בש"פ 1036/18 – מדינת ישראל נגד נאיף חמאתי
1
בבית המשפט העליון |
לפני: |
|
נ ג ד |
המשיב: |
נאיף חמאתי |
ערר על החלטת בית המשפט המחוזי חיפה מיום 4.2.2018 שניתנה על ידי כב' השופט א' פורת ב-מ"ת 34834-12-17 |
תאריך הישיבה: |
כ"ב בשבט התשע"ח (07.02.18) |
עו"ד נילי פינקלשטיין |
|
עו"ד חמודי מסרי; עו"ד אמיר ארמלי |
1. בהחלטה מיום 4.2.2018 (כבוד השופט א' פורת) הורה בית המשפט המחוזי על מעצרו של המשיב באיזוק אלקטרוני בבית משפחת חוראני בכר ריינה בפיקוח אחד משלושה מפקחים בכל זמן נתון שפרטיהם מצויים באותה החלטה. לבקשת המדינה עוכב ביצוע ההחלטה עד ליום 6.2.2018, ובהמשך עוכב ביצוע ההחלטה בהסכמה עד למתן החלטה בערר שהגישה המדינה, שעמדתה היא שלא ניתן לאיין את מסוכנותו של המשיב אלא במעצר מאחורי סורג ובריח.
2
2. נגד המשיב תלוי
ועומד כתב אישום המייחס לו עבירות של חבלה בכוונה מחמירה (סעיף
3. בד בבד עם הגשת כתב האישום הוגשה בקשה למעצר המשיב עד לתום ההליכים. בפתח הדיון בבקשה למעצר עד תום ההליכים, הסכים בא כוח המשיב לקיומן של ראיות לכאורה ועילת מעצר לצורך הבקשה, וביקש שתיבחן על ידי שירות המבחן חלופת מעצר בבית הוריו של המשיב. באת כוח המדינה מצדה התנגדה לאפשרות של חלופת מעצר מן הטעם שלטענתה לא ניתן לאיין את המסוכנות אלא במעצר מאחורי סורג ובריח. בית המשפט המחוזי בהחלטה מיום 18.12.2017 (כבוד השופטת ג' ציגלר) החליט לפנות לשירות המבחן על מנת שיינתן תסקיר בעניינו של המשיב. במסגרת התסקיר נתבקש שירות המבחן לבחון את האפשרות ליתן אמון במשיב וכן את החלופה שהוצעה בבית הורי המשיב, ובהמשך לאותה החלטה הוסיף והורה בית המשפט כי שירות המבחן מתבקש לבחון גם את האפשרות למעצר בפיקוח אלקטרוני.
3
4. במסגרת תסקיר שירות המבחן מיום 10.1.2018 (להלן: התסקיר הראשון) העריך שירות המבחן כי קיים "פוטנציאל לסיכון גבוה להישנות חיכוכים ומריבות בין המתלונן ובין [המשיב]", ולבסוף קבע "לאור הערכתנו כי קיים סיכון גבוה לפריצת גבולות החוק שוב, (ו)התרשמותנו כי ההורים המוצעים כמפקחים יתקשו לתת מענה סמכותי עבור בנם... לכן אין אנו ממליצים על שחרורו למעצר בית ו/או מעצרו בבית הוריו בפיקוח אלקטרוני". בדיון שהתקיים ביום 11.1.2018 בעקבות התסקיר הראשון, ביקש בא כוח המשיב להפנות את המשיב לשירות המבחן בשנית לבחינת חלופה אחרת, וכך אמנם הורה בית המשפט (כבוד השופט א' פורת). בתסקיר מיום 28.1.2018 (להלן: התסקיר המשלים), בחן שירות המבחן את החלופה המוצעת – בביתם של אחותה של בת הזוג ובעלה, ובפיקוחם של בני משפחת בת הזוג: אחותה, אחיה וגיסה של בת הזוג. שירות המבחן מצא את החלופה והמפקחים ראויים, וכי ביכולתם לפקח על המשיב ולהפחית מרמת הסיכון הפוטנציאלי הנשקף ממנו, ולפיכך המליץ על מעצרו של המשיב בתנאי פיקוח אלקטרוני בחלופה המוצעת ובפיקוח המפקחים המוצעים.
5. בדיון שהתקיים בבית המשפט המחוזי ביום 30.1.2018 בעקבות התסקיר המשלים, בחן אף בית המשפט את המפקחים המוצעים; ומשמצא אותם ראויים גם כן, ולאחר שנתקבלה חוות דעת של יחידת האיזוק בדבר היתכנות האיזוק בחלופה המוצעת, בהחלטה מיום 4.2.2018 שהיא נושא הערר הורה בית המשפט על מעצרו של המשיב באיזוק אלקטרוני בחלופה המוצעת ובפיקוח בכל עת של אחד המפקחים שהוצעו ואושרו. כן הורה בית המשפט על הפקדת ערבויות, ועוד יצוין כי בית המשפט התיר חלונות התאווררות למשיב במשך שעתיים כל יום.
6. לאחר עיון בערר שהגישה המדינה על נספחיה, ולאחר שהוספתי ושמעתי את טיעוני באי כוח הצדדים, סבורתני כי הדין עם המדינה וכי בשלב זה לא ניתן לאיין את מסוכנות המשיב אלא במעצר מאחורי סורג ובריח. אין חולק כי המשיב חזר לקיים קשר של זוגיות עם בת הזוג ועל פניו הרקע לסכסוך שבינו לבין המתלונן עודנו קיים; כאשר נראה שעיקרו של הסכסוך נטוע במתח שבין המשיב למתלונן, אביהם של ילדיה הקטינים של בת הזוג. דומה כי המתחים משליכים גם על בני המשפחה המורחבת של המשיב ובת זוגו – כאשר כבר מן התסקיר הראשון נודע כי הוריו של המשיב מתנגדים לקשר שמתקיים בינו לבין בת הזוג. נוסף לכך בתסקיר הראשון צוין, כפי שכבר צוטט, כי מאפייני התנהגותו של המשיב והמתיחות ביחסיו עם המתלונן מלמדים על פוטנציאל סיכון גבוה להישנות חיכוכים ומריבות בין השניים.
בהינתן האמור, וכאשר ההתפרצות האלימה והמאיימת של המשיב באירוע נושא כתב האישום כוונה הן נגד ילדיה הקטינים של בת הזוג והן כלפי המתלונן (אבי הקטינים), נחה דעתי כי בשלב זה לא ניתן ליתן מענה הולם למסוכנות המשיב אלא בתנאי מעצר בכלא. וכך במיוחד שעה שהדינמיקה בין כלל המעורבים לא נתבררה נכון להיום, כאשר לצורך חלופת המעצר התגייסו בני משפחת בת הזוג, כולם כאחד, לסייע בידי המערער.
סופו של דבר, הערר מתקבל, ומשמע שהמשיב ייעצר עד תום ההליכים מאחורי סורג ובריח.
ניתנה היום, כ"ב בשבט התשע"ח (7.2.2018).
|
|
ש ו פ ט ת |
_________________________
העותק כפוף לשינויי עריכה וניסוח. 18010360_G02.doc זפ
מרכז מידע, טל' 077-2703333 ; אתר אינטרנט,
