גמ”ר 9517/08/13 – מדינת ישראל נגד סלימאן ראגב
בית משפט השלום לתעבורה בחיפה |
||
גמ"ר 9517-08-13 מדינת ישראל נ' ראגב
|
|
24 אפריל 2014 |
1
|
בפני כב' השופט גיל קרזבום |
|
|
המאשימה |
מדינת ישראל
|
||
נגד
|
|||
הנאשם |
סלימאן ראגב
|
||
נוכחים:
ב"כ המאשימה - המתמחה מר יובל לביא
ב"כ הנאשם - עו"ד מאלכ כעביה
הנאשם - בעצמו
[פרוטוקול הושמט]
גזר דין
בתאריך 30.01.14 הורשע הנאשם על פי הודאתו במסגרת הסדר טיעון בכתב אישום מתוקן בעבירות של גרימת מוות ברשלנות, חציית קו הפרדה רצוף ונהיגה בחוסר זהירות, עבירות מיום 10.03.12.
על פי עובדות כתב האישום המתוקן, בתאריך 10.03.12 בשעה 14:40 נהג הנאשם ברכב פרטי בכביש 7912 מכיוון כעביה לכיוון צומת עדי. יחד עם הנאשם נסעו כ' קטין שישב במושב הקדמי ליד הנהג ו- י' קטין (להלן: "המנוח") שישב במושב האחורי. בהגיעו לקילומטר 2 סטה הנאשם עם רכבו בחדות ימינה לשוליים וזאת עקב רכב אחר שנסע מאחוריו במהירות והתקרב אליו. הנאשם איבד שליטה על רכבו ובסופו של דבר סטה לנתיב הנגדי ופגע ברכב שברולט נהוג בידי מר עמית אלעד וכן פגע ברכב יונדאי שחנה בשול הנגדי לכיוון נסיעת הנאשם. כתוצאה מהתאונה נחבל המנוח באורח קשה, הובהל לבית החולים שם נקבע מותו. בנוסף לקטין כ' נגרמו חבלות קשות בין היתר, שברים רבים בגופו לרבות בגולגולות ובאיברים נוספים והוא נזקק לניתוחים ועבר הליך שיקום ארוך וממושך. לנאשם עצמו נגרמו שברים בצלעות ובעצם השכמה, חבלה בריאה, קרעים בכבד והוא נזקק לניתוחים והיה מאושפז תקופה ארוכה.
מותו של המנוח, החבלות למעורבים הנוספים והנזקים לרכבים המעורבים נגרמו בשל נהיגתו הרשלנית של נאשם אשר איבד שליטה על רכבו וסטה לנתיב הנגדי תוך חציית קו הפרדה רצוף.
2
בטרם טענו הצדדים לעונש הופנה הנאשם לממונה על עבודות השירות לצורך קבלת חוות דעת בעניינו.
הסדר הטעון
הצדדים הגיעו להסדר טיעון לפיו יוטלו על הנאשם 6 חודשי מאסר בעבודות שירות, פסילה בפועל, פסילה על תנאי, מאסר על תנאי וקנס לשיקול דעתו של בית המשפט.
טיעוני המאשימה לעונש
בקשה לאמץ את הסדר הטיעון. הפנתה לעברו התעבורתי של הנאשם הכולל הרשעה אחת בעבירה של נהיגה ללא חגורת בטיחות. הדגישה כי הסדר הטיעון הושג בשל העובדה כי המנוח הינו אחיו של הנאשם אשר שילם בנסיבות אלו מחיר כבד והעובדה שהנאשם ובן משפחה נוסף נפצעו באורח קשה.
באשר לרכיב הפסילה ביקשה להטיל על הנאשם 8 שנות פסילה, ציינה כי הנאשם היה פסול מנהלית למשך 90 יום, והשאירה את עניין קיזוז תקופה זו מתקופת הפסילה שתוטל על פי שיקול דעתו של ביהמ"ש. הגישה פסיקה בעניין משך הפסילה הראוי.
טיעוני ההגנה לעונש
ב"כ הנאשם ביקש אף הוא לאמץ את הסדר הטיעון. הפנה לעובדה כי המנוח הינו אחיו של הנאשם אשר סובל ממצב נפשי קשה ואף מקבל טיפולים פסיכיאטריים. טען כי רשלנותו של הנאשם במקרה זה הינה ברף הנמוך, ובהקשר זה הפנה לעובדה כי רכב הנאשם סטה עקב רכב אחר שהתקרב אליו מאחור במהירות רבה. לעניין רכיב הפסילה, ביקש להקל עם הנאשם, זאת נוכח עברו התעבורתי המקל, רשלנותו הנמוכה של הנאשם, העדר מסוכנות והעובדה כי מדובר בנאשם צעיר המצוי בתחילת דרכו.
הנאשם עצמו הביע חרטה על מעשיו. הדגיש כי איבד את אחיו בתאונה וביקש להתחשב בו ובהוריו, ציין כי כיום עובד בעבודות עפר והביע נכונות לבצע עבודות שרות.
דיון
3
מספר כללים מנחים הותוו בפסיקה באשר לענישה הראויה בעבירה של גרימת מוות ברשלנות בתאונת דרכים:
האחד, העונש הראוי הוא מאסר בפועל ופסילה משמעותית מלנהוג זאת בעיקר לאור עקרון קדושת החיים והחובה להגן על ציבור המשתמשים בדרך. השני, נסיבותיו האישיות של הנאשם הספציפי. בהקשר זה הפסיקה הנחתה לתת משקל נמוך יותר למרכיב זה בשל העובדה שתאונות דרכים נגרמות בדרך כלל על ידי אנשים נורמטיביים והיסוד הנפשי נעדר כל כוונה פלילית. השלישי, מידת הרשלנות שהייתה בהתנהגות הנאשם במקרה הספציפי.
הגם שאין מדדים בדוקים למידת ההרתעה שבענישה מחמירה, ככל שהדבר נוגע לאנשים נורמטיביים שבצעו עבירה שיסודה הנפשי הוא רשלנות, נקבעה הלכה ברורה לפיה הצורך להרתיע את ציבור הנהגים מחייב ענישה מחמירה הכוללת רכיב של מאסר בפועל- ראה רע"פ 548/05 לוין נ' מדינת ישראל (לא פורסם - 9.1.106 כב' השופט א' רובינשטיין).
עם זאת, בית המשפט צריך להביא בחשבון גם את נסיבותיו האישיות של הנאשם ובמקרים בהם הנסיבות האישיות חריגות ומיוחדות, יכול שתתקיים הצדקה להימנע מהטלת מאסר בפועל מאחורי סורג ובריח - ראה ע"פ 1319/09 כהן משה נ' מדינת ישראל (בית משפט העליון - 13.5.09).
עקרון "קדושת החיים" אינו זקוק לפרשנות והרחבה. אדם צעיר איבד את חייו - לשווא. במקרה זה מדובר באחיו של הנאשם אשר חווה את האובדן באופן אישי. מותו של המנוח, הפציעות הקשות שנגרמו לנאשם ולנוסע הנוסף והנזקים לשלושת הרכבים המעורבים נגרמו בשל רשלנותו של הנאשם אשר איבד שליטה על רכבו, סטה מנתיב נסיעתו וחצה קו הפרדה רצוף.
גם בהתחשב בנסיבות התרחשות התאונה והעובדה שהנאשם נבהל מרכב אחר שהתקרב אליו במהירות מאחור, עדיין מדובר ברשלנות ממשית. בהקשר זה יודגש כי מכתב האישום לא עולה שהרכב האחר התקרב כדי סכנת התנגשות ונראה כי התאונה התרחשה עקב חוסר ניסיונו ותגובתו השגויה של הנאשם.
4
ככלל, רשלנותו של הנאשם, תוצאותיה הקשות של התאונה, האינטרס הציבורי עליו יש להגן והפסיקה הנהוגה מחייבים הטלת מאסר בפועל מאחורי סורג ובריח. עם זאת, נוכח נסיבותיו האישיות של הנאשם ובפרט העובדה כי המנוח הינו אחיו של הנאשם והפגיעות הקשות שנגרמו לנאשם כתוצאה מהתאונה, אני סבור כי ההסדר אליו הגיעו הצדדים מתיישב במקרה זה עם הענישה הנהוגה והראויה.
באשר לרכיב הפסילה, לאור חומרת העבירות, תוצאותיה הקשות של התאונה, נסיבות התרחשותה כמפורט לעיל, האינטרס הציבורי עליו יש להגן והפסיקה הנהוגה, אני סבור כי מתחם העונש ההולם צריך לכלול פסילה בפועל שלא תפחת מ- 8 שנים ולא תעלה על 14 שנה וקנס משמעותי.
מאחר שהמאשימה עצמה עתרה לפסילה המצויה ברף הנמוך של המתחם הנ"ל, לא תוטל פסילה ארוכה יותר. עם זאת, אין בנסיבות הנ"ל מקום לנכות את ימי הפסילה המנהלית בהן היה הנאשם נתון לאחר התאונה. אמנם לנאשם עבירת תעבורה אחת בלבד בעבירה מסוג ברירת משפט, אך מדובר במי שהיה "נהג חדש" בזמן התאונה.
לקולה אני מביא בחשבון את הודאתו המידית של הנאשם, לקיחת האחריות, נסיבותיו האישיות, הפציעות הקשות מהן סבל והעובדה כי איבד את אחיו בתאונה.
לאור כל האמור לעיל אני גוזר על הנאשם את העונשים הבאים:
אני דן את הנאשם לתשלום קנס בסך 5,000 ₪ או 25 ימי מאסר תמורתו.
הקנס ישלום ב- 10 תשלומים שווים רצופים החל מתאריך 1.12.2014 ובכל 1 בחודש שאחריו.
אם תשלום אחד לא ייפרע במועדו, יעמוד כל הקנס לפירעון מידי.
הנאשם הונחה לגשת למזכירות בית המשפט לקבלת שוברי תשלום.
אני פוסל את הנאשם מלנהוג ו/או מלקבל ו/או מלהחזיק רישיון נהיגה לתקופה של 8 שנים בפועל.
ריצוי הפסילה יחל היום בשעה 10.30.
רישיון הנהיגה נמסר באולם ביהמ"ש.
5
המזכירות תוציא לנאשם אישור הפקדה בהתאם.
אני פוסל את הנאשם מלנהוג ו/או מלקבל ו/או
מלהחזיק רישיון נהיגה לתקופה של 24 חודשים על תנאי למשך 3 שנים והתנאי הוא שהנאשם
לא יעבור עבירה של נהיגה בזמן פסילה, בניגוד לסעיף
אני גוזר על
הנאשם עונש מאסר על תנאי לתקופה של 10 חודשים שלא יעבור בתוך 3 שנים מהיום עבירות
של נהיגה בזמן פסילה בניגוד לסעיף
אני גוזר על הנאשם 6 חודשי מאסר בפועל אותם ירצה בעבודות שרות במשטרת מגדל העמק (חמישה ימים בשבוע, 8.5 שעות עבודה יומית). הנאשם יתייצב לתחילת ריצוי עונשו בתאריך 26.05.14 שעה 08:00 אצל הממונה על עבודות השרות.
מוסבר לנאשם כי במידה שלא יבצע את עבודות השרות בהתאם להוראות הממונה על עבודות השרות, תופסקנה עבודות השרות והנאשם ירצה את יתרת עונש המאסר בבית הכלא.
המזכירות תשלח עותק מגזר הדין לממונה על עבודות השרות.
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי בתוך 45 ימים מהיום.
ניתן והודע היום כ"ד ניסן תשע"ד, 24/04/2014 במעמד הנוכחים.
|
גיל קרזבום, שופט |
הוקלד על ידי מירב כהן ויניאק
![text](https://www.verdicts.co.il/wp-content/themes/verdicts/images/plain_text_icon.gif)