ת"פ 7754/04/13 – מדינת ישראל נגד ט ג
בית משפט השלום בתל אביב - יפו |
|
ת"פ 7754-04-13 מדינת ישראל נ' ג |
|
1
לפני כבוד השופטת יעל פרדלסקי |
||
המאשימה |
מדינת ישראל ע"י ב"כ עו"ד יאנה קויפמן
|
|
|
נגד
|
|
הנאשם |
ט ג ע"י ב"כ עו"ד ישר יעקבי ועו"ד בני ניומן |
|
גזר דין |
1. ביום 14.4.16 הציגו ב"כ הצדדים הסדר טיעון לפיו הנאשם יחזור מכפירה, יודה בעובדות כתב אישום מתוקן, יורשע ויופנה לקבלת תסקיר שירות מבחן בטרם הטיעונים לעונש. עוד הוסכם בין הצדדים כי התביעה תעתור להטיל על הנאשם 3 חודשי מאסר שניתן יהיה לרצותם בעבודות שירות, בכפוף לחוות דעת של הממונה על עבודות שירות, מאסר על תנאי והתחייבות וב"כ הנאשם יטען לעונש באופן חופשי וכן יהיה רשאי לטעון לביטול הרשעה.
2. במסגרת
הסדר הטיעון , הורשע הנאשם ביום 14.4.16 על יסוד הודאתו בעובדות כתב אישום מתוקן
בביצוע עבירה של גידול סם מסוכן, עבירה לפי סעיף
3. מעובדות כתב האישום המתוקן עולה כי ביום 19.5.11 בשעה 21:50 או בסמוך לכך ובמשך תקופה שקדמה למועד 19.5.11, גידל הנאשם בביתו ב---(להלן: "ביתו") סם מסוכן מסוג קנבוס שלא כדין, כשבביתו נתפסו פרחי סם מסוכן מסוג קנבוס במשקל 280 גר' נטו וכן נתפסו 18 שתילים של סם מסוכן מסוג מריחואנה במשקל 54 גרם נטו. עוד עולה מכתב האישום המתוקן כי ביום 19.5.11 החזיק הנאשם בביתו 0.25 גרם נטו של סם מסוכן מסוג קנבוס לצריכה עצמית ושלא כדין.
2
4. בהתאם להסדר הטיעון הפניתי את הנאשם בטרם הטיעונים לעונש לקבלת תסקיר שירות מבחן. אציין כי הטיעונים לעונש נדחו מספר פעמים , כשבמהלך הדחיות נתקבלו 6 תסקירים, חוות דעת מטעם הפסיכיאטר המחוזי, אשר קבע כי הנאשם כשיר לעמוד לדין וחוות דעת של הממונה על עבודות שירות, אשר קבע כי לאור מצבו הבריאותי של הנאשם הוא אינו כשיר לבצע עבודות שירות. לאחר ששמעתי את הטיעונים לעונש ואת דברי הנאשם הוריתי בטרם מתן גזר הדין, לשירות מבחן להכין תכנית של"צ לנאשם וזאת מבלי לקבוע עמדה לעניין העונש ולעניין עתירת ההגנה לבטל את הרשעת הנאשם. בנוסף אציין כי בחודש נובמבר 2017 קיבל הנאשם היתר להשתמש בקנבוס רפואי על רקע "פוסט טראומה" ממנה הוא סובל לאחר שצפה בסרט המתעד את האירוע בו נפצע אחיו בצבא במבצע "חומת מגן".
5. מתסקירי שירות מבחן אשר מטעמי צנעת הפרט לא אפרטם, עולה כי לדברי הנאשם סיים 12 שנות לימוד, שירת שירות צבאי חלקי, שוחרר מצה"ל מסיבת אי התאמה ואינו עובד שנים רבות. בפני שירות מבחן התקשה הנאשם לקבל את מלוא האחריות על ביצוע העבירות וציין כי הרקע לביצוען הוא רצונו לסייע לאחיו על רקע פציעתו בשירותו הצבאי, ולשם שימושו העצמי של הנאשם, אשר משתמש בסמים מגיל 17. שירות המבחן התרשם כי הנאשם מצוי בסיכון להתדרדרות על רקע מצבו הנפשי והתמכרותו לסמים. לאור העובדה כי הנאשם התקשה לשתף פעולה עם שירות המבחן וגורמים טיפולים נוספים והתקשה להתמיד בהליך טיפול מעמיק ואינטנסיבי, נמנע שירות המבחן מהמלצה. עוד עולה מתסקירי שירות מבחן כי שירות מבחן אינו ממליץ לבטל את הרשעת הנאשם על מנת לאפשר לנאשם לעבוד בחוה לגידול קנביס רפואי, אשר מוכנה לקבלו לעבודה, בכפוף לביטול ההרשעה. להערכת שירות המבחן, העבודה בחווה לגידול קנבוס רפואי עלולה להגביר אצל הנאשם את השימוש בסם "וכן להעלות את רמת הסיכון הקיימת ממילא". לבקשת בית משפט לאחר שמיעת הטיעונים לעונש שירות מבחן הכין תכנית של"צ לנאשם וזאת מבלי שבית המשפט הביע עמדתו לעניין העונש ולעניין ההרשעה. שירות מבחן גיבש לנאשם תכנית של 250 שעות של"צ בעמותת "אנוש", תוך ששירות מבחן הביע את ספקנותו באשר ליכולת הנאשם לבצעה.
6. תמצית טיעוני ב"כ הצדדים:
א. בא כוח המאשימה הגיש פסיקה ועתר בטיעוניו לעונש שלא לבטל את הרשעת הנאשם לאור חומרת העבירה, בה הורשע בין היתר הנאשם שעניינה גידול סם מסוכן. ב"כ המאשימה טען כי הנאשם פגע בערכים מוגנים של מיגור נגע הסמים בצורה ישירה ועקיפה ומתחם העונש ההולם נע בין 4 ל-12 חודשי מאסר. עוד טען כי אין מקום לחרוג ממדיניות הענישה וכי הסדר הטיעון מקל עם הנאשם, ועתר להטיל על הנאשם 3 חודשי מאסר בפועל, מאסר על תנאי והתחייבות.
ב. ב"כ
הנאשם בטיעוניו לעונש ביום 21/1/18 הגיש אסופת מסמכים מהם עולה כי לנאשם רישיון
להשתמש בקנבוס רפואי מחודש 11/17, מכתב ממר גרי קולין בעלים ושותף בחברה לגידול
קנביס רפואי, ממנו עולה כי הנאשם מעוניין לעבוד אצלו בחווה לגידול סם רפואי מסוג
קנבוס ובאם הנאשם יורשע לא יוכל על פי החוק להעסיקו. כן הגיש הערכה פסיכולוגית של
פסיכולוג המטפל בנאשם ומכתב מפסיכיאטר המטפל בנאשם. בנוסף הגיש פסיקה ועתר שלא
להרשיע את הנאשם ולהסתפק בהתחייבות לפי סעיף
3
ב"כ הנאשם טען כי יש להתחשב בכך שכיום לנאשם יש אישור להשתמש בקנבוס רפואי, ולו היה לנאשם היתר להשתמש בקנבוס במועד בו הוצג הסדר הטיעון, לא היה מגיע עם המאשימה להסדר הטיעון. בנוסף טען כי יש להתחשב בכך שהנאשם לא ביצע עבירות מאז ביצוע העבירות נשוא כתב האישום ובניגוד לאמור בתסקירי שירות המבחן הפנים את חומרת מעשיו והולך לטיפול פסיכיאטרי ופסיכולוגי. עוד טען כי ההרשעה תפגע פגיעה קונקרטית ביכולת הנאשם לעבוד בחווה לגידול קנבוס רפואי וטען כי מדובר בחווה בה יש פיקוח קפדני על העובדים בה ולפיכך הערכת שירות מבחן לעניין עבודת הנאשם בחווה הנ"ל שגוייה.
היום לאחר קבלת תסקיר שירות מבחן מיום 12/3/18 ביקש ב"כ המאשימה להשלים טיעוניו לעונש וטען כי לאור המלצת שירות מבחן כי הנאשם יבצע 250 שעות של"צ, על בית המשפט להשתמש בסמכותו ולא להרשיע את הנאשם על יסוד התסקיר מיום 12/3/18. כן עתר להטיל על הנאשם לכל היותר 50 שעות של"צ לאור תסקיר זה. עוד עתר להתחשב בחלוף הזמן, בהתמשכות ההליכים, בכך שהעבירה בוצעה בשנת 2011, כתב האישום הוגש בשנת 2013 והנאשם הודה בשנת 2016 במסגרת הסדר טיעון בכתב אישום מתוקן.
ג. הנאשם הביע צער בפני בית משפט על מעשיו, ציין כי חלפו 7 שנים ועתר לבטל את הרשעתו על מנת שיוכל להתקבל לעבודה בחווה לגידול קנבוס רפואי להתחשב בו.
7. הכרעה בבקשת ההגנה לבטל את הרשעת הנאשם:
א. בפסיקה נקבע כי הכלל הוא שיש להרשיע נאשם בגיר שנמצא אשם בביצוע עבירה והימנעות מהרשעה כפופה לנסיבות יוצאות דופן, כשעל נאשם העותר לאי הרשעה לשכנע את ביהמ"ש ששיקולי השיקום גוברים במקרה האינדיבידואלי על השיקולים שבאינטרס הציבורי. עוד נקבע בפסיקה כי הימנעות מהרשעה היא חריג שיופעל בנסיבות חריגות ויוצאות דופן בהן אין יחס סביר בין הנזק הצפוי מן ההרשעה בדין לחומרת העבירה ובהתחשב בשיקולי ענישה אחרים. (ראה לעניין זה ע"פ 2083/96 תמר כתב נ' מדינת ישראל (21.8.97) ע"פ 9893/06 לאופר נ' מדינת ישראל (31.12.07)
4
ב. לאחר ששקלתי את בקשות ב"כ הנאשם והנאשם לביטול ההרשעה, לא שוכנעתי כי מתקיימות בתיק זה נסיבות מיוחדות חריגות ויוצאות דופן המצדיקות סטייה מן הכלל לפיו יש להרשיע נאשם בגיר אשר נמצא אשם בביצוע עבירה. הנאשם הורשע בין היתר בביצוע עבירה מסוג פשע שעניינה גידול סם מסוכן. ההגנה עתרה לבטל את הרשעת הנאשם על מנת שהנאשם יוכל לעבוד בחווה לגידול קנבוס רפואי. מתסקירי שירות המבחן עולה כי הנאשם אינו עובד שנים רבות, שירות מבחן המליץ שלא לבטל את הרשעת הנאשם על מנת לאפשר לנאשם לעבוד בחווה לגידול קנבוס רפואי, שכן להערכת שירות המבחן העבודה בחווה לגידול קנביס רפואי עלולה להעלות את רמת הסיכון הקיימת אצל הנאשם וכן עלולה להגביר אצל הנאשם את השימוש בסם. לטעמי אין מקום לחרוג מהכלל כי יש להרשיע נאשם בגיר שנמצא אשם בביצוע עבירות, בפרט כשהנאשם הורשע בין היתר בביצוע עבירה חמורה מסוג פשע שעניינה גידול סם מסוכן וכשלנגד עיני תסקיר שירות מבחן ממנו עולה כי ביטול הרשעת הנאשם עלולה לסכן הן את הנאשם והן את הציבור.
יובהר כי מעיון בתסקיר מיום 12/3/18 עולה כי שירות המבחן הכין תכנית של"צ לנאשם ולא התייחס כלל לשאלת ביטול ההרשעה. לפיכך אני דוחה את טענת ב"כ הנאשם מהיום כי בתסקיר מיום 12/3/18 המליץ שירות המבחן לבטל את הרשעת הנאשם.
8. הנאשם הורשע בביצוע עבירות של גידול סם מסוכן והחזקת סם מסוכן לצריכה עצמית שלא כדין, כמפורט בהכרעת הדין. הערך החברתי המוגן אשר נפגע כתוצאה מביצוע העבירות על ידי הנאשם הינו פגיעה בחברה מפני נזקים ארוכי טווח שעלולים להיגרם כתוצאה משימוש בסמים. בפסיקה נקבע כי על מתחם העונש ההולם לשקף בין היתר את הצורך להביא להדברת נגע הסמים וליתן ביטוי, בין היתר, לנתונים נוספים שעניינם: סוג הסם המסוכן, כמות הסם המסוכן שהוחזקה וגודלה שלא כדין ולאור פוטנציאל הנזק שעלול היה להיגרם באם השתילים שנתפסו היו נתפסים במועד מאוחר יותר (ראה לעניין זה רע"פ 4512/15 הרוש נ' מדינת ישראל(6.7.15)).
9. מדיניות הענישה הנוהגת:
ברע"פ 6987/13 אברמוב נ' מד"י (21.10.13): נדחתה בקשת רשות ערעור של נאשם שהורשע על-פי הודאתו בגידול סם מסוכן, החזקת סם שלא לצריכה עצמית, החזקת כלים ונהיגה בזמן פסילה. בדירתו של הנאשם נמצאה מעבדה ובה שתילי קנבוס במשקל 10 ק"ג נטו. אושר מתחם העונש שקבע בית משפט השלום בין 6 חודשי מאסר בעבודות שירות ל-24 חודשי מאסר בפועל, ואושר גזר הדין של בית משפט קמא 12 חודשי מאסר בפועל וענישה נלווית.
בעפ"ג 52810-07-10 (מחוזי מרכז) עזריה נ' מדינת ישראל (21.12.10): בית משפט השלום הרשיע את הנאשם בגידול סם מסוכן, החזקת סם שלא לצריכה עצמית והחזקת כלים. הנאשם גידל בביתו שתילי קנבוס במשקל 1.180 ק"ג נטו. בביתו נמצאו חשיש במשקל 227.29 גרם נטו וחגיגת במשקל 94.66 גרם. בית משפט השלום השית על הנאשם 9 חודשי מאסר בפועל, מאסר על תנאי וקנס. לאור קיומם של שיקולי שיקום ותהליך הגמילה שעבר הנאשם, בית המשפט המחוזי קיבל חלקית את ערעורו והמיר את רכיב המאסר ב-6 חודשי מאסר בעבודות שירות.
5
בעפ"ג 41900-11-16 (מחוזי מרכז) מדינת ישראל נ' דרור (12.2.17): המשיב אשר הורשע בגידול 17 קילו קנביס ונידון בבית משפט השלום לשל"צ, מאסר על תנאי ולקנס. ערכאת הערעור התחשבה בכך שהמשיב קיבל אישור להשתמש בקנביס מסיבות רפואיות וגזרה על הנאשם חודש מאסר ועבודות שירות.
בת"פ 51025-04-15 (שלום רחובות) מדינת ישראל נ' מימון (3.3.17): הוטלו על נאשם שגידל 3 שתילי קנבוס והחזיק סם לשימוש עצמי מאסר על תנאי ועונשים נלווים.
בת"פ 17508-04-16 (שלום ירושלים) מדינת ישראל נ' חלבי (24.5.17) הורשע הנאשם בהפרעה לשוטר, גידול סם מסוכן והחזקה של סם מסוכן לצריכה עצמית שעניינו גידול שני עציצים של סם מסוכן מסוג קנבוס, האחד במשקל 21.17 גרם נטו והשני במשקל 183.09 גרם נטו, והחזקת שני פרחי קנבוס במשקל 1.41 גרם נטו. על הנאשם הוטלו מאסר על תנאי למשך 5 חודשים, 250 שעות של"צ, צו מבחן וקנס.
בת"פ 8483-03-16 (שלום ירושלים) מדינת ישראל נ' אפרתי (1.1.16): הורשע הנאשם בעבירה של גידול, סם מסוכן ובעבירה של החזקה ושימוש בסמים לצריכה עצמית בשל גידול שישה עציצים של קנבוס במשקל 1451.84 גרם נטו והחזקת קנבוס במשקל 52.83 גרם נטו. על הנאשם הוטלו 280 שעות של"צ, מאסר על תנאי, פסילת רישיון נהיגה וקנס.
10. לטעמי מתחם העונש ההולם בהתחשב בפגיעה בערכים המוגנים, במדיניות הענישה ובנסיבות ביצוע העבירות הינו בין מאסר על תנאי ושל"צ ל-8 חודשי מאסר.
11. בבואי לגזור את עונשו של הנאשם שבפניי, עמדו לנגד עיניי בנוסף למתחם העונש ההולם, טיעוני ב"כ הצדדים ודברי הנאשם, הודאת הנאשם, הנעדר עבר פלילי, החיסכון בזמן שיפוטי, חלוף הזמן והעובדה כי לא נפתחו לנאשם תיקים חדשים. עוד עמדו לנגד עיני תסקירי שירות המבחן והמסמכים שהגישה ההגנה.
12.
לאחר ששקלתי את מכלול השיקולים וכשלנגד עיני תיקון 113 ל
א.
5 חודשי מאסר על תנאי לתקופה של 3 שנים והתנאי הוא שלא יעבור כל עבירה על פי
ב. 120 שעות של"צ.
6
ג. הנאשם יחתום על התחייבות בסך 1,000 במזכירות בית המשפט לא יאוחר מיום 22/3/18 בשעה 10:00, להימנע במשך שנתיים מלעבור על העבירות בהן הורשע, לא תיחתם ההתחייבות יאסר ליומיים.
מובהר לנאשם כי אם לא יבצע את עבודות השל"צ במלואן ו/או יבצע עבירה בתקופת ביצוע עבודת השל"צ, ניתן יהיה להחזיר עניינו לדיון בבית משפט להפקיע את צו השל"צ ולהטיל ענישה חלופית.
באם הפקיד הנאשם פיקדון, במסגרת תיק זה או במסגרת תיקים הקשורים לתיק זה, יוחזר הפיקדון לנאשם בהעדר החלטה אחרת או מניעה על פי דין.
זכות ערעור תוך 45 יום לבית המשפט המחוזי
מזכירות תשלח עותק של גזר הדין לשירות המבחן ולממונה על עבודות שירות
ניתנה והודעה היום כ"ח אדר תשע"ח, 15/03/2018 במעמד הנוכחים.
|
יעל פרדלסקי, שופטת |
