ת"פ 11950/05/15 – מדינת ישראל נגד א.פ.
בית המשפט המחוזי בחיפה |
|
|
|
ת"פ 11950-05-15 מדינת ישראל נ' א.פ. (עציר)
תיק חיצוני: 2215/15 |
1
בפני |
|
|
המאשימה: |
מדינת ישראל |
|
נגד
|
||
הנאשם: |
א.פ. (עציר) |
|
החלטה |
האם יש להורות על
זיכויו של נאשם מחמת קיומו של סייג אי שפיות הדעת, על פי הוראת סעיף
סנגורו של הנאשם ביקש כי אורה על זיכוי הנאשם,
תוך שהוא נסמך על פסק דינו של בית המשפט העליון ברע"פ 2675/13 מדינת
ישראל נ' וחנון (להלן - הלכת וחנון), וכי יינתן צו לאשפוז הנאשם
לפי הוראת סעיף
מנגד, מתנגדת המאשימה לזיכויו של הנאשם בטענה
כי ההלכה העולה מפס"ד וחנון אינה חלה במקרה הנדון, ובהתאם מבקשת כי אורה על
הפסקת ההליכים כנגד הנאשם בהתאם להוראות סעיף
הרקע העובדתי הנדרש לענייננו:
1. כנגד
הנאשם שבפני הוגש כתב אישום בגין עבירת שוד לפי סעיף
2
2. כפי שנמסר על ידי באי כוח הצדדים, בדיון שהתקיים בבקשה למעצר עד תום ההליכים הוצגה בפני בית המשפט, כבוד השופט יחיאל ליפשיץ, חוות דעת פסיכיאטרית המתייחסת לכשירותו המהותית של הנאשם בעת ביצוע העבירה נשוא כתב האישום ולכשירותו לעמוד לדין (הנאשם נשלח לבדיקה ומתן חוות דעת פסיכיאטרית לפני כניסתו למעצר, לאחר דיון בבית משפט השלום).
3. חוות הדעת הפסיכיאטרית נערכה על ידי ד"ר נעמי גלמבוצקי הויזפטר מהמרכז לבריאות הנפש מעלה הכרמל (להלן - חוות הדעת), וממנה עולה כי הנאשם אובחן כלוקה בסכיזופרניה פרנואידית ומוכר למרכז לבריאות הנפש מעלה הכרמל מאשפוזים חוזרים, רובם בכפיה, עקב התנהגות אלימה, לא צפויה ולא שיפוטית. עוד צוין בחוות הדעת, כי בין הטיפולים היתה היענותו של הנאשם לטיפול - נמוכה, כי הוא חסר כל תובנה למצבו ולצורך ליטול טיפול תרופתי, וכי במועד בדיקתו היה מצוי במצב פסיכוטי חריף עם פגיעה חמורה בשיפוט.
4. בחוות הדעת צוין בנוסף כי הנאשם לא ידע להבדיל בין טוב לרע ובין מותר לאסור בעת ביצוע העבירה בה הוא מואשם וכי אינו אחראי למעשיו. זאת ועוד, בחוות הדעת נקבע כי הנאשם עדיין במצב פסיכוטי חריף, אינו מסוגל לעקוב אחרי הליכים משפטיים, לשתף פעולה עם עו"ד או להיחקר ועל כן אינו מסוגל לעמוד לדין. הומלץ על המשך טיפול במסגרת בית חולים פסיכיאטרי ועל הוצאת צו אשפוז.
5. בשים לב לחוות הדעת ומסקנותיה הורה כבוד השופט ליפשיץ על מעצרו של הנאשם עד תום ההליכים המשפטיים בתנאי אשפוז במרכז לבריאות הנפש מעלה הכרמל.
6. בישיבת ההקראה שנתקיימה בפני ביום 19.5.15 טען הסניגור כי בעניינו של הנאשם הוגשה חוות הדעת הנ"ל, הפנה לממצאי חוות הדעת ועתר, כאמור, לזיכויו של הנאשם בהתבסס על הלכת וחנון.
ב"כ הצדדים ביקשו כי ייקבע דיון על מנת שכל צד יוכל להעלות טענותיו ביחס לחוות הדעת הפסיכיאטרית וביחס להמשך ההליך המשפטי נגד הנאשם. טיעוני ב"כ הצדדים נשמעו בימים 28.5.15 ו- 7.6.15.
3
טענות הצדדים:
7. סנגורו של הנאשם טען כי מקום בו מעבר לקביעה בדבר אי כשירות לעמוד לדין מצויה בחוות הדעת גם קביעה בדבר אי כשירות מהותית של הנאשם בעת ביצוע העבירה נשוא כתב האישום, הרי שקביעה כאמור מובילה למתווה שנקבע בהלכת וחנון, הגם שבאותה פרשה לא נידונה שאלת אי כשירות דיונית. לעמדת הסנגור, בית המשפט העליון בפס"ד וחנון קבע הלכה חדשה, אשר שינתה את ההלכה בעניין ע"פ 2947/00 מאיר נ' מדינת ישראל (להלן - הלכת מאיר).
נטען, כי הלכה חדשה
זו, הלכת וחנון, קובעת כי כאשר מתברר לפי חוות דעת פסיכיאטרית כי הנאשם לא היה
אחראי למעשיו בעת ביצוע המעשה נשוא כתב האישום, אין להפסיק את ההליכים לפי המתווה
שנקבע בהלכת מאיר, אשר לפיה יש לקבוע כי הנאשם אינו בר עונשין, אלא יש לזכות הנאשם
על פי הסייג הקבוע בסעיף
8. על
מנת לקבוע כי הנאשם עשה את מעשה העבירה, כפי דרישת הוראת סעיף
9. לטעמו
של הסנגור ניתן לעשות שימוש בעניינו של הנאשם דנן בהוראת סעיף
לגישת הסנגור, די
בכך שבית המשפט יעיין בתיק החקירה ויתרשם כי קיימות ראיות לכאורה בכדי שיוכל
לקבוע, בהתאם, כי הנאשם עשה את מעשה העבירה ויוכל לזכותו על פי הסייג שבסעיף
4
10. הסנגור הפנה לשני פסקי דין שניתנו על ידי בתי משפט השלום (ת"פ 59481-03-14 מדינת ישראל נ' קרווני, ניתן על ידי כבוד השופט מיכאל קרשן, ות"פ 27633-03-15 מדינת ישראל נ' סולימנוב, ניתן על ידי כבוד השופט אהוד קפלן, אשר בהם החליטו בתי משפט השלום לזכות את הנאשם בשל הסייג של אי שפיות הדעת, בהתאם להלכת וחנון ודחו את עמדת המאשימה.
11. מנגד,
המאשימה טענה כי לאור חוות הדעת, הקובעת כי הנאשם אינו כשיר לעמוד לדין - יש
להורות על הפסקת ההליכים מכוח הוראת סעיף
המאשימה הודיעה כי היא מתנגדת לזיכויו של הנאשם מחמת אי שפיות הדעת. המאשימה ציינה כי אינה טוענת, לעת הזו, כנגד הקביעה בחוות הדעת ביחס לכשירות הנאשם במועד ביצוע העבירה בה הוא מואשם, שכן אין היא נדרשת לכך, מקום בו נקבע שהנאשם אינו כשיר לעמוד לדין.
המאשימה
נסמכת, כאמור, על הוראת סעיף
12. המאשימה הוסיפה וטענה כי במצב הדברים האמור, בדבר אי הכשירות של הנאשם לעמוד לדין - לא ניתן לברר את אשמתו וסנגורו של הנאשם אף לא ביקש לברר אשמתו ולא הצהיר שהנאשם ביצע את היסודות העובדתיים של העבירה המיוחסת לו בכתב האישום.
13. לעמדת
המאשימה, על פי הוראת סעיף
5
במקרה הנדון, גורסת המאשימה - לא קיימת על פי הדין אפשרות לזכות את הנאשם בשל כך שנטען על ידי הסנגור כי הנאשם חולה נפש.
14. זאת ועוד, לעמדת המאשימה אין תחולה להלכת וחנון בנסיבות המקרה הנדון, שכן באותה הלכה לא נדונה כלל שאלת כשירותו של הנאשם לעמוד לדין, וממילא הנסיבות בעניין וחנון היו חריגות ביותר, שכן חוות הדעת הפסיכיאטרית בעניינו של וחנון, אשר קבעה כי לא היה אחראי למעשיו בעת ביצועם, התקבלה לאחר שנשמעו כל הראיות בתיק, לאחר שנערך ההליך של בירור האשמה והנאשם וחנון אף הורשע.
המאשימה הוסיפה וטענה כי הלכת וחנון אינה סותרת את הלכת בית המשפט העליון בעניין פלוני לעיל, במסגרתה קבע בית המשפט העליון כי ייתכנו מקרים חריגים בהם יתאפשר לדון בשאלת אשמו של מי שנקבע כי אינו כשיר לעמוד לדין, ועניין וחנון נופל למסגרת אותם מקרים חריגים. במקרה דנן, טוענת המאשימה כי לא מתקיים מצב הדברים החריג שהתקיים בעניין וחנון, לא נשמעו עדויות כלל, ואף לא ניתן לשמוע עדים בשל אי כשירותו הדיונית של הנאשם.
15. המאשימה
הסתייגה מהצעת הסנגור להחיל על עניינו של הנאשם את הוראות תיקון מס' 8 ל
המאשימה טוענת כי על פי הדין, כפי שהיה בתוקף במועד ביצוע העבירה נשוא כתב האישום, נדרשת רמת הוכחה מעל לכל ספק סביר כי הנאשם עשה את מעשה העבירה, ואין מקום להחיל רטרואקטיבית את תיקון מס' 8 הנ"ל, אשר טרם נכנס לתוקף.
16. יצוין
בנוסף, כי הסנגור טען כי פרקליטות המדינה הביעה בעבר את עמדתה בעניין רמת ההוכחה
הנדרשת לצורך הקביעה כי נאשם, שנמצא שלא היה אחראי למעשיו בעת ביצוע העבירה, עשה
את מעשה העבירה, לצורך תחולת הסייג שלפי סעיף
הסנגור ביקש שהות לצרף את מסמך טיעוני פרקליטות המדינה בעניין זה לבית המשפט העליון.
6
17. ביום 31.5.15 הגיש הסנגור לתיק בית המשפט את מסמך הטיעונים מטעם פרקליטות המדינה במסגרת ע"פ 7060/06.
ב"כ המאשימה ביקש בדיון מיום 7.6.15 שהות על מנת לעיין במסמך ולהגיש התייחסות בכתב. לפיכך, בהחלטתי מיום 7.6.15 אפשרתי לב"כ המאשימה להגיש עד ליום 10.6.15 הודעה לתיק בית המשפט במסגרתה ישלים את טיעון המאשימה ביחס למסמך שהוגש על ידי הסניגור או יודיע כי אין בפי המאשימה טיעונים נוספים.
המאשימה הגישה, באיחור ניכר, ביום 14.6.15, מסמך שכותרתו "השלמת טיעון והודעת המאשימה".
בהשלמת טיעון זו
טענה המאשימה כי לנוכח מועד כניסתו לתוקף של תיקון מס' 8 ל
עוד טענה המאשימה כי המסמך שהוגש בשעתו על ידי פרקליטות המדינה לבית המשפט העליון במסגרת ע"פ 7060/06 הנ"ל (להלן - פרשת פלוני) התייחס לסוגיה אחרת מזו הנדונה כאן. בפרשת פלוני הסוגיה נגעה לשאלה איזו הוראת חיקוק יש לייחס למערער באותה פרשה - האם עבירה של ניסיון לרצח, כפי עמדת המדינה באותה פרשה או הוראת חיקוק אחרת, פחותה בחומרתה, כפי עמדת המערער שם. על כן, אין רלבנטיות לטענות שנטענו על ידי המדינה בפרשת פלוני הנ"ל לעניין נשוא הדיון כאן.
דיון והכרעה:
18. ההלכה
הפסוקה מפי בית המשפט העליון בעניין ע"פ 9078/09 פלוני נ' מדינת ישראל
[פורסם בנבו, 14.2.2012] (להלן - הלכת פלוני) קבעה כי שתי הוראות החוק
הנדונות במקרה שלפני, זו שבסעיף
7
מנגד,
ההוראה הדיונית (סעיף
19. סעיף
"לא יישא אדם באחריות פלילית למעשה שעשה אם, בשעת המעשה, בשל מחלה שפגעה ברוחו או בשל ליקוי בכושרו השכלי, היה חסר יכולת של ממש -
(1) להבין את אשר הוא עושה או את הפסול שבמעשהו; או
(2) להימנע מעשיית המעשה."
יושם
אל לב, כי לצורך תחולת סעיף
20. סעיף
"(א) קבע
בית המשפט לפי סעיף
(ב) מצא בית המשפט בתום בירור האשמה, כי לא הוכח שהנאשם ביצע את העבירה, או מצא שהנאשם אינו אשם - שלא מחמת היותו חולה נפש לאו-בר-עונשין - יזכה את הנאשם; לא מצא בית המשפט לזכות את הנאשם, יפסיק את ההליכים נגדו, ורשאי הוא להפסיקם גם לפני תום בירור האשמה.
(ג) החלטת בית המשפט לפי סעיף קטן (ב) ניתנת לערעור."
8
21. אציין,
כי הוראת סעיף
"(א) הועמד
נאשם לדין פלילי ובית המשפט סבור, אם על פי ראיות שהובאו לפניו מטעם אחד מבעלי
הדין ואם על פי ראיות שהובאו לפניו ביוזמתו הוא, כי הנאשם אינו מסוגל לעמוד לדין
מחמת היותו חולה, רשאי בית המשפט לצוות שהנאשם יאושפז בבית חולים או יקבל טיפול
מרפאתי; החליט בית המשפט לברר את אשמתו של הנאשם לפי סעיף
22. הוראת
סעיף
"(ב) הועמד נאשם לדין פלילי ובית המשפט מצא כי הוא עשה את מעשה העבירה שבו הואשם, אולם החליט, אם על פי ראיות שהובאו לפניו מטעם אחד מבעלי הדין ואם על פי ראיות שהובאו לפניו ביוזמתו הוא, שהנאשם היה חולה בשעת מעשה ולפיכך אין הוא בר עונשין, ושהוא עדיין חולה, יצווה בית המשפט שהנאשם יאושפז או יקבל טיפול מרפאתי."
23. ראוי
גם כי אציין, כי צו אשפוז או טיפול מרפאתי שניתן לפי סעיף
עם
זאת, על פי סעיף
9
מנגד,
צו אשפוז או טיפול מרפאתי שניתן לפי סעיף
24. בנקודה זו, יש להעלות את השאלה, מה הרבותא בעמדה הנשמעת מצד המדינה, מקום בו עסקינן בנאשם אשר אין מחלוקת כי אינו כשיר לעמוד לדין, ועל פי הנראה (גם אם המדינה אינה מסכימה לכך לעת הזו) גם לא היה אחראי למעשיו בעת ביצוע העבירה בה הואשם?
סביר להניח, כי במצב
דברים כאמור, המדינה לא תפעיל סמכויותיה לפי סעיף
על
כן, מלבד שלילת האפשרות מהנאשם להיות מזוכה על פי הוראת סעיף
שכן, לכשתיקבע אי כשירותו המהותית במועד ביצוע העבירה ויוכח כי הוא עשה את מעשה העבירה - הרי ממילא לא ניתן יהיה להרשיע את הנאשם, אלא רק לזכותו מחמת הסייג של אי שפיות, בהתאם להלכת וחנון.
25. בהלכת
וחנון דן כבוד השופט הנדל (נא ראו פסקה 4 לפסק דינו) באבחנה בין הוראת סעיף
10
בנוסף, אבחן כבוד
השופט הנדל בהלכת וחנון בין שתי הוראות החוק האמורות גם בהקשר של "זכות בירור
האשמה לגופה", תוך שהוא מציין כי הוראת סעיף
עוד קבע כבוד השופט
הנדל כי בסעיף
יושם אל לב, כי כבוד השופט הנדל ציין כי השאלה האמורה התעוררה בעניין וחנון והיתה קונקרטית לעניינו, ונקבע גם כי היא "מחייבת תשובה כללית".
26. בית
המשפט העליון בהלכת וחנון ביקש ליישב את אי האחידות בפסיקתו בעניין השאלה מה
נפקותו המעשית של סעיף
בהלכת וחנון נקבע כי אין לקבל עוד את ההלכה שנקבעה בעניין מאיר לפיה הנאשם שאינו שפוי "אינו נכנס כלל לטרקלין התופעה העבריינית". עוד נקבע כי קיים ספק אם נאשם שלא היה שפוי בעת ביצוע העבירה נשוא כתב האישום ראוי שיוסר הימנו כל כתם מוסרי.
לעמדת כבוד השופט הנדל, לה הסכימו כבוד השופטים מלצר וזילברטל, יש להורות על זיכוי בשל הנמקה בשלושה מישורים. במישור המשפטי - יש להורות על זיכוי מקום בו חל סעיף 34ח לחוק עונשין, שכן לא ניתן להוכיח מעל לכל ספק סביר את ביצוע העבירה על ידי הנאשם, בהעדר היסוד הנפשי הנדרש שאינו יכול להתקיים בנאשם שכזה; גם במישור המוסרי - יש להורות על זיכוי מאחר ואין דינו של מי שחל עליו סעיף 34ח שונה מדינו של מי שנקבע שיש לזכותו בשל כך שלא ביצע את מעשה העבירה; המישור המעשי - אף הוא מחייב תוצאת הזיכוי שכן אי זיכויו של נאשם שלא היה שפוי במועד ביצוע העבירה וסיווגו כלאו-בר-עונשין יוצר עמימות משפטית ברישומים הפליליים השונים - שאינה רצויה.
מנימוקים
אלו נקבע בהלכת וחנון כי נאשם אשר נקבע לגביו כי חל עליו הסייג לאחריות הפלילית של
אי שפיות לפי סעיף
11
27. אלא
שכאשר נדרש בית המשפט העליון בהלכת וחנון לשאלה אם אמנם קיימת אפשרות של בירור
האשמה לגופה לפי סעיף
כבוד
השופט הנדל סבר כי התיקונים שהוכנסו ל
28. ומה
הם אותם שינויים מהותיים העומדים להיכנס לתוקף ביום 21.6.15 עם כניסתו לתוקף של
תיקון 8 ל
לצורך הסוגיה הנדונה רלוונטיים סעיפים 1 ו- 2 לתיקון הנ"ל, הקובעים:
"1. ב
(1) אחרי סעיף קטן (א) יבוא:
"(א1) לא ייתן בית משפט צו לפי סעיף קטן (א) אלא אם כן נוכח כי יש ראיות לכאורה כי הנאשם עשה את מעשה העבירה שבו הואשם בכתב האישום או שעשה מעשה עבירה אחר המבוסס על אותן עובדות או על עובדות דומות שבכתב האישום.";
משמע, לאחר כניסתו
לתוקף של תיקון מס' 8 ל
29. סעיף
"(2) אחרי סעיף קטן (ד) יבוא:
12
"(ד1) (1) בית משפט לא יקבע בצו לפי סעיפים קטנים (א) או (ב) את תקופת האשפוז או הטיפול המרפאתי, ואולם יורה בצו על תקופת האשפוז או הטיפול המרפאתי המרבית לפי הוראות פסקאות (2) ו (3) (להלן - תקופת האשפוז או הטיפול המרבית).
(2) תקופת האשפוז או הטיפול המרבית לא תעלה על תקופת המאסר המרבית; לעניין זה, "תקופת המאסר המרבית" -
(א) תקופת המאסר הקבועה בחוק לעבירה כאמור בסעיף קטן (א1) או (ב), לפי העניין;
(ב) היו כמה עבירות כאמור בפסקת משנה (א) - תקופת המאסר הארוכה ביותר מבין תקופות המאסר הקבועות בחוק לאותן עבירות;
(ג) היתה עבירה כאמור בפסקאות משנה (א) או (ב), עבירה שיגנה אמסר עולה חובה - 30 שנים."
הנה
כי כן, סעיף
30. בנקודה זו ראוי להדגיש, כי הקביעות בהלכת וחנון נקבעו בשים לב למצב הדברים החריג שאירע בעניינו של הנאשם דנן. כבוד השופט הנדל התייחס לחריגות הרבה של ההליכים המשפטיים שהתנהלו בעניינו של וחנון בסעיף 1 לפסק דינו, באנלוגיה לפואמה של המשורר רוברט פרוסט בדבר "הדרך שלא נבחרה" (The road less taken).
13
זאת, מאחר ובעניין
וחנון הוא הורשע תחילה, לאחר שמיעת ראיות בבית משפט השלום בעבירה של עינוי,
התעללות והתאכזרות לבעלי חיים, בשל שיטת פיטום אווזים בה נקט וחנון. סנגור חדש
שייצג את וחנון ביקש עריכת בדיקה פסיכיאטרית וכשזו ניתנה נקבע בה כי בעת ביצוע
המעשים שיוחסו לו בכתב האישום לא יכול היה להבין את הפסול שבמעשיו. אף כי בית משפט
השלום אימץ את הקביעה בדבר אי כשירות מהותית וקבע כי מתקיים הסייג שבסעיף
בקשת רשות הערעור בעניין וחנון הוגשה על ידי המדינה בכדי שייקבע כי שיטתו של וחנון לפיטום אווזים אינה כדין ומהווה עבירה על החוק. בתשובה ביקש הסנגור לברר את אשמתו של וחנון - ללא קשר למצבו הנפשי. דהיינו: שני הצדדים ביקשו כי בית המשפט העליון ידון לגופו של עניין בשאלת כשרותה של שיטת פיטום האווזים בה נקט וחנון.
31. סופו של דבר, שנקבע בהלכת וחנון, כי קיים ספק באשר לשאלת כשרותו הדיונית של וחנון, מאחר והן בית משפט השלום והן בית המשפט המחוזי לא נדרשו לכך.
בנסיבות
ייחודיות אלה (נא ראו פסקה 11 לפסק דינו של כבוד השופט הנדל) נמצא כי אין מקום
להותיר על כנו את זיכויו מחמת הספק של וחנון, כפי שנקבע על ידי בית המשפט המחוזי.
עם זאת אף נקבע, כי יש להותיר את הזיכוי על כנו, אך זאת מחמת הסייג של אי שפיות
הדעת לפי סעיף
32. לטעמי,
לצרכי ההחלטה נשוא התיק שבפני, יש לתת את הדעת לכך כי בעניין וחנון פסק דינו של
בית המשפט העליון ניתן בנסיבות שבהן, מחד, לא נקבע מפורשות על ידי הערכאות הקודמות
כי הנאשם לא היה כשיר לעמוד לדין, ומאידך, לאחר שנערך הבירור הראייתי וכבר נקבע כי
הנאשם וחנון עשה את מעשה העבירה. מכאן, שכאשר קיימת חוות דעת פסיכיאטרית הקובעת כי
וחנון לא הבין את הפסול שבמעשיו, והיו ראיות ברמת ההוכחה הנדרשת להרשעה במשפט
פלילי - ניתן היה להחיל את הוראת סעיף
14
33. לצורך
הכרעה במקרה הקונקרטי שבפני - קרי: במקרה של נאשם שקיימת חוות דעת הקובעת את אי
כשירותו של הנאשם לעמוד לדין, וזאת בשלב הראשוני של ההליך המשפטי, עוד טרם
שנשמעו הראיות וכאשר הצדדים מסכימים כי יש מקום ליתן צו אשפוז, וגם אם אותה חוות
דעת קובעת כי הנאשם לא הבין את הפסול במעשיו בעת ביצוע העבירה - נראה כי לא ניתן
להיוושע מהלכת וחנון, בכל הקשור והמתייחס לשאלה האם ניתן לזכות את הנאשם שבפני בשל
הסייג שבסעיף
34. כבוד
השופט זילברטל בעניין וחנון, הצטרף אמנם לתוצאה אליה הגיע כב' השופט הנדל, אך עמד
על כך כי קשה היא ההכרעה במצב הדברים המצוי בענייננו, בשאלה מהן דרכי ההוכחה ומידת
ההוכחה הנדרשת לצורך קביעה כי הנאשם עשה את מעשה העבירה נשוא כתב האישום לצורך
התחולה של סעיף
"באשר
לסוגית בירור האשמה לגופה בגדר הוראת סעיף 15(ב) ל
15
35. כפי שציינתי לעיל,
מתן צו להפסקת הליכים לפי סעיף
לעומת זאת, זיכוי
הנאשם על פי הסייג שבסעיף
36. הקביעה המבוקשת על
ידי הסנגור במקרה הנדון כאן הינה קביעה בדבר תחולת סעיף
תנאי נוסף הוא כי ייקבע כי הוכח שהנאשם היה חולה בשעת ביצוע מעשה העבירה.
37. המאשימה אמנם לא הסכימה לאמץ את אותו חלק בחוות הדעת בדבר אי הכשירות המהותית, אך בהעדר ראיה פוזיטיבית אחרת מצד המאשימה ובהתחשב בהסכמתה לפחות לחלק אחר של חוות הדעת, לפיו הנאשם אינו כשיר לעמוד לדין, אצא לצורך הדיון, ולצורך הדיון בלבד, מנקודת ההנחה כי מתקיימת אי כשירות מהותית בנאשם.
38. נשאלת השאלה, אפוא, כיצד
ובאיזה אופן ניתן בכלל לקבוע כי "הנאשם עשה את מעשה העבירה", לצורך החלת
סעיף
38. לעמדתי, מקום בו מדובר בנאשם אשר אינו כשיר לעמוד לדין, ממילא גם לא ניתן לקבוע בעניינו כי הוא "עשה את מעשה העבירה". זאת, מן הטעם כי אם הנאשם אינו כשיר דיונית - משמע כי הוא אף מוגבל מבחינת יכולתו להשתתף בהליך המשפטי, להבין את משמעויותיו והשלכותיו, כמו גם לתקשר עם סנגורו.
כיצד, אם כן, ניתן יהיה להוכיח כי "עשה את מעשה העבירה"?
16
39. ברגיל, דרכי ההוכחה כי נאשם עשה את מעשה העבירה הינן או כאשר הנאשם הודה כי עבר את העבירה, או באמצעות ניהול דיון הוכחות והבאת כל הראיות עד למתן פסק דין מרשיע.
אף אחת משתי דרכי פעולה אלו אינה ישימה במצב דברים בו הנאשם אינו כשיר לעמוד לדין.
אין לקבל הודאה של נאשם שכזה, שכן אין הוא מבין את המשמעות של הודאתו זו; ולא ניתן לנהל דיון הוכחות כאשר הנאשם אינו מבין את משמעות ההליך ופשרו, אינו מסוגל לעקוב אחר מהלכו ולהשתתף בו באופן ענייני ופעיל.
40. מכאן, כי גם אם לא
היתה שנויה במחלוקת השאלה אם הנאשם לא היה אחראי למעשיו במועד ביצוע העבירה, לצרכי
תחולת הסייג של סעיף
41. עמד על כך בית המשפט העליון בהלכת פלוני, שם נקבע בפסקה 13 לפסק הדין:
17
"הגיונם
של דברים, שכאשר נאשם לא מסוגל לעמוד לדין, ההליך כנגדו מופסק וממילא לא מתאפשר
לבית המשפט לקבוע כי לא היה אחראי למעשיו בעת ביצוע העבירה. ודוק: בית המשפט הוא
הקובע אם נאשם היה אחראי למעשיו, ולכן, לא סגי בחוות דעת פסיכיאטרית הקובעת כי
הנאשם לא היה אחראי למעשיו, כמו במקרה שבפנינו. חוות דעת פסיכיאטרית לגבי מצבו
הנפשי של הנאשם בעת ביצוע העבירה היא אך ראיה אחת, מני מספר ראיות המובאות בפני
בית המשפט לצורך קביעת אחריותו הפלילית של הנאשם בעת ביצוע העבירה. הן ההגנה והן
התביעה רשאיות לחקור את נותן חוות הדעת ולנסות לקעקע את ממצאיה, אך חוות הדעת אינה
ראיה קונקלוסיבית שאין בלתה. הפוסק האחרון בשאלות העובדתיות-משפטיות הוא בית
המשפט, ועליו לקבוע אם הנאשם עומד בתנאי הפטור של סעיף
לכן, במצב הדברים הרגיל, כאשר ההליך נפסק בעקבות אי מסוגלותו של הנאשם לעמוד לדין, ממילא לא מתבררת השאלה אם הנאשם פטור מאחריות פלילית בשל מצבו הנפשי בעת ביצוע העבירה. שאלה זו יכול ותתברר אם וכאשר יחודש ההליך כנגד הנאשם, לאחר שמצבו ישתפר והוא יהיה מסוגל לעמוד לדין.
זאת, באשר בהיעדר כשירות דיונית של הנאשם לעמוד לדין, לא יהא זה צודק ולא יהא זה יעיל לנהל הליך פלילי כנגד מי שאינו מסוגל להבין את מהותו של ההליך (השוו ע"פ 7924/07 פלוני נ' מדינת ישראל, בפסקה 53 לפסק דינו של השופט דנציגר ([פורסם בנבו], 5.5.2008)).
ובקיצור,
במצב הדברים הרגיל, כאשר הליך פלילי מופסק בשל חוסר מסוגלות של הנאשם לעמוד לדין,
הפסקת ההליך מביאה מיניה וביה להפסקת בירור השאלה אם הנאשם היה חסר יכולת הבנה או
יכולת בחירה על פי סעיף
וראו לעניין זה גם ע"פ 3054/10 מדינת ישראל נ' פלוני [פורסם בנבו, 20.6.12]
45. אין, לטעמי, כל סתירה בין הלכת וחנון לבין הלכת פלוני, כפי שצוטטה לעיל והלכת פלוני נותרה שרירה וקיימת גם לאחר הלכת וחנון. זאת, מאחר וקיים פער עובדתי משמעותי בין שתי ההלכות - הן באשר לעניין הכשירות הדיונית (שלא הוברר ולא נקבע בעניין וחנון) והן באשר ליכולת לברר עובדתית כי הנאשם עשה את מעשה העבירה (כאשר בעניין וחנון היתה קביעה עובדתית שכזו כי עשה את מעשה העבירה עוד טרם שנקבע כי וחנון אינו כשיר מהותית), אשר הוביל לקביעות שנקבעו בכל אחת מהן.
במצב הדברים המצוי
בפני, אשר הוא זה המתקיים על פי רוב, כאשר מדובר בנאשם שבתחילת ההליך
המשפטי בעניינו מוגשת חוות דעת פסיכיאטרית, לפיה הוא אינו כשיר לעמוד לדין, גם אם
ישנה קביעה בחוות הדעת הפסיכיאטרית לעניין אי כשירותו המהותית - יוצרת הוראת סעיף
18
סעיף
ההגעה לדון בשאלת אי
הכשירות המהותית על פי סעיף
46. ועוד
יש לתת את הדעת לכך, שעל פי הוראת סעיף
כמו כן, נקבע באותו סעיף כי אם לא מצא בית המשפט לזכות את הנאשם, יפסיק את ההליכים נגדו, ורשאי הוא להפסיקם גם לפני תום בירור האשמה.
הרציונל העומד מאחורי הכללים בדבר בירור אשמתו של הנאשם שאינו כשיר לעמוד לדין הוא כי אין לזקוף לחובתו את העדר יכולתו לנהל את משפטו. לפיכך, בית משפט אינו יכול להרשיע נאשם כאמור, והוא אף אינו יכול לזכותו מחמת מחלתו. האפשרות היחידה, שעומדת בפני בית המשפט היא לזכות את הנאשם האמור מחמת זאת שלא ביצע את העבירה או שאינו אשם מסיבה אחרת שאינה קשורה למחלתו.
יתר על כן, נראה כי נאשם שאינו כשיר לעמוד לדין מוחזק כמי ש"מסכים" לכך שבית המשפט יזכה אותו מחמת זאת שלא עשה את העבירה. לעומת זאת, "חזקת הסכמה" זו אינה בהכרח מתקיימת בכל הנוגע לזיכויו של הנאשם מחמת מחלתו. שהרי זכותו של הנאשם, עת יהיה כשיר לעמוד לדין, לנהל את הגנתו באופן זה שזיכויו לא יהיה מחמת אי שפיות, על כל הנובע והמשתמע מכך, אלא מחמת זאת שלא ביצע את העבירה או מסיבה אחרת שאינה קשורה למחלת הנפש.
19
47. אציין גם בשולי
הדברים ובמאמר מוסגר, כי לטעמי מתעוררת במצב דברים זה שאלה סבוכה לא פחות - כיצד
ניתן, לבקשתו של סנגור, לברר אשמתו של הנאשם, לגופו של עניין, על פי הוראת
סעיף
דומני, כי הקושי האינהרנטי שבשמיעת ראיות, במצב דברים בו הנאשם אינו יכול כלל לעמוד על מהות ההליך המשפטי המתנהל ופשרו ואינו מתקשר כראוי, אם בכלל, עם סנגורו - אינו שונה במקרה זה, הגם שיתכן כי לאור אותה תפיסה בדבר "חזקת ההסכמה" המתוארת לעיל, פתוחה הדרך בפני נאשם שכזה להיות מזוכה מחמת שלא ביצע את העבירה, כגון כאשר קיימות ראיות חיצוניות, שאינן קשורות בו ואינן מצריכות את מעורבותו, והיכולות ללמד על אי אשמתו.
48. עמדתי היא, אפוא, כי אין מקום לקבל את עמדת הסניגור, לפיה בשלב מקדמי זה של המשפט (ולהבדיל, כאמור, מהמקרה שנדון בעניין וחנון) די בחוות הדעת שלפני כדי להביא לזיכויו של הנאשם מחמת אי כשירות מהותית.
זאת ועוד, לא
מצאתי בסיס משפטי לעמדת הסנגור במקרה הנדון, לפיה מידת ההוכחה הנדרשת לצורך קביעה
בדבר תחולת סעיף
49. כאמור, קביעות בדבר
תחולת סעיף
על כן, על פניו,
נדרשת ראיה מעל כל ספק סביר, טרם סיומו של הליך משפטי פלילי וטרם מתן צו אשפוז
סופי, על כל המשתמע ממנו. אין די בהסכמת הסנגור לכך שקיימות ראיות לכאורה לכך
שהנאשם עשה את מעשה העבירה, לצורך מתן צו אשפוז לפי סעיף
20
50. הסנגור אמנם התייחס
לקביעה, כי הנאשם עשה את מעשה העבירה, ככזו הסוללת דרכו לקבלת זיכוי על פי סעיף
51. סנגורו של הנאשם
נשען, כאמור, במקרה הנדון על שני נימוקים: האנלוגיה לסעיף
לעמדתי, האנלוגיה
שמבקש הסנגור לעשות לסעיף 1 לתיקון מס' 8 הנ"ל - אינה במקומה, לא רק מן הטעם
שאנלוגיה זו משמעה, הלכה למעשה, החלה רטרואקטיבית של דבר חקיקה, אלא אף מן הטעם שהתיקון
לחוק מתייחס לרמת הוכחה של ראיות לכאורה בהתייחס לצו לפי סעיף
52. כפי שכבר הדגשתי
לעיל, צו אשפוז לפי סעיף
בדברי ההסבר לסעיף
"הצעת החוק כוללת כמה תיקונים משמעותיים נוספים שהוחלט עליהם לאחר שהצוות סיים את דיוניו, ובהם ההצעה כי בית המשפט שמחליט שנאשם אינו מסוגל לעמוד לדין, יקבע אם קיימות ראיות לכאורה לביצוע העבירה שבכתב האישום או עבירה אחרת, ...
הוספת סעיף 15(א1): על פי המצב החוקי כיום, בית משפט הקובע כי נאשם אינו מסוגל לעמוד לדין על פי סעיף 15(א) לחוק, אינו נדרש לקבוע כי קיימות ראיות לכאורה לכך שהנאשם ביצע את העבירה. גם בהנחה שכתב האישום מוגש בדרך כלל על בסיס ראייתי לכאורי מוצק, עדיין ראוי שבית המשפט יבחן אם קיימות ראיות לכאורה לכך שהנאשם ביצע את העבירה... "
21
53. המחוקק לא מצא לנכון
לקבוע רמת ראיה לכאורה בכל הקשור והמתייחס למתן צו לפי סעיף
54. זאת ועוד, לאחר עיון במסמך הטיעונים של פרקליטות המדינה בפני בית המשפט העליון בע"פ 7060/06 (להלן - מסמך הטיעונים), אשר צורף, כאמור, לתיק על ידי ב"כ הנאשם, נראה כי טיעוני המדינה באותה פרשה אין בהם כדי לתמוך בטיעונו של ב"כ הנאשם במקרה דנן.
זאת, מאחר ומסמך הטיעונים התייחס לטענות שהועלו על ידי ב"כ המערער באותה פרשה בדבר הצורך לברר מהן הוראות החיקוק לפיהן יש להאשים את המערער (אשר נמצא בלתי כשיר לעמוד לדין גם באותה פרשה) - האם עבירה של ניסיון לרצח (כפי שנקבע בכתב האישום) או עבירה של חבלה חמורה בכוונה מחמירה - כפי עמדת המערער שם.
טענות אלו של המערער שם נדחו על ידי הערכאה הדיונית בהסתמך על ההלכה שנקבעה בע"פ 129/87 מצרי נ' מדינת ישראל פ"ד מא(3) 694 (להלן - הלכת מצרי). המערער הגיש ערעור על כך לבית המשפט העליון, ולצורך זה הוגש מסמך הטיעונים.
55. יתר על כן, המדינה הבהירה את גדר המחלוקת בין הצדדים באותה פרשה אשר במסגרתה הוגש מסמך הטיעונים בסעיף 12 למסמך הנ"ל:
"נאמר בתמצית, כי המשיבה סבורה שיש לאפשר, לבקשת סניגור, את בירור התשתית לאישום בעבירה ספציפית, על בסיס הראיות לכאורה. זאת מכוח סמכותו של בית המשפט לעשות צו אשפוז ועל פי חובתו לברר את התשתית לעשייתו של צו כזה.
המערער סבור, כי יש לאפשר לו לקיים הליך מלא של בירור האשמה, על בסיס סעיף 170 כדי לברר את סעיף העבירה בו הוא מואשם."
22
56. אם כן, שלא כפי
שנטען על ידי ב"כ הנאשם בתיק דנן, מסמך הטיעונים מציע בחינת קיומן של ראיות
לכאורה בשאלת סעיף האישום שבו יואשם הנאשם. מסמך הטיעונים אינו מציע בחינת
קיומן של ראיות לכאורה בכל הקשור והמתייחס לשאלה אם הנאשם עשה את מעשה העבירה,
לצורך קביעת תחולתו של סעיף
57. למעלה מן הצורך
אציין, כי טיעון המדינה במסגרת מסמך הטיעונים התייחס להנמקות, שעל בסיסן, בשלב
מאוחר יותר, הועלתה הצעת החוק לתיקון מס' 8 ל
58. לפיכך, לא מצאתי כי קיימת רלוונטיות למסמך הטיעונים לגבי הסוגיה הנדונה במקרה שלפני.
59. ב"כ הנאשם אף הפנה לשתי החלטות של בתי משפט השלום שניתנו בת"פ 59481-03-14 מדינת ישראל נ' קרווני, על ידי כבוד השופט מיכאל קרשן מבית משפט השלום בכפר סבא, ובת"פ 27633-03-15 מדינת ישראל נ' סולימנוב, ידי כבוד השופט אהוד קפלן מבית משפט השלום בחדרה, בהם החליטו בתי משפט השלום לזכות את הנאשמים באותן פרשות בשל הסייג של אי שפיות הדעת, בהתאם להלכת וחנון ודחו את עמדת המאשימה.
60. לא מצאתי כי יש בהחלטות אלו כדי לשנות מהחלטתי בעניין שבפני.
בפרשת קרווני קבע כב' השופט קרשן כפי שקבע, בנסיבות שונות לחלוטין. במקרה שהונח בפניו מדובר היה בנאשם שנמצא כשיר לעמוד לדין, אך חוות הדעת הפסיכיאטרית קבעה כי לא הבין את טיב ותוצאות מעשיו בעת ביצוע העבירה. לא זה המצב בענייננו.
יתרה מזאת, כב' השופט קרשן אף אבחן בהחלטתו בין מצב הדברים שנגע לנאשם שבפניו לבין מצב דברים בו מדובר בנאשם שאינו כשיר דיונית וגם מהותית, וציין:
23
"לבקשת המדינה, עיינתי בהחלטת כב' השופט ח' טרסי בת"פ (נתניה) 3623-02-15 מדינת ישראל נ' צ'קול (24.2.2015). לא מצאתי כי יש בהחלטה זו כדי לשנות ממסקנתי כפי שהובאה לעיל, מה גם שהעניין שנדון לפני כבוד השופט טרסי אינו זהה לענייננו, שכן שם לקה הנאשם באי-כשירות דיונית נוסף על אי הכשירות המהותית, עניין שאכן מעורר מורכבות דיונית (שאינה מתקיימת בענייננו)."
61. באשר
לפרשת סולימנוב - אמנם באותו עניין מדובר היה בנאשם אשר נמצא בלתי כשיר לעמוד לדין
וכן נמצא כי לא היה אחראי למעשיו בעת ביצוע העבירה, וכבוד השופט קפלן מצא לנכון
לזכות את הנאשם על פי סעיף
אלא שלטעמי יש לערוך
את האבחנה המתבקשת בין הנסיבות העובדתיות החריגות שבעניין וחנון, כפי שהבהרתי אותן
בהרחבה לעיל, אשר אפשרו את זיכויו על פי סעיף
כאמור, עמדתי היא כי
לא ניתן לדלג על המשוכה הקבועה בסעיף
62. ממילא יצוין, כי למיטב הבנתי, טענות סנגורים לזיכוי נאשמים בהסתמך על הלכת וחנון מועלות כעת באופן תדיר, בנסיבות שונות, ולא קיימת אחידות בפסיקתם של בתי משפט השלום השונים.
סוף דבר:
63. אני מקבלת את ההמלצה
שבחוות הדעת הפסיכיאטרית בעניינו של הנאשם וקובעת בהתאם לסעיף
64. בקשת הסניגור להורות
על זיכויו של הנאשם לפי הוראת סעיף
24
אני מורה על הפסקת
ההליך כנגד הנאשם בהתאם להוראת סעיף
65. נוכח ההמלצה בחוות
הדעת, לה הסכימו שני הצדדים - אני מורה, על פי הסמכות שבסעיף
הנאשם יוחזר על ידי יחידת הליווי של שב"ס למוסד הרפואי ממנו הובא.
המזכירות תעביר עותק מהחלטה זו ללשכת פסיכיאטר המחוז.
ניתנה היום, א' תמוז תשע"ה, 18 יוני 2015, בנוכחות הנאשם וסניגורו, עו"ד בריק ובנוכחות ב"כ המאשימה, עו"ד אליאל.
אאש
