ת"פ 52699/09/19 – מדינת ישראל נגד ב' ז' ר'
1
בפני |
כבוד השופט דוד שאול גבאי ריכטר
|
|
בעניין: |
המאשימה
|
מדינת ישראל ע"י ב"כ עו"ד כרמית כהן תביעות ירושלים |
|
נגד
|
|
|
הנאשם |
ב' ז' ר' ע"י ב"כ עו"ד עידן גמליאלי |
|
|
|
גזר דין |
כתב האישום המתוקן
הנאשם הורשע על-פי הודאתו בביצוע מספר עבירות של תקיפה סתם של בת-זוג, לפי סעיף 382(ב) לחוק העונשין, התשל"ז-1977. מעובדות כתב האישום המתוקן עולה, כי בעת הרלבנטית היו הנאשם והמתלוננת נשואים זה לזה (כיום הם גרושים). החל משנת 2011 ועד ליום 14.7.2017 תקף הנאשם מספר פעמים את המתלוננת במכות, אגרופים, בעיטות וצביטות. בהמשך ובמועד שאינו ידוע במהלך שנת 2012, התגלע ויכוח בין השניים כשהנאשם טען לחוסר יעילותה של המתלוננת בביצוע עבודות הבית. אז תקף הנאשם את המתלוננת בכך שאחז בה בשתי ידיה, גרר אותה לכיוון הקיר והטיח את פלג גופה העליון בקיר פעמיים. כתוצאה מכך נחבט ראשה של המתלוננת בקיר פעמיים. במועד אחר במהלך חג הפסח בשנת 2016, תקף הנאשם את המתלוננת בכך שתפס בידיה, הפילה ארצה ומשך אותה בכוח לתוך הבית.
הסדר הטיעון
בין הצדדים נכרת הסדר טיעון לפיו הנאשם יודה בכתב האישום המתוקן ויישלח לשירות המבחן לצורך עריכת תסקיר. נוכח המתואר בכתב האישום, הוריתי גם לממונה על עבודות השירות להכין חוות דעת בעניינו של הנאשם.
תסקירי שירות המבחן
בעניינו של הנאשם הוגשו שני תסקירים בחודש דצמבר 2021 ובחודש יוני 2022.
2
מהתסקירים שהוגשו בעניינו של הנאשם עולה כי הוא בתחילת שנות השלושים לחייו, גרוש מהמתלוננת ואב לשני ילדיהם המשותפים, כיום מתראה עמם במהלך השבוע במסגרת הסדרי ראיה. הוא עובד כמורה בתלמוד תורה ונעדר עבר פלילי. הנאשם מגיע ממשפחה חרדית, והוא אובחן כסובל מתסמונת "טורט" ובגין כך הוא מוכר כנכה מאת הביטוח הלאומי, אך אינו מטופל בהקשר זה. הנאשם קיבל אחריות למעשיו והיכה על חטא והכיר בכך שפעל בחוסר שליטה ומתוך חוסר שיקול דעת. יחד עם זאת שירות המבחן סבר כי הנאשם אינו מקשר בין גירושיו לבין התנהגותו האלימה כלפי המתלוננת וכן מותח כלפיה ביקורת אגב הליך הגירושין הקשה שמתקיים ביניהם. אם בתסקיר הראשון יכולתו לקבל אחריות ולהבין את חומרת מעשיו הייתה ראשונית, הרי שלאחר שהחל בטיפול ייעודי קבוצתי וכעבור כמה חודשים, ניכר שינוי בגישתו של הנאשם לביצוע העבירות, אך עדיין סבור שירות המבחן כי קיימת כברת דרך משמעותית לנאשם ללכת בה. שירות המבחן שוחח עם המתלוננת בשתי הזדמנויות, ולמד ממנה על הסבל הרב שנגרם לה כתוצאה מהתנהלותו האלימה של הנאשם כלפיה במשך שנים. המתלוננת כיום נישאה בשנית וסיפרה כי אין מתקיים קשר ביניהם וכי הקשר הנוגע לילדים מתקיים באמצעות צד שלישי. שני הצדדים תיארו הליך גירושין קשה שעודו מתנהל. בסיכומו של דבר התרשם שירות המבחן כי הנאשם נעדר דפוסים עברייניים, ואולם בשל מכלול שיקולים שפירט השירות, העריך כי המסוכנות מן הנאשם ניכרת, בוודאי שללא טיפול. השירות סבר שיש להטיל על הנאשם עונש מאסר בעבודות שירות לצד צו מבחן, שבמסגרתו ימשיך הנאשם את הטיפול ויעמיקו.
חוות דעת הממונה על עבודות השירות
הממונה מצא את הנאשם כשיר לבצע עבודות שירות ב"עזר מציון" בירושלים החל מיום 20.10.2022.
טיעונים לעונש
ב"כ המאשימה עמדה על נסיבות העבירות ועל נסיבותיו של הנאשם. היא עתרה למתחם שבין 6 ל-18 חודשי מאסר וביקשה להטיל על הנאשם 10 חודשי מאסר וענישה נלווית. ב"כ הנאשם עמד על חלוף הזמן, על היעדר הישנות המקרים והיעדר פתיחת תיקים חדשים, על גילו הצעיר של הנאשם בעת ביצוע העבירות ועל התהליך שעבר וביקש להסתפק בשל"ץ. שני הצדדים היפנו לפסיקה.
קביעת מתחם העונש ההולם
3
מתחם הענישה ייקבע על פי עקרון ההלימה, שהוא נגזרת של הערכים המוגנים, מידת הפגיעה בהם, נסיבות המקרה ומידת אשמו של הנאשם, ומדיניות הענישה הנוהגת.
אשר לערכים המוגנים - עבירות של אלימות במשפחה פוגעות בתא החברתי הבסיסי ביותר - המשפחה - שבו אמור הפרט לחוש מוגן ביותר ביחס לשאר מעגלי חייו. מעגל זה אמור להיות מעגל של אהבה, פרגון ותמיכה, וכאשר מעגל זה נפרץ באלימות קשה, נפגעת תחושת הביטחון האישי והכבוד העצמי של האדם, וכך גם יכולתו לתת אמון באחר, והחשש מפני פגיעה פיזית ונפשית. לכן עבירות אלה חמורות מעצם התרחשותן. בעניינו, מידת הפגיעה בערכים המוגנים גבוהה.
אשר לנסיבות ביצוע העבירות - העבירות בוצעו ללא כל הצדקה, והן מהוות ביטוי לחשיבה מעוות ובלתי רציונלית מצד הנאשם, שהתייחס למתלוננת כאל חפץ וכאל רכוש, שכלפיה ביקש להטיל את מוראו ותוך כדי כך השפילה ופגע בה פיזית ונפשית. יש במעשיו של הנאשם חומרה, כיעור ופסול שקשה לבטאם במילים, ולראייה הנזק הפיזי ובעיקר הנפשי שנגרם למתלוננת, אותו היא נושאת בחובה עד היום. לדבריה, הפכה לאדם אחר, וכיום היא מתקשה לתפקד כבעבר. את הנזק הזה קשה לתקן. הנאשם אחראי באופן מלא למעשיו, ועליו להתבייש בהם. לא סברתי שגילו הצעיר בעת ביצוע העבירות יכול לשמש נסיבה לקולא שכן הנאשם צריך היה להימנע מן המעשים לכתחילה, ללא קשר לגילו.
אשר למדיניות הענישה הנוהגת - עבירות אלימות במשפחה נענות במקרים המתאימים במאסר בפועל ואף במאסר דו-ספרתי. לצד זאת, קיימת ענישה של מאסר בעבודות שירות ואף של"ץ במקרים מתאימים קלים בהרבה ממקרנו.
א. רע"פ 5227/20 עומר נ' מ"י (מיום 6.8.2020) - במקרה זה הורשע הנאשם בתקיפה סתם ובתקיפה חבלנית של בת זוגו במספר מקרים בהם דחף אותה, נך אותה בלחי ומשך בשערה. אושר מתחם שבין 6 ל-12 חודשי מאסר ועונש של 5 חודשי מאסר בפועל. שם ציטט כב' השופט אלרון את דבריו במקום אחר: "עבירות אלימות נגד בן זוג פוגעות בשלמות גופו של בן הזוג, בביטחונו, בכבודו ובשלוות חייו. יש לייחס לעבירות אלו חומרה יתירה, באשר ככלל הן מתרחשות בין כתלי הבית באופן הסמוי מן העין, תוך ניצול פערי כוחות פיזיים בין בני הזוג, ולעיתים תוך ניצול תלות כלכלית ורגשית של בן או בת הזוג" (בפסקה 13).
4
ב. רע"פ 340/21 מסרי נ' מ"י (מיום 28.1.2021) - במקרה זה הורשע הנאשם בתקיפה חבלנית ובניסיון תקיפה חבלנית של אשתו בכך שתקף אותה בעל וגרם לה דימום בפנים. עונשו הוחמר ל-6 חודשי מאסר בעבודות שירות במקום 12 ימי מאסר בפועל שהוטלו בבית משפט השלום.
ג. רע"פ 8755/21 פלוני נ' מ"י (מיום 23.12.2021) - במקרה זה הורשע הנאשם, רופא, בתקיפה סתם ובתקיפה חבלנית של בת זוגו בכך שתקף את אשתו מספר פעים באגרופים בבעיטות ואף השתמש במקל. הוא נדון ל-12 חודשי מאסר בפועל ונקבע מתחם שבין 12 ל-22 חודשי מאסר, וזאת לאחר שהעונש הוחמר משל"ץ ללא הרשעה.
ד. עפ"ג (חיפה) 26397-07-21 מ"י נ' עואד (מיום 14.12.2021) - במקרה זה הורשע הנאשם בתקיפה סתם של בת זוגו, באיומים ובהפרת צו הגנה. הנאשם דחף את אשתו, בעט בה והפר פעמיים צו הגנה. אושר מתחם המתחיל מ-6 חודשי מאסר, כאשר העונש הוחמר ממאסר מותנה ל-5 חודשי מאסר בעבודות שירות.
מתחם העונש ההולם - יש לקבוע מתחם אחד למכלול האירועים, שינוע מחודש ועד 8 חודשי מאסר.
נסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה
לזכות הנאשם היעדר עברו הפלילי, קבלת האחריות והעובדה שחסך את העדת המתלוננת. כמו כן קיים רכיב של חלוף זמן. בנוסף, ככל שהעמיק הנאשם את שיתוף הפעולה עם שירות המבחן נדמה כי קבלת האחריות מצדו קיבלה נפח ערכי רב יותר, וכך גם הבנתו את הפסול שבמעשיו. הנאשם לא פתח תיקים חדשים וכיום הוא משולב בטיפול.
המיקום במתחם
עקרון ההלימה מחייב בנסיבות המקרה ענישה מוחשית והמלצת שירות המבחן בהחלט מתיישבת עם עקרון זה. אין מקום לשלוח את הנאשם למאסר, אך בהחלט יש מקום לשלוח אותו למאסר בעבודות שירות עד לחלק האמצעי-עליון של המתחם אך לא בקצהו.
גזירת הדין
נוכח מכלול השיקולים עליהם עמדתי, החלטתי להטיל על הנאשם את העונשים הבאים:
5
א. 4 חודשי מאסר שיבוצעו בעבודות שירות. עבודות השירות יבוצעו ב"עזר מציון" בירושלים החל מיום כ"ה תשרי התשפ"ג 20.10.2022. במועד זה יתייצב הנאשם אצל הממונה בבאר שבע עד לשעה 08:00 לתחילת ביצוע העבודות. אם לא יבצע הנאשם את העבודות כראוי, הוא הוזהר שניתן להמירן במאסר בפועל ללא מעורבות בית המשפט;
ב. 8 חודשי מאסר וזאת על-תנאי, שלא יבצע הנאשם כל עבירת אלימות מסוג לפשע כלפי בן משפחה בתוך 3 שנים מסיום עבודות השירות;
ג. 4 חודשי מאסר וזאת על-תנאי, שלא יבצע הנאשם כל עבירת אלימות מסוג עוון, לרבות איומים, כלפי בן משפחה, בתוך 3 שנים מסיום עבודות השירות;
ד. קנס בסך 1,000 ₪ או 4 ימי מאסר תמורתו. הקנס ישולם עד ליום 1.11.2022;
ה. פיצוי בסך 4,000 ₪ למתלוננת ע"ת 8. הפיצוי ישולם עד ליום 1.11.2022;
ביחס לקנס ולפיצוי - ניתן לקזז מכל הפקדה בתיק זה או בתיק קשור על אף הודעת עיקול. ככל שקיימת יתרת זכות ולא קיימים עיקולים, תוחזר לנאשם;
ו. התחייבות בסך 10,000 ₪ שלא יעבור הנאשם כל עבירת אלימות לרבות איומים כלפי בן משפחה בתוך שנתיים מהיום;
ז. צו מבחן למשך 18 חודשים מהיום. הנאשם הוזהר כי אם לא יבצע את הצו כראוי ניתן יהיה לפתוח מחדש את שאלת העונש ולגזור עליו כל עונש לרבות מאסר בפועל.
קנסות ופיצויים ניתן לשלם כעבור 3 ימים מיום מתן גזר הדין בחשבון המרכז לגביית קנסות בדרכים הבאות:
· בכרטיס אשראי באתר www.eca.gov.il
· בטלפון: 35592* או 073-2055000
· במזומן בכל סניף של בנק הדואר בהצגת תעודת זהות בלבד
לא יונפקו שוברי תשלום.
יש לשלוח לשירות המבחן ולממונה על עבודות השירות.
זכות ערעור כחוק.
ניתן היום, כ"א סיוון תשפ"ב, 20 יוני 2022, במעמד הצדדים.
