ע”פ 563/14 – ליאור יניב נגד עיריית תל אביב
1
לפני: |
|
נ ג ד |
המשיבה: |
עיריית תל אביב |
בקשה לעיכוב ביצוע החלטת בית המשפט המחוזי בתל אביב (סגן הנשיאה ד"ר מודריק) בעפ"א 15957-01-14 מיום 16.1.14 |
בשם המערערת: עו"ד שרון שטיין
---
א. בקשה לעיכוב ביצוע החלטת בית המשפט המחוזי בתל אביב (סגן הנשיאה ד"ר מודריק) בעפ"א 15957-01-14 מיום 16.1.14, שבגדרה נדחתה בקשה לעיכוב ביצוע החלטת בית המשפט לעניינים מקומיים (השופט ברקאי) ב- 01/06/0015279 מיום 30.12.13, שלא להאריך את המועד לביצוע צו הריסה שניתן בשל בניה בלתי חוקית.
רקע
ב. המבקשת הורשעה על פי הודאתה בבית המשפט לעניינים מקומיים בתל אביב (השופטת פלד) (01/06/0015279) ביום 21.4.10 בעבירה של ביצוע עבודות בניה בסטיה מהיתר בגין תוספת בניה על גג דירתה. ביום 3.5.10 ניתן גזר דין, שבגדרו הוטל עליה קנס כספי, וכן צו להריסת המבנה מושא כתב האישום תוך תשעה חודשים. לאורך שלוש וחצי השנים האחרונות ניתנו שלוש עשרה (!) ארכות לביצוע צו ההריסה, נוכח הטענה שצפוי להיערך שינוי בתב"ע, אשר יאפשר הכשרת הבניה.
2
ג. בקשה נוספת (14 במספר) למתן ארכה לביצוע הצו נדחתה ביום 30.12.13 (השופט ברקאי). צוין, כי נראה שבקשה זו אינה האחרונה ובהעדר תכנית מאושרת הדרך עוד ארוכה. בית המשפט ציין, כי דעתו אינה נוחה ממצב שבו מתבקשת הכשרה בדיעבד של הפרות חוקי התכנון והבניה, וכי "חושש אני ממצב בו אותו ציבור שהאינטרס שלו מוגן יראה כיצד אדם בונה ללא היתר, מוגש כנגדו כתב אישום, הוא מורשע, נגזר דינו- ובסופו של יום לא קורה דבר. כל מנגנון האכיפה מתגלה כחסר ערך, לאור בקשות דחייה תכופות חוזרות ונשנות".
ד. המבקשת הגישה ערעור על דחיית הבקשה לארכה לביצוע צו ההריסה ובצידו בקשה לעיכוב ביצוע עד למתן החלטה בערעור. סגן הנשיאה ד"ר מודריק דחה ביום 16.1.14 את הבקשה. צוין, כי "אינני סבור שיש לערעור סיכוי של ממש ובחלוף כל כך הרבה שנים ההחלטה לממש את פסק הדין שהיה לפסק דין חלוט נראית סבירה וראויה". בעקבות האמור הוגשה בקשה לעיכוב ביצוע לבית משפט זה לצד ערעור על החלטת סגן הנשיאה ד"ר מודריק.
הבקשה
ה. בבקשה נטען, כי
הליכי התכנון של התכנית מתקדמים בקצב מהיר ומצויים "בישורת האחרונה".
באשר למאזן הנוחות נטען, כי צו הריסה הוא בלתי הפיך, וכן הריסת המבנה במהלך תקופת
הגשמים עלולה לגרום לנזקים הן לדירת המבקשת והן לדירות השכנים. עוד נטען, כי הליך
לעיכוב ביצועו של צו הריסה הוא בעל אופי אזרחי ותקנה
3
ו. ביום
22.1.14 ביקשתי את הבהרת המשיבה האם בפני בית המשפט המחוזי קוים דיון במעמד
הצדדים, והאם נכונה היא לקיים דיון במעמד הצדדים ככל שזה לא קוים. המשיבה
הודיעתנו, כי לא קוים דיון במעמד הצדדים בבקשה לעיכוב ביצוע, וכי אין צורך בקיום
דיון כאמור בבקשה כגון דא בהתאם לתקנה
הכרעה
ז. לאחר העיון אין בידי להיעתר לבקשה. באשר לסיכויי הערעור, בפני המבקשת ניצבת משוכה גבוהה ביותר, וככל שתזכה בערעורה - דבר שמתוך נקיון הדעת לא אביע דעה לגביו – יש ממי לתבוע פיצוי מתאים. בניה ללא היתר, היתה מכבר לחזון נפרץ במחוזותינו, ורבים המבקשים להכשיר את השרץ לאחר פתיחת הליך פלילי. הוראות החוק אינן בגדר "המלצה", בבחינת כל הרוצה יבוא ויקיימן, וכל החפץ ירמסן. נזדמן לי להידרש מזה זמן למקרה דומה בע"פ 6720/06 דהרי נ' מדינת ישראל (2006) ולהליכים הממושכים לגביו. ציינתי שם:
"אכן זכותו של כל אדם לנסות להעביר את רוע הגזירה השיפוטית, אך חובתו של בית המשפט לומר, במקרה המתאים, עד כאן... חסד עצום עשו בתי המשפט עם המערערים שאיפשרו להם להמשיך שנים על שנים בהתרסה נגד החוק, בהקמת מערכת בניה ענפה, וטחנות הצדק אכן טוחנות לאט, ומהחלטה להחלטה" (פסקה ח(5).
ובע"פ 10778/05 עבאסי נ' יו"ר הועדה המקומית לתכנון ולבניה (2005) נאמר:
"דומה שאין ספק כי המדובר בניסיון למשוך הליכים בתקוה שבמועד עתידי תבוא בשורה ותוכשר הבניה הבלתי חוקית, שעל אי חוקיותה אין חולק. המערער עושה שימוש בפתחים שפתח לו הדין, מתוך הנחה שטחנות הצדק טוחנות לאט ובינתיים אולי רווח והצלה יעמדו ממקום אחר" (פסקה ג(3)).
בנדון דידן אף אם התקיימה ישיבה כנטען לאישור התכנית ביום 8.1.14, ואף אם זו אושרה, מה שאיני יודע, הדרך עד למתן היתר, אם בכלל, עודה ארוכה.
4
ח.
אציין בשולי הדברים, משהדבר לא נטען בבקשה, לעניין הצורך בקיום דיון במעמד הצדדים:
סעיף
ט. איני נעתר איפוא לבקשה לרשות ערעור, וממילא לבקשה לעיכוב ביצוע.
ניתנה היום, ב' באדר א התשע"ד (2.2.2014).