ת"פ 12650/08/20 – מדינת ישראל נגד רפיק אבו רמילה
בית משפט השלום בירושלים |
|
ת"פ 12650-08-20 מדינת ישראל נ' אבו רמילה
|
|
לפני |
כבוד השופט דוד שאול גבאי ריכטר
|
|
בעניין: |
המאשימה
|
מדינת ישראל ע"י ב"כ פקד דוד כהן, מתמחה מתביעות ירושלים |
|
נגד
|
|
|
הנאשם |
רפיק אבו רמילה ע"י ב"כ עוה"ד עומרי שטרן |
|
|
|
גזר דין |
כתב האישום המתוקן
1. הנאשם הורשע על-פי הודאתו בביצוע 3 עבירות של גניבת רכב בצוותא לפי סעיפים 413ב ו-29(א) לחוק העונשין, התשל"ז-1977; ב-5 עבירות של הסתייעות ברכב לביצוע עבירה לפי סעיף 43 לפקודת התעבורה; בעבירה של הפרעה לשוטר, לפי סעיף 275 לחוק וב-3 עבירות של סיוע לגניבת רכב, לפי סעיפים 413ב ו-31 לחוק.
2. מכתב האישום עולה, כי הנאשם ביחד עם אחר, גמלו בליבם לגנוב מכוניות מסוג "קאיה פיקנטו". זאת עשו תוך כדי שימוש ברכבו של הנאשם לצורך הגעה למקום ולאחר מכן שימוש בו כרכב מלווה בו נהג הנאשם בעוד האחר נהג ברכב הגנוב אליו התפרצו השניים בדרכים שונות. העבירות בוצעו כולן במהלך של 5 ימים רצופים במהלך חודש יולי 2020. הנאשם והאחר נקטו אותה שיטת פעולה לאורך פעילותם העבריינית, כאשר מהאישום הראשון עולה כי הנאשם נתפס בכף ביום 16.7.2020 למרות שניסה להימלט מהשוטרים והתנגד למעצרו.
מהלך הדיון
3. הנאשם נעצר ביום 16.7.2020 ושוחרר למעצר בית מלא בנהריה ביום 22.9.2020 בו שהה כחצי שנה, ולאחר מכן הוקלו התנאים מעת לעת.
תסקירי שירות המבחן
4. בעניינו של הנאשם הוגשו שני תסקירים. מהתסקירים עולה, כי הנאשם בשנות השלושים לחייו, חי בזוגיות ואב לשני ילדים מזוגיות זו. בנוסף, מסייע לגדל את בנה הנער של זוגתו ממערכת יחסים קודמת. הנאשם סיים 10 שנות לימוד ויצא לעבוד בגיל צעיר, ומאז עובד. הוא הבכור במשפחתו, אביו היה מעורב בפלילים לאורך השנים והדבר הטיל בעיקר עליו את הנטל לכלכל את אחיו הקטנים ממנו ואת אמו. הנאשם קיבל אחריות לביצוע המעשים והשתלב בטיפול ממושך בשירות המבחן. הוא מסר בדיקות שתן נקיות משרידי סמים למעט הבדיקה הראשונה בתחילת הדרך הטיפולית. להתרשמות שירות המבחן, הנאשם הפיק לקחים משמעותיים מן הטיפול, וכן הדגיש בפני מטפליו ובפני השירות את עייפותו מדרך הפשע, ואת חוויית המעצר הקשה בתיק הנוכחי, שבניגוד למאסרו האחרון, לוותה בניתוק מילדיו הרכים בשנים ומאשתו. לדבריו, חוויה זו נחרתה בלבו ככזו שאין הוא מעוניין לחזור אליה. הנאשם לא הפר את תנאי השחרור, ובהמשך השתלב בעבודה עם קרוב משפחה בתחום הפצת הנעלים, בו הוא מתמיד גם היום. שירות המבחן המליץ להטיל על הנאשם מאסר בעבודות שירות וכן צו מבחן למשך שנה, שיהיה בו כדי להבטיח את המשך התמדתו של הנאשם בטיפול.
חוות הדעת של הממונה על עבודות השירות
5. הממונה הגיש חוות דעת על אודות כשירות הנאשם לבצע מאסר בעבודות שירות. מחוות הדעת עולה, כי הנאשם כשיר לבצע עבודות שירות בעיריית נהריה.
ראיות וטיעונים לעונש
6. לנאשם שתי הרשעות קודמות. האחרונה משנת 2021 בגין הפרעה לשוטר, תיק שהסתיים במאסר מותנה, קנס והתחייבות, והראשונה משנת 2015 בהתייחס לעבירות מהשנים 2013 ו-2014 של גניבת רכב, שבל"ר, ופריצה לרכב, בגינן ריצה מאסר בן 25 חודשים.
7. הצדדים לא הגיעו להסכמה עונשית. מחד, ב"כ המאשימה עמד על נסיבותיו של הנאשם ועל עברו הפלילי ועתר להטלת עונש של 20 חודשי מאסר בפועל. הסניגור ביקש לחרוג ממתחם העונש נוכח כברת הדרך השיקומית שעשה הנאשם.
קביעת מתחם הענישה
8. מתחם הענישה צריך להתייחס לעקרון ההלימה, הנוגע ליחס לערך החברתי המוגן, מידת הפגיעה בו, נסיבות ביצוע העבירה ומידת אשמו של הנאשם, ומדיניות הענישה.
9. אשר לערך המוגן, העבירות אותן עבר הנאשם פוגעות בערך המוגן של שלום הציבור ביטחונו וקניינו. מידת הפגיעה בערכים המוגנים ניכרת. בית המשפט העליון עמד לא אחת על כך שגניבת כלי רכב הפכה ל"מכת מדינה" ויש צורך להחמירה בענישה. ראו למשל: רע"פ 1123/18 דבארי נ' מ"י (מיום 15.3.2018) בפסקה 17 (עניין דבארי).
10. אשר לנסיבות הקשורות בביצוע העבירה, בין הנסיבות הקשורות בביצוע העבירה יש לשקול את אלה, לעניין קביעת המתחם: מדובר בעבירות מתכוננות שבוצעו בצוותא לאורך זמן באופן שיטתי, סדור וחוזר ונשנה, עד לתפיסת הנאשם בכף. מכאן שהנאשם היה ממשיך במעשים אילולא נתפס. בפועל גרם לנזק לא מבוטל והוא אחראי בלעדית למעשים, כשהמניע הכספי מאחורי ביצוען של העבירות הוא נסיבה לחומרה. הנזק הפוטנציאלי מהמשך המעשים עלול היה להיות משמעותי.
11. אשר למדיניות הענישה הנוהגת, סקירת הפסיקה בנסיבות דומות מלמדת על ענישה מחמירה בדמות מאסרים ממושכים (מספר שנות מאסר).
א. בעניין דבארי שהובא לעיל, נדון מקרה אחד שגניבת רכב שסוכלה. נקבע מתחם שבין 12 ל-24 חודשים ואושר עונש של 14 חודשי מאסר.
ב. ע"פ 2333/13 סאלם נ' מ"י (מיום 3.8.2014) - מקרה של שתי גנבות רכב ושני מקרי סיוע לגניבה ע"י חבורה, תוך שימוש באמצעים מתוחכמים לביצוע העבירות. אושר מתחם שבין 8 ל-24 חודשים לכל עבירה ועונש של 4 שנות מאסר.
ג. רע"פ 8491/17 נאתי נ' מ"י (מיום 7.12.2017) - נאשם שגנב בצוותא רכב עם מפתח מותאם, החליף לוחיות רישוי והסיע את הרכב לרשות תוך כדי נהיגה ללא רישיון ובפסילה. אושר מתחם שבין 12 ל-28 חודשי מאסר ועונש של 9 חודשי מאסר.
12. מתחם הענישה - לפיכך, מתחם הענישה צריך לעמוד על 20 - 48 חודשי מאסר, כאשר אני קובע מתחם אחד לכל האירועים, נוכח קיומו של קשר הדוק ביניהם - סמיכות זמנים, מעורבים ושיטת פעולה זהה.
נסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה
13. ניתן לתת משקל לנסיבות הבאות שאינן קשורות בביצוע העבירה, במסגרת גזירת העונש בתוך המתחם: מחד ולקולא, קבלת האחריות של הנאשם והחסכון בזמן שיפוטי, וכן העובדה ששהה במעצר ממש ולאחר מכן בתנאים לא פשוטים אותם לא הפר לאורך תקופה. בנוסף השתלב בטיפול בשירות המבחן ושיתף פעולה באופן מלא. מאידך ולחומרה, עברו הפלילי הרלבנטי של הנאשם שלא הרתיעו מלשוב ולבצע עבירות דומות ובאופן חמור יותר.
המיקום במתחם
14. אלמלא נסיבות המאפשרות סטייה ממתחם העונש ההולם לקולא, היה מקום למקם את הנאשם בשליש העליון של המתחם. אלא שסברתי שמתקיימים תנאיו של סעיף 40ד' לחוק העונשין הדורש מנאשם להראות כי השתקם או כי קיים סיכוי של ממש שישתקם. הנאשם נרתם לתהליך טיפולי ממושך תחת פיקוח שירות המבחן ובית המשפט, והתמיד בהגעה לטיפול הקבוצתי, מסר בדיקות שתן נקיות ולא הפר תנאים. גם אני כשירות המבחן מתרשם, כי בשל האחריות ההורית המוטלת על הנאשם, הוא התעייף מחיי פשע ויש לו בשביל מי ובשביל מה לשמור על דרך הישר עליה עלה בשנים האחרונות. הנאשם הבין את המחירים שבניתוק מילדיו הקטנים בעקבות מאסרו האחרון, ולדבריו, אינו מעוניין לשוב ולחוות זאת פעם נוספת. לדעתי, יש בכך ערובה משמעותית להתמדת הנאשם במסלול הנורמטיבי גם בעתיד. לכן יש מקום כאמור לחרוג ממתחם העונש.
גזירת הדין
15. לפיכך, אני מחליט לגזור על הנאשם את העונשים הבאים:
א. 9 חודשי מאסר, אשר ירוצו בעבודות שירות בעיריית נהריה ביום 15.5.2023, וזאת על פי חוות דעת הממונה על עבודות השירות. מתקופה זו יש לנכות את ימי מעצרו של הנאשם בתיק ע"פ חישוב שב"ס שיכריע. על הנאשם להתייצב ביום זה עד לשעה 08:00 במשרד הממונה על עבודות שירות במחוז צפון לתחילת ריצוי עונשו. מובהר בזה כי הפרת הוראות הממונה ואי עמידה בכללים הנוגעים לריצוי עבודות השירות עלולים להביא להפקעת העבודות ולהמרת העונש בעונש מאסר של ממש;
ב. 8 חודשי מאסר על-תנאי, שלא יעבור הנאשם בתוך 3 שנים מסיום עבודות השירות כל עבירת רכוש כלפי כלי רכב;
ג. חודשיים מאסר על-תנאי, שלא יעבור הנאשם בתוך 3 שנים מסיום עבודות השירות כל עבירה של הפרעה לשוטר;
ד. קנס בסך 4,000 ₪, או חודש מאסר תמורתו אם לא ישולם. הקנס ישולם עד ליום 1.7.2023 ;
ה. צו מבחן לתקופה של שנה מהיום;
ו. פיצוי בסך 1,500 ₪ לכל אחד מהמתלוננים - בסה"כ מדובר ב-6 מתלוננים - עדי תביעה 1 - 6, ובסכום פיצוי כולל של 9,000 ₪. הפיצוי ישולם עד ליום 1.7.2023.
הנאשם הוזהר כי אי ביצוע צו המבחן עלול להוביל להפקעתו ולהטלת כל עונש חלופי לרבות מאסר.
קנסות ופיצויים ניתן לשלם כעבור 3 ימים מיום מתן גזר הדין בחשבון המרכז לגביית קנסות בדרכים הבאות:
· בכרטיס אשראי באתר www.eca.gov.il
· בטלפון: 35592* או 073-2055000
· במזומן בכל סניף של בנק הדואר בהצגת תעודת זהות בלבד
לא יונפקו שוברי תשלום.
ניתן לקזז מכל הפקדה שבתיק או בתיק קשור על אף הודעת עיקול. ככל שקיימות יתרות זכות ואין עיקולים ניתן להשיב למפקיד.
יש לשלוח לשירות המבחן ולממונה על עבודות שירות.
זכות ערעור כחוק לבית המשפט המחוזי בירושלים בתוך 45 יום מהיום.
ניתן היום, ז' ניסן תשפ"ג, 29 מרץ 2023, במעמד הצדדים.
