רע”פ 1579/18 – עיד אבו אלקום נגד מדינת ישראל
1
בבית המשפט העליון |
לפני: |
|
נ ג ד |
המשיב: |
מדינת ישראל |
בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בבאר שבע, מיום 10.01.2018, בעפ"ג 26861-07-17, שניתן על ידי כב' הרכב השופטים: י' צלקובניק – סג"נ, י' עדן, ג' שלו |
בשם המבקש: עו"ד ניר ישראל
1. לפניי בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בבאר שבע (כב' הרכב השופטים: י' צלקובניק – סג"נ, י' עדן, ג' שלו), בעפ"ג 26861-07-17, מיום 10.01.2018. בגדרו של פסק הדין, נדחה ערעורו של המבקש על גזר דינו של בית משפט השלום (כב' השופט ג' אמוראי), בת"פ 55985-08-10, מיום 28.05.2017.
רקע והליכים קודמים
2.
נגד המבקש הוגש כתב אישום מתוקן לבית משפט השלום בבאר
שבע, אשר ייחס לו ביצוע של 47 עבירות שעניינן אי הגשת דו"ח במועד, לפי סעיף
2
3.
מעובדות כתב האישום עולה, כי בין השנים 2010-2005, בהיותו
של המבקש עוסק מורשה, כהגדרת סעיף
4. ביום 27.03.2014, הורשע המבקש, במסגרת הסדר טיעון, על פי הודאתו, בעבירות שיוחסו לו בכתב האישום המתוקן. יצוין, כי כתב האישום הוגש בחודש אוגוסט 2010, הכרעת הדין ניתנה רק בחודש מרץ 2014, ואילו גזר הדין ניתן למעלה משלוש שנים מאוחר יותר, היינו בחודש אוגוסט 2017. שיהוי זה מיוחס בחלקו למבקש בשל אי-התייצבותו לדיונים, באופן חוזר ונשנה.
5.
ביום 28.05.2017, ניתן גזר דינו של המבקש בבית משפט
השלום. בבואו לקבוע את מתחם הענישה ההולם בעניינו של המבקש, התייחס בית משפט השלום
לנסיבות הקשורות בעבירה, וביניהן: ריבוי העבירות שביצע המבקש; תקופת ביצוען
הנרחבת; איחור המבקש בהצגת הנתונים; וסכום המס הגבוה שלא שולם למדינה. ביחס לנושא
אחרון זה, דן בית משפט השלום "בשיקול הסרת המחדל
ומועד הסרתו", וקבע כי מחדלי המבקש לא הוסרו, למרות הזמן הרב שעמד
לרשותו לעשות כן. בנוסף, עמד בית משפט השלום על מדיניות הענישה המקובלת בעבירות
מסוג זה. כשיקול לחומרה, התייחס בית משפט השלום לעבירות דומות (אי-הגשת
דו"חות ואי-הגשת הצהרת הון), שנעברו בניגוד להוראות
3
6.
לצורך קביעת עונשו של המבקש בגדרי המתחם, עמד בית משפט
השלום על נסיבותיו האישיות של המבקש, ועל השלכות הענישה עליו ועל בני משפחתו,
כשיקול לקולה "אשר יש בו בכדי למתן את
רף הענישה בתוך מתחם הענישה ההולם". כנסיבה לחומרה ראה בית משפט השלום את
התנהלותו של המבקש לאורך השנים, אשר גרמה להימשכות ניכרת בהליכים המשפטיים. בית
משפט השלום דחה את עתירת המבקש להסתפק עונש מאסר שירוצה בדרך של עבודות שירות,
מאחר שעונש מסוג זה סוטה מעקרון ההלימה "וכן
ממתחמי הענישה ההולמים בתיק". לאחר זאת, השית בית המשפט על המבקש
את העונשים הבאים: 8 חודשי מאסר לריצוי בפועל; 6 חודשי מאסר על תנאי למשך שלוש
שנים מיום שחרורו של המבקש מהמאסר, לבל יעבור עבירות המנויות בסעיף
7.
המבקש הגיש ערעור לבית המשפט המחוזי בבאר-שבע, אשר כוון
כלפי חומרת העונש, ולטעמו יש להפחית בעונשו כך שיוכל לרצות את תקופת המאסר בדרך של
עבודות שירות. ביום 10.01.2018, דחה בית המשפט המחוזי את הערעור, בקובעו כי אין
עילה להתערבות בעונש שנגזר. בית המשפט המחוזי ציין בפסק דינו, כי "מדובר בביצוען של מספר רב של עבירות לאורך שנים", בנוסף
לעבירות על
הבקשה לרשות הערעור
4
8.
בבקשה לרשות הערעור המונחת לפניי, משיג המבקש על חומרת
גזר דינו, בדגש על תקופת המאסר לריצוי בפועל שהושתה עליו. בין היתר, טען המבקש כי
בית משפט השלום התייחס אליו כמי שמיוחסות לו עבירות חמורות יותר, המנויות בסעיף
דיון והכרעה
5
9. כידוע, רשות ערעור "בגלגול שלישי" תינתן במשורה והיא שמורה למקרים חריגים, בהם מתעוררת שאלה משפטית כבדת משקל או סוגיה ציבורית רחבת היקף, החורגת מעניינם הפרטי של הצדדים להליך; או במקרים בהם מתעורר חשש מפני עיוות דין מהותי או אי-צדק שנגרם למבקש (רע"פ 2054/18 רבאיעה נ' מדינת ישראל (12.03.2018); רע"פ 10059/16 בדיר נ' מדינת ישראל (14.3.2017)). לאחר שעיינתי בבקשת רשות הערעור ובנספחיה, נחה דעתי כי הבקשה אינה עומדת באמות המידה האמורות, ולטעמי גם אין מתעורר חשש לעיוות דין או לחוסר צדק שנגרם למבקש. חרף ניסיונותיו של המבקש לעטות על בקשתו כסות של שאלה משפטית עקרונית, הרי שהבקשה נסובה, רובה ככולה, על עניינו הפרטי של המבקש, וזאת בלבד. בנוסף, מרבית טענותיו של המבקש הועלו בפני ערכאת הערעור, וזכו להתייחסות בפסק דינו המנומק של בית המשפט המחוזי, ומשכך, נראה כי הבקשה מהווה ניסיון לערוך מעין "מקצה שיפורים" לתוצאת הערעור, ניסיון שאין להיעתר לו (רע"פ 266/18 פלוני נ' מדינת ישראל (13.02.2018); אבו הדואן נ' מדינת ישראל (20.03.2017)). די בטעמים אלו, על מנת לדחות את הבקשה.
10. למעלה מן הצורך, אציין כי לאחר שבחנתי את כלל הנסיבות, הגעתי לידי מסקנה כי דין הבקשה להידחות אף לגופו של עניין. המבקש טוען כי שגה בית משפט השלום שעה שהתייחס לסכום המס, שטרם שולם על ידו, בסך 462,815 ₪, כחלק מהנסיבות הקשורות בביצוע העבירה. לטענת המבקש, עובדה זו אינה מופיעה בכתב האישום המתוקן, בו הוא הודה במסגרת הסדר טיעון, והדבר גורם לפגיעה בזכותו להליך הוגן. אין בידי לקבל טענה זו. מקובל עליי, כי כאשר מדובר בהודאה בכתב אישום, העובדות והנסיבות הקשורות בביצוע העבירה אמורות להימצא בכתב האישום עצמו. ואולם, כפי שעולה מגזר הדין, עצם קיומו של חוב לקופת המדינה התברר רק לאחר הכרעת הדין וטרם שלב הטיעונים לעונש, וזאת לאחר שהמבקש הגיש את הדו"חות החסרים. ברי, כי במצב דברים זה לא התאפשר למשיבה לכלול את סכום החוב בכתב האישום המתוקן, עובר להודאתו של המבקש, שכן מידע זה לא היה, באותו שלב, בידיה, ולפיכך לא הייתה כל מניעה להתייחס בגזר הדין לסכום החוב שלא שולם. יצוין, כי המידע בדבר סכום החוב מקורו בדו"חות עצמם, אשר עובדת אי-הגשתם מופיעה במלואה בכתב האישום המתוקן.
6
11.
המבקש טוען להחמרה ניכרת בעונשו, משום שנלקחה בחשבון
הרשעתו בעבירות על פי
12. אשר לטענה, כי הערכאות הקודמות לא התייחסו לנסיבותיו האישיות הקשות של המבקש, הרי שדינה להידחות. עיון בפסקי הדין, הן של בית משפט השלום והן של בית משפט המחוזי, מעלה כי נסיבותיו האישיות נשקלו לזכותו של המבקש, וזאת לצד שיקולים רלוונטיים אחרים.
13. ומכאן לטענה הנוגעת להגשת "דוח"ות אפס" על ידי המבקש. לטעמי, צדק בית המשפט השלום בכך שהרשיע את המבקש באי-הגשת כלל הדו"חות אשר פורטו בכתב האישום, לרבות 30 "דוח"ות אפס". טענתו של המבקש, לפיה אין לקיים הליכים פליליים בגין איחור בהגשת "דו"חות אפס", נטענה בעלמא וללא כל סימוכין, והיא אינה משכנעת. זאת שכן, החובה להגיש דו"חות במועד לשלטונות מע"מ אינה קשורה לתוכן הדו"חות, וגם אם מדובר במה שקרוי "דו"חות אפס", יש חובה להגישם במועד שנקבע לכך, והדבר אינו נתון לשיקול דעתו של הנישום. בנוסף, אין בידי לקבל את הטענה כי בית משפט השלום התייחס אל המבקש כמי שביצע עבירה הנושאת יסוד נפשי של כוונה, והעניש אותו בהתאם. לא מצאתי כל בסיס לטענה זו, ונראה, כי מתחם העונש ההולם שנקבע בעניינו של המבקש אינו חורג מהמקובל בעבירות של אי-הגשת דו"חות מע"מ, כאשר עונש המאסר לריצוי בפועל שנגזר עליו, הוצב קרוב לתחתית המתחם.
14. לבסוף, לא מצאתי ממש בטענותיו של המבקש כי העונש שנגזר עליו אינו משרת את תכליות הענישה, ובכלל זה את התכלית של הרתעת היחיד והרבים מפני ביצוע עבירות דומות.
15. לאחר בחינת כלל הנסיבות, נחה דעתי כי העונש שהושת על המבקש אינו חמור יתר על המידה, ולא מצאתי בסיס להתערבות בגזר הדין ב"גלגול שלישי".
16. סוף דבר, הבקשה לרשות ערעור נדחית בזאת.
ניתנה היום, ד' בניסן התשע"ח (20.3.2018).
7
|
|
ש ו פ ט |
_________________________
העותק כפוף לשינויי עריכה וניסוח. 18015790_I01.doc בל
מרכז מידע, טל' 077-2703333 ; אתר אינטרנט,