ת”פ 41088/05/20 – מדינת ישראל נגד אריאל אבוטבול
בפני |
|
|
בעניין: |
המאשימה
|
מדינת ישראל |
|
נגד
|
|
|
הנאשם |
אריאל אבוטבול |
גזר דין |
כתב האישום
1. הנאשם הורשע על פי הודעתו במסגרת הסדר טיעון בעובדות כתב האישום בעבירות של גידול יצור הכנת סמים מסוכנים - עבירה לפי סעיף 6 לפקודת הסמים המסוכנים (נוסח חדש) תשל"ג - 1973 (להלן: "פקודת הסמים"), נטילת מים או גז בגניבה - עבירה לפי סעיף 400 לחוק העונשין, תשל"ז - 1977 (להלן: "חוק העונשין"), החזקת כלים להכנת סם שלא לצריכה עצמית - עבירה לפי סעיף 10 רישא לפקודת הסמים.
2. על פי עובדות כתב האישום בתאריך 7.2.19 שכר הנאשם דירה בת שלושה חדרים ברחוב קרן הייסוד 38/9 בקריית ביאליק בעלות חודשים של 2,800 ₪ אותה ייעד על כל שלושת החדרים לצורך מעבדה לגידול שתילי סם מסוכן מסוג קנבוס (להלן: "המעבדה").
בין התאריכים 7.2.19 ל - 13.8.19 במועד מדויק שאינו ידוע למאשימה החליט הנאשם להקים מעבדה לגידול סמים מסוכנים. בהמשך לאמור ולצורך הקמת המעבדה רכש הנאשם כלים ומכשירים שונים ובכלל זה 20 מנורות, 18 שנאים, 3 חלוקים, שקים רבים של אדמה, אדניות, מגשים, מאווררים, תעלות אוורור, כיסוי קירות ומזגן נייד.
בתאריך 13.8.19 סמוך לשעה 20:00 בוצע חיפוש כדין בדירה ובמסגרתו נתפסו כ - 132 שתילים של סם מסוכן מסוג קנבוס בתוך אדניות במשקל כולל של 12.75 ק"ג נטו.
בין התאריכים 7.2.19 ל - 13.8.19 או במועד אחר בסמוך לכך לצורך תפעול מעבדת הסמים צרך הנאשם במזיד או במרמה חשמל שאינו זכאי לו בשווי כולל המוערך ב - 18.695 ₪ בכך שחיבר את המעבדה לחשמל באמצעות חיבור פיראטי.
3. כאמור הנאשם הודה והורשע במסגרת הסדר טיעון לפיו עתרה המאשימה לעונש ראוי של 9 חודשי מאסר שירוצו בדרך של עבודות שירות בכפוף לחוות דעת ממונה של עבודות השירות ובאשר ליתר הרכיבים טענו הצדדים באופן חופשי. כמו כן במסגרת הסדר הטיעון הופנה הנאשם לקבלת תסקיר של שירות המבחן כאשר המאשימה הצהירה כי אינה כבולה להמלצות התסקיר.
תסקירי שירות המבחן
4. ביום 7.11.22 הוגש תסקיר ראשון של שירות המבחן. בתסקיר זה פירט שירות המבחן את הרקע האישי והמשפחתי של הנאשם, כבן 26 רווק ואב לילד בן ארבע. במשך שמונה חודשים עובר לתסקיר עובד כמלווה נכי צה"ל ותיאר תחושת סיפוק מעבודתו. לדבריו מעורב בגידול בנו ומשקיע מאמצים רבים לשמש לו דוגמא חיובית. עיון בגיליון הרשעותיו הקודמות של הנאשם מלמד כי לחובתו של הנאשם שתי הרשעות קודמות בעבירות בתחום האלימות והרכוש (על שתיהן חלה התיישנות). עיון בגיליון הרשעותיו הקודמות של הנאשם מלמד כי לחובתו 14 הרשעות קודמות מאז הוציא רישיון נהיגה בשנת 2014 בעבירות מגוונות ביניהן עבירה משנת 2018 בגין נהיגה תחת השפעת סמים או משקאות משכרים והוטל עליו מאסר על תנאי, קנס, פסילה בפועל לתקופה של 7 חודשים ופסילה על תנאי. הנאשם תיאר כי לרשותו מרשם חוקי לשימוש בקנביס רפואי והציג רישיון בתוקף. הנאשם זומן לבדיקת שתן אך לא הגיע. בהתייחסו לעבירה מושא הדיון תיאר כי ברקע ביצועה רצונו לעזוב את עיר מגוריו ולהתגורר בקרית ביאליק. תיאר כי באותה התקופה רצה להתרחק מבת זוגו על רקע פרידתם ועשה שימוש מאסיבי בקנביס בין היתר בשל מיגרנות שסבל מהן. שירות המבחן מציין בתסקיר זה שהנאשם צמצם תפקודו וההחלטות שלקח במהלך חייו. הנאשם ביקש לסיים את ההליך בשל"צ בלבד. אמר כי הוא מעוניין להשתלב בהליך טיפולי אולם התקשה להסביר באיזה תחום ומהן המטרות הטיפוליות שברצונו להשיג. שירות המבחן מציין שבמהלך האבחון נהג בגישה לא מכבדת. שירות המבחן מציין שהנאשם אינו פנוי ובשל להשתלב בהליך טיפולי ולפיכך לא בא בהמלצה שיקומית בעניינו. לפיכך, לאור חומרת העבירות המליץ שירות המבחן על הטלת ענישה מוחשית של מאסר בדרך של עבודות שירות לצד ענישה נלווית של מאסר על תנאי.
5. ביום 8.3.22 הוגש תסקיר נוסף של שירות המבחן. בתסקיר זה ציין שירות המבחן שבמהלך תקופת הדחייה נפגש שירות המבחן עם הנאשם ובשיחה עמו הביע חשש מההליך המשפטי והענישה שתוטל עליו. הנאשם תיאר בפני שירות מבחן שהוא מגויס להליך הטיפולי. שירות המבחן מציין שהנאשם אמור היה להשתלב בקבוצה טיפולית אולם לא הגיע למפגש ראשון שהתקיים. שירות המבחן מציין כי חלה תזוזה ביחס לנכונותו של הנאשם להתגייס לטיפול בשירות המבחן אך אין באפשרות שירות המבחן להתייחס ליכולתו להיתרם מהליך טיפולי ועל כן ביקש שירות המבחן לדחות את הדיון בעניינו של הנאשם במהלך התקופה יעקוב שירות המבחן אחר מצבו והתקדמותו של הנאשם בטיפול.
6. ביום 15.5.22 הוגש תסקיר נוסף של שירות המבחן ובו נרשם כי הנאשם נעצר בגין חשד לביצוע עבירות של סחר בסמים ועל כן ציין שירות המבחן שלא יוכל להמשיך בתהליך עריכת האבחון.
7. ביום 29.11.22 הוגש תסקיר נוסף של שירות המבחן. בתסקיר זה ציין שירות המבחן כי המבקש טען בפני שירות המבחן שהתפרצה אצלו במהלך תקופת מעצר הבית מחלת סוכרת מסוג 1. ביחס לשימוש בקנביס הנאשם הציג רישיון בתוקף עד לחודש ינואר 2023. ביחס להשתתפותו בקבוצה תיאר הנאשם כי נכח במספר מפגשים מצומצם וזאת בשל מעצרו. במהלך השיחה הנאשם הביע נכונות מילולית לחזור ולהשתתף בקבוצה בשירות המבחן בין היתר בשל רצונו לעבוד על חלקים בעייתיים בהתנהלותו. מדיווח מנחות הקבוצה עולה כי הנאשם נכח בשני מפגשים. שירות המבחן סבור כי הנאשם אינו בשל להליך טיפולי ונמנע מהמלצה טיפולית כמו כן שירות המבחן המליץ על ענישה מוחשית בדרך של עבודות שירות.
תמצית טיעוני הצדדים לעונש
8. ב"כ המאשימה הגיש את הרשעתו האחרונה של הנאשם מבית המשפט השלום לתעבורה (ת/1) כמו כן הגיש תצלומים (ת/2) וכן טיעונים לעונש בכתב (ת/3). ב"כ המאשימה טען כי לנאשם אין הרשעות קודמות בתחום הפלילי. ב"כ המאשימה הדגיש את נסיבות ביצוע העבירות וטען כי הנאשם פגע בערכים חברתיים מוגנים. כמו כן הפנה ב"כ המאשימה בטיעוניו הכתובים לתסקירי שירות המבחן ולהיעדר אופק שיקומי כעולה מהתסקירים. המאשימה עתרה למתחם ענישה שנע בין עונש של 8 חודשי מאסר ועד לעונש של 24 חודשי מאסר בפועל. בעניינו של הנאשם במסגרת הסדר הטיעון עותרת המאשימה לעונש לא יפחת מ - 9 חודשי מאסר בדרך של עבודות שירות לצד ענישה נלווית, פסילת רישיון הנהיגה של הנאשם, מאסר על תנאי, קנס כספי בסך של 5,000 ₪, התחייבות כספית כמפורט בטיעוני המאשימה. הנאשם כך נטען נשפט לביצוע עבודות שירות בתיק תעבורה והושת עליו עונש של מאסר בדרך של עבודות שירות וכי ככל שייגזר על הנאשם עונש של מאסר בדרך של עבודות שירות, עותרת המאשימה שעונש זה ירוצה במצטבר לכל עונש אחר אותו מרצה הנאשם.
9. ב"כ הנאשם הדגיש בעיקר את נסיבותיו של הנאשם, העובדה שהוא ללא כל עבר פלילי וכי עונש המאסר אותו הוא מרצה בדרך של עבודות שירות עניינו עבירות תעבורה. ב"כ הנאשם טען כי אין מדובר בחומרה יתירה או מהתיקים החמורים בעבירות דומות. מדובר בהליך שמתנהל זמן ממושך וכי חרף זמן ניכר מאז העבירות בוצעו ובתקופה זו הנאשם שהה ללא תנאים מגבילים והודה בהזדמנות הראשונה וחסך זמן שיפוטי יקר. כמו כן הנאשם שילם את חובו לחברת החשמל ולעניין זה הציג הסנגור הסכם פשרה עם חברת החשמל ( נ/1). כמו כן הציג ב"כ הנאשם רישיון להחזקת קנביס רפואי (נ/2). הנאשם כך נטען סובל מבעיות רפואיות וצרך סמים בשל הכאבים מהם סבל וחלה במחלת סוכרת נעורים ומקבל טיפול בשל כך. ב"כ הנאשם טען כי מדובר בבחור צעיר, גרוש ואב לקטין בן 5 וחצי. באשר לפסילת רישיון נהיגה הנאשם עבד כמלווה של נכה צה"ל ורישיון הנהיגה נחוץ לו. הסנגור טען כי מתחם העונש מתחיל מעונש של 3 חודשי עבודות שירות והגיש פסיקה רלוונטית בעניינו של הנאשם ולעניין הקנס ביקש הסנגור להימנע מחיוב הנאשם בקנס כספי.
10. הנאשם בדברו הביע חרטה על מעשיו והצטער על ביצוע העבירות. הנאשם ציין כי הוא רוצה לשקם את חייו וכי יש לו ילד קטן והשיקום חשוב עבורו.
דיון והכרעה
11. מדובר בכתב אישום המגולל מסכת עבריינית אחת ולפיכך אני קובעת כי מדובר באירוע אחד בגינו יש לקבוע מתחם עונש אחד.
12. הערך המוגן הינו הגנה על הציבור מפני הנזקים הישירים והעקיפים אשר נגרמים עקב השימוש בסמים. מעבדות גידול בעת האחרונה הפכו לתופעה נפוצה שטמון בה נזק רב .
13. נסיבות ביצוע העבירות ומידת הפגיעה בערך המוגן במקרה דנן הנאשם שכר דירה בת שלושה חדרים אותה ייעד להקמת מעבדה לגידול סמים. הנאשם גידל 132 שתילי סמים מסוג קנבוס במשקל כולל של 12.75 ק"ג. בנוסף הנאשם צייד את המעבדה בכלים שלא לצריכה עצמית ונטל בגניבה חשמל בשווי כולל של 18,695 ₪. לפיכך, אני סבורה כי מדובר בפגיעה משמעותית בערכים חברתיים מוגנים.
14. עיון בפסיקת בתי המשפט במקרים דומים מעלה כי מדיניות הענישה הנוהגת הינה של עונשים במנעד רחב, כאשר ניתן למצוא עונשים של מאסר בדרך של עבודות שירות ועד לעונשי מאסר בפועל לתקופה משמעותית כמפורט להלן:
ברע"פ 6987/13 אברמוב נ' מדינת ישראל (21.10.13) נדחתה בקשת רשות ערעור של נאשם אשר הורשע בעבירות של גידול סמים, החזקת כלים להכנת סם שלא לצריכה עצמית, החזקת סמים שלא לצריכה עצמית, נהיגה בזמן פסילה ועוד. הנאשם שכר דירה והתקין בה ציוד לגידול וייצור סמים. במקום נמצאו שתילי קנבוס במשקל של כ- 10 ק"ג. הנאשם ללא הרשעות קודמות. נקבע מתחם של 6 עד 24 חודשי מאסר בפועל. על הנאשם הוטל עונש של 12 חודשי מאסר בפועל, קנס של 7,500 ₪ ועונשים נלווים.
ברע"פ 7675/13 סעפין נ' מדינת ישראל (26.1.14) דחה בית-המשפט העליון בקשת רשות ערעור של נאשם, אשר הורשע בעבירות של גידול סמים, החזקה שלא לצריכה עצמית, והחזקה לצריכה עצמית, ונדון ל- 11 חודשי מאסר בפועל, וקנס בסך 8,500 ₪. לנאשם היה רישיון להחזקת סם מסוכן עד 120 גרם. החזיק בסם במשקל של 307 גרם, וגידל שיח קנביס במשקל של 11.3 ק"ג. נקבע מתחם שבין 8 ל- 24 חודשים.
ברע"פ 7005/14 דגן נ' מדינת ישראל (30.11.14) דחה בית-המשפט העליון בקשת רשות ערעור של נאשם אשר הורשע בעבירת גידול סמים ונדון ל- 10 חודשי מאסר בפועל. הנאשם גידל סם מסוג קנבוס במשקל של 2.72 ק"ג.
בעפ"ג 46572-03-15 מדינת ישראל נ' זרובסקי (1.6.15) הורשע נאשם בעבירות של גידול סמים, החזקה שלא לצריכה עצמית, והחזקת כלים שלא לצריכה עצמית. הנאשם החזיק בדירה בסם מסוג קנבוס במשקל של כ- 310 גרם, וכן שתי שקיות של סם מסוג קוקאין במשקל של 1 גרם. בנוסף, הנאשם הקים בדירה נוספת מעבדה לגידול קנביס, שם גידל 23 שתילים של סם מסוג קנבוס במשקל של 3.9 ק"ג. כמו-כן, הנאשם גידל במעבדה 10 שתילי סם מסוג קנביס במשקל של 800 גרם. בית-המשפט המחוזי קיבל את ערעור המדינה, קבע לכל אישום מתחם של 6 עד 12 חודשי מאסר בפועל, והטיל על הנאשם שנת מאסר בפועל, לצד הרכיבים הכספיים שהוטלו בבית-משפט השלום, של קנס בסך של 85,000 ₪ וחילוט סך של 30,000 ₪.
בעפ"ג (מח' מרכז-לוד) 8650-04-15 שורץ נ' מדינת ישראל (22.12.15) נדחה ערעורו של נאשם שהורשע בהקמת מעבדה לגידול סמים, שם החזיק 146 שתילים מסוג קנבוס, במשקל כולל של 2.69 ק"ג. הנאשם ללא הרשעות קודמות. תסקיר שירות המבחן חיובי. נקבע מתחם שבין 6 ל-24 חודשי מאסר בפועל. הוטל על הנאשם עונש של תשעה חודשי מאסר בפועל, לצד עונשים נלווים.
בעפ"ג (מח' חיפה) 49266-02-17 מדינת ישראל נ' אוחיון (16.3.17) נדחה עיקר ערעורו של נאשם אשר הורשע בעבירות של גידול סם מסוכן והחזקת כלים להכנת סם שלא לצריכה עצמית. הנאשם גידל בדירה שתילי סם מסוג קנבוס במשקל כולל של 12.85 ק"ג והחזיק סם נוסף מסוג קנבוס לצריכה עצמית. נקבע מתחם שבין עבודות שירות לשנת מאסר בפועל. בשל שיקולי שיקום, הנאשם נדון לצו של"צ בהיקף של 300 שעות, לצד עונשים נלווים.
בת"פ (רמ') 21679-04-15 מדינת ישראל נ' בראנץ (24.2.16) הורשע הנאשם בעבירות של גידול סם, החזקת חצרים והחזקת סם לצריכה עצמית. הנאשם גידל כ- 40 שתילי סם במשקל של 1.8 ק"ג, תוך שימוש בגופי תאורה, וציוד נלווה. כמו-כן, החזיק בסם לצריכה עצמית. נקבע מתחם שבין שלושה חודשי עבודות שירות לבין 18 חודשי מאסר בפועל. בית-המשפט סטה מן המתחם לקולא, בשל מצב בריאותו של הנאשם וגזר עליו 400 שעות של"צ לצד עונשים נלווים.
עפ"ג 42358-10-14 גיא נ' מדינת ישראל (18.2.15), בו נדחה ערעור נאשם על חומרת עונשו - 8 חודשי מאסר והפעלת מאסר מותנה - בגין עבירה של גידול סם מסוג קנבוס במשקל 5.5 ק"ג והחזקת כלים לגידול הסם. יצוין כי בית המשפט המחוזי קבע שמתחם העונש שנקבע (7-20 חודשי מאסר) הוא ראוי.
בת"פ (קריות) 641-08-17 מדינת ישראל נ' פיריינר (20.11.17) הורשע נאשם בגידול במעבדה סם מסוכן מסוג קנבוס במשקל של מעל 9 ק"ג ו - 135 שתילים, ונדון ל- 11 חודשי מאסר בפועל לצד קנס כספי בסך של 5,000 ₪.
ת"פ (קריות) 10861-02-18 מדינת ישראל נ' דדון , הנאשם הורשע 170 שתילים במשקל של כ - 12 ק"ג וכן החזיק כלים שלא לצריכה עצמית. בית המשפט קבע מתחם ענישה שנע בין עונש של 7 חודשי מאסר ועד לעונש של 20 חודשי מאסר וגזר על הנאשם, שלחובתו הרשעות קודמות עונש של 12 חודשי מאסר בפועל בנוסף לענישה נלווית.
15. בהתאם לתיקון 113 לחוק העונשין, סבורני כי מתחם העונש ההולם נע בין עונש של 6 חודשי מאסר שניתן לשאת במקרים מתאימים בדרך של עבודות שירות לבין עונש של 20 חודשי מאסר בפועל ברף העליון בנוסף לענישה נלווית.
16. בנסיבות תיק זה לא מצאתי כי יש לחרוג ממתחם העונש ההולם לקולא או לחומרא.
17. באשר לעונשו של הנאשם בתוך מתחם העונש ההולם נתתי משקל לעובדה כי הנאשם הודה ונטל אחריות על מעשיו ומצר עליהם. כמו כן נתתי משקל לקולא לנסיבותיו האישיות והרפואיות של הנאשם וכן לעובדה שבסופו של יום הנאשם מחזיק ברישיון בתוקף להחזקה ושימוש בקנביס רפואי. לנאשם אין הרשעות פליליות קודמות והרשעותיו הקודמות של הנאשם הן בתחום התעבורה ובגין הרשעתו האחרונה מרצה עונש מאסר בדרך של עבודות שירות.
18. המאשימה עתרה לעונש של מאסר בדרך של עבודות שירות שלא יפחת מ - 9 חודשי מאסר. טרם מתן גזר הדין הופנה הנאשם על ידי בית המשפט לקבלת חוות דעת של הממונה על עבודות השירות ובעניינו של הנאשם הוגשה חוות דעת ממנה ניתן ללמוד שהנאשם מתאים לעבודות שירות.
19.אשר על כן במכלול השיקולים לקולא ולחומרא אני גוזרת את עונשו של הנאשם לעונשים הבאים:
6 חודשי מאסר אותם יישא הנאשם בדרך של עבודות שירות ב"כבאות והצלה עכו "תחנת זבולון" .
הנאשם יתייצב לתחילת עבודות השירות ביום 2.4.23 במשרדי הממונה על עבודות השירות במתחם כלא מגידו בשעה 08:00.
הנאשם מוזהר כי עליו לבצע את עבודות השירות על פי נהלי והנחיות הממונה על עבודות השירות שכן אם לא יעשה כן ניתן יהיה להפסיק את עבודות השירות ויתרת עונש המאסר תרוצה מאחורי סורג ובריח.
5 חודשי מאסר על תנאי למשך שלוש שנים והתנאי הוא שהנאשם לא יעבור כל עבירת סמים מסוג פשע ויורשע בה.
אני מחייבת את הנאשם בקנס כספי בסכום של 3,500 ₪ אותם ישלם הנאשם ב - 5 תשלומים שווים ורצופים החל מיום 28.7.23 ובכל 28 לחודש. ככל שלא ישולם אחד מתשלומי הקנס תעמוד יתרת הקנס לפירעון מיידי.
בנסיבות העניין לא אשית על הנאשם עונש של פסילה בפועל אך אני פוסלת את הנאשם פסילה על תנאי למשך שני חודשים לתקופה של שנתיים. התנאי הוא שהנאשם לא יעבור כל עבירת סמים ויורשע בה.
ניתן בזאת צו להשמדת הסמים וחילוט הכלים בחלוף תקופת הערעור.
ככל שישנם מוצגים הם יושבו לבעליהם.
זכות ערעור בתוך 45 יום לבית המשפט המחוזי.
מזכירות בית המשפט תמציא לממונה על עבודות השירות ולמשרד הרישוי.
ניתן היום, י"ד אדר תשפ"ג, 07 מרץ 2023, בנוכחות הצדדים.