מ”ת 10050/06/23 – מדינת ישראל – פמ”ד נגד עבדאללה אבו כף,עימאד אבו כף
|
|
מ"ת 10050-06-23 מדינת ישראל נ' אבו כף(עציר)
מ"ת 9772-06-23
תיק חיצוני: 70036/2023 |
בפני |
כבוד השופט נסר אבו טהה
|
|
המבקשת |
מדינת ישראל - פמ"ד (פלילי) |
|
נגד
|
||
המשיבים |
1. עבדאללה אבו כף ע"י ב"כ עו"ד נתנאל סאלי אביטל
2. עימאד אבו כף ע"י ב"כ עו"ד מוטי יוסף |
|
|
||
החלטה |
||
1. זוהי בקשה למעצרם של המשיבים עד תום ההליכים המשפטיים נגדם, על רקע כתב אישום המייחס להם לכאורה עבירות נשק (סחר), עבירות בנשק (החזקה ורכישה), עבירות בנשק (נשיאה והובלה) - החל משנת 2022 ועד חודש אפריל 2023.
2. החלק הכללי לכתב האישום
- המשיבים 1 ו-2 הינם בני דודים, תושבי פזורת אום בטין שבנגב.
- אדהם אטרש תושב חברון שבשטחי הרש"פ (להלן: "אדהם").
האישום הראשון, בתמצית
א. נטען, כי במועדים רבים שאינם ידועים במדויק למאשימה, החל מתחילת שנת 2022, או בסמוך לכך, ועד למועד מעצרו של אדהם, ביום 24.04.2023, אדהם מכר למשיבים כ-40 חלקי נשק 16M שונים וזאת בתמורה כספית בסך 4,000 ₪ עבור כל חלק, וכן כ-30 קפיצים לנשק וזאת בתמורה כספית בסך של 100 ₪ עבור כל קפיץ, ובין היתר, כפי שמפורט באישום הראשון עובדות 1-36.
ב. המשיבים ביצעו את עסקאות הנשק מול אדהם באזור חברון, כשלמרבית פגישות אלו, הגיעו באמצעות רכב מסוג ג'יפ סובארו.
האישום השני
א. נטען, כי בחודש מאי 2022 או בסמוך לכך, במועד שאינו ידוע במדויק למאשימה, הגיעו המשיבים לכביש בית חגי באמצעות רכב כשהם נושאים ומובילים עמם שני כלי נשק מסוג DD (להלן: "האקדחים"). במעמד זה, בתיאום מראש, פגשו המשיבים את אדהם ומסרו את האקדחים לידיו ובתמורה מסר אדהם להם 64,000 ₪ במזומן.
ב. נטען, כי במהלך חודש אוגוסט 2022 או בסמוך לכך, במועד שאינו ידוע במדויק למאשימה, בשעות הערב, הגיעו המשיבים לכניסה לכפר סמוע, באזור דרום הר חברון, באמצעות רכב, כשהם נושאים ומובילים עמם כלי נשק מסוג אקדח "ברטה", וכן אקדח נוסף מסוגDD(להלן: "שני האקדחים הנוספים"). במעמד זה, בתיאום מראש, פגשו המשיבים את אדהם ומסרו לו את שני האקדחים הנוספים, ובתמורה קיבלו 64,000 ₪ במזומן.
3. המבקשת טענה, כי קיימות ראיות לכאורה לחובת המשיבים בעבירות המיוחסות להם בכתב האישום, שתמציתן: הודאות המשיבים, לרבות שחזור שערכו ברכב והראו היכן הסתירו את חלקי הנשק שסחרו עם אדהם, וזאת בשל חששם, כי ייעצרו במעבר חזרה לישראל. בנוסף, הפללת ה משיבים על ידי עד התביעה אדהם. בנוסף, חילופי הודעות טקסט בין המעורבים, לרבות תמונות של חלקי נשק ושיח ביניהם בהקשר זה. בנוסף, איכונים משותפים בין המשיבים ואדהם. בנוסף, פלטי מחקרי תקשורת, תמונות ממערכת "עין הנ"ץ", המתעדות את מסלול נסיעתם במועדים הרלוונטיים.
בנוסף נטען, כי לחובת המשיבים קמה עילת מעצר מכוח סעיף 21(א)(1)(ב) לחוק סדר הדין הפלילי, שכן קיים חשש, כי המשיבים יסכנו את ביטחונו של אדם, ביטחון הציבור או את ביטחון המדינה. עוד נטען, כי לחובת המשיבים קמה חזקת מסוכנות מכוח סעיף 21(א)(1)(ג)(2) לחוק, שכן המשיבים ביצעו עסקאות רבות וענפות בכלי נשק, ובחלקי נשק, וזאת במשך תקופה ארוכה, ובאין מורא החוק חל עליהם.
עוד בעניינו של המשיב 2, נטען, כי לחובתו הרשעה משנת 2019, בגין עבירות של סיוע לניסיון עסקאות בנשק ונשיאה והובלת נשק שלא כדין, ונידון ל-30 חודשי מאסר בפועל לצד עונשים נלווים, לרבות מאסר על תנאי בן 12 חודשים. בנוסף, לחובת המשיב 2 הרשעה משנת 2020, בגין הסעת שב"חים, ונידון ל-6 חודשי מאסר בפועל לצד עונשים נלווים. בנוסף, למשיב הרשעה משנת 2022 מבית משפט השלום בגין עבירות של הזדהות עם ארגון טרור והסתה לטרור, חברות והתאגדות בלתי מותרת ופרסום קריאה למעשה אלימות, ונידון ל-9 חודשי מאסר בעבודות שרות לצד עונשים נלווים.
באשר למשיב 1 - נטען, כי לחובתו תלוי ועומד כתב אישום בבית משפט השלום באשקלון בגין הסעת שב"חים.
מהטעמים והנימוקים המפורטים לעיל, עתרה המבקשת להורות על מעצרם עד תום ההליכים, וביתר שאת, בשים לב למדיניות השיפוטית שהתווה בית המשפט העליון בעבירות נשק, שהכלל הינו מעצר עד תום ההליכים, למעט מקרים חריגים ויוצאי דופן, גם בעניינם של נאשמים צעירים, נעדרי עבר פלילי, לצד תסקיר חיובי.
4. באי-כוח המשיבים, הסכימו לקיומן של ראיות לכאורה. יחד עם זאת, לגישתם, קיים כרסום לגבי המתואר בסעיף 4 לחלק הכללי של כתב האישום, שמצדיק בחינת חלופת מעצר בעניינם. נטען, כי השותף המפליל - אדהם, תושב חברון, עד לחקירותיו מיום 08.05.2023, הפללתו את המשיבים התמקדה בחלקי נשק בלבד תימוכין לכך אף ניתן למצוא בתוצרי החדירה למכשירי הטלפון (השיחות שהתנהלו עניינן היה על מכלולים וקפיצים). באשר להודעת השותף אדהם מיום 08.05.2023, לפיה הפליל את המשיבים גם ביחס לארבעה אקדחים ויתר הכמות המתוארת בסעיף 4 לכתב האישום, לעדות זו אין תוספת ראייתית.
עוד לשיטת הסנגורים, קיימות סתירות פנימיות בהודעותיו של אדהם, שכן לדבריו, בחקירותיו מיום 01.05.2023, שיתף את חוקריו בדבר המצוקה הכלכלית בה היה שרוי. משכך, תוהים הסנגורים, כיצד משלם סכומים גדולים במזומן תמורת הנשקים.
5. במענה להשגות באי-כוח המשיבים, טען בא-כוח המבקשת, כי די בהסכמה של המשיבים לקיומן של ראיות לכאורה באשר לאישום הראשון, שעניינו סחר בחלקי נשק. באשר לאישום השני, שלגישת באי-כוח המשיבים נדרשת תוספת ראייתית לעדות שותף, נטען, כי קיימות שתי גישות בבית המשפט העליון בדבר התוספת הראייתית בהליך המעצר ולגופם של דברים, נטען, כי מחקרי התקשורת, דוחות השחזור שביצעו המשיבים, לרבות הצביעו היכן הוסתרו חלקי הנשק לפני המעבר מישראל לחברון, איכונים של שלושת המעורבים יחד אשר תואמים לעדות השותף המפליל (אדהם).
6. כידוע, בשלב המעצר אין בית המשפט נדרש לשאלות של מהימנות עדים או למשקל העדויות, אלא אם מדובר בפרכות מהותיות וגלויות לעין, המצביעות על כרסום ממשי בקיומן של ראיות לכאורה, שכן אין די בהצבעה על סתירות בדברי העדים, אלא יש להראות כי הן מקעקעות את הגרסה באופן שלא יאפשר ליתן בה כל אמון ויציגה כמשוללת יסוד.
7. באשר לתוספת הראייתית - כידוע, בפסיקה קיימות שתי גישות. (ראה לעניין זה בש"פ 10935/08, בש"פ 8101/16)
8. לאחר שהקשבתי לטיעוני ב"כ הצדדים ועיינתי בכלל חומרי החקירה שהונחו בפניי, הנני קובע, כי המבקשת הניחה תשתית ראייתית לכאורית לחובת המשיבים בעבירות המיוחסות להם בכתב האישום, כנדרש בהתאם למבחן שנקבע בהלכת זאדה.
המצבת הראייתית נסמכת בין היתר, על הודאות המשיבים, דוחות שחזור שערכו המשיבים, לרבות הצביעו על מקומות בהן הוסלקו הנשקים שסחרו בהם עם אדהם, תושב חברון. בנוסף, קיימת הודאת השותף המפליל - אדהם. הודאת השותף נתמכת בראיות חיצוניות כגון, מחקרי תקשורת, איכון, תמונות ממערת "עין הנץ" המתעדות כניסת המשיבים ברכב לשטחי הרש"פ במעבר מיתר, תוכן הודעות הווטסאפ בין המשיבים לבין אדהם, לרבות תמונות של חלקי נשק ושיח ביניהם בהקשר זה. מכלול נתונים אלה, עשויים בבוא העת, גם לתת מענה לראיית החיזוק הנדרשת במסגרת ההליך העיקרי.
אשר להשגות באי-כוח המשיבים, רובן ככולן עניינן סוגיות מהימנות ואמינות הודאות השותף המפליל לכאורה את המשיבים, שמקומן להתלבן בהליך העיקרי ובוודאי לא בשלב בחינת דבר קיומן של ראיות לכאורה.
9. בהעדר מחלוקת בדבר קיומן של עילות מעצר נותר אפוא לבחון, האם בעניינם של המשיבים הובאו נסיבות מיוחדות ויוצאות דופן, המצדיקות סטייה מן המדיניות השיפוטית שהתווה בית המשפט העליון בעבירות נשק, כדי לבחון היתכנותה של חלופת מעצר.
10. כאמור בהלכה הפסוקה, נקודת המוצא בעבירות נשק, וביתר שאת, בעבירות סחר בנשק או חלקי נשק, הכלל הינו מעצר עד תום ההליכים, גם ביחס לנאשמים צעירים, נעדרי עבר פלילי, לצד תסקיר חיובי, בהעדר נסיבות מיוחדות ויוצאות דופן.
11. אין מחלוקת בדבר חומרת המעשים המיוחסים למשיבים בכתב האישום, לרבות נסיבות ביצועם, שכן עסקינן במי שסחרו לכאורה בחלקי נשק בכמויות גדולות וגם בנשקים, אל מול תושב חברון תמורת סכומי כסף לא מבוטלים. התנהלות המשיבים, כעולה מחומר החקירה, מלמדת על נגישות המשיבים לערוצי אספקת הנשק.
12. המשיב 2 לחובתו הרשעות בתחום הנשק ואף ריצה מאסר בפועל בן 30 חודשים, לצד מאסר מותנה בן 12 חודשים. בנוסף, לחובתו הרשעות בגין הסעת שב"חים ועבירות של הזדהות עם ארגון טרור. לחובת המשיב 1 תלוי ועומד כתב אישום בבית משפט השלום בגין הסעת שב"ח.
ער אנוכי להיות המשיב 1 צעיר נעדר עבר פלילי. אולם, אין בנתון זה כשלעצמו כדי לגבש נסיבות חריגות או יוצאות דופן, המצדיקות במקרה דנן, סטייה מנקודת המוצא כפי שהתווה בית המשפט העליון בעבירות נשק בכלל ובסחר בפרט, שכן השילוב בין רמת המסוכנות האינהרנטית הנלמדת מנסיבות המקרה והמעידות על נגישות המשיב לנשק.
13. לא אוכל לסיים מבלי לציין כי הנשק מגלם סיכון פוטנציאלי שישתמשו בו. מידת הסיכון למימוש הפוטנציאל ניתנת להערכה, בין השאר, גם לפי התפוצה של המקרים בהם נעשה שימוש בפועל בכלי נשק בלתי חוקיים בסביבתו של מחזיק הנשק.
ריבוי המקרים של שימוש בפועל בנשק לאחרונה, במיוחד במחוז הדרום ובמגזר הערבי, מגביר את הערכת הסיכון הנובע מכל נשק ונשק. זאת גם בטרם התממש הפוטנציאל, טרם נעשה שימוש באותו נשק עצמו. עוד בהקשר זה, יודגש שהנטל להפריך את חזקת המסוכנות הסטטוטורית הרובצת לפתחו של מחזיק נשק (כדי לשכנע בהיתכנות חלופת מעצר) גובר בתקופות בהן נעשה שימוש רב בנשק, כמו המציאות דהיום. כאמור, התנהלות המשיב בחקירתו מהווה אינדיקציה הפוכה.
הגוף העברייני המחזיק בנשק, בדרך כלל, יהיה ארגון פשיעה, כנופיה או משפחה ולא אדם בודד. גוף זה, בדרך כלל, ידאג לכך שהנשק ייאחז בפועל על ידי מי שאין לו עבר פלילי כדי להקטין את הסיכון למעצר אם הנשק ייתפס. משכך, המעצר בגין החזקת נשק שלא כדין נדרש כדי לגדוע את היד של הגוף המסוכן כולו - אף אם היד, כשלעצמה, אינה נראית כל כך מסוכנת, רק המעצר יכול לוודא שהיד לא תתחבר חזרה לגוף העברייני, זאת בדומה לקטיעת שרשרת הפצת הסם בתחום הסמים, כפי שעמד על כך בית המשפט העליון בפסיקתו.
הערה אחרונה בטרם סיום, ובענווה, מוצא מותב זה, אשר דן במשך שנים כמותב קבוע בהליכי מעצר עד תום ההליכים במחוז הדרום, מרבית כתבי האישום ובקשות המעצר שמובאים בפניי בתחום הנשק עניינם נאשמים צעירים נורמטיביים, נעדרי עבר פלילי. יכול והדבר מקורו בסכסוכי משפחות, בהתארגנות עבריינית רחבה, בפיתוי הכספי והקלות הבלתי נסבלת בהשגת כלי נשק בלתי חוקיים. במקביל, מאמצי אכיפה מרובים מושקעים בגילוי כלי נשק לא חוקיים, בתפיסתם, במניעת השימוש בהם ובסיכול עבירות חמורות, וכן בפענוח העבירות ובהבאת הנאשמים לדין. המעצר נדרש במלחמה זו, לא לשם הרתעה, אלא לשם מניעה בפועל של העבירות על ידי העצורים עצמם, שלימדו על עצמם שהם נכונים לרתום את עצמם למלחמה נגד החברה הנורמטיבית.
14. מן המקובץ לעיל, ובהעדר נסיבות חריגות ויוצאות דופן, הנני מורה על מעצרם של המשיבים עד תום ההליכים המשפטיים נגדם.
עותק ההחלטה יישלח לב"כ הצדדים.
המבקשת תדאג ליטול את תיק החקירה מלשכתי.
ניתנה היום, ז' אב תשפ"ג, 25 יולי 2023, בהעדר הצדדים.