ת”פ 50614/07/12 – מדינת ישראל ואח’… נגד אלון מנע,אהרן אביטבול,גנטו מהרט,ארטיום בורצ’ק,מיקו עמי בן לולו,עוזי עזיז אלקנר, ואח’…
בית המשפט המחוזי מרכז-לוד |
||
ת"פ 50614-07-12 מדינת ישראל נ' מנע(עציר) ואח'
|
|
29 אפריל 2014
|
1
לפני כב' השופטת ק. רג'יניאנו |
|
המאשימה |
מדינת ישראל |
נגד
|
|
הנאשמים |
1. אלון מנע 2. אהרן אביטבול 3. גנטו מהרט 4. ארטיום בורצ'ק 5. מיקו עמי בן לולו 6. עוזי עזיז אלקנר 7. יהושע גרין 8. איכותית בע"מ 9. אורלי אלקנר 10. מאיה סורני מנע 11. ינינה מואלר 12. מואיד עלי דאר שייך - הובא 13. אפרים דביר 14. שפרה אלמליח |
גזר דין (בעניינו של נאשם 12 בלבד)
1. הנאשם הורשע על פי הודאתו, ב-17 אישומים בעבירות של מתן שוחד, קשירת קשר לביצוע פשע, שימוש במסמך מזויף בכוונה לקבל דבר בנסיבות מחמירות, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, עשיית מעשה העלול להפיץ מחלה, שיבוש מהלכי משפט, שיווק ביצים שלא כדין, הובלת ביצי מאכל שאינן מוחתמות כדין וללא תעודת משלוח ויבוא מוצרים מבעלי חיים ללא היתר.
2. הודאתו של הנאשם באה בכפוף להסדר טיעון במסגרתו תוקן כתב האישום וב"כ הצדדים הודיעו כי הסדר הטיעון כולל גם הסכמה לעניין העונש.
הנאשם הופנה לשירות המבחן, על מנת שיוגש תסקיר בעניינו.
2
כתב האישום
3. כתב האישום הוגש נגד 14 נאשמים. הנאשם הוא נאשם מס' 12. ההליכים המשפטיים נגד הנאשמים האחרים הסתיימו בגזר דין שניתן לגבי כל אחד מהם.
על פי עובדות כתב האישום, במועד לא ידוע, עובר לינואר 2012, קשרו הנאשם ואחרים קשר להעביר שלא כדין במעבר חוצה שומרון, (להלן: "המעבר או מעבר חוצה שומרון") עשרות משאיות ובהן מטען שטיבו אינו ידוע, שמקורו בשטחי הרשות הפלסטינאית.
במסגרת תכנית הקשר רכשו הנאשם והאחרים שתי משאיות והשתמשו בטלפונים ניידים. הנאשם והאחרים עשו את המעשים שיפורטו להלן חרף מודעותם לסיכון הביטחוני שבמעשיהם. הנאשם ושני אחרים היו "מנהלי הארגון" והם שניהלו בפועל את העברת המשאיות משטחי הרשות לשטחי מדינת ישראל. נאשם 12, העמיס את בכפר הפלסטינאי את המשאיות במטען והיה בקשר עם הנהגים שהעבירו את המשאיות במחסום.
מעבר חוצה שומרון ממוקם על כביש מס' 5, ומפריד בין שטחי איו"ש לשטחי מדינת ישראל, כדוגמתו קיימים 35 מעברים פנימיים, המאפשרים מעבר מבוקר של אנשים וסחורות משטחי הרשות הפלסטינאית לישראל. לשם כך מתבצעת במעברים פעילות אבטחתית ענפה בה נוטלים חלק אלפי אנשי בטחון, שוטרים, חיילים ועובדי תאגידים אזרחיים. מטרת הפעילות היא למנוע החדרה לא מבוקרת של אנשים וסחורות, כמו גם בקרה כלכלית וחקלאית על מעבר סחורות ומניעת סכנה בריאותית לציבור בישראל ממוצרי מזון משטחי הרשות לישראל שאינם נמצאים תחת פיקוח וטרינרי.
מסיבות ביטחוניות, בשל החשש של הטמנת אמצעי לחימה בתוצרת החקלאית, העברת הסחורה מתבצעת בשיטת "גב אל גב". דהיינו העברת הסחורות המגיעות במשאיות הפלסטינאיות למעבר ומוצאות ממנו במשאיות ישראליות המגיעות למעבר.
חל איסור מוחלט על העברת ביצים ובשר משטחי הרשות לשטח מדינת ישראל. מעבר חוצה שומרון מיועד למעבר של אזרחים וסחורות מישובים ישראליים באיו"ש לישראל. העברת הסחורה במעבר זה מותנית בהצגת תעודת משלוח המפטרת את הסחורה המועברת, היישוב הישראלי באיו"ש ממנו יצאה וייעדה.
במעבר חוצה שומרון מתבצעת הפעילות ע"י רשות המעברים של משרד הביטחון (להלן: "רשות המעברים"). הבודקים הביטחוניים פועלים בהתאם להנחיות שב"כ והמשטרה והם מחליטים אם להתיר לרכב לעבור אם לאו והיקף הבדיקה שתיעשה לרכב.
3
במהלך שנת 2012 הועסקו שניים מהנאשמים האחרים שהיו שותפים לקשר כבודקים ביטחוניים במעבר חוצה שומרון. בתמורה לכספי שוחד שקיבלו, הם איפשרו למשאיות לעבור במעבר חוצה שומרון מבלי שבדקו את הסחורה שבמשאיות, ביודעם שמקורה לא ביישובים ישראליים ובהיותם מודעים לסכנה הממשית שיוברחו במשאיות חומרי לחימה. כל אחד מהם איפשר את ההברחות בעשרות מקרים בתמורה לתשלום שוחד.
הנאשם הינו תושב הרשות. הוא קנה ביצים מלולים פלסטינאיים ומכר אותן לישראלים. על פי תוכנית הקשר, הנאשם העמיס את המשאיות בשטחי הרשות במטען שטיבו אינו ידוע. המשאיות נכנסו לתחומי מדינת ישראל, על ידי שני נאשמים אחרים, שהיו נהגי המשאיות ומבלי שהסחורה נבדקה על ידי הבודקים. בשיטה זו הועברו עשרות משאיות, שתוכנן אינו ידוע, אל תוך שטחי מדינת ישראל, תוך התעלמות מהסכנה הביטחונית הכרוכה בכך. הסחורה נפרקה אצל מזמיני הסחורה. באופן זה ובמסגרת הקשר קיבלו מזמיני הסחורה, ביצים שמקורן ברשות.
על פי החוק, ביצה מותרת לשווק בישראל רק אם הוטלה בפיקוח וטרינרי בתחומי מדינת ישראל. מטרתו של הליך הפיקוח היא מניעת ההפצה של מחלת הסלמונלה, מחלה מסוכנת העלולה לגרום למוות.
הביצים המגיעות מהרשות אינן עוברות תהליך של פיקוח ובדיקה ושיווקן אסור בתחומי מדינת ישראל ומהווה סכנה לבריאות הציבור בישראל.
במסגרת הקשר הועברה לשטחי הרשות מכונה, לשם הטבעת חותמות מזויפות באופן הנחזה כחותמות אשר הוטבעו במכוני מיון ישראליים ויוצרות מצג שווא לפיו הביצים שהגיעו משטחי הרשות עברו תהליך מיון ובדיקה כנדרש על פי החוק ואינן מסוכנות למאכל (הביצים המזויפות). הביצים המזויפות שווקו בארץ על ידי בעל מכון מיון ביצים מורשה "יוסי ביצים" שקיבל חלק מהביצים המזויפות ואחסן אותן במחסנים של אחרים והם הופצו ללקוחותיו.
במהלך התקופה הרלבנטית (ועד למעצרם של הנאשם והאחרים), הועברו משטחי הרשות לתחומי מדינת ישראל לפחות 72 משאיות שהכילו כ-10 מיליון ביצים שלא עברו בידוק בטחוני והליך בדיקה ומיון, תוך יצירת סכנה ביטחונית ובריאותית ממשית לאזרחי ישראל.
האישומים הרלבנטיים לעבירות הנ"ל הם אישומים 1 - 12 ו-19.
אישומים 9, 21, 23 ו-24 עניינם שיבוש מהלכי משפט.
4
על פי עובדות האישום התשיעי, ב-9.7.12 נפגש שי משה, רכז המודיעין במועצת הלול, (שבין תפקידיו היה למנוע העברת ביצים לישראל ולהשמידן) עם הנאשם ומסר לו כי בכוונת משטרת ישראל לבצע פעולה מבצעית לצורך מעצר בעל המכון למיון ביצים החשוד במכירת ביצים מזויפות שמקורן ברשות. הנאשם דיווח לנאשם 1 על פתיחת החקירה וזאת בכוונה למנוע או להכשיל הלילך שיפוטי.
אישום 21 מפרט פעולות שעשה הנאשם במטרה לשבש את החקירה ולמנוע את חשיפת הפעילות הפלילית של הארגון ואת חבריו. הנאשם התקשר לנאשם אחר ודיווח לו על מעצר חשודים ואמר לו שעליו לברוח והם סיכמו ביניהם למחוק מהטלפון הנייד את כל ההודעות הנוגעות לפעילות הארגון.
בשיחת טלפון שקיים הנאשם עם אחר שזהותו אינה ידועה למאשימה, הוא הודיע לו שבכוונתו לברוח לקלקיליה בעקבות המעצרים שביצעה המשטרה. בשיחה נוספת, ביקש הנאשם מאחר להודיע ששמו לא יוזכר במהלך החקירה.
על פי העובדות שפורטו באישום 23, לאחר חיפוש שעשו החוקרים בביתו של נאשם מס' 1, סיכם הנאשם עם אשת הנאשם 1, להעביר את הכספת, שלא נמצאה במהלך החיפוש אל מחוץ לבית.
על פי עובדות שפורטו באישום 24, לאחר חיפוש שבוצע בביתה של נאשמת 11, במהלכו לא נמצא דבר, היא פנתה לנאשם וביקשה ממנו סיוע במציאת עורך דין ועדכנה אותו, במהלך מספר שיחות, בנוגע למעצרם של החשודים האחרים העביר הנאשם באמצעותה לנאשם אחר, שהיה עצור אותה עת, פתק ובו מספר הטלפון שלו.
הסדר הטיעון המוצע
4. בישיבה ביום 18.4.2014, הציגו ב"כ הצדדים את העונשים המוצעים והדיון נדחה לקבלת תסקיר. בישיבה ביום 10.4.2014 הודיע ב"כ המאשימה כי במהלך תקופת הדחייה שבו ב" כ הצדדים ונדברו והציגו הסדר טיעון מתוקן לעונש הכולל גם הסכמה לגבי רכיב הקנס.
על פי ההסדר המתוקן עתרו ב"כ הצדדים למאסר בפועל של 44 חודשים (החל מיום מעצרו 28.7.12), מאסר על תנאי, קנס כספי בסך 220,000₪ והתחייבות בסך מיליון ש"ח להימנע מביצוע עבירות בהן הורשע או מאסר בפועל לתקופה של 6 חודשים אם לא יחתום על ההתחייבות. ב"כ הצדדים הסכימו שהקנס ישולם בתשלומים ופירטו האופן בו ישולם.
תסקיר שירות המבחן
5
5. הנאשם, בן 28, ערבי מוסלמי תושב הרשות הפלסטינאית, נשוי ואב ל-5 ילדים קטינים. טרם מעצרו ניהל עסק עצמאי בתחום הלולים ומכירת ביצים בשטחי הרשות. הנאשם שיתף כי אמו ואשתו חולות במחלה קשה. אשתו מתקשה בהליכה ומאושפזת (נכון למועד עריכת התסקיר אוקטובר 2013) בבית חולים וילדיו מטופלים על ידי אחיו.
עבד בעבודות בלתי מקצועיות ושמר על רצף תעסוקתי. משנת 2009 מנהל עסק עצמאי וחוקי.
לחובת הנאשם שתי הרשעות קודמות מהשנים 2007 ו - 2010 בעבירות זיוף, כניסה לישראל שלא כחוק והתחזות לאחר. על פי דיווח שנתקבל מהכלא, הנאשם משתתף בבית המעצר בפעילויות חינוך ואף משמש כאסיר "תומך".
קצינת המבחן התרשמה כי הנאשם לוקח אחריות חלקית על מעשיו, בעיקר על אי מניעת הברחת ביצים לישראל, אך מכחיש את שאר האישומים נגדו. על אף ניסיונות להעמיק את הבדיקה בסוגיית אחריותו לעבירות המיוחסות לו, בחר לנקוט בקו הגנתי השולל כל בעיתיות בהתנהלותו. קצינת המבחן ציינה כי בולטת אצלו הרגשת נחיתות וקיפוח שבאה לידי ביטוי בכעס רב, קוֹרבנוּת וחוסר שליטה מול גורמים חיצוניים וממסדיים.
קצינת המבחן התרשמה שלצד הבעת חרטה מילולית על מעורבותו באירועים נושא כתב האישום, ניכרת אצלו התייחסות מצומצמת להשלכות התנהגותו על בריאות הציבור ובולטת היכולת לתאר מצב נתון באופן מגמתי וסלקטיבי, תוך טשטוש חלקים עברייניים בהתנהלותו. במצב דברים זה קצינת המבחן לא באה בהמלצה טיפולית.
טיעוני ב"כ הצדדים
6. ב"כ המאשימה הפנה בטיעוניו לחומרת העבירות ולתפקידו המרכזי של הנאשם בפרשה, הן מבחינת מעמדו והן מבחינת אופן הביצוע שאיפשר במהלך המחצית הראשונה של שנת 2012 הברחת 72 משאיות ובהם מיליוני ביצים מזויפות ובאמצעות שותפיו שילם שוחד לבודקים הביטחוניים. לעבירות אלה נוספו העבירות של שיבוש הליכי משפט.
ב"כ המאשימה ציין בטיעוניו כי עיקר תפקידו של הנאשם התבטא בצד הלוגיסטי של הטענת הביצים על המשאיות ושילוחן. ציין כי העונשים המוצעים הינם ראויים והולמים את נסיבות ביצוע העבירות ונסיבותיו האישיות של הנאשם ויש לכבד את הסדר הטיעון. שיקולים נוספים לקולה שצוינו הם עברו הפלילי הלא מכביד של הנאשם, ההודאה, נטילת האחריות, החיסכון בזמן שיפוטי, שיתוף הפעולה שלו עם המשטרה ומצבו המשפחתי.
באשר לקנס, נטען כי הקנס המוצע הוא כפל הרווחים שהפיק הנאשם מהעבירות לאחר שהנאשם שיכנע את המאשימה שהרווח שהפיק הגיע לכדי 110,000₪.
6
7. ב"כ הנאשם הצטרף לטיעוני ב"כ המאשימה וביקש לאור השיקולים שפורטו לכבד את הסדר הטיעון.
הנאשם אמר דברו אחרון והביע צער על מעשיו.
דיון והכרעה
8. חומרתן של העבירות אינה צריכה מילים. בנוסף, תפקידו הבכיר של הנאשם והסיכונים הביטחוניים והבריאותיים אינו מותיר מקום לספק כי המניע שעמד מאחוריהן הוא בצע כסף, תוך שהנאשם התעלם לחלוטין מהסיכונים והנזקים העלולים להיגרם לשלומו של הציבור.
במסגרת הסדר הטיעון שהוצג בפני נשקלו, מעבר לחומרתן של העבירות גם תפקידו של הנאשם במסגרת הארגון, ההודאה, נטילת האחריות ושיתוף הפעולה שלו עם משטרת ישראל, עבר פלילי לא מכביד, היקפו של התיק ומשך הזמן השיפוטי שנחסך אם נשמעו הראיות בתיק.
לאחר שנתתי דעתי לעבירות שביצע הנאשם והערכים שנפגעו ממכלול העבירות המיוחסות לו על פי כתב האישום, מידת הפגיעה בהם ומדיניות הענישה הנוהגת, כמו גם המסמכים המלמדים כי בגין התקבולים שולם מס כחוק לרשות הפלסטינאית, הגעתי למסקנה לגזור דינו של הנאשם על פי הסדר הטיעון המוצע.
8. סיכומו של דבר, אני מטילה על הנאשם את העונשים הבאים:
א. 44 חודשי מאסר ומניינם מיום מעצרו 28.7.2012.
ב. 12 חודשי מאסר על תנאי למשך שלוש שנים שלא יעבור העבירות בהן הורשע, למעט העבירה של שיבוש מהלכי משפט.
ג. 6
חודשי מאסר על תנאי למשך 3 שנים שלא יעבור עבירה על פי סעיף
ג. קנס בסך 220,000 ₪ שישולם באופן הבא:
סך 80,000₪ יופקדו בקופת בית המשפט לא יאוחר מיום 10.8.14. לא יופקד סכום זה במועד, יאסר הנאשם לתקופה של 12 חודשים.
7
יתרת הקנס בסך של 140,000₪ תשולם ב-5 תשלומים חודשיים שווים ורצופים החל מיום 1.5.16. לא ישולם תשלום במועדו, יעמוד כל הסכום לפירעון מיידי והנאשם ייאסר לתקופה של 28 חודשים. להבטחת תשלום הקנס (בסך 140,000₪) ולהבטחת התייצבותו של הנאשם לריצוי המאסר חלף קנס, תיחתם עד ליום 1.9.2014 ערבות צד ג' של שני ערֵבים אזרחי ישראל שיאושרו על ידי ב"כ המאשימה לאחר שיציגו שלושה תלושי שכר אחרונים.
אם לא תחתמנה הערבויות עד למועד המוסכם (1.9.2014) יעמוד סך ה-140,000 ₪ לפירעון מיידי. אם לא ישולם הסכום הנ"ל, ייאסר הנאשם לתקופה של 28 חודשים.
ד. הנאשם יחתום על התחייבות בסך 1,000,000 ₪ להימנע מביצוע העבירות בהן הורשע. תוקפה של ההתחייבות למשך 3 שנים מיום שיחרורו ממאסר. אם לא תיחתם ההתחייבות, ייאסר הנאשם לתקופה של 3 חודשים.
זכות ערעור תוך 45 יום.
ניתן והודע היום כ"ט ניסן תשע"ד, 29/04/2014 במעמד הנאשם וב"כ עו"ד שמשון וייס וב"כ המאשימה עו"ד איתן פינקלשטיין.
|
קלרה רג'יניאנו, שופטת |
![text](https://www.verdicts.co.il/wp-content/themes/verdicts/images/plain_text_icon.gif)