ת"פ 13249/10/22 – מדינת ישראל נגד דניאל פרס
בית משפט השלום בחדרה |
|
ת"פ 13249-10-22 מדינת ישראל נ' פרס
|
|
בפני |
כבוד השופטת נורית הרצמן אבי-יצחק
|
|
בעניין: |
המאשימה
|
מדינת ישראל ע"י ב"כ עוה"ד |
|
נגד
|
|
|
הנאשמים |
דניאל פרס ע"י ב"כ עוה"ד |
|
|
|
גזר דין |
רקע עובדתי
הנאשם הורשע על פי הודאתו, בעובדות כתב האישום בעבירה של גידול, ייצור והכנת סמים מסוכנים, לפי סעיף 6 לפקודת הסמים המסוכנים, התשל"ג-1973 (להלן - פקודת הסמים) וכן בעבירה של החזקת כלים של סם שלא לצריכה עצמית, עבירה לפי סעיף 10 רישא, לפקודת הסמים.
על-פי המתואר בכתב האישום, החל מיום 3.6.22 שכר הנאשם דירה בזיכרון יעקב וכמספר חודשים עובר ליום 28.9.22 ייעד הנאשם חדר המצוי בדירה לצורך מעבדה לגידול סם מסוג קנבוס. לשם כך צייד הנאשם את המעבדה באמצעים רבים המשמשים לגידול סמים בדמות מפוח, 5 שנאי חשמל, 5 מנורות, מד טמפרטורה, 39 אדניות וחומרי דישון. ביום 28.9.22 החזיק הנאשם במעבדה 39 שתילי קנבוס בתוך אדניות, במשקל כולל של 7.9 ק"ג נטו, וזאת שלא לצריכה עצמית, ללא היתר כדין וללא רישיון מאת המנהל.
הודאת הנאשם היתה במסגרת הסדר טיעון אליו הגיעו הצדדים, שבמסגרתו הוסכם כי המאשימה תעתור לעונש של עד שישה חודשי מאסר בפועל לריצוי בעבודת שירות וזאת בכפוף לתסקיר חיובי (או לשישה חודשי מאסר בפועל בכלא במקרה של תסקיר שלילי) וההגנה תטען באופן חופשי לעונש.
לאור הוראות החוק ובהתאם להסכמת הצדדים, הופנה הנאשם לאחר הרשעתו לשירות המבחן לצורך הגשת תסקיר לעונש. בד בבד נשלח הנאשם לקבלת חוות דעת של הממונה על עבודות השירות. ביום 1.3.23 התקבלה חוות דעתו של הממונה בה נמצא הנאשם מתאים לרצות את עונשו בדרך של ביצוע עבודות שירות (במגבלות) והומלץ להציבו במועצה המקומית זכרון יעקב.
תסקיר שירות המבחן
מהתסקיר שהתקבל עולה כי הנאשם הוא בן 21, רווק, עד למעורבותו בביצוע העבירות התגורר בזכרון יעקב, סיים 10 שנות לימוד, החל מגיל 12 שהה במסגרת לימודי פנימייה טיפולית, על רקע מורכבות משפחתית, ולאחר שנשר מלימודיו עבד בעבודות מזדמנות והיום הוא עובד כשליח. שירות המבחן התייחס לעברו הפלילי הכולל הרשעה קודמת אחת משנת 2019 מביהמ"ש לנוער, וצוין כי נגד לחובתו שני תיקים פתוחים בחשד לעבירות סמים, אשר טרם הוגשו בהם כתבי אישום. להתרשמות שירות המבחן, מעורבות הנאשם בביצוע העבירות נבעה גם מתוך עמדה הנותנת לגיטימציה להתנהגות עוברת חוק, קושי בוויסות דחפים, הרגלי צריכת סמים בעייתיים והעדר מערכת משפחתית מכוונת ומציבת גבולות. הנאשם לא הביע בפני שירות המבחן נזקקות טיפולית על רקע דפוס השימוש, אך הביע הבנתו לחומרת מעשיו ורצון לקיים אורח חיים מתפקד. לאור האמור לעיל, סבור שירות המבחן כי הנאשם עשוי להיתרם מטיפול בתחום ההתמכרות, אך לאור התנגדותו וחוסר הבעת נזקקות טיפולית מצדו לא בא בהמלצה טיפולית בעניינו. שירות המבחן הביע עמדתו כי במקרה זה יש להטיל על הנאשם ענישה קונקרטית ומוחשית בדרך של ריצוי מאסר בפועל בדרך של עבודות שירות לצד ענישה מותנית.
טיעוני הצדדים לעונש
ב"כ המאשימה עמד על הערכים המוגנים שנפגעו כתוצאה מביצוע העבירות, שהם בטחונו ושלומו של הציבור מפני הנזקים הישירים והעקיפים אשר נגרמים עקב שימוש בסמים כשמגדל הסמים הוא בראש שרשרת הפצתם, וכן הפן הכלכלי שעניינו הרווח הבלתי חוקי שמפיק מגדל הסם ועלול לגרום הפסד למדינה. המאשימה טענה כי מתחם הענישה במקרה זה ובהתאם להסדר הטיעון, נע בין מספר חודשים ועד לשישה חודשי עבודות שירות. ב"כ המאשימה תמך טיעונו בדוגמאות מהפסיקה לגבי הענישה הנוהגת, בדגש על מקרים שבהם הושתו מאסרים בפועל לתקופה העולה על 6 חודשים. באשר למיקום בתוך המתחם, צוין כי מדובר בנאשם יליד 2001 אשר הרשעתו האחרונה משנת 2019 [גיליון הרישום הפלילי ת/1], תסקיר שירות המבחן בעניינו לא בא בהמלצה טיפולית והמליץ על מאסר בפועל בדרך של עבודת שירות. המאשימה עתרה להשתת 6 חודשי מאסר בפועל לריצוי בעבודות שירות לצד רכיבים נלווים: מאסר על תנאי, התחייבות, פסילת רישיון נהיגה בפועל ועל תנאי וכן קנס.
ב"כ הנאשם טען כי יש להתחשב בנסיבות חייו של הנאשם, כנאשם צעיר אשר לקח אחריות מיידית על מעשיו, עבר בדיקות שתן ונמצא נקי מסמים. לגבי עברו הפלילי, ב"כ הנאשם עמד על כך שלחובתו הרשעה אחת בלבד מבימ"ש לנוער, אשר התיישנה. ב"כ הנאשם טען כי מתחם הענישה בנסיבות מקרה זה נע בין מספר חודשי מאסר בעבודת שירות ועד לשישה חודשי מאסר בעבודות שירות והפנה לפסיקה. עוד נטען כי יש להימנע משלילת רישיון בפועל של הנאשם מאחר והנאשם מתפרנס כרגע משליחויות ויהיה זקוק לרישיון נהיגה בין היתר גם לצורך הגעה לריצוי המאסר בעבודות שירות ולכן שלילת רישיונו תהווה מכשול לשיקומו. לסיכום טען ב"כ הנאשם כי יש למקם את עונשו של הנאשם ברף התחתון של המתחם ובזאת להטיל עליו חודשיים של עבודות שירות.
הנאשם בדבריו האחרון בבית המשפט אמר כך: "אני במקום אחר בחיים אני עובד ומתפרנס. לפני שבוע הוצאתי רישיון לאופנוע. אני חי אצל אבא שלי ונקי מסמים. לבדיקה שניה לא הגעתי כי היה לי משהו בת"א. רציתי לדחות למועד אחר אבל לא היה תאריך. אני רוצה לקבל את העונש ולסיים ומקווה שזה יהיה כמה שפחות".
דיון והכרעה
חרף העובדה כי הצדדים הגיעו להסדר דיוני הכולל טווח ענישה כאמור לעיל, אין בית המשפט פטור מקביעת מתחם הענישה ההולם. בעניין זה נקבע בע"פ 6197/20 מדינת ישראל נ' גולאני (15.11.2021) כדלקמן:
"בית משפט זה נדרש זה מכבר לפרשנות "מערכת היחסים" בין הוראות התיקון לבין קיומו של הסדר טיעון, וקבע כי קיומו של האחרון אינו מבטל את תחולת ההוראות שנקבעו במסגרת התיקון. היינו: אף אם יש הסכמה בין הצדדים לטווח ענישה, שהוא תוצאה של כוח מיקוח הצדדים, על בית המשפט לבחון את מתחם הענישה, המהווה קביעה נורמטיבית בדבר האיזון הראוי שנקבע על ידי המחוקק (ראו ע"פ 512/13 פלוני נ' מדינת ישראל [פורסם בנבו] (4.12.2013); ע"פ 3856/13 גוני נ' מדינת ישראל [פורסם בנבו] (3.2.2014)).
כפי שציינתי בעבר, לא רק שבית המשפט אינו כבול להסכמות הצדדים בעת קביעת מתחם הענישה, אלא ראוי כי יקבע מתחם זה בנפרד מהסכמות אלו, וזאת כדי לאפשר את בחינת הסדר הטיעון לאור העונש ההולם בנסיבות העניין (ע"פ 1548/18 גיא נ' מדינת ישראל [פורסם בנבו] (28.11.2021))."
מתחם העונש ההולם
הערכים המוגנים שנפגעו כתוצאה מביצוע העבירות הם שלומו ובריאותו של הציבור, לאור הנזקים הטמונים בהפצתם של סמים בחברה. כנטען על ידי המאשימה, גידול סמים מהווה חלק עיקרי וראשוני משרשרת הפצת הסמים, מעבדות לגידול קנבוס הפכו בעת האחרונה לתופעה נפוצה שטמון בה נזק רב לציבור. במקרה עסקינן, הנאשם גידל 39 שתילי קנבוס במשקל כולל של 7.9 ק"ג נטו, בתוך חדר בדירה ששכר. בנסיבות אלה, עוצמת הפגיעה בערכים המוגנים היא בינונית להערכתי.
בבחינת מדיניות הענישה הנוהגת, לרבות פסקי הדין אליהם הפנו באי כח הצדדים בטיעוניהם, עולה כי הענישה הנוהגת נעה במנעד שבין עונשי מאסר לריצוי בעבודות שירות ועד למספר משמעותי של חודשי מאסר בפועל לריצוי בין כתלי בית הכלא, כמפורט להלן:
· רע"פ 513/21 עידן יהושע נ' מ"י (4.3.2021) אליו הפנתה המאשימה (כב' השופט ג' קרא) - באותו מקרה המבקש הקים במחסן המצוי בחצר הדירה שבה התגורר עם בני משפחתו, מקום לגידול סמים, החזיק ציוד וכלים המשמשים להכנתם וגידל במחסן 60 שתילים של סם מסוכן מסוג קנביס במשקל כולל של 10 ק"ג. בבית משפט השלום נדון לשל"צ, צו מבחן, מאסרים מותנים, קנס, התחייבות כספית מהימנעות מביצוע עבירה בניגוד לפקודה ופסילת רישיון נהיגה. בית המשפט המחוזי קיבל את ערעור המשיבה, וגזר על המבקש 10 חודשי מאסר בפועל חלף השל"צ, כאשר רכיבי הענישה נותרו ללא שינוי. בקשת רשות ערעור נדחתה ונקבע כי הענישה אינה חורגת ממדיניות הענישה המקובלת בעבירת גידול סמים, אשר ככלל מצדיקה הטלת עונשי מאסר בפועל, לאור תכליות הענישה ועקרון ההלימה.
· בעפ"ג (מח' חיפה) 49266-02-17 מדינת ישראל נ' אוחיון (16.3.17) נדחה עיקר ערעורה של המדינה על קולת עונשו של הנאשם שהורשע בעבירות של גידול סם מסוכן והחזקת כלים להכנת סם שלא לצריכה עצמית. הנאשם גידל בדירה שתילי סם מסוג קנבוס במשקל כולל של 12.85 ק"ג והחזיק סם נוסף מסוג קנבוס לצריכה עצמית. נקבע מתחם שבין עבודות שירות לשנת מאסר בפועל, ממנו חרג בית משפט השלום משיקולי שיקום, תוך הטלת צו מבחן למשך 12 חודשים, של"צ בהיקף של 300 שעות, לצד עונשים נלווים. בית המשפט המחוזי החליט לדחות את ערעור המאשימה בכפוף להארכת משך צו המבחן לתקופה של 24 חודשים.
· בת"פ (רמ') 21679-04-15 מדינת ישראל נ' בראנץ (24.2.16) הורשע הנאשם בעבירות של גידול סם, החזקת חצרים והחזקת סם לצריכה עצמית. הנאשם גידל כ- 40 שתילי סם במשקל של 1.8 ק"ג, תוך שימוש בגופי תאורה וציוד נלווה. כמו-כן, החזיק בסם לצריכה עצמית. נקבע מתחם שבין שלושה חודשי עבודות שירות לבין 18 חודשי מאסר בפועל. בית-המשפט סטה מן המתחם לקולא, בשל מצב בריאותו של הנאשם וגזר עליו 400 שעות של"צ לצד עונשים נלווים.
· ת"פ (י-ם) 18484-08-19 מדינת ישראל נ' דומב (14.4.21) - אליו הפנתה המאשימה. דובר בנאשם שהורשע בעבירה של גידול סמים, תוך קשירת קשר עם אחרים ורכישת ציוד בשווי של כ-100,000 ₪ ובמקום אותו שכרו במיוחד לשם כך. במקום נתפסו 28 שתילי קנאביס במשקל של 7.33 גרם ו-10 שתילים במשקל של 576.32 גרם. בעניין זה נקבע כי משקל הסם מאפשר, על פי הפסיקה הנוהגת, קביעת תחת מתחם ענישה של מאסר מותנה, ואולם רשימת הציוד שנתפס מעידה כי הנאשם התכוון ליצור מעבדת גידול של ממש. לפיכך, נקבע מתחם ענישה הנע בין מספר חודשי מאסר שיכול וירוצו בעבודות שירות ועד למספר חודשי מאסר לריצוי ממש. נגזרו 8 חודשי מאסר לריצוי בעבודות שירות.
· עפ"ג (חי') 4416-12-19 מדינת ישראל נ' בלמס - אליו הפנה ב"כ הנאשם. בית-המשפט המחוזי קיבל את ערעור המדינה, דחה את ערעור המשיב והעמיד את עונשו של על 9 חודשי מאסר בעבודות שירות במקום 7 חודשים שהוטלו בבית המשפט קמא ותקופת צו המבחן הוארך לתקופה של 18 חודשים במקום 12 חודשים. באותו מקרה הורשע המשיב בהקמת מעבדת סמים, ובה נתפסו 595 שתילי קנאביס במשקל של 21.8 ק"ג נטו וכן נעשה שימוש פיראטי בחשמל באופן שמונה חברת החשמל לא יוכל לרשום את כמות החשמל שנצרכה בפועל בדירה.
· ת"פ (חדרה) 15038-11-17 מדינת ישראל נ' פרץ - אליו הפנה ב"כ הנאשם. דובר בשני תיקים מצורפים בגין שני אירועים נפרדים, הראשון - בגין עבירה של החזקת סכין השני ב עבירה של גידול סמים. באותו מקרה, נתפסו במעבדת סמים שהנאשם ניהל 40.57 גרם נטו סמים מסוג קנבוס ו- 3.95 ק"ג ברוטו של קנבוס (שתילים). בית המשפט קבע מתחם ענישה בעבירה של גידול סמים הנע בין 6 חודשי עבודות שירות ל 18 חודשי מאסר והושתו 6 חודשי מאסר בעבודות שירות על נאשם ללא עבר פלילי.
· ת"פ 14065-01-19 (חיפה) מדינת ישראל נ' אורנשטיין ואח' - אליו הפנה ב"כ הנאשם. הנאשם 1, נעדר עבר פלילי אשר הודה והורשע במסגרת הסדר דיוני בשני אישומים, אחד מהם עניינו גידול סם מסוכן מסוג קנבוס בכמות של 32.55 ק"ג - 87 שתילים אותם גידל הנאשם בסיוע של נאשם אחר, וזאת לאחר שצייד דירה אותה שכר בציוד רב לצורך כך, ובישום שני הורשע ב-3 עבירות של שיבוש מהלכי משפט. באותו עניין קבע בית המשפט כי מתחם העונש ההולם בגין ביצוע העבירות נע בין 6 חודשים לבין 24 חודשי מאסר בפועל, והשית על הנאשם עונש של 6 חודשי מאסר בפועל לריצוי בעבודות שירות.
בהתחשב בנסיבות ביצוע העבירות, בעוצמת הפגיעה בערכים המוגנים, ובענישה הנוהגת - על גווניה השונים כמפורט לעיל, מצאתי לכבד את מתחם הענישה המוסכם על שני הצדדים בנסיבותיו של מקרה זה, של מאסר בעבודות שירות לתקופה שאינה עולה על 6 חודשים, הגם שיש לציין כי מתחם זה נוטה לקולא ביחס לרמת הענישה הנוהגת במקרים של גידול קנבוס במעבדה שלא לצריכה עצמית.
לאור גילו הצעיר של הנאשם,
העובדה שלחובתו הרשעה אחת בלבד - שהתיישנה (משנת 2019 מבימ"ש לנוער בעבירות
משנת 2017), בהתחשב בהודאה המיידית ולקיחת האחריות מצדו, בנסיבותיו האישיות כמפורט
בתסקיר ובהעדר המלצה טיפולית, מצאתי למקם את עונשו של הנאשם ברף הבינוני של המתחם
ולהסתפק בתקופה של 4 חודשי מאסר לריצוי בעבודות שירות, בתוספת עונשים נלווים.
אני סבורה כי תקופה זו תאפשר לנאשם לחזור במהרה למסלול של אורח חיים נורמטיבי כפי
שהצהיר בפניי שבכוונתו לעשות, ויחד עם זאת לא תחטא לעיקרון ההלימה והאינטרס
הציבורי, בהתחשב בכמות הסם שגידל הנאשם שהיא אמנם כמות משמעותית, אך יש לבוחנה גם
בהשוואה לכמויות שנתפסו במקרים דומים אחרים (בין היתר כמפורט לעיל). לעניין
העונשים הנלווים, לא מצאתי להשית על הנאשם פסילת רישיון נהיגה בפועל ולהסתפק
בפסילה מותנית, היות ושוכנעתי כי רישיון הנהיגה נחוץ לו לצורך פרנסתו ושיקומו,
לרבות הגעה למקום ביצוע עבודות השירות.
סוף דבר, אני גוזרת את עונשו של הנאשם כדלקמן:
א. 4 חודשי מאסר בפועל לריצוי בעבודות שירות. בהתאם לחוות דעת הממונה, המאסר בעבודות שירות ירוצה במועצה המקומית זכרון יעקב בכתובת: המייסדים 11 א, זכרון יעקב, חמישה ימים בשבוע על פי טווח השעות המתאפשר בחוק העונשין.
הנאשם יתייצב לתחילת ריצוי עבודות השירות ביום 4.6.23 או במועד אחר שיקבע הממונה. הנאשם יתייצב לצורך קליטה והצבה במשרדי הממונה על עבודות השירות ביחידת ברקאי שלוחת צפון - סמוך לבית סוהר מגידו בשעה 8:00 בבוקר, עם תעודת זהות לצורך קליטה והצבה.
הנאשם מוזהר כי במהלך עבודות השירות יהיה הנאשם נתון במעקב של בדיקות שתן. סירוב לעריכת בדיקת שתן או בדיקה עם ממצאים חיוביים, שתיית אלכוהול או הגעה בגילופין או אי התייצבות - יהוו עילה להפסקה מנהלית וריצוי יתרת המאסר בפועל מאחורי סורג ובריח.
כמו כן מובהר לנאשם כי מדובר בתנאי העסקה קפדניים וכל חריגה מכללים אלו ו/או אי הישמעות להוראות הממונה על עבודות השירות, עלולה להוות עילה להפסקה מנהלית של עבודת השירות ולריצוי יתרת עונש המאסר בכליאה ממשית.
ב. 9 חודשי מאסר על תנאי שלא יעבור עבירה מסוג פשע לפי פקודת הסמים המסוכנים וזאת בתוך 3 שנים מהיום.
ג. קנס כספי בסך 5,000 ₪ או 30 ימי מאסר תחתיו. הקנס ישולם ב-10 תשלומים שווים ורצופים, החל מיום 30.6.23 ובכל 30 לחודש שלאחר מכן. פיגור יעמיד את מלוא הקנס לפירעון מידי, ויפעיל את צו המאסר שלצדו.
יש לשלם את הקנס לחשבון המרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות ברשות האכיפה והגבייה, וזאת בחלוף 3 ימי עבודה מהיום - באחת מהדרכים הבאות:
· בכרטיס אשראי - באתר המקוון של רשות האכיפה והגבייה, www.eca.gov.il (ניתן לשלם בפריסה של עד 18 תשלומים בהסדר קרדיט) או חפש בגוגל " תשלום גביית קנסות".
· מוקד שירות טלפוני בשרות עצמי (מרכז גבייה) - בטלפון 35592* או בטלפון 073-2055000 (ניתן לפנות לנציגים לקבלת מידע במספרים הללו).
· במזומן בכל סניף של בנק הדואר - בהצגת תעודת זהות בלבד (אין צורך בשוברי תשלום).
ד. התחייבות כספית בסך של 5,000 ₪ לבל יעבור עבירה מסוג פשע לפי פקודת הסמים המסוכנים בתוך 3 שנים מהיום.
ההתחייבות הוסברה לנאשם והוא התחייב כנדרש.
ה. פסילת רישיון נהיגה על תנאי למשך 6 חודשים, והתנאי הוא שלא יעבור עבירת פשע לפי פקודת הסמים המסוכנים בתוך 3 שנים מהיום.
ניתן צו להשמדת כל המוצגים, לרבות הסמים והכלים שנתפסו.
זכות ערעור בתוך 45 ימים מהיום לביהמ"ש המחוזי בחיפה.
ניתן היום, י"ח אייר תשפ"ג, 09 מאי 2023, בהעדר הצדדים.
