עמ”ת 37265/11/17 – מדינת ישראל נגד יאיר מנחם
בית המשפט המחוזי מרכז-לוד |
||
עמ"ת 37265-11-17 מדינת ישראל נ' מנחם
|
|
19 נובמבר 2017 |
1
|
לפני כבוד השופט עמי קובו |
|
|
העוררת |
מדינת ישראל
|
||
נגד
|
|||
המשיב |
יאיר מנחם
|
||
נוכחים:
ב"כ העוררת -עו"ד רננה טוויטו משה ועו"ד סטפני בן נון
ב"כ המשיב - עו"ד שחר חצרוני
המשיב
[פרוטוקול הושמט]
החלטה
ערר על החלטת בימ"ש השלום בראשל"צ אשר הורה על ביטול תנאי שחרורו של המשיב. לטענת העוררת לא היה מקום לבטל את התנאים כליל.
2
לאחר ששמעתי את טיעוני הצדדים סבורני כי דין הערר להידחות. המשיב נשלח לקבלת תסקיר שירות מבחן. תסקיר שירות המבחן התייחס לעניינו של המשיב, ציין כי המשיב השתתף בקבוצה טיפולית בשירות המבחן. לאורך התקופה דיווח כי מקפיד לכבד את התנאים המגבילים לצד קושי להתמודד עמם. שירות המבחן לקח בחשבון את חלוף הזמן מאז שחרורו של המשיב ממעצר וכן את הקשיים המשפחתיים שתיאר. כן התייחס שירות המבחן להגעתו הסדירה לקבוצה הטיפולית לצד הימנעות משימוש בסמים. לצד זאת ציין שירות המבחן כי כשברקע ההתרשמות כי ממשיך ומתקשה להעמיק התבוננות באחריותו לבחירותיו ומצמצם מהסיכון בו נתון להמשך מעורבות שולית וכן נוכח תיק המב"ד שנפתח נגדו בסמוך לאחר תום תקופת הקשר עם שירות המבחן (ספטמבר 2017), אף הוא בגין חשד לסחר בסם - הרי שלא היתה בידי שירות המבחן אינדיקציה להפחתה משמעותית בסיכון. עוד ציין שירות המבחן כי בהתייחסותו של המשיב לתיק המאוחר שלל כל מעורבות בהתנהגות שולית, אך אישר כי נחקר ואף נערך חיפוש בביתו. במצב הדברים הנוכחי התקשה שירות המבחן לתמוך בהקלה נוספת בתנאים (תסקיר מיום 6.11.17).
בהחלטה מיום 7.11.17 הקל ביהמ"ש בתנאים המגבילים והורה על ביטול מעצר הבית הלילי תוך הותרת המשיב בפיקוח אנושי. ביהמ"ש דחה את הדיון ליום 14.11.17 וקבע כי עד למועד זה תברר המבקשת את מצב תיק המב"ד ותתייצב לדיון בצירוף תיק החקירה.
בדיון הבא מיום 14.11.17 הודיעה המבקשת כי הביאה עמה את תיק המב"ד אשר אליו התייחסה קצינת המבחן בתסקיר, אולם ביקשה שלא להציג את התיק בפני ביהמ"ש, תוך שהצהירה כי המדינה מודעת למשמעות של אי הצגת התיק לעיון ביהמ"ש. המדינה הוסיפה והדגישה כי מדובר בתיק שהסטאטוס שלו הינו של תיק פתוח. לטענתה התיק עדיין בחקירת משטרה וטרם הובא לעיון הפרקליטות. המבקשת טענה כי אם ביהמ"ש יעיין בתיק תהיה לכך השלכה על התיק, כאשר המבקשת תבקש לבחון את התיק בהמשך. בהמשך לכך דן ביהמ"ש בבקשה להקלה בתנאים. ביהמ"ש קמא ציין כי המשיב בן 37 נעדר הרשעות קודמות ונתון בתנאים מגבילים מזה תקופה ממושכת. עוד ציין ביהמ"ש כי הוגשו בעניינו מספר תסקירים והוא היה נתון בפיקוח מעצרים מאז חודש מרץ ועד חודש ספטמבר 2017. המשיב הגיע לכל המפגשים באופן סדיר ומסר בדיקות שתן נקיות. ביהמ"ש קמא ציין כי בתסקיר שהוגש נמנעה קצינת המבחן מהמלצה על הקלה נוספת בעיקר נוכח תיק המב"ד שנפתח נגד המשיב בחודש ספטמבר 2017 בחשד לעבירת סחר בסם. ביהמ"ש ציין כי במהלך הדיון סירבה המבקשת להציג את תיק החקירה לעיון ביהמ"ש וכי שעה שאין בידי ביהמ"ש אפשרות לבחון את תיק החקירה הרי שביהמ"ש מתעלם מתיק המב"ד. במצב דברים זה סבר ביהמ"ש קמא כי אין לו צורך בהמשך הפיקוח האנושי והורה על ביטול התנאים המגבילים תוך שהערבויות תעמודנה בתוקפן עד תום ההליכים. לטענת העוררת שגה ביהמ"ש קמא בכך שביטל את התנאים המגבילים וזאת כאשר אף ללא תיק המב"ד ולנוכח העבירות אשר מיוחסות למשיב של הדחת קטין לסמים מסוכנים וסחר בסם מסוכן היה מקום להותיר ולו תנאים חלקיים של פיקוח וזאת אף בלא קשר לתיק המב"ד.
לטענת ב"כ המשיב יש לדחות את הערר.
לאחר ששמעתי את טיעוני הצדדים ועיינתי בתסקירי שירות המבחן לרבות בתסקירים הקודמים סבורני כי לא קיימת הצדקה להתערב בהחלטת ביהמ"ש קמא. במקרה דנן עיון בתסקיר שירות המבחן מעלה כי שירות המבחן הושפע באופן משמעותי מתיק המב"ד כאשר ציין כי הוא מתקשה לתמוך בשלב זה בהקלה נוספת בתנאים. ניכר כי התיק האמור השפיע על קצינת המבחן בהמלצתה.
3
המבקשת אמנם מציינת כי אף ללא תיק המב"ד היה מקום להותרת התנאים, ואולם ניכר כי התיק האמור השפיע על קצינת המבחן ונדמה כי אלמלא התיק יתכן שההמלצה הייתה שונה. בנסיבות אלה סבורני כי ראוי היה אילו המבקשת הייתה שוקלת באופן חיובי להיעתר לבקשת ביהמ"ש קמא ולהציג לעיונו בלבד את תיק המב"ד וזאת בפרט שב"כ המשיב הסכים לכך. אילו היה מוצג תיק המב"ד לביהמ"ש ניתן היה לבחון את הדברים באופן מלא, ומשלא הוצג התיק, בדין קבע ביהמ"ש קמא שעליו להתעלם ממנו ומכאן שהיה על ביהמ"ש אף להתייחס בהתאמה לתסקיר שירות המבחן אשר הושפע מהמב"ד האמור.
בנסיבות אלה ועל אף שמיוחסת למשיב עבירה אשר יש בה חזקת מסוכנות, הרי שלנוכח חלוף הזמן מאז שוהה המשיב בתנאים מגבילים ובשים לב לכך שמדובר במשיב יליד 1980 ללא הרשעות קודמות, סבורני כי לא נפל פגם בהחלטת ביהמ"ש.
אשר על כן, הערר נדחה. ככל שהמבקשת תהיה מעוניינת להציג לביהמ"ש קמא את תיק המב"ד הרי שתהיה רשאית להגיש בקשה לעיון חוזר. כמו כן ככל שיוגש כתב אישום בתיק המב"ד מובן הדבר שהמבקשת תהיה רשאית לעתור למעצרו של המשיב או לקביעת תנאים מגבילים.
ניתנה והודעה היום א' כסלו תשע"ח, 19/11/2017 במעמד הנוכחים.
|
עמי קובו, שופט |
[פרוטוקול הושמט]
החלטה
אני מורה על עיכוב ביצוע ההחלטה עד ליום 21.11.17 שעה 16:00.
עד למועד זה יוותר המשיב באותם תנאים שנקבעו בהחלטה מיום 7.11.17.
העוררת תודיע עד מחר בשעה 12:00 האם תוגש בקשת רשות ערעור.
ניתנה והודעה היום א' כסלו תשע"ח, 19/11/2017 במעמד הנוכחים.
|
עמי קובו, שופט |
