010), נדחתה בקשה על חומרת העונש שהושת על המבקש - 6 חודשי מאסר שירוצו בעבודות שירות. המדובר בנאשם צעיר ונעדר עבר פלילי, עליו המליץ שירות המבחן לביטול הרשעתו והשתת צו של"צ. המבקש הורשע בהחזקת סמים מסוג חשיש במשקל 256.58 גרם נטו, סם סוג קנבוס במשקל של 13.11 גרם נטו, כלים להכנת סם ומשקל אלקטרוני.
ברע"פ 10423/09 שורר נ' מ"י (26.4.2010), נדחתה בקשה של מבקש שהיה בן 51 שנים, נעדר עבר פלילי, עליו נגזרו 6 חודשי מאסר על דרך עבודות שירות, בניגוד להמלצת שירות המבחן להימנע מהרשעתו. המדובר במי שהחזיק סם מסוג קנבוס במשקל של 574.75 גרם, וערעורו ובקשת רשות ערעור, כאמור, נדחו.
בת"פ (שלום ב"ש) 51742-07-21מדינת ישראל נ' אלעסלה (14.11.22) נקבע מתחם עונש הולם בין מספר חודשים קצר שיכול וירוצו בעבודות שירות ועד 12 חודשי מאסר בפועל, בנסיבות בהן הורשע נאשם בהחזקת 600 גרם סם מסוג קנבוס, מתחת למושב האחורי ברכב בו נהג על כביש 40, במטרה להעבירם לאחר.
ת.פ (שלום ב"ש) 14656-12-20 מדינת ישראל נ' אלעלאוין, נקבע מתחם עונש הולם בין מספר חודשים ועד 18 חודשי מאסר בפועל בעניינו של מי שהורשע בהחזקת 457 גרם קנביס שלא לצריכה עצמית, בביתו. עונשו של הנאשם, בעל הרשעה אחת קודמת בעבירת סמים (החזקה לצריכה עצמית) נגזר ל 8 חודשים והופעל מאסר על תנאי בן 4 חודשים כך שחציו ירוצה בחופף וחציו במצטבר.
בת"פ (ב"ש) 14782-06-18 מדינת ישראל נ' אלעול (7.1.20) נגזרו 9 חודשי מאסר לריצוי בעבודות שירות, על הנאשם, צעיר נעדר עבר פלילי שבעניינו הוגש תסקיר חיובי, אשר הורשע בהחזקת סמים מסוג קנבוס במשקל 3.8 ק"ג שלא לצריכתו העצמית.
סיכום האמור, לאחר שנתתי דעתי למכלול השיקולים הנדרשים לקביעת מתחם העונש ההולם את מעשי העבירה אותה ביצע הנאשם, לרבות מידת פגיעתו בערכים המוגנים והענישה הנוהגת במקרים הקרובים בנסיבותיהם, הנני לקבוע את מתחם העונש ההולם כך שינוע בין מספר חודשים קצר שיכול וירוצו בעבודות שירות ועד 12 חודשי מאסר בפועל.
עונשו של הנאשם
5. בגזירת העונש המתאים לנאשם בגדרי מתחם העונש ההולם שנקבע, אתחשב בנסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירות, ככל שישנן כאלה.
על הנאשם הנותן את הדין, נלמד מכתב האישום כי הוא יליד 1993, ומטיעוני הצדדים כי הוא נעדר עבר פלילי. לא התבקש וממילא לא הוגש תסקיר של שירות המבחן.
בעבירות סמים, הבכורה היא לשיקולי הרתעת היחיד והרבים ולאינטרס הציבורי על פני נסיבותיו האישיות של הנאשם (ע"פ 3820/09 מדינת ישראל נ' אוחיון), אם כי במקרה דנן, אין בידי בית המשפט אף לשקול בנסיבותיו בהעדר נתונים.
בגדרי השיקולים לעונש יובא בחשבון כי כמות הסם שהוחזקה, והסתייעות ברכב להעברת הסמים ממקום למקום מחייבים ענישה כלכלי והשתת פסילת רישיון נהיגה, בפועל ועל תנאי.
לקולת עונשו של הנאשם, יינתן משקל לאחריות שלקח הנאשם על מעשיו והודאתו שחסכה משאבים ציבוריים משמעותיים. מכאן, בהעדר הרשעות קודמות ולאור שיתוף הפעולה מצדו של הנאשם והודאתו בהזדמנות הראשונה - יושת עונש על הצד הנמוך של המתחם.
מכלל האמור, לאחר שהבאתי בחשבון את מכלול השיקולים הנדרשים לבחינת עונשו של הנאשם, אני גוזרת את עונשו כדלקמן:
א. 6 חודשי מאסר בפועל החל מיום מעצרו על פי רישומי שב"ס.
ב. 10 חודשי מאסר על תנאי, למשך שלוש שנים ממועד שחרורו ממאסר, שלא יעבור עבירות
סמים מסוג פשע.
ג. 4 חודשי פסילה בפועל מלנהוג/לקבל/להחזיק רישיון נהיגה בפועל. מניין הפסילה יחל מיום שחרורו מהמאסר ובכפוף להפקדת רישיון הנהיגה במזכירות בית המשפט.
ד. 5 חודשי פסילה על תנאי, מלקבל/להחזיק רישיון נהיגה, והתנאי הוא שהנאשם לא יעבור עבירות של נהיגה בזמן פסילה ועבירת סמים מסוג פשע, משך 3 שנים מיום שחרורו ממאסר.
ה. קנס בסך 6,000 ₪ או 30 ימי מאסר תמורתם. בהסכמת ההגנה, הקנס יקוזז מסכום הכספים התפוסים אצל המאשימה וככל שתהא מניעה לכך, כי אז ישולם הקנס תוך 90 ימים מהיום, אחרת ישא הפרשי הצמדה וריבית כחוק.
אשר לעתירת התביעה לחלט את הרכב בו נהג הנאשם, בהינתן נסיבות ביצוע עבירת הסמים (כמות ואופן ההחזקה) לרבות אופן הסתייעות הנאשם ברכב; בהעדר ראיות לסחר בסמים או על מעורבות עמוקה בעולם הסמים - סבורני כי היענות לעתירה זו תהא לא מידתית.
במקרה דנן כמו במקרים אחרים שנסיבותיהם קרובות אף חמורות הרבה יותר, קביעת גובה העיצום הכספי שיושת על הנאשם, תביא בחשבון את נסיבות ביצוע העבירה שהייתה כרוכה בהסתייעות ברכב.
הרכב - מסוג קיה ל.ז 41-433-85 - יוחזר למשיב באמצעות אחיו, מטעב ולידי, ת"ז 201482676.
צו כללי להשמדת הסמים.
את הקנס ניתן לשלם באחת מהדרכים הבאות: בכרטיס אשראי - באתר המקוון של רשות האכיפה והגבייה WWW.eca.gov.il מוקד שירות טלפוני בשרות עצמי (מרכב גבייה) - בטלפון 35592* או בטלפון 073-2055000. במזומן בכל סניף של בנק הדואר - בהצגת תעודת זהות בלבד (אין צורך בהצגת שוברי תשלום).
הודעה זכות ערעור.
ניתן היום, ט"ז סיוון תשפ"ג, 05 יוני 2023, במעמד הצדדים.
