עת"א 66426/11/17 – י' נ' נגד שרות בתי הסוהר-מחלקת האסיר – זימונים,מדינת ישראל
|
|
עת"א 66426-11-17 נ'(אסיר) נ' שרות בתי הסוהר-מחלקת האסיר - זימונים ואח'
תיק חיצוני: מספר תיק חיצוני |
1
בפני |
כבוד השופטת מיכל ברנט
|
|
העותר |
י' נ' (אסיר)
|
|
נגד
|
||
המשיבים |
1. שרות בתי הסוהר-מחלקת האסיר - זימונים 2. מדינת ישראל
|
|
|
כללי
1. העותר מרצה 9 שנות מאסר החל מיום 22.7.12 בגין עבירות מין, תקיפה ואיומים, וצפוי לסיים את מאסרו ביום 28.2.21. זהו מאסרו הראשון והוא מסווג לקטגוריה א', עבריין מין, ג"ע..
2
2. לטענת העותר, מונעת ממנו המשיבה טיפול רפואי הנדרש לו. נטען כי לעותר כשל של שתלים שהושתלו בפיו טרם מאסרו, הגורם לדימומים, בעיות עיכול שונות, ועל כן יש להוציא את העותר בליווי שב"ס לקבלת טיפול רפואי לשיקום הפה והלסת על ידי רופאים בבית חולים ציבורי, ולספק לעותר תרופות ותכשירים הנדרשים להשלמת הטיפול דוגמת ליסטרין, אווילק וקרם המומליס.
עתירה קודמת בגין נושא זה נמחקה בבית המשפט העליון לאחר שהמשיב הציג מצג על פיו העותר יצא לבדיקות בתוך פרק זמן קצר, אולם עד כה טרם זכה העותר לטיפול הרפואי הדרוש לו.
טיעוני ב"כ הצדדים
3. לטענת ב"כ העותר, שתלים שהושתלו בפיו של העותר לפני למעלה מארבע שנים נרקבים ונדחים, חלקם נפלו והותירו ברזלים חשופים בפיו של העותר. העותר החל בפניות בנושא זה למשיב כבר בשנת 2012 אולם נמסר לו כי המשיבים לא מבצעים פרוצדורה של טיפול בשתלים, והאפשרות היחידה שהוצעה לו היא עקירת השתלים ושימוש בשיניים תותבות. העותר ביקש להכניס מומחה פה ולסת לכותלי בית הכלא אך נדחה, ובהמשך ביקש לצאת בליווי לקבלת טיפול ונדחה. לאחר שהגיש העותר עתירה בעניין זה בסיוע סנגור ציבורי, טען המשיב כי הוא עתיד להביא את העותר לבית חולים ממשלתי לבדיקת מומחה שלאחריה תינתן החלטה מנהלית בדבר אפשרויות הטיפול הרפואי במבקש. על יסוד זה נדחתה על ידי כבוד השופט סולברג בשנת 2017 בר"ע שהוגשה על ידי העותר.
דא עקא, לאחר השלמת הבדיקות האמורות לא נערך כל דיון ייעודי במצבו של העותר ועד כה לא התקבלה כל החלטה באשר להמשך הטיפול בו.
3
לבסוף נטען, כי בעניינו של העותר נדרש טיפול משמר, העולה בקנה אחד עם הוראת פקודת הנציבות 04.44.00 הטיפול הרפואי באסיר, לפיה זכאים אסירים לטיפול שיניים משמר, כירורגי ופרוטטי, הרכבת שיניים חלקיות או שלמות מאקריל, (ללא התקנת כתרים גשרים ותותבות יצוקות).
4.
לטענת
ב"כ המשיב, בהתאם לפקודת נציבות 04.44.00, זכאי כל אסיר לסל השירותים
הרפואיים הבסיסי הניתן על ידי קופת חולים הכללית למבוטחיה באיכות סבירה ובזמן
סביר. טיפול שיניים אינו נכלל בסל השירותים להם זכאים אזרחי מדינת ישראל מתוקף
עוד צוין, כי שב"ס אינו מבצע ו/או מממן הרכבת כתרים, גשרים, שתלים וטיפול אורתודנטי, ודרישת העותר משב"ס לממן לו טיפול משקם בבי"ח ציבורי על ידי מומחה פה ולסת אינה עולה בקנה אחד עם הנוהל.
ממכתבו של ד"ר אלון שנקמן, רע"ן רפואת שיניים בשב"ס, עולה כי ביום 1.2.18 הוא נפגש עם מנהל מחלקת כירורגיית פה ולסת בבי"ח תל השומר, ד"ר רן יהלום, אשר בחן את בדיקותיו ומסמכיו של העותר, ד"ר יהלום מסר כי פרוגנוזת השתלים בינונית עד גרועה ולא מומלץ להשתמש בשתלים לשם שיקום. כמו כן העצם בלסתות ספוגה ולא מומלץ ביצוע שתלים חדשים. המלצתו היא להתקין תותבת שלמה נשלפת בלסת העליונה, ותותבת חלקית נשלפת בלסת התחתונה. כן הומלץ כי הטיפול יבוצע על ידי מומחה בלבד.
הרופא שביקש העותר להכניס אינו מומחה, ויהא על העותר להגיש בקשה להכנסת רופא פרטי מומחה בתחום השתלים ומחלותיהם. את התותבות הנשלפות ניתן לבצע במרפאת שב"ס בהתאם לנוהל רפואה 01-2009 רכישת אביזרים רפואיים לאסירים.
4
גובה ההשתתפות הכספית של שב"ס בתותבות ייגזר מתקופת המאסר, ומיכולת המימון של האסיר.
דיון והכרעה
5. עיון בסיכום ביקור של העותר במרפאת פה ולסת בביה"ח שיבא מיום 25.1.18 מעלה כי הוסבר לעותר שלא מבוצעות במרפאה השתלות דנטליות ושיקום דנטלי לאזרחים.
עיון במכתבו של ד"ר יהלום - מנהל מחלקת פה ולסת בביה"ח שיבא, מיום 1.2.18, מעלה כי ממילא להערכתו המקצועית לא ניתן יהיה לשקם את השתלים הקיימים ו/או להשתיל שתלים חדשים, בשל מצבו הרפואי של העותר, וכי האפשרות היחידה במצבו היא השתלת תותבות. כן צוין במפורש כי בשל מצבו הרפואי המורכב נדרש טיפול על ידי רופא מומחה בלבד.
מכאן, כי בקשת העותר לשקם את שתליו כלל אינה אפשרית, ועל כן לא עולה הצורך לדון בבקשת העותר להשתתפות המשיב במימונה של בדיקה זו.
6. החלופה האפשרית היחידה עליה המליץ ד"ר יהלום היא השתלת תותבות. רכישת תותבות כאמור מתאפשרת על ידי נהלי שב"ס, אשר אף משתתף כספית במימונן, בהתאם לנהלים. יחד עם זאת, גם הטיפול בעותר לשם התקנת התותבות נדרש להתבצע על ידי מומחה.
7. בנסיבות אלה מקובלת עליי עמדת שב"ס ולפיה ראשית אין מקום לבצע שיקום לשתלים הקיימים, ושנית כי על העותר להגיש בקשה להכנסת רופא פרטי מומחה בתחום הפה והלסת או רופא חניכיים מומחהלשם עריכת טיפול שיאפשר הסרת השתלים והתקנת תותבות, על חשבונו. בהקשר זה לא יכול המשיב להפלות את העותר מאסירים אחרים ולממן את הטיפול.
5
8. לאור מצבו הרפואי של העותר מתבקשת המשיבה לטפל בהקדם בבקשת העותר להכנסת רופא כאמור, אם וכאשר זו תוגש.
9. בנסיבות האמורות, העתירה נדחית. בשים לב לדוח תנועות בחשבון לא מצאתי לפטור העותר מתשלום האגרה.
ניתנה היום, כ' אדר תשע"ח, 07 מרץ 2018, בהעדר הצדדים.
