עת"א 11542/01/18 – פרקליטות מחוז צפון- פלילי נגד ג ג
בית המשפט המחוזי בנצרת בשבתו כבית-משפט לעניינים מנהליים |
|
|
|
עת"א 11542-01-18 פרקליטות מחוז צפון- פלילי נ' ג(אסיר)
תיק חיצוני: מספר תיק חיצוני |
1
בפני |
כבוד השופט יוסף בן-חמו
|
|
עותרת |
פרקליטות מחוז צפון- פלילי
|
|
נגד
|
||
משיב |
ג ג (אסיר)
|
|
החלטה
|
||
בפניי בקשה לאשר המשך החזקתו של המשיב בהפרדת יחיד לתקופה נוספת של 6 חודשים, החל מיום 15/01/18.
נימוקי הבקשה:
· המשיב הינו אסיר עולם, המרצה עונש של מאסר עולם שאינו קצוב וכן 9 שנים נוספות, במצטבר, החל מיום 11/05/00. המשיב מוחזק בהפרדה מאז 20/01/14. ההחלטה האחרונה להארכת תקופת החזקתו בהפרדה ניתנה בתיק עת"א 42498-06-17.
· המשיב משתייך לארגון "סלפייה ג'יהאדיה", בעל דעות ועמדות קיצוניות. הועבר להפרדה משום אי יכולתו להשתלב באגפים הביטחוניים. הארכת החזקתו בהפרדה מתבקשת לצורך שמירה על שלומם וביטחונם של המשיב, של אסירים אחרים, של אנשי סגל שב"ס ושמירה על בטחון המדינה.
· אין מניעה רפואית או סוציאלית מלהמשיך ולהחזיקו בהפרדת יחיד.
עמדת המשיב:
2
· ב"כ המשיב טוענת כי המשיב משתייך לקבוצה יוצאת דופן של אסירים ביטחוניים המבקשים לנהל אורח חיים אינדיבידואלי, לא להיות משויך לחלק זה או אחר של האסירים הביטחוניים, שתוצאתה להיות חלק מהמשמעת הקבוצתית המונהגת באותן קבוצות אסירים.
· אכן, למשיב סכסוכים עם אסירים אחרים, טיבם של סכסוכים אלה לא נתבררו.
· המשיב מבקש שיוענק לו טיפול סוציאלי בכלא, לאור הקושי הנובע מעצם ההפרדה. כשהוחזק במחוז אחר התאפשר לו לנהל שיחות פרטניות.
· הרקע של המשיב מחייב טיפול. בטרם ביצע את העבירות הביטחוניות היה לו רקע של סמים. החשיפה לגורמי הטיפול הטיבה עמו.
· המשיב הסכים בדיון האחרון שהתקיים בעניין הארכת החזקתו בהפרדה להמשיך לשהות בהפרדה, אך זאת, בכפוף להתחייבות המבקשת להעניק לו טיפול סוציאלי. המבקשת הודיעה לבית המשפט כי אכן האסיר יימצא בטיפול מעקב על ידי עו"ס, בתדירות של אחת לשבוע. טיפול זה לא הוענק לו עד כה. לא הוענקו לו שיחות פרטניות. הגורם הטיפול הסתפק בנקישה על דלת תאו של המשיב ושיחה חטופה דרך האשנב בה נשאל המשיב לשלומו ואם הכל בסדר.
· הענקת הטיפול הסוציאלי של שיחות פרטניות אחת לשבוע מתחייבת במקרה זה משום שיש חובה למצוא כל דרך על מנת לצמצם את הפגיעה הנגרמת לאסיר מעצם הארכת ההפרדה והחובה לחפש דרך פחות פוגענית.
· למשיב ידוע שישנם אסירים ביטחוניים נוספים המבקשים לצאת מהאגפים הביטחוניים ולהיות בהפרדה, המשיב מבקש לשהות עם אחד מאסירים אלה.
תשובת המבקשת:
· בדיון הקודם הודיעה המבקשת לביהמ"ש שלמשיב יינתנו שיחות מעקב של עו"ס, אך לא שיחות טיפוליות. להודעת המבקשת בהליך הקודם צורפה התייחסות העו"ס.
· ביום 07/12 כשהוצע למשיב לצאת לשיחה במשרד העו"ס הוא סירב לצאת מהתא. נאמר למשיב מפורשות שהוא איננו זכאי לשיחות פרטניות אלא למעקב.
· על מנת שהמשיב יוכל לקבל טיפול של שיחות פרטניות עליו לעמוד בתנאי סעיף 4ב' לפקודה, להגיש בקשה להחריג אותו מקבוצת האסירים הביטחוניים. בקשה כזו ככל שתוגש, תיבחן וככל שיימצא שהוא עומד בתנאים, רק אז תיבדק התאמתו לטיפול.
· גם בבתי הכלא הקודמים בהם הוחזק המשיב, הוא לא קיבל טיפול פרטני.
· המשיב נמצא במעקב פסיכיאטרי באופן סדיר וכן נבדק בעקביות על ידי העו"ס אחת לשבוע.
· המשיב לא מתאים להיות ב"אגף שמור", כעולה מהחומר הסודי שהוגש לעיון ביהמ"ש.
3
דיון:
בבקשה להארכת הפרדה
על ביהמ"ש לבדוק, ראשית לכל, האם התקיימו הוראות סעיף
מתצהירו של רכז ועדת ההפרדות עולות העובדות והנתונים הבאים:
· המשיב מרצה את מאסרו לאחר שהורשע בעבירת רצח ועבירה נוספת, אשר בוצעו על רקע אידיאולוגי מוסלמי קיצוני. הדברים עולים מתוכן כתב האישום וגזר הדין.
· בדיון בפני ועדת ההפרדות הוצגו העמדות השונות של הגורמים הרלוונטיים, כמפורט בפרוטוקול.
· אין מניעה - רפואית או סוציאלית/טיפולית להמשך החזקתו בהפרדה.
· עמדה מפורטת של מודיעין שב"ס הממליץ על המשך שהיית האסיר בהפרדה.
כמו כן, צורפה לבקשה רשימת פרפרזות ארוכה בנושאים: התנהגויות שליליות, התבטאויות שליליות, הלכי רוח, מעורבות שלילית, סכסוכים עם אסירים.
רופא כלא מגידו מציין שהמשיב נמצא במעקב פסיכיאטרי, מטופל תרופתית קבוע. כמו כן, נבדק על ידי רופא כללי ביום 28/11/17, ללא תלונות רפואיות. מבדיקה רפואית אין מניעה להמשך שהייתו בהפרדה.
עו"ס הכלא מציינת כי המשיב נמצא בשיחות מעקב עם העו"ס. משתף פעולה באופן מלא ואף מביע מוטיבציה להשתלב בטיפול. יציב, מאורגן, נמצא במצב רוח חיובי ומסביר פנים. עסוק בעיקר בשיפור תנאי מאסרו, מדבר על געגועיו למשפחתו ועל כך שהביקורים של משפחתו מסייעים לו להתמודד עם המאסר. לא מבטא כל מצוקה נפשית אובדנית, אינו מוגדר כאסיר השגחה.
בטופס "עמדת האסיר להארכת הפרדה", עליו חתם ביום 07/12/17, ציין המשיב שהוא איננו מבקש להיות בהפרדה זוגית. המשיב ביקש להתקדם ולהשתקם ולעבור לאגף "שמור" בכלא איילון או בכלא השרון.
4
החמ"ן של מודיעין שב"ס הינו רציף וממנו עולה מסוכנות ממשית גם כלפי אסירים אחרים וגם כלפי אנשי שב"ס ואף כלפי האסיר . האסיר מחזיק בדעות קיצוניות. משתייך לזרם שאיננו מקבל את מרותם של ארגוני החמאס והפתח' באגפים הביטחוניים. הוא איננו אינדיבידואליסט אלא פועל באמצעות אסירים אחרים המשתייכים לזרם ה"סלפיה" וארגונים קיצוניים נוספים, על מנת להתארגן בתוך כותלי הכלא. המעמד שלו בין קבוצת האסירים אליה הוא משתייך הינו דומיננטי.
המפורט בפסקה 5 לפני הסוף בעמ' 4 של הדו"ח הסודי "לעיון השופט" מצביע על מסוכנות ממשית .
זו נלמדת, בין היתר, מידיעה חמורה ועדכנית המפורטת בדו"ח ידיעה מס' 2683670.
ממכלול הנתונים אני קובע כי נתקיימו התנאים המחייבים המשך החזקתו של המשיב בהפרדה.
מדו"ח גורמי המודיעין עולה כי נעשו ניסיונות לשלב את המשיב בהפרדה זוגית יחד עם אסיר ביטחוני נוסף או באגף ביטחוני אחר, אך תגובתו העלתה מסוכנות ולא אפשרה זאת.
גם האפשרות לשילובו באגף השמור, נשללה על ידי גורמי מודיעין כמפורט בדו"ח, בשתי הפסקאות האחרונות .
באשר לשיחות הפרטניות- המבקשת לא הודיעה בדיון הקודם על הסכמה לשיחות טיפוליות, אלא לשיחות מעקב (ראה ההודעה לבית המשפט מיום 18/07/17 בתיק עת"א 42498-06-17).
גם בהחלטה שניתנה ביום 30/07/17 נכתב מפורשות "במהלך תקופה זו יופגש המשיב עם העו"ס לשיחות מעקב בתדירות של פעם בשבוע".
כפי שהודיע עו"ס הכלא, שיחות מעקב אלה נמשכות בנוסף למעקב הפסיכיאטרי.
מהחומר המודיעיני עולה לכאורה שהמשיב, בכל מקרה, איננו עומד בתנאי סעיף 4ב'. לא רק שהמשיב איננו עומד בתנאי של "ניתוק קשר עם הארגון העוין", אלא יש יותר מאינדיקציה לכך שקשר זה נמשך.
בפני המשיב, כאסיר ביטחוני. פתוחה הדרך לפנות לגורם המינהלי באופן אינדיבידואלי, ייבחנו נסיבותיו הפרטניות וככל שיעמוד בתנאים, תיבדק התאמתו להשתלב בפעילות שיקומית הולמת באופן פרטני.
אין מקום למתן טיפול שיקום פרטני למשיב רק בשל העובדה שהוא מוחזק בהפרדה.
ההפרדה מחייבת מעקב סוציאלי ופסיכיאטרי בהתאם לנסיבות הפרטניות של כל אסיר ואלה ניתנים למשיב.
אני מורה על הארכת הפרדה, כמבוקש.
5
ניתנה היום, כ"ז טבת תשע"ח, 14 ינואר 2018, בהעדר הצדדים.
