עמת (חיפה) 29654-09-24 – מדינת ישראל נ’ פלוני
עמ"ת (חיפה) 29654-09-24 - מדינת ישראל נ' פלוני מחוזי חיפה עמ"ת (חיפה) 29654-09-24 מדינת ישראל נ ג ד פלוני (עציר) בית המשפט המחוזי בחיפה [12.09.2024] כבוד השופט זיו אריאלי החלטה
1. בפני ערר על החלטת בית משפט השלום בעכו [מ"ת 63807-08-24] במסגרתה הורה על מעצרו של המשיב בתנאי פיקוח אלקטרוני.
2. בקצרה ייאמר כי נגד המשיב הוגש כתב אישום המייחס לו ביצוע עבירות אלימות כנגד גרושתו ואמה - תקיפה הגורמת חבלה של ממש, גרימת חבלה חמורה, איומים, והיזק לרכוש במזיד. על פי המתואר בכתב האישום, הגיע המשיב ביום 18.8.24 לחצר ביתה של גרושתו, ללא תיאום מראש, תקף את גרושתו ואת אמה, איים על חייהן, גרם נזק לרכוש. לאמה של הגרושה נגרמו שברים באזורים שונים בפניה. לגרושתו נגרמו חבלות מרובות בחלקי גופה. עוד על פי כתב האישום, במועד אחד במהלך חודש 12/2023 ובמהלך ויכוח בין העורר לבין גרושתו - הטיח העורר את מכשיר הטלפון הנייד של הגרושה אל הקרקע, דרך עליו ושבר אותו.
3. עם הגשת כתב האישום הוגשה בקשת מעצר עד תום ההליכים. המשיב לא חלק על קיומן של ראיות לכאורה ועילת מעצר. לבקשת הסנגור, הורה בית המשפט קמא ליחידה לפיקוח אלקטרוני לבדוק היתכנות של התקנת איזוק בדירה שכורה במג'דל כרום. משהתקבלה חוות דעת מאת היחידה לפקא"ל, התקיים דיון ביום 9.9.24, במהלכו נשמעו טענות הצדדים ונחקרו 4 מפקחים מוצעים. ביום 10.9.24 הורה בית המשפט על מעצר בתנאי פיקוח אלקטרוני, ומכאן הערר.
4. לטענת העוררת מדובר בעבירות המקימות עילת מעצר סטטוטורית, ובנוסף, מעשי המשיב מלמדים על מסוכנות גבוהה והשתלחות חסרת רסן. העובדה כי לחובתו של המשיב אין הרשעות קודמות - אינה מצדיקה העדפתה של חלופת המעצר. על פי חוק המעצרים - בעבירות אלימות מסוג זה - לא ייעצרו נאשמים בפיקוח אלקטרוני אלא מטעמים מיוחדים שיירשמו. לא היה מקום להורות על שחרור מבלי לקבל תסקיר שירות מבחן. אף לא די בריחוק הגיאוגרפי של החלופה המוצעת, מה גם שאין מדובר בהרחקה משמעותית.
|
|
5. המשיב סומך ידיו על החלטת בית המשפט קמא. נטען כי בליבת ההחלטה עומדת התרשמות בית המשפט קמא מאיכות החלופה. המשיב הוא אקדמאי, מרצה באוניברסיטה, נעדר עבר פלילי, אשר מורתע מעצם המעצר. יש גם לתת את הדעת להפקדה הכספית המשמעותית. הסנגור הפנה להחלטות בהן הורה בית המשפט על חלופת מעצר, אף ללא תסקיר שירות מבחן.
6. בתום הדיון נטלתי לעיוני את תיק החקירה.
7. לאחר ששמעתי טענות הצדדים ועיינתי בתיק החקירה הגעתי לכלל מסקנה כי אין מנוס אלא לקבל את הערר, להפנות את המשיב לקבלת תסקיר, תוך הותרתו במעצר עד לקבלת תסקיר כאמור.
8. ניסיון החיים מלמד כי עבירות מסוג העבירות אליהן נותן המשיב את הדין, מבוצעות לא אחת תוך התפרצויות זעם בלתי נשלטות. נראה כי עניינו של המשיב הוא דוגמה מובהקת לכך. מעשיו מלמדים על מסוכנות ברף גבוה. העורר יזם עימות עם גרושתו, הגיע לביתה, ובעת שזו ישבה בחצר עם תינוקה (כבן שנה), אמה וחברותיה - תקף אותה נמרצות, איים עליה כי יהרוג אותה ואת אמה, רץ לעבר התינוק, ואמה של גרושתו מסרה את התינוק לחברתה של הגרושה, אשר נסה עם התינוק אל תוך הדירה. המשיב לא חדל מכך, הכה את אמה של גרושתו בפניה, במכות אגרופים ובסטירות, הטיח את ראש בקיר מספר פעמים וכשזו נפלה ארצה - דרך על פניה וגרר אותה על הרצפה תוך שהוא מטיח בה כי יהרוג אותה.
9. בעבירות אלימות במשפחה קיים טעם רב בקבלת תסקיר שירות מבחן [ר' למשל בש"פ 937/23 אלהרר נ' מדינת ישראל]. זאת, נוכח מומחיותו של שירות המבחן, יכולתו לעמוד על המסוכנות הנשקפת בהתאם לנסיבות - ואף לקבל את עמדת המתלוננת ואת השפעת השחרור האפשרי על שלומה ותחושת הביטחון שלה (שיקול רלבנטי, במסגרת הליכי המעצר - ר' למשל בש"פ 7014/20 פלוני נ' מדינת ישראל, שם נקבע כי "על בתי המשפט להימנע מלשחרר נאשמים בעבירות אלימות במשפחה לחלופת מעצר, מבלי לוודא את ביטחונן של קורבנות העבירה ואת שלום הציבור בכללותו").
10. ייתכנו כמובן מקרים בהם בית המשפט יכול להתרשם ישירות מהמפקחים המוצעים ומטיב החלופה מבלי להסתייע בשירות המבחן. אולם במקרים רבים - אשר עניינו של המשיב נמנה עליהם - נדרש תסקיר שירות מבחן טרם הכרעה בשאלת המעצר.
11. על פניו, נוכח העובדה כי המשיב חוזר ונוהג באלימות, כך לפי כתב האישום, נוכח העובדה כי האלימות הופנתה הן כלפי הגרושה ורכושה והן כלפי אמה, הן נוכח האיומים הקשים, וההתנהלות האלימה המלמדת על היעדר מורא מהחוק.
12. אני מורה לפיכך על ביטול החלטת בית המשפט קמא. המשיב יוותר במעצר מאחורי סורג ובריח. עוד אני מורה על הפנייתו לשירות המבחן על מנת שיתקבל תסקיר מעצר בעניינו. התסקיר יתייחס לשאלות המסוכנות, האפשרות להסתפק באיזוק אלקטרוני בחלופה המוצעת, המפקחים המוצעים וכן את עמדת נפגעת העבירה.
|
|
13. תסקיר המעצר יוגש לבית המשפט קמא לא יאוחר מיום 8.10.24. בית המשפט קמא יקבע מועד דיון לפי תפוסת יומנו. כאמור, עד מתן החלטה אחרת יוותר המשיב במעצר.
14. אבהיר כי אין בעצם ההפניה לקבלת תסקיר מעצר כדי לפתח ציפייה או הסתמכות כלשהם, מטעם מי מהצדדים, וטענותיהם שמורות להם.
המזכירות תעביר את העתק ההחלטה לצדדים, לשירות המבחן וכן ליחידה לפיקוח אלקטרוני.
ניתנה היום, ט' אלול תשפ"ד, 12 ספטמבר 2024, בהעדר הצדדים.
|