עמ"י 51083/04/15 – מדינת ישראל נגד יקותיאל קוממי
בית המשפט המחוזי מרכז-לוד |
||
עמ"י 51083-04-15 מדינת ישראל נ' קוממי
|
|
29 אפריל 2015 |
1
לפני כב' השופטת מיכל ברק נבו |
|
|
העוררת |
מדינת ישראל |
נגד
|
|
המשיב |
יקותיאל קוממי |
נוכחים:
ב"כ העוררת עו"ד
נילי דיין
ב"כ המשיב עו"ד רויטל קוצר
[פרוטוקול הושמט]
החלטה
לפני ערר של המשטרה על החלטת בימ"ש השלום בפתח תקווה מיום 28.4.15, בה הורה על שחרורו של המשיב בתנאים המפורטים בפרוטוקול. המשיב חשוד כי בתקופה אחרונה סחט מס' אנשים תוך איומים, גרם נזק לעזק בכפר-סבא מס' פעמים וכן גרם נזק לרכבו של אחר. נוסף על כך, כאשר הובא לחקירה בתחנת המשטרה ביום 27.4.15 איים על השוטרים.
בימ"ש קמא עיין בחומר ומצא כי חלק ניכר מהתלונות הוגש במהלך השבועות האחרונים ומצא שהימנעות היחידה החוקרת מלזמן את החשוד מיידית לחקירה מאיינת את הטענה למסוכנות שנשמעה. לדברי השופט, בהתחשב בעצמת עילת המעצר ובהתאם להוראות הדין, ניתן להסתפק במקרה זה בחלופת מעצר הולמת. נקבע כי במקרה הזה ניתן להשיג את מטרת המעצר בדרך חלופית, שפגיעתה פחותה, וזאת גם לאחר שביהמ"ש שמע את אישתו של המשיב והתרשם כי תוכל לפקח עליו ולאיין את מסוכנותו.
2
לטענת העוררת, נגד המשיב פתוחים תשעה תיקים לגבי מעשים שנעשו בין ה- 19.4 עד 27.4. אלה מפורטים בדו"ח הסודי שהוגש הן לבימ"ש קמא, הן לעיוני. העבירות בוצעו, על פי החשד, נגד ארבעה מתלוננים שונים בהם קשיש בן 86, מתלוננת בת 20 שהיא אם לתינוקת בת שבועיים וגרושה עם שני ילדים הסובלת מליקוי נפשי, שהיא שכנתו של המשיב. נעשו נסיונות איתור של המשיב החל מיום 20.4.15, כעולה ממסמכים רבים שהוגשו לעיוני (יצוין כי מסמכים אלה לא הוצגו בפני בימ"ש קמא), אלא שבתחילה הודיע המשיב כי יגיע למחרת, ביום המחרת הודיע כי הוא חולה, ולאחר מכן לא הצליחו ליצור איתו קשר עד אשר הוצא צו מעצר והוא אותר על ידי המשטרה בשוק בכפר סבא. גם כאשר אותר המשיב והובא לתחנה ציין כי הוא חש ברע והועבר לבית החולים. ניסו לחקור אותו בבית החולים אך הוא טען שהוא אינו חש בטוב והחקירה הופסקה. למעשה, מלבד חקירה קצרה, לא הספיקה המשטרה לחקור את החשוד נוכח כל האמור לעיל. עוד ציינה העוררת כי בזמן שהותו בתחנה איים המשיב על השוטרים והעליב אותם. חלק נכבד מהפעולות שביקשה המשטרה לבצע - כבר בוצעו. עם זאת, יש פעולות נוספות, לרבות פעולות חדשות, שיש לבצע והן הוצגו לעיוני בדו"ח הסודי. מדובר בפעולות שחשופות לשיבוש. לטענת העוררת, קיים בתיק דנן חשש משיבוש. נוסף על כך קיימת עילה של התחמקות מהליכי חקירה, נוכח התנהגותו של המשיב עד כה וקיימת מסוכנות העולה מהמעשים המיוחסים לו.
לטענת הסניגורית, לא נפל כל פגם בהחלטת בימ"ש קמא. המשטרה לא התנהלה במהירות הנדרשת. המשיב נעדר עבר פלילי ואין נגדו כל תיק פתוח. גם החשדות הנטענים לסחיטה באיומים אינן ברף הגבוה. המעשים המתוארים לא מקימים עילה של מסוכנות שלא ניתן לאיינה בחלופה המצוינת שהוצעה. מכל מקום, אפילו יסבור ביהמ"ש כי לא היה מקום לשחרר את המשיב, בוודאי שאין מקום להורות על מעצרו עד ליום 4.5.15, כפי שביקשה העוררת.
עיינתי בחומר שהוצג לי. ראשית, אציין כי מתוך עיון בחומר שלא הוצג לבימ"ש קמא עולה בבירור כי המשטרה עשתה מאמצים של ממש לאתר את המשיב החל מיום המחרת, לאחר שהתקבלה התלונה הראשונה. המשיב הודיע תחילה שהוא מחוץ לעיר ויגיע לחקירה למחרת. ביום המחרת, כאשר לא הגיע לחקירה, יצרה המשטרה קשר עמו והוא טען שהוא חולה. המשטרה עשתה מאמצים נוספים בימים שלאחר מכן, עד אשר הוציאה צו מעצר ביום 27.4.15, שבעקבותיו אכן עלה בידה לאתר את המשיב ולהביאו לחקירה. מכאן, כי אין ממש בטענה לפיה התנהלות המשטרה מלמדת כי לא סברה שקיימת מסוכנות מהמשיב.
עיינתי בהודעות של חלק מהקורבנות על פי החשד, ומהן עולה כי אכן אלה חוששים בצורה ממשית מהמשיב. המעשים המתוארים, על פי החשדות, אינם מעשים פשוטים והם אכן מעוררים חשש ופחד. מתוך התלונות עולה תמונה של איומים וביצוע מעשים שלימדו, לפחות בעיני הקורבנות, על מימוש האיומים. עבירות אלה מקימות עילת מסוכנות ברורה.
3
עיינתי בפעולות שהמשטרה ביצעה והיא לא שקטה על שמריה. מתברר, כי לא הספיקה לחקור את המשיב לעומק, נוכח היותו מאושפז בחלק מהזמן, ונוכח פעולות נוספות שבוצעו ביממה האחרונה. אין ספק כי יש מקום לאפשר ביצוע הפעולות הנוספות, ונוכח טיבן של הפעולות, התנהגותו של המשיב אשר חמק מחקירה במשך זמן לא קצר, כאשר ידע שהוא מבוקש לחקירה, וגם נוכח התנהגותו בתחנת המשטרה נראה כי מדובר בפעולות שיש צורך לבצען כאשר המשיב מצוי במעצר. חלק מהפעולות חשופות לשיבוש וגם מטעם זה יש מקום להורות על המשך המעצר.
יש להניח כי בהמשך ניתן יהיה להסתפק בחלופת מעצר לצורך סיום החקירה, בפרט נוכח התרשמות בית משפט קמא מטיב החלופה שהוצעה, אך דומני כי טרם בשלה השעה לכך.
לאור האמור, הערר מתקבל. עם זאת, איני סבורה כי יש להורות על הארכת המעצר עד ליום 4.5.2015, כפי שביקשה המבקשת, ולו כדי לאפשר המשך פיקוח על התקדמות החקירה. לכן אני מורה על הארכת מעצרו של המשיב עד ליום 1.5.2015 בשעה 11:00. ככל שתבקש העוררת להאריך את מעצרו של המשיב פעם נוספת, תביאו לבית המשפט באותו יום עד השעה 10:00.
ניתנה והודעה היום י' אייר תשע"ה, 29/04/2015 במעמד הנוכחים.
|
מיכל ברק נבו , שופטת |
