ת”ד 2217/06/13 – מדינת ישראל נגד נתן דיין
בית משפט השלום לתעבורה בחיפה |
||
ת"ד 2217-06-13 מדינת ישראל נ' דיין
|
|
23 אפריל 2014 |
1
|
בפני כב' השופט גיל קרזבום |
|
|
המאשימה |
מדינת ישראל
|
||
נגד
|
|||
הנאשם |
נתן דיין
|
||
נוכחים:
ב"כ המאשימה - המתמחה מר ג'ומעה בדראן
ב"כ הנאשם - עו"ד חנא חורי
הנאשם - בעצמו
[פרוטוקול הושמט]
גזר דין
כללי
בתאריך 10.11.13 הורשע הנאשם על פי הודאתו במסגרת הסדר טעון בעבירות של גרימת מוות ברשלנות, עקיפה במעבר חצייה, אי מתן זכות קדימה, נהיגה במהירות שאינה סבירה ואי האטה, עבירות מיום 12.02.12.
על פי עובדות כתב האישום, בתאריך 12.02.12 בשעה 19:10 נהג הנאשם ברכב פרטי ברח' החשמונאים בקרית מוצקין והתקרב למעבר חצייה המסומן היטב על הכביש ומשני צִדַּיו מוצבים שני תמרורי 306, עקף רכב שעמד בנתיב הימני לפני מעבר החצייה ופגע בהולכי הרגל מר סרגיו גוטמן וגב' אלוירה גוטמן ז"ל (להלן: "המנוחה") אשר הספיקו לחצות 5.6 מ' מרוחב הכביש. כתוצאה מהתאונה נגרם מותהּ של המנוחה ולמר גוטמן נגרמו חבלות ראש, חתך מעל הגבה השמאלית, פצע במצח ושפשופים בגפיים. מותהּ של המנוחה והפגיעות במר גוטמן נגרמו באשמת הנאשם אשר נהג ברשלנות, בחוסר תשומת לב, במהירות מופרזת, לא האט את מהירות נסיעתו על מנת לתת זכות קדימה להולכי רגל במעבר חצייה ועקף רכב אחר שעצר על מנת לתת זכות קדימה להולכי הרגל.
בטרם טענו הצדדים לעונש הופנה הנאשם לשירות המבחן למבוגרים לצורך קבלת תסקיר בעניינו.
2
הסדר הטיעון
הצדדים הגיעו להסדר טיעון לפיו יוטלו על הנאשם עבודות שרות לתועלת הציבור כפי המלצת שירות המבחן למבוגרים, מאסר על תנאי, פסילת רישיון נהיגתו של הנאשם לצמיתות, קנס ופיצוי לבעלהּ של המנוחה.
טיעוני המאשימה לעונש
הפנתה לאמור בתסקיר שרות המבחן ובקשה לאמץ את הסדר הטעון אשר הודע למשפחת המנוחה ומקובל עליה.
טיעוני ההגנה לעונש
ב"כ הנאשם ביקש לכבד את הסדר הטיעון.
הפנה להודאתו המידית של הנאשם, לחיסכון בזמן השיפוטי, לנסיבותיו האישיות של הנאשם,
גילו המתקדם, מצבו הבריאותי הלקוי, מצבו הכלכלי הקשה והעובדה שהוא מתקיים מקצבת
המוסד לביטוח לאומי. פירט נסיבותיו האישיות של הנאשם והעובדה שאיבד שתיים מבנותיו
בגיל צעיר והשלישית מתקיימת מקצבת נכות. הדגיש את העובדה שהנאשם הכיר את המנוחה
ובעלהּ, עובדה המקשה עליו עוד יותר את ההתמודדות עם האירוע הקשה. לעניין גובה
הפיצוי, ביקש להתחשב ולהסתפק בפיצוי נמוך ככל האפשר וציין כי משפחת המנוחה הגישה
תביעה במסגרת
הנאשם עצמו הביע צער על האירוע, ציין כי הוא מכיר את בעלהּ של המנוחה והביע בפניו את צערו העמוק. מתקשה להתמודד עם תוצאות מעשיו, אינו ישן בלילות וחש עצב גדול. העיד כי הוא עצמו איבד שתיים מבנותיו שסבלו ממחלה קשה ואת אשתו שנפטרה מדום לב. כיום נתמך ביטוח לאומי ונעזר בבתו הגדולה. מתקיים מקצבת ביטוח לאומי בגובה 2,064 ₪ ואינו יודע כיצד יעמוד בתשלום הפיצוי.
תסקיר שירות המבחן
3
במסגרת תסקיר שרות המבחן פורטו נסיבות חייו של הנאשם לרבות הטרגדיות אותן חווה ובפרט אובדן שתיים מבנותיו כתוצאה ממחלה קשה ולאחרונה מותה של אשתו. שרות המבחן התרשם כי הנאשם לוקח אחריות מלאה על ביצוע העבירות, מביע צער עמוק וסובל מתחושת אשמה עמוקה וכנה. מאז התאונה חלה החמרה במצבו הבריאותי והנפשי. עוד עולה מהתסקיר כי הנאשם אינו מבטא נזקקות טיפולית אך מביע הכרה עמוקה בהשלכות הטרגיות של התאונה, נכונות לפצות את משפחת המנוחה וביצוע עבודות שרות לתועלת הציבור. לאור כל האמור לעיל, שירות המבחן ממליץ על הטלת צו של"צ בהיקף של 150 שעות, תשלום פיצוי למשפחת המנוחה ושלילת רישיון נהיגתו של הנאשם לצמיתות.
דיון
לאור העובדה שהצדדים הגיעו להסדר טעון, בית המשפט אינו נדרש לקביעת מתחם העונש ההולם, עם זאת יש לבחון האם מדובר בהסדר ראוי בנסיבות העניין.
מספר כללים מנחים הותוו בפסיקה באשר לענישה הראויה בעבירה של גרימת מוות ברשלנות בתאונת דרכים:
האחד, העונש הראוי הוא מאסר בפועל ופסילה משמעותית מלנהוג זאת בעיקר לאור עקרון קדושת החיים והחובה להגן על ציבור המשתמשים בדרך. השני, נסיבותיו האישיות של הנאשם הספציפי . בהקשר זה הפסיקה הנחתה לתת משקל נמוך יותר למרכיב זה בשל העובדה שתאונות דרכים נגרמות בדרך כלל על ידי אנשים נורמטיביים והיסוד הנפשי נעדר כל כוונה פלילית. השלישי, מידת הרשלנות שהייתה בהתנהגות הנאשם במקרה הספציפי.
הגם שאין מדדים בדוקים למידת ההרתעה שבענישה מחמירה, ככל שהדבר נוגע לאנשים נורמטיביים שבצעו עבירה שיסודה הנפשי הוא רשלנות, נקבעה הלכה ברורה לפיה הצורך להרתיע את ציבור הנהגים מחייב ענישה מחמירה הכוללת רכיב של מאסר בפועל- ראה רע"פ 548/05 לוין נ' מדינת ישראל (לא פורסם - 9.1.106 כב' השופט א' רובינשטיין).
עם זאת, בית המשפט צריך להביא בחשבון גם את נסיבותיו האישיות של הנאשם ובמקרים בהם הנסיבות האישיות חריגות ומיוחדות, יכול שתתקיים הצדקה להימנע מהטלת מאסר בפועל מאחורי סורג ובריח - ראה ע"פ 1319/09 כהן משה נ' מדינת ישראל (בית משפט העליון - 13.5.09).
4
עקרון "קדושת החיים" אינו זקוק לפרשנות והרחבה. אדם איבד את חייו - לשווא. מידת רשלנותו של הנאשם במקרה זה גבוהה. הנאשם נהג ברשלנות, בחוסר תשומת לב, במהירות מופרזת, לא האט את מהירות נסיעתו על מנת לתת זכות קדימה להולכי רגל במעבר חצייה ועקף רכב אחר שנתן להולכי הרגל זהות קדימה. תוצאות התאונה קשות ביותר. המנוחה מצאה את מותה ובעלה הולך הרגל נפגע כמפורט לעיל. אבל, צער ויגון נגרמו למשפחת המנוחה אשר איבדו את המנוחה.
רשלנותו הגבוהה של הנאשם, תוצאותיה הקשות של התאונה, האינטרס הציבורי עליו יש להגן והפסיקה הנהוגה מחייבים הטלת מאסר בפועל מאחורי סורג ובריח.
אין ספק כי הסדר הטעון אשר אינו כולל מאסר בפועל, אף לא בעבודות שרות, חורג באופן משמעותי לקולה מהעונש הראוי .
עם זאת, נוכח נסיבותיו האישיות של הנאשם כמפורט בתסקיר, גילו המתקדם, מצבו הרפואי המורכב, המלצות שרות המבחן והעובדה שהצדדים הגיעו להסדר טיעון הכולל בין היתר פסילה לצמיתות של רישיון הנהיגה, עבודות לתועלת הציבור ופיצוי לבעלה של המנוחה, אני מחליט לאמץ את הסדר הטעון.
יודגש, כי אין בגובה הפיצוי שיוטל כדי להתחיל ולשקף את הצער, עגמת הנפש והנזקים שנגרמו למשפחת המנוחה וכל מטרתו הכרה באובדנם הקשה.
לאור כל האמור לעיל אני גוזר על הנאשם את העונשים הבאים:
אני פוסל את הנאשם מלנהוג ו/או מלקבל רישיון נהיגה לצמיתות.
מוסבר לנאשם כי עליו להפקיד את רישיונו - גם אם פקע תוקפו - במזכירות בית המשפט, ואם אין בידיו רישיון נהיגה עליו להפקיד תצהיר ערוך כדין.
אני גוזר על
הנאשם עונש של מאסר על תנאי לתקופה של 8 חודשים שלא יעבור בתוך 3 שנים מהיום עבירה
של נהיגה בזמן פסילה בניגוד לסעיף
5
אני מחייב את הנאשם לשלם למשפחת המנוחה פיצוי כספי בסך 10,000 ₪. סכום הפיצוי יועבר לקופת בית המשפט בתוך 90 יום מהיום ומשם ישירות לבעלה של המנוחה מר סרגיו גוטמן.
אני גוזר על הנאשם קנס כספי בסך 5,000 ₪ או 25 ימי מאסר.
הקנס ישולם בתוך 90 יום מהיום.
אני מטיל על הנאשם צו שרות לתועלת הציבור למשך 12 חודשים מהיום בעמותת "יד עזר לחבר" בחיפה בהיקף של 150 שעות בעבודות כלליות ועבודות אחזקה.
מוסבר לנאשם כי במידה ולא יבצע את עבודות השרות לתועלת הציבור בהתאם להוראות שרות המבחן למבוגרים, יבוטל צו השרות ובמקומו יוטל עליו עונש נוסף בגין העבירות בהן הורשע בתיק זה.
המזכירות תשלח עותק מגזר הדין לשרות המבחן למבוגרים אשר מתבקש להעביר לבית המשפט צו שירות חתום בתוך 21 יום מהיום.
זכות ערעור בתוך 45 ימים מהיום.
ניתן והודע היום כ"ג ניסן תשע"ד, 23/04/2014 במעמד הנוכחים.
|
גיל קרזבום, שופט |
הוקלד על ידי מירב כהן ויניאק
![text](https://www.verdicts.co.il/wp-content/themes/verdicts/images/plain_text_icon.gif)