ע"פ 4118/15 – מדינת ישראל נגד פלוני
1
לפני: |
|
נ ג ד |
המשיב: |
פלוני |
בקשה לעיכוב ביצוע גזר דינו של בית המשפט המחוזי לנוער בחיפה בת"פ 8124-08-14 שניתן ביום 3.5.2015 על ידי כב' השופט א' אליקים |
תאריך הישיבה: |
א' בתמוז התשע"ה (18.6.2015) |
|
בשם המבקשת: בשם המשיב: |
עו"ד אופיר טישלר עו"ד רסלאן מחאג'נה |
בקשה לעיכוב ביצוע גזר דינו של בית המשפט לנוער בבית המשפט המחוזי בחיפה (כב' השופט א' אליקים) בגדרו נגזרו על המשיב, בין היתר, 250 שעות שירות לתועלת הציבור (להלן: של"צ).
המשיב (יליד 1997) הועמד לדין, בין היתר, בגין עבירות אלימות ונשק לאחר שלקח חלק בהפרות סדר אלימות בחודש יולי 2014. במהלך שמיעת הראיות הגיעו הצדדים להסדר טיעון, שלא כלל הסכמה לעונש. במסגרת הסדר הטיעון, ולאחר שהמשיב הודה במיוחס לו בכתב האישום המתוקן, קבע בית משפט קמא שהמשיב ביצע עבירות של חבלה בכוונה מחמירה, התפרעות, ניסיון לתקיפה שוטר בנסיבות מחמירות, ייצור, נשיאה והובלת נשק וכן עבירה של הפרעה לשוטר במילוי תפקידו.
2
ביום 3.5.2015 ניתן גזר הדין בעניינו של המשיב, בגדרו החליט בית משפט קמא לאמץ את המלצות שירות המבחן, להרשיע את המשיב במיוחס לו ולהטיל עליו עונשי מאסר מותנה ושל"צ. לפיכך נקבע בגזר הדין כי מעבר לעונשי המאסר המותנים שהושתו על המשיב "יבצע הנאשם [המשיב- צ.ז.] 250 שעות התנדבות כשירות לתועלת הציבור, בהתאם לתכנית מפורטת שתוכן ע"י שירות המבחן, שירות המבחן יפקח על קיום האמור לעיל וישוב וידווח לבית המשפט לאחר השלמת השירות לתועלת הציבור".
בדיון שהתקיים בפניי הוברר, כי זמן קצר לאחר שניתן גזר הדין החל המשיב לבצע את השל"צ וזמן קצר לאחר מכן, לאחר שהמשיב הספיק לבצע 24 שעות של"צ, פנתה המבקשת לבית משפט קמא בבקשה לעיכוב ביצוע השל"צ וזאת נוכח כוונתה להגיש ערעור על קולת עונשו. בית משפט קמא הורה על עיכוב ביצוע עד להחלטה אחרת, אותה היה אמור ליתן לאחר שתוגש תשובת המשיב לבקשה. אלא שתשובה לא הוגשה, כך שנותרה בתקפה החלטת עיכוב הביצוע שניתנה לבקשת המבקשת.
עתה, לצד ערעורה של המבקשת על גזר דינו של בית משפט קמא, מבקשת המדינה כי נורה על עיכוב ביצוע השל"צ, שכן לטענתה אם יחל המשיב בביצוע העבודות בטרם יישמע ערעורה תסוכל מטרת הערעור.
בדיון בפניי טען בא כוח המבקשת, כי סיכויי הערעור הם גבוהים וכי ככלל, בית משפט זה נוטה להורות על עיכוב ביצוע במצבים מעין אלה. מנגד טען בא כוח המשיב, כי המשיב החל כבר בביצוע השל"צ לשביעות רצונם של הממונים עליו ויש לאפשר לו לסיימו כדי שיוכל להמשיך בחיים נורמטיביים, בהיותו תלמיד כתה י"ב העומד בפני בחינות בגרות.
דיון והכרעה
3
אכן, בנסיבות כגון-דא, כאשר מדובר בערעור על קולת העונש וכשיש סיכוי שערכאת הערעור תחמיר בענישה גם בהיבט של סוג העונש, ככלל יש מקום לעכב את ביצוע העונש על מנת שהערעור לא יישמע לאחר סיום ריצוי העונש או לאחר ריצוי חלקו הארי, כשיש לכך השלכה ממשית על שיקול דעת ערכאת הערעור באופן שבמידה רבה תסוכל מטרת הערעור. ואולם, במקרה דנא כבר החל המשיב בביצוע השל"צ, מה שיכול היה ליצור אצלו צפייה והסתמכות שזה אכן יהיה עונשו. אלא שהמשיב ביצע עד כה רק חלק זעום ממכסת השעות ובאיזון הכולל נדמה כי יש מקום ליתן משקל עודף לאינטרס שביסוד הבקשה, מה גם שביצוע השל"צ עוכב בינתיים, כך שעובר לדיון בבקשה דנא המשיב כבר אינו מבצעו מזה זמן. כל זאת נוכח האפשרות, שאיני רואה מקום להעריך את סיכוייה להתגשם ואסתפק באמירה שאפשרות זו אינה תיאורטית, שערכאת הערעור אכן תקבל את הערעור ותראה לנכון לגזור על המשיב את העונשים להם טוענת המבקשת.
לכך אוסיף, כי יתכן שהתקלה שהביאה לכך שהמשיב החל בביצוע השל"צ בטרם התבקש
עיכוב ביצוע מבית המשפט המחוזי, נבעה מהעובדה שבית משפט קמא חתם את גזר הדין בטרם
קיבל תסקיר הכולל תוכנית של"צ, כך שבגזר הדין לא נכללו פרטים אודות התוכנית,
לרבות מועד תחילת ביצוע השל"צ. על-פי הוראת סעיף
לסיכום: הבקשה מתקבלת. מעכב ביצוע עונש השל"צ שנגזר על המשיב עד לסיום הליכי הערעור שהגישה המבקשת.
ניתנה היום, א' בתמוז התשע"ה (18.6.2015).
|
|
ש ו פ ט |
_________________________
העותק כפוף לשינויי עריכה וניסוח. 15041180_L02.doc סח
