ת"פ 50121/09/12 – מדינת ישראל/יחידת להב נגד יונס אבו עבדון
1
בית משפט השלום קריית גת
ת"פ 50121-09-12
בפני: כב' השופטת בכירה רובין לביא
מדינת ישראל/יחידת להב
נ ג ד
יונס אבו עבדון
נוכחים:
ב"כ המאשימה עו"ד עקרבי הילה
הנאשם - בעצמו ובא כוחו עו"ד ליאור רונן
גזר דין
2
הנאשם הודה והורשע במסגרת הסדר טיעון , שכלל תיקון כתב האישום, בכך שבמהלך שנת 2010, יצר קשר עם יוגב זריהן ואריה חזן, שהיה חייל בשירות קבע, בתפקיד בוחן רכב בחיל אוויר, וזאת במטרה לגנוב סולר השייך לצה"ל, כשסוכם כי הנאשם הוא שירכוש את הדלק הגנוב. במסגרת הקשר ולשם קידומו השלושה איתרו אזור בו ניתן לבצע את הגניבה, במחצבה סמוכה לדימונה בירידה לים המלח וערכו עם הנאשם ביקור ראשוני במקום. לצורך קבלת הדלק הגנוב איתר הנאשם מיכלים ריקים שיכולים להכיל 1000 ליטר בתוכם ישאבו את הדלק הגנוב . בהמשך אריה חזן יצר קשר טלפוני עם יוגב זריהן, בכל פעם שהיה באפשרותו לשאת מהבסיס בו הוא משרת עם משאית להובלת דלק מסוג ריו ועליה מיכלית דלק, ויוגב עדכן את הנאשם כדי שהשלושה יפגשו במחצבה. לאחר שנפגשו כך מספר פעמים, החל הנאשם להיות בקשר ישיר עם חזן בטלפון ותיאם מולו את המפגשים במחצבה. במהלך תקופה זו ועד פברואר 2011, בכ- 20 מועדים שאינם ידועים, בתדירות של פעם ל- 3 פעמים בחודש, נפגש הנאשם עם האחרים ובעיקר עם חזן, במחצבה, ורכש הדלק הגנוב בכמות שבין 1000 - 2500 ליטר כל פעם ממכליות הדלק של צה"ל שהוביל חזן במשאיות הצבאיות מסוג ריו והעברת הדלק ממכליות צה"ל למכליות של הנאשם בעזרת משאבה. תמורת הדלק הגנוב שילם הנאשם לחזן סכום הנע בין 2.5 ל- 3 ₪ לליטר, באופן שתחילה העביר את הכסף לחזן באמצעות יוגב ובהמשך שילם לחזן במישרין. הנאשם הגיע למפגשים במחצבה עם קרובי משפחה שערכו לבקשתו תצפית באזור בעת ביצוע הגניבות ובמקביל עופר קיסוס, קצין הובלה, ביחידה , תצפת אף הוא במחצבה על מנת למנוע כניסה של אחרים באזור בעת ביצוע הגניבות - עבירה אחת של קבלת רכוש שהושג בגניבה.
במסגרת ההסדר כתב האישום תוקן ונדחה לקבלת תסקיר, התביעה הודיעה כי עותרת למאסר יחד עם רכיבים נלווים, בעוד טיעוני הסניגור חופשיים. בהמשך בעקבות הסדרי טיעון שנערכו עם השותפים האחרים, הדיון נדחה מס' פעמים על פי בקשת הסניגור ובסוף התביעה השתכנעה גם במקרה הזה ראוי להסתפק בעבירה אחת במקום ריבוי עבירות וגובשה הסכמה עונשית על פיו התביעה תסתפק ב- 6 חודשי מאסר אותם יבצע בעבודות שירות וקנס כספי בסך 75,000 ₪ .
נתקבל תסקיר , ממנו עולה כי הנאשם נשוי, אב ל- 4 בני 8 חודשים עד 6 שנים, גר בפזורה הבדואית ועובד בשטיפת מכוניות. הוא השלים 12 שנות לימוד אך לדבריו התקשה לתפקד במסגרת חינוכית בשל מצוקה כלכלית. לאורך השנים עבר במספר מסגרות תעסוקה. לחובתו 2 הרשעות קודמות, האחת, מיום 11.7.11 עבירה של גניבה בגינה הוטל עליו מאסר מותנה ופיצוי בסך של 1000 ₪, השניה, מיום 18.7.11 , שתי עבירות של גניבת רכב ונהיגה ברכב ללא רישיון בגינן נדון ל- 6 חודשי מאסר בעבודות שירות, מאסרים מותנים של 9 חודשים על עבירת רכוש מסוג פשע ו- 4 חודשים על עבירת רכוש מסוג עוון שאינם ברי הפעלה.
הנאשם הודה בפני שירות המבחן בביצוע העבירות. הוא טען תחילה שלא ידע כי הסולר גנוב אך בהמשך כשנודע לו המשיך במעשיו וייחס זאת למצבו הכלכלי הקשה. בדיעבד מבין את חומרת המעשים והביע חרטה, הפיק לקח ולא ינהג כך פעם נוספת, שכן הוא אב בעל משפחה שמעוניין להוות בעל מודל למשפחתו.
3
להתרשמותם הנאשם מגלה הבנה ראשונית לחומרת המעשים אולם, ניכר כי עדיין עסוק במחיר האישי שמשלם ומתקשה לבחון המאפיינים האישיותיים העומדים בבסיס העבירות אלא משליך זאת על גורם חיצוני כגון מצבו הכלכלי. הם ה תרשמו כי מגיל צעיר הוא התקשה לתפקד במסגרת חינוכית ולהתמיד במסגרות תעסוקה, אך לצד זה גילה כוחות תפקוד חיוביים אלא שבמצבים מסוימים מתקשה לבטא רגשות פועל מתוך דחף רגעי תוך ראייה קצרה של הרווח המידי שיכול להפיק מכך וגבולות החוק לא מהווים גבול ברור. הוא ממוקד בתחושה של קורבנות ונמנע מבדיקה עצמית ולכן קיימת רמת סיכון להתנהגות עבריינית חוזרת שכן הוא מתקשה לבחון את דפוסיו הבעייתיים ולהפיק לקח.
הם לקחו בחשבון את חומרת העבירה ואת הקושי שלו לבחון את דפוסי התנהגותו הבעייתיים וכן את עברו הפלילי ולכך שעונש לא הרתיעו בעבר, וסבורים כי יש מקום לעונש בעל אפקט הרתעתי וממליצים על מעצר ועבודות שירות לתקופה קצרה לצד מאסר מותנה.
נתקבלה חוות דעת ממנה עולה כי הנאשם כשיר לשאת מאסר ועבודות שירות במעון טללים בדימונה.
התביעה הפנתה למתחם עונשי שנע בין 12 - 18 חודשי מאסר בפועל בעת שהיה מדובר בכתב אישום שהיה ריבוי עבירות.
על שותפו, יוגב זריהן, הוטל עונש של 6 חודשי מאסר בעבודות שירות במסגרת הסדר טיעון, שם הסתפקה התביעה בעבירה אחת של סיוע לגניבת סולר במקום ריבוי העבירות.
יצויין כי אף שכיבדתי את הסדר הטיעון בעניינו של זריהן, ציינתי כי אני עושה כן משום שמדובר בעבירה אחת בלבד, למרות שמדובר באירוע חמור מאוד, מתוכנן, מתוחכם, שכלל קשירת קשר, כשכתב האישום המתוקן לא משקף העובדות לאשורן. למרות שהמדובר כאמור בעבירה אחת בלבד, ציינתי כי הסדר הטיעון מקל עימו עד מאוד לאור העובדות בהן הודה אף שכתב האישום הוגש באיחור ניכר של שלוש שנים. כמו כן הערתי על כך שהסדר הטיעון לא כלל רכיב פיסקאלי למרות שמדובר בעבירות שנעברו על רקע כלכלי תוך פגיעה במדינה.
ביקשתי שהתביעה תמציא לבית המשפט גזרי הדין של האחרים, שנדונו בבית משפט צבאי, ואלה הומצאו ב- 15.9.14, המועד שנקבע למתן גזר דין.
4
מתברר שרס"מ עופר קיסוס, קצין ההובלות, נדון בגין גניבה בידי עובד ציבור, קבלת דבר במרמה והתנהגות שאינה הולמת, תחילה כפר, ובהמשך הורשע. מההרשעה עלה שנגזר דינו ביום 18.4.12, דהיינו, בתכוף לאירוע, לשנת מאסר, 6 חודשים מאסר על תנאי ל- 3 שנים, קנס בסך של 40,000 ₪ והורדה בדרגה מרס"מ לטוראי. כפי הנראה לא הוגש ערעור על ידי התביעה הצבאית. מעיון בגזר הדין עולה כי עופר קיסוס ואריה חזן פעלו במשותף במספר הזדמנויות להוציא דלק מרשות הצבא ולמוכרו לגורמים אזרחיים תמורת בצע כסף והם חילקו ביניהם את הרווחים שווה בשווה. קיסוס בכיר מאריה חזן ומבוגר ממנו, אלא שאריה חזן יזם את ביצוע העבירה והנאשם הצטרף כשותף לאחר מכן. חזן הוציא את הדלק מהצבא במשאיות בהן נהג ועמד בקשר ישיר עם הגורמים האזרחיים, הן ביחס לעבירת הדלק והן ביחס לקבלת התשלום. לכן, בית הדין הצבאי קיבל את טיעוני ההגנה שטענה כי חלקו של חזן היה גדול יותר מחלקו של קיסוס. זאת ועוד, חזן הורשע גם בעבירה של קבלת דבר במרמה בעקבות דיווח כוזב על לינה בבסיס, עבירה ממנה זוכה קיסוס בהסכמת התביעה. כמו כן, ציינו כי בעניינו של אריה חזן נתקיימו שיקולי שיקום כבדי משקל, אשר מקומם מצומצם בהרבה במכלול שיקולי הענישה בעניינו של קיסוס.
אריה חזן נדון רק ב- 17.7.11 בגין עבירות של גניבה בידי עובד ציבור, קבלת דבר במרמה והתנהגות בלתי הולמת, וזאת במסגרת הסדר טיעון שכלל הסכמה עונשית. מעיון בגזר הדין (שהוא לא כל כך קריא) עולה כי הורשע בעבירות שנעברו ב- 15 - 20 הזדמנויות שונות של ביצוע עסקאות למכירת סולר שנגנב מצה"ל. כפי הנראה שמו דגש על נסיבות אישיות קשות כפי שפורטו בגזר דין וציינו כי ההסדר בנסיבות אלה מאוזן על כלל רכיביו ותקופת המאסר הולמת את חומרת העבירה.
על פי ההסדר נגזר דינו ל- 10 חודשי מאסר, 6 חודשים מאסר מותנה וקנס בסך של 60,000 ₪ ב- 10 תשלומים ודרגתו הורדה מרס"ר לטוראי.
יוגב זריהאן נדון בתאריך 18.11.13, על ידי מותב זה, בגין סיוע לאריה חזן ולנאשם שבפני, בעבירת גניבת סולר צה"לי ל- 6 חודשי מאסר בעבודות שירות, מאסר מותנה, תוך כיבוד הסדר טיעון שגובש בין הצדדים. בגזר הדין ציינתי כי אלמלא התיקון המהותי בכתב האישום באופן שהודה בעבירה אחת ולא בריבוי עבירות, הסדר הטיעון שהינו מקל עד מאוד לא היה מכובד.
5
לגבי הנאשם שבפני, כאמור התביעה חזרה בה מעתירתה וגבשה הסדר טיעון מקל על פיו מסתפקת ב- 6 חודשי מאסר בעבודות שירות.
העובדות בהן הודה הנאשם מעידות כי רכש את הדלק במחיר מוזל, בידיעה שהדלק הוא צה"לי. הנסיבות מעידות על כך שדאג להציב בני משפחה סביב אזור ביצוע הגניבה כדי להבטיח שאחרים לא יגיעו למקום. מדובר בהיערכות של ממש שדרשה בין היתר הבאת משאבה כדי לשאוב את הדלק מן המיכלים הצבאיים למיכלים האזרחיים. לא מדובר במעידה חד פעמית אלא מדובר ב-20 מועדים במהלכם גנב דלק בכמות העולה על 20 אלף ליטר תמורת תשלום של כ-60 אלף ₪. אף שלא צוין בכתב האישום כמה הרוויח, הסניגור טוען כי עלות של ליטר סולר באותו מועד היה כ-5 ₪ לליטר ואם טענה זו נכונה מדובר ברווח של כ-40 אלף ₪.
באשר למתחם העונשי בעבירות אלה:
בת.פ. 26352-04-11 בעניינם של ברוך קדוש, אילן קדוש ומוריס ברבי, נדונו בגין עבירות קשירת קשר לביצוע פשע ולביצוע עוון, קבלת רכוש שהושג בפשע, קבלת דבר במרמה, התפרצות לרכב, הסגת גבול ופירוק חלק מהרכב. במסגרת הקשר שניים מהנאשמים התקינו מיכל שתכולתו 1000 ליטר ומילאו בדלק שגנבו מצה"ל באמצעות פזומט, תוך שימוש ב- 8 כלי רכב שונים וזאת תקופה ארוכה של מספר חודשים. סך גניבות הדלק הגיע לשווי של 991,677 ₪ . נאשם 1 הורשע ב- 72 אישומים, נאשם 2 ב- 22 אישומים ונאשם 3 ב- 13 אישומים. נאשם 1 נדון שהיו לחובתו הרשעות קודמות בעבירות רכוש ואף נגזר דינו בעבר לעונשי מאסר נדון ל- 42 חודשי מאסר והופעל תנאי של 6 חודשים וכן קנס כספי בסך של 50,000 ₪. נאשם 2 שלחובתו 3 הרשעות קודמות, כולל גניבת דלק, נדון ל- 42 חודשי מאסר , קנס בסך של 50,000 ₪ ופסילה למשך 8 שנים. ונאשם 3 שהגה ויזם את גניבת הפזומטים ומיכל הדלק, שלבש מדי צה"ל ונכנס לבסיס על פי צו מילואים, שעברו נקי, נדון ל- 30 חודשי מאסר, קנס בסך של 40,000 ₪ ופסילה ל- 8 שנים.
הוגש ערעור עפ"ג 31067-11-11 , 32899-11-11, 27975-11-11 שאוחדו. בית משפט מחוזי מצא כי אין להתערב בתקופות המאסר שנגזרו או בקנסות, אולם התערב במשך תקופות הפסילה והפחית התקופות ל- 4 שנים. בית המשפט הוסיף כי העבירות בהן הורשעו, ריבויין, תחכומן והיקפן הכספי חמורות באופן מובהק וחריג מאשר בא על שולחנם בדרך כלל. לא מדובר במעידה חד פעמית, אלא סדרת עבירות מסוג פשע שהצריכו קשר ותכנון מוקדם , שלא לדבר על ריבוי עבירות רכוש והצורך להגן על הציבור ובטחון רכושו, כולל של צה"ל.
6
בע"פ 131/7 שמשון שאול נ' מדינת ישראל, קשר המערער שהוא בעל משאית שנהג לבצע הובלות בצבא עם חיילת בצה"ל ששירתה כקצינת דלק, לגנוב דלק צבאי, למכור אותו ולהתחלק ברווחים. הוא נדון בגין 5 גניבות כשאת הדלק מכר לבעל תחנת תדלוק וכך שלשלו לכיסם 360,000 ₪, עבירה של גניבה בידי עובד ציבורי בסיוע לקצינה ונדון על ידי בית משפט מחוזי ל- 3 שנות מאסר, שנתיים מאסר על תנאי וקנס בסך של 100,000 ₪ וזאת במסגרת ת.פ. 8272/04, באר שבע. הקצינה נדונה בבית דין צבאי ל- 3.5 שנות מאסר בפועל, למרות המצוקה הנפשית הקשה בה נמצאה והמשבר הכלכלי אליו נקלעה לאחר ששוחרר מצה"ל בעקבות המעשים. בית המשפט (כב' השופטת ברקאי) ציין כי מדובר בעבירה חמורה, אותה ביצע בשל בצע כסף, תוך ניצול נגישותן לרכוש צה"ל , בהתעלם מן העובדה שמדובר ברכוש חיוני בעל ערך, המשמש את הצבא בפעילותו השוטפת. חומרה יתרה יש ליחס למעשים בשל היקף הגניבה וזהות הקורבן, צבא הגנה לישראל.
בית משפט עליון ציין כי אין מקום להקל עמו, שכן חטא בעבירות קשות ומכעורות ממניע של בצע כסף, תוך הפרת האמון שניתן בו. כמות הדלק הגדולה שנגנבה והנזק הכספי הכרוך בכך לצה"ל הצדיק גזירתו למאסר ממושך, הצדיק גזירת מאסר ממושך אפילו יותר מזה שהושת בפועל. גם בטענה בדבר הפרת הכלל בדבר אחידות הענישה לא מצאו ממש והערעור נדחה.
באשר למתחם העונשי הראוי בגין עבירה של גניבה :
הערך החברתי המוגן הינו זכות הקניין שהינה זכות יסוד מוכרת והצורך להגן על שלום הציבור ורכושו, על אחת כמה וכמה לכשמדובר ברכוש השייך לצה"ל ואשר נועד לשמש להגנה על הציבור.
בית המשפט העליון ציין לא פעם הצורך להגן על רכוש הציבור ולהחמיר בעונשם של אלו ששולחים ידם לרכוש האחר תוך התעלמות מזכויות האחר.
בעת גזירת הדין בגין עבירה של גניבה על בית המשפט ליתן הדעת לשווי החפץ הגנוב, לתחכום בביצוע העבירה, לתכנון המוקדם, ולנסיבות, ולשאלה אם מדובר במעידה חד פעמית או בעבירות נמשכות ושיטתיות. אין מי שגונב פריט בעל ערך נמוך באופן אקראי כמי שביצע מספר עבירות של גניבה באופן שיטתי על פני תקופה ארוכה, על אחת כמה וכמה לכשמדובר בגניבה מן הציבור ובמקרה זה דלק שאמור לשמש כלי רכב צה"ליים וזאת תוך הסתייעות בחיילים, שעיסוקם בצבא הוא נהיגה במשאיות והובלת מיכלי סולר.
7
לכשמדובר בפריט שערכו נמוך ובאירוע בודד המתחם העונשי יכול לנוע בין עונש מרתיע למאסר ואפילו בעבודות שירות, אולם ככל שמדובר בפריט שערכו רב יותר, ובמסכת נמשכת של עבירות רכוש, שנסיבותיהן חמורות, כן יש להחמיר בעונש, על אחת כמה וכמה אם בעברו עבירות רכוש דומות.
בנסיבות כאמור, המתחם העונשי בגין ביצוע 20 גניבות מצה"ל בשווי כולל של עשרות אלפי שקלים, הוא בהחלט מאסר, אולם בהתחשב בתיקון המהותי בכתב האישום ועונשיהם של האחרים, לא ניתן לומר כי הסדר הטיעון במקרה שבפניי חורג באופן שמצדיק אי כיבודו. לא אוכל להתעלם מכך שמדובר באדם נשוי ואב לילדים שבסופו של יום הסתפקה התביעה לגביו בעבירות של סיוע לגניבה תוך ויתור על העבירה של קשירת קשר.
מהסיבות האמורות לעיל, אני מכבדת את הסדר הטיעון ומטילה עליו עונשים כדלקמן.
1. מאסר בפועל לתקופה של 6 חודשים, בעבודות שירות במעון טללים בדימונה וזאת 5 ימים בשבוע, 8.5 שעות יומיות, בעבודות אחזקה וסיוע, מנהלה ושירותים בפיקוח ישראלי שרון.
תחילת המאסר מיום 15.7.15 ועליו להתייצב בשעה 08:00 במועד זה בפני המפקח על עבודות השירות לצורך קליטה והצבה במפקדת גוש דרום ב"ש, ליד כלא ב"ש, (אוטובוס אגד מתחנה מרכזית בב"ש קו 46).
על הנאשם לדווח לממונה על עבודות השירות בשב"ס אודות כל שינוי בכתובתו ובפרטיו.
כמו כן, מוסבר לו כי עליו לעמוד בתנאי הפיקוח וביקורות הפתע וכי כל הפרה תביא להפסקה מנהלית של העבודות ולנשיאה בעונש בין כותלי הכלא.
2. אני מטילה על הנאשם 12 חודשי מאסר על תנאי למשך 3 שנים והתנאי הוא שלא יעבור עבירות בהן הורשע.
3. קנס בסך 75,000 ₪, או שנה מאסר תמורתו.
הקנס ישולם באופן ש- 25,000 ₪ יקוזזו מההפקדות השונות במ"י 46462-05-11 והיתרה תשולם ב- 50 תשלומים שווים ורצופים של 1000 ₪ החל מה- 10.1.16.
8
אם לא ישלם אחד מן התשלומים במועד יעמוד כל הסכום לפירעון מידי.
זכות ערעור תוך 45 יום מהיום.
ניתנה והודעה היום כ"ב אייר תשע"ה, 11/05/2015 במעמד הנוכחים.
רובין לביא , שופטת בכירה
צו
הפריטים שנתפסו, יושמדו או יחולטו על פי ערכם.
ניתנה והודעה היום כ"ב אייר תשע"ה, 11/05/2015 במעמד הנוכחים.
רובין לביא , שופטת בכירה
הוקלד על ידי יהודית מנצור.
