ת"פ 7408/03/20 – מדינת ישראל נגד אדם יונתן רם
בפני |
כבוד השופטת מרב גרינברג
|
|
בעניין: |
המאשימה
|
מדינת ישראל ע"י ב"כ עוה"ד ליטל שירי |
|
נגד
|
|
|
הנאשם |
אדם יונתן רם ע"י ב"כ עוה"ד דני גרינברג |
|
|
|
גזר דין |
1. הנאשם שלפניי נותן דינו בגין הרשעתו בעבירה של ייבוא סם מסוכן לפי סעיף 13 וסעיף 19א לפקודת הסמים המסוכנים התשל"ג-1973. כמפורט בכתב האישום המתוקן, הנאשם נכנס לארץ מברלין כשברשותו מזוודה ובה הוטמנו בתוך תחתית כפולה שלוש שקיות המכילות כמות עצומה של 26,656 טבליות סם מסוג MDMA. עוד צירף את ת"פ 36803-04-20 והורשע בעבירת איומים לפי סעיף 192 לחוק העונשין והטרדה באמצעות מתקן בזק לפי סעיף 30 לחוק התקשורת [בזק ושידורים] תשמ"ב-1982.
2. ביום 15.12.20 הציגו הצדדים הסדר דיוני, הנאשם הורשע בכתב האישום המתוקן והופנה לתסקיר. הנאשם שוחרר לחלופה טיפולית במסגרת הליך המעצר ועבר בהצלחה הליך גמילה ממושך, ושירות המבחן המליץ בתסקיריו על ענישה שיקומית. המאשימה מסכימה לחריגה ממתחם הענישה לצרכי שיקום ולעונש של עבודות שירות, ההגנה מבקשת לאמץ את המלצת שירות המבחן במלואה ולהסתפק בצו של"צ.
פירוט הליכי הטיפול והמלצות שירות המבחן
3. בעניינו של הנאשם התקבלו מספר תסקירים, כעולה מהם, הנאשם בן 35, אב לילדה בת 5. הנאשם, בן קיבוץ, החל להשתמש בסמים בגיל צעיר והתקשה להתמיד במסגרת לימודית. בהמשך התגייס לצבא, שירת כלוחם קרבי וביצע את תפקידו בהצלחה ולשביעות רצון מפקדיו (הוגש לתיק עותק מתעודת השחרור מהצבא). לאחר שחרורו, החל לעבוד כחוקר פרטי, וקיים קשר זוגי שאופיין בחוסר יציבות, במסגרתו נולדה בתו.
4. כחצי שנה עובר למעצרו חלה התדרדרות קשה במצבו עקב התמכרותו לסם הקוקאין, הנאשם ניהל אורח חיים הממוקד בהשגת הסם ומימונו תוך שהעמיק קשריו השוליים, אלו אף עמדו ברקע הסתבכותו בתיק זה. בשלב זה אף פנה, ביוזמת משפחתו, למרכז טיפול פרטי המעניק טיפול פסיכולוגי רגשי אך לא הצליח להתגייס לטיפול. במסגרת הליך מעצרו, שוחרר לחלופת גמילה בקהילת "אילנות", עבר בהצלחה הליך גמילה ממושך, השתלב בקהילה, הנאשם נקי מסם מאז מעצרו, בהמשך עבר להתגורר בהוסטל. בשלב זה, שכלל עבודה מחוץ להוסטל חלה נסיגה משמעותית בתפקודו שכללה הפרת חוקי הקהילה, קשיים רגשיים והתנהלות בעייתית. בהמשך חל שיפור בתפקודו, הוא החל לעבוד בבית קפה וזכה להערכת חבריו לעבודה (צורף לתיק מכתב ההערכה מטעם בעל המסעדה). מתסקיר משלים שהתקבל (נושא תאריך 28.6.22) עלה כי נרשם ללימודי סייבר, עושה מאמצים רבים להמשיך בטיפול ושולב ביחידת ההתמכרויות בעיר מגוריו. שירות המבחן התרשם שמצוי במצב הישרדותי, משקיע בלימודיו ואינו פנוי להמשך הטיפול.
5. התייחסותו לעבירות בהן הורשע- הנאשם קיבל אחריות והביע חרטה, מסר כי כתוצאה מהתמכרותו לסמים קשים צבר חובות כלכליים וחבר לחברה שולית. הנאשם נענה להצעת גורם שולי לייבא את הסם, קנה את הסם והבריחו לארץ. באשר לתיק הצירוף- המתלוננת היא אם בתו, הקשר ביניהם התאפיין בחוסר יציבות, ויכוחים וקושי בנפרדות, הנאשם קשר בין התמכרותו לסם וחוסר יכולתו לקיים קשר זוגי תקין. לדבריו, בשנה האחרונה רכש כלים לתקשורת תקינה והמתלוננת השתתפה בטיפול במסגרת הקהילה שהתמקד בהורות משותפת, ומאז חלה רגיעה בקשר ביניהם. משיחה עם המתלוננת עלה שבתקופה שקיימו קשר זוגי, נהג כלפיה בתוקפנות ובאובססיביות והטריד אותה בטלפון הנייד וברשתות החברתיות. בתקופה האחרונה הבחינה בשינוי שערך, התנהגותו מווסתת ומאפשרת לתקשר איתו.
6. שירות המבחן בחן לעומק את סיכויי השיקום של הנאשם, להתרשמותם, התמכרותו הקשה לסמים היא שעומדת מאחורי ביצוע העבירות בהן הורשע. במסגרת גורמי הסיכון ניתן משקל לחומרת מעשיו, התנהגותו האימפולסיבית והעדר גורמי תמיכה חיצוניים. עוד סבורים, כי על אף תפקודו החיובי בקהילה ונקיונו מסם, טרם הפנים את חומרת מצבו ואת הצורך בהמשך טיפול הולם. בצד זאת, התרשמו כי מאופיין בכוחות חיוביים, חלה הפחתה בסיכון הנשקף ממנו, משתף פעולה עם גורמי הטיפול ומנסה לטפל בבעיותיו גם בתחום האישי. על כן המליצו להסתפק בענישה של מאסר בדרך של עבודות שירות והעמדתו תחת פיקוחם. בתסקירו המשלים, כדי לסייע לו לשלב בין עבודתו ולימודיו להמשך טיפול, ביקשו לשקול בחיוב להסתפק בצו של"צ בהיקף נרחב חלף עבודות שירות. התסקיר הסופי שהוגש (9.2.23) מעלה תמונה דומה של שיתוף פעולה, ניהול אורח חיים תקין והפחתה במסוכנותו, אם כי הדינמיקה בין הנאשם לאם בתו נותרה מורכבת ומצריכה בהמשך טיפול מעמיק.
7. המאשימה עמדה בטעוניה על חומרת מעשי הנאשם ועתרה למתחם ענישה שנע בין 48-78 חודשי מאסר. לאחר שבחנה את נתוניו והמלצות התסקיר מסכימה כי לנאשם סיכויי שיקום גבוהים ולפיכך עתרה לחריגה משמעותית מהמתחם, להמנע מעונש מאסר ממש ולגזור עליו עבודות שירות ברף מירבי וענישה נלווית. לטענתה, המלצת שירות המבחן לצו של"צ אינה מידתית ומקלה מאד ולו היה סבור שריצוי העבודות יפגום בהליך שיקומו, היה מתייחס לכך בתסקיריו.
ב"כ הנאשם, עו"ד ד. גרינברג, עותר לאימוץ המלצות התסקיר במלואן. לדבריו, מדובר במקרה שיקום יוצא דופן, וביצוע עבודות שירות יקטע את הליך השיקום, בעיקר במישור התעסוקתי. עוד לטענתו מדובר במעידה שנבעה מהתמכרות לסם ואינה מאפיינת את אורח חייו של הנאשם, בן קיבוץ, ששירת כלוחם בצבא ועובד כיום מחלקת תמיכה טכנית בחברה גדולה (אסופת מסמכים נ/1).
8. עוד שמעתי את הורי הנאשם המתגוררים בקיבוץ בצפון. לדבריהם, התוודעו כשנה לפני המעצר לכך שבנם משתמש בסמים וניסו לרתום אותו לטיפול. ההורים ליוו את הנאשם בשלבי הטיפול והתרשמו כי עושה מאמצים רבים להשתקם בכל מישורי חייו. אביו הוסיף, כי עברו טיפול משפחתי במסגרת הקהילה. הנאשם בדברו האחרון, בעל פה ובכתב (נע/2), סיפר בהתרגשות על השינוי הפנימי שעבר במהלך ההליך הטיפולי, הביע צער על מעשיו וביקש להתחשב בו.
דיון והכרעה
9. כאמור, המחלוקת העונשית בין הצדדים, צרה. אין חולק על חומרת מעשי הנאשם, ועל כך שמדובר בייבוא סם ברף מחמיר ביותר של כמות שיא של כדורי MDMA, סם קשה הנפוץ בקרב צעירים וגורם לתופעות לוואי רבות. ברי, כי תפיסת הסם מנעה את הפצתו בקרב משתמשי סם רבים. הנאשם שימש כבלדר וביצע את מעשיו על רקע חובות שחב לגורמים עבריינים מהם קנה סמים. מאפייניו דומים למאפייני הבלדר הקלאסי, ומדיניות הפסיקה, גם בעניינם של נאשמים נורמטיביים לכאורה ששימשו כבלדרים, היא לנקוט בענישה משמעותית שיש בה כדי להרתיע עברינים פוטנציאליים )ע"פ 7044/11 עבד נ' מדינת ישראל (17.6.12)).
10. מתחם הענישה אליו עתרה המאשימה (48-78 חודשי מאסר) ראוי והולם את מדיניות הענישה הנוהגת בעבירות יבוא סם במשקלים דומים. אפנה בעניין זה לע"פ 1901/19 אסולין נ' מדינת ישראל (31.5.20), הדומה בנסיבותיו למקרה שבפנינו, שם נגזרו על נאשם, ללא עבר, שייבא 25,000 טבליות של MDMA , 54 חודשי מאסר, ערעורו נדחה; ת"פ (מח' מרכז) 47209-08-17 מדינת ישראל נ' ידען (6.2.18) שם הורשע נאשם בעבירת ייבוא כ-30,000 טבליות של MDMA ונדון, במסגרת הסדר טיעון, למאסר בן 58 חודשים; ת"פ (מח' מרכז) 58966-01-18 מדינת ישראל נ' צציק (22.11.18) בעניין נאשם, ללא עבר, שהורשע בייבוא MDMAבכמות דומה ונדון ל-54 חודשי מאסר (עוד ראו, ת"פ (מח' מרכז) 55287-02-17 מדינת ישראל נ' אזולאי (16.1.18), ת"פ (מח' מרכז) 28005-09-17 מדינת ישראל נ' גושקביץ (26.4.18)).
בגין התיק המצורף, איומים כלפי אם בתו והטרדתה, אקבע מתחם הנע בין מאסר על תנאי למספר חודשי מאסר (ת"פ (רמלה) 24501-11-19 מדינת ישראל נ' פלוני (21.4.20) וההפניות המפורטות שם).
11.הנאשם, שהיה מכור לסם הקוקאין וביצע את העבירות על רקע התמכרותו, עבר הליך שיקום מוצלח שכלל גמילה מסם, טיפול בבעיות בקשר הזוגי ועשה מאמצים מרשימים לערוך שינוי בכל היבטי חייו. הנאשם הפגין לאורך כל הדרך מוטיבציה טיפולית גבוהה, זכה לתמיכת משפחתו, למד לימודי סייבר, הסתייע במלגות ותרומות וכיום עובד בעבודה מסודרת בתחום ההיי-טק. ההליך הטיפולי שעבר ידע עליות ומורדות, והנאשם חווה חוסר יציבות אישית וכלכלית אך גילה כוחות והצליח לצאת מתקופות משבר שחווה, עוד שיפר את הקשר עם אם בתו אם כי עליו ולהמשיך לטפל בבעיותיו בתחום זה. בנסיבות אלה, שוכנעתי כי לנאשם סיכויי שיקום גבוהים ונתוניו מצדיקים חריגה משמעותית ממתחם העונש ההולם.
12. עמדת המאשימה לענישה בדרך של עבודות שירות מקובלת עליי, מדובר בעתירה הנוטה עד מאד לקולא, גם בהינתן ההיבט השיקומי (ראו, להבדיל, ת"פ (מח' מרכז) 46786-04-18 מדינת ישראל נ' יבלנוב (14.11.19) שם נדון נאשם שהורשע בעבירות של קשירת קשר לפשע, וייבוא כ-31,000 טבליות של MDMA, לעונש שיקומי של 20 חודשי מאסר). הסתפקות בצו של"צ, כהמלצת שירות המבחן, אינה מידתית, מעניקה משקל בלעדי לשיקולי השיקום ויש בה, חלילה, כדי להעביר מסר סלחני ומקל יתר על המידה כלפי הציבור, גם במקרים שמדובר בנאשמים משוקמים. הנאשם חטא חטא כבד, בכך שייבא כמות ענק של סמים קשים לארץ, אין בהליך הגמילה המוצלח שעבר כדי להעניק לו פטור מלא מעונש בגין מעשיו, ואף לא שוכנעתי, שהטלת עבודות שירות עשויה לפגוע בהמשך שיקומו (ראו, לשם השוואה, ע"פ 6734/20 גרייף נ' מדינת ישראל, 5.11.20). לפיכך, מצאתי לגזור על הנאשם מאסר בדרך של עבודות שירות וענישה נלווית, לרבות צו מבחן למשך 18 חודשים, במסגרתו ימשיך שירות המבחן בפיקוח ומעקב אחריו. כדי להקל עליו, אמנע מהטלת רכיב קנס.
13.אני גוזרת, אפוא, על הנאשם את העונשים הבאים:
א. מאסר בן 6 חודשים בדרך של עבודות השירות, הנאשם יבצע את העבודות בעמותת בית הגלגלים בכתובת דוד המלך 128, הרצליה, בימים א'-ה' במשך 6 שעות יומיות החל מיום 16.5.2023, במועד זה יתייצב עד השעה 08:00 במשרדי הממונה בכתובת לוחמי בית"ר 6, רמלה.
ב. הנאשם מוזהר כי אם לא ישתף פעולה עם הממונה ניתן להמיר את העבודות במאסר ממש.
ג. מאסר על תנאי בן 8 חודשים שלא יעבור עבירת סם מסוג פשע במשך שנתיים מהיום.
ד. מאסר על תנאי בן 5 חודשים שלא יעבור עבירת אלימות או עבירה של הטרדה במתקן בזק במשך שנתיים מהיום.
ה. מעמידה את הנאשם בצו מבחן למשך 18 חודשים מהיום. הנאשם ימשיך בשיתוף פעולה עם גורמי הטיפול ולא ישתמש בסמים. חריגה מתנאי הצו עלולה להביא להפקעתו וגזירת עונש אחר תחתיו.
השמדה/חילוט מוצגים לשיקול דעת ק. משטרה.
הפקדה בהליך המ"ת תושב למפקיד. הכספים שנתפסו ומכשיר טלפון יחולטו. מחשב אישי, ככל שנתפס מהנאשם, יושב לו (פל"א 76755/20).
עותק מגזר הדין יישלח לממונה ולשירות המבחן.
זכות ערעור כדין.
ניתן היום, י"ג אדר תשפ"ג, 06 מרץ 2023, במעמד הצדדים.
