עת"א 46870/01/18 – דימה שוורצמן נגד הממונה על עבודות שירות – מפקדת גוש מרכז,מדינת ישראל
בית המשפט המחוזי בתל אביב - יפו |
||
|
|
15 פברואר 2018 |
עת"א 46870-01-18 שוורצמן נ' הממונה על עבודות שירות - מפקדת גוש מרכז ואח'
|
1
|
|
|
לפני |
|
|
העותר: |
דימה שוורצמן על-ידי ב"כ עו"ד ריכמן
|
נ ג ד
|
|
המשיבים: |
.1 הממונה על עבודות שירות - מפקדת גוש מרכז .2 מדינת ישראל על-ידי ב"כ עו"ד דיה בן אסא
|
החלטה
בפניי עתירה נגד החלטת הממונה על עבודות שרות בה הורה על הפסקה מנהלית של עבודות השרות שהוטלו על העותר.
2
נגד העותר הוגש לבית משפט זה כתב אישום שייחס לו עבירת סמים (גידול וסחר שכלל מכירה של בול LSD לסוכן משטרתי). ביום 13.4.2016 נגזר דינו לשישה חודשי מאסר בפועל שירוצו בדרך של עבודות שרות, וזאת החל מיום 13.12.2016. והנה, לא עלה בידי העותר להתמיד בביצוע עבודות השרות, כשברקע הדברים עומדות נסיבות אישיות מצערות, ובהן פטירתה של אחותו בטרם עת - נתון שהוליד את הצורך של העותר לטפל גם בבני משפחתו. בסופה של השתלשלות הדברים שתתואר להלן, הוחלט, כאמור, על הפסקה מנהלית של עבודות שרות, שהוטלו על העותר, וריצוי יתרת תקופת המאסר שנגזרה עליו במאסר מאחורי סורג ובריח.
שמעתי ברוב קשב את טענות הצדדים, ולאחר בחינה של החומר שלפניי, נחה דעתי כי דינה של העתירה להידחות. אנמק:
מהחומר שבפניי עולה כי ניתנו לעותר הזדמנויות חוזרות ונשנות לעמוד בחובות המוטלות עליו במסגרת עבודות השרות. כך:
(א) ביום 2.2.2017 נערכה לעותר שיחת בירור נוכח היעדרותו ממקום עבודות השרות ללא אישור או הודעה. אז צין העותר כי אחותו הייתה חולה ונפטרה, ואמר כי אין בכוונתו להחסיר יותר. הוא קיבל אזהרה והזדמנות נוספת לחזרה תקינה לעבודה.
(ב) ביום 27.3.2017 נערכה לעותר שיחת בירור נוספת, שוב בגין היעדרות ללא הודעה או אישור, והפעם אמר העותר כי העבודה קשה, הוא סובל מכאבי גב ולא יכול היה להגיע לעבודה.
(ג) ביום 2.4.2017 נעשה ניסיון לאתרו טלפונית, ללא הצלחה.
(ד) ביום 7.5.2017 נערכה לעותר שיחת בירור נוספת, שוב נוכח היעדרותו מהעבודה. במהלך הבירור, ציין העותר "יש אנשים אחרים שעושים בלגן ובכלל לא באים. אני נעדר יום פה יום שם. אני צריך לשלם שכר דירה". הובהר לעותר כי עליו לבצע את העבודות שרות ולעמוד בהתחייבותו, אחרת הוא עלול להיכנס לכלא. ניתנה לו הזדמנות נוספת.
(ה) ביום 18.7.2017 שוב נערכה לעותר שיחת בירור נוכח היעדרות ממושכת, ללא אישור או הודעה. הוא ציין כי אימו הייתה חולה, והוא חייב היה לטפל בה. הוא ביקש לקבל "הזדמנות אחרונה". לפנים משורת הדין, קיבל העותר אזהרה, וניתנה לו הזדמנות לחזור לעבודה.
(ו) ביום 5.9.2017 נעשה ניסיון לאתרו טלפונית ללא מענה.
(ז) ביום 12.11.2017 התברר למפקחת על עבודות השרות, כי העותר ניתק קשר ולא הופיע לעבודה במשך כחודשיים וחצי.
3
(ח) ביום 14.11.2017 התקיימה שיחת בירור עם העותר, במהלכה הצביע על נתוניו האישיים. במקביל, קיבל זימון לשימוע ביום 27.12.2017 וזאת בשל אי תפקודו המתמשך. העותר לא התייצב לשימוע, וזאת בגין מחלה, אך לא עשה מאמץ לאחר מכן לבדוק האם יש מקום לקיים שימוע נוסף, לאחר שהבריא.
כשזהו הרקע, דומני שאין מנוס מלהורות על דחיית העתירה.
אכן, העותר סבל מבעיות אישיות המצדיקות, כמובן, התחשבות, ובהן בראש וראשונה, פטירתה המצערת של אחותו ז"ל. יחד עם זאת, האחות נפטרה בינואר 2017, נתון היכול להסביר ולהצדיק את אי הסדרים בהתנהלותו של העותר בראשית הדרך, אז ניתן היה להתחשב בו, וגם צריך היה להתחשב בו. ייאמר מיד, כי אם ההפרות היו מרוכזות בתקופה האמורה, הייתי נוטה לקבל את העתירה. אלא שלמרבה הצער, התנהגותו של העותר נמשכה על פני תקופה ארוכה, בת כמעט שנה, גם לאחר פטירת האחות ז"ל; ניתנו לו הזדמנויות חוזרות ונשנות, במהלכן העלה קשיים נוספים, ואף ציין כי הוא ער לכך שניתנת לו "הזדמנות אחרונה", ובכל זאת שב לסורו.
בעניין זה, מן הראוי להפנות לפסיקתו של כב' השופט הנדל (רע"ב 4192/17 פלוני נ' שרות בתי הסוהר (פורסם במאגרים; 2017) "... הפסקת עבודות השרות של המבקש לא נעשתה באבחה אחת של הפרת התנאים על ידו. נראה כי במקרה הנוכחי היה יחס רגיש ומבין כלפי המבקש בפעמים הראשונות שבהן לא התייצב לעבודות השרות. מידת הדין לא מוצתה עימו, אלא ניתנה לו אפשרות ואפשרות נוספת להתייצב לעבודות השרות כנדרש, גם כאשר נעדר מבלי להודיע על כך. רק כאשר התמיד המבקש במנהגו הוחלט להפקיע את עבודות השרות... יש לזכור כי עבודות השרות אינן 'תכנית כבקשתך'. על הנאשם להתאמץ ולמלא אחר הוראות הממונה. לכל הפחות נדרש הוא לעמוד בקשר ישיר עם הגורמים הרלוונטיים, בזמן אמת, ולשתף עימם פעולה. אין המדובר בהתנדבות, אלא בדרך חלופית מקלה יותר לרצות עונש מאסר, על כל המשתמע מכך. המבקש לא נהג כך" (פיסקה 2 להחלטה).
דברים אלה יפים לענייננו ומשקפים במדויק את התנהלותו של העותר. הממונה התחשב בנסיבות המיוחדות של העותר, ובטרגדיה האישית שחווה, ניתנו לו הזדמנויות חוזרות ונשנות כאמור, ובכל זאת, הוא לא עמד בהן.
בנסיבות אלה, אינני מוצא פסול בהחלטת המשיב ואין עילה משפטית להתערבות בהחלטתו.
העתירה נדחית אפוא.
על העותר להתייצב לתחילת ריצוי עונשו בבית מעצר "הדרים" ביום 11.3.18 לא יאוחר מהשעה 10:00, או על-פי החלטת שב"ס, כשברשותו תעודת זהות ועותק מהחלטה זו.
על העותר לתאם את הכניסה למאסר כולל האפשרות למיון מוקדם, עם ענף אבחון ומיון של שב"ס בטלפונים 08-9787377, 08-9787336.
4
המזכירות מתבקשת לשלוח עותק ההחלטה ולוודא טלפונית את קבלתה וכן לסגור את התיק.
ניתנה היום, ל' שבט תשע"ח, 15 פברואר 2018, בהעדר הצדדים.
חתימה
הוקלד על ידי כנרת גולן
