ת"פ 62636/12/18 – מדינת ישראל נגד ברג קסביאן
בית משפט השלום בירושלים |
|
ת"פ 62636-12-18 מדינת ישראל נ' קסביאן ואח'
|
|
לפני |
כבוד השופט דוד שאול גבאי ריכטר
|
|
בעניין: |
מדינת ישראל |
|
|
ע"י ב"כ שירה מלול דבש מתביעות ירושלים |
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
1.ברג קסביאן ע"י ב"כ עו"ד רמי עות'מאן 2.מוחמד עליאן (נדון) ע"י ב"כ עו"ד ליאור ששון |
|
|
|
הנאשמים |
גזר דין - נאשם 1 |
כתב האישום המתוקן
1. מחלקו הכללי של כתב האישום עולה, כי סמוך לפני ביצוע המעשים בהם הודו הנאשמים, הם קשרו קשר לביצוע פשע של גניבת כלֵי רכב יחד עם אדם בשל שלבי, ולצורך כך נפגשו אחת לשבועיים במועדים שנקבעו בין נאשם 1 לשלבי. השניים עבדו במועדים הרלבנטיים במוסך בירושלים, שטיפל, בין היתר, ברכבי חברת ליסינג. נאשם 1 שימש מכונאי רכב ונאשם 2 שימש מחסנאי, והיה בעל גישה למערכות החברה, לרבות הרשאה לקבלת קודי הנעילה של כלי הרכב שבטיפול החברה. שיטת הביצוע לפיה פעלה החוליה, כללה איסוף מידע על כלי הרכב הרלבנטיים שבוצעה ע"י שלבי, כשנאשם 2 הוציא ממערכת החברה את קודי הנעילה של אותם כלי רכב, מידע שהעביר לנאשם 1. זה העביר את קודים לשלבי.
2. על-פי האישום השני (האישום הראשון נמחק), פנה שלבי לנאשם 1 וביקש ממנו לבדוק עבורו קוד נעילה של רכב קאיה. ביום 22.12.2017 בעובדם במוסך, העביר נאשם 1 לנאשם 2 את מספר הרכב, ונאשם 2 נכנס למערכות החברה והעביר לנאשם 1 את קוד הנעילה של הרכב הנ"ל, ובתמורה קיבל 100 ₪. בהמשך, פגש נאשם 1 בשלבי, שם העביר לו את המידע, ותמורת זאת קיבל משלבי 300 ₪. ביום 24.12.2017 נגנב הרכב הנ"ל. בגין כך הודו והורשעו הנאשמים בעבירות של קשירת קשר לפשע, לפי סעיף 499(א)(1) לחוק העונשין, התשל"ז-1977 וסיוע לגניבת רכב, לפי סעיף 413ב בצירוף סעיף 31 לחוק העונשין.
3. על-פי האישום השלישי, בתקופה שבין סוף דצמבר 2017 ותחילת ינואר 2018 קשרו השלושה (הנאשמים ושלבי) קשר לביצוע פשע. שלבי פגש בנאשם 1 והעביר לו רשימה של 13 כלי רכב, שאת כולם בדק נאשם 2 במערכות החברה לרבות קודי הנעילה שלהם. נאשם 1 קיבל 300 ₪ עבור כל רכב, ומתוכם קיבל נאשם 2 100 ₪ עבור כל רכב. יצוין, כי קודי הנעילה של כלי הרכב שונו מיד לאחר שנאשם 2 בדק אותם במחשב, על-מנת למנוע את גניבתם. באישום זה הודו הנאשם והורשעו בעבירה של קשירת קשר לפשע.
מהלך הדיון
4. הנאשמים נעצרו לצורכי חקירה ביום 1.2.2018, וביום 11.2.2018 שוחררו בהסכמה לתנאי מעצר בית מלא. כתב האישום בעניינם הוגש רק ביום 28.12.2018 כשהנאשמים משוחררים ללא תנאים מגבילים. בהמשך, הגיעו הצדדים להסדר טיעון שכלל את תיקון כתב האישום, הודאת הנאשמים בו והרשעתם. המאשימה הגבילה את עצמה לעתור למאסר שיכול להיות מרוצה בעבודות שירות לתקופה של שישה חודשים בכפוף לתסקירים חיוביים, קבלת אחריות והיעדר פתיחת תיקים חדשים. הסניגורים היו חופשיים בטיעוניהם.
5. בעניינו של נאשם 2, גזרתי את דינו ביום 30.9.2021 לשל"ץ בהיקף 450 שעות וענישה נוספת.
תסקירי שירות המבחן
6. בעניינו של הנאשם הוגשו שני תסקירים. מהתסקיר הראשון מחודש ספטמבר 2020 עולה, כי הנאשם בסוף שנות הארבעים לחייו, נשוי ואב לשלושה, כולם בוגרים כיום. הנאשם נולד בלבנון, בן למשפחה ארמנית, שחלק מאחיו הוכשרו לכמורה. ברבות השנים, ועל רקע אובדן בית המשפחה בלבנון במלחמה, היגרה המשפחה תחילה לסוריה, ובסופו של יום השתקעה בישראל. כל חייו עסק הנאשם בתחום הרכב, הן בחו"ל והן בישראל. ברקע הנאשם הרשעה בודדת בתחום התכנון והבניה, שטען כי נמצא בתהליך הסדרה לגביה. הנאשם הודה במיוחס לו אך לא קיבל אחריות למעשים במובן זה, שהשליך את האחריות על שלבי ואחרים, וטען שהוטעה על-ידם ופעל בתמימות, הגם שחשד שאין מדובר במעשים כשרים. שירות המבחן סבר, כי ביצוע העבירות נובע ממאפייני אישיותו של הנאשם. שירות המבחן עמד על המצב הכלכלי הקשה בו נתון הנאשם, אשר פוטר מעבודתו בעקבות האירוע, וכיום עובד בשכר נמוך בתחום הרכב, וחש כי מעסיקיו מנצלים את מצבו בהיותם מודעים לנסיבותיו. שירות המבחן סבר, כי שליחת הנאשם למאסר ממש עלולה להוות גורם מדרדר, ולכן המליץ על הטלת מאסר בעבודות שירות וענישה נלווית מרתיעה.
7. בתסקיר השני שהוגש בחודש ינואר 2023, בעקבות הפניה מחודשת לשירות המבחן, שב שירות המבחן על ההתרשמות כי הנאשם אינו מקבל אחריות מלאה למעשים ומתמקד במחירים אותם הוא שילם ומשלם בעקבות ההליכים. עם זאת שירות המבחן עמד על שינוי מסוים בעמדתו של הנאשם בכיוון של העמקת קבלת האחריות, אם כי בצורה מוגבלת. שירות המבחן סבר כי בהיעדר עבר פלילי ונוכח חלוף הזמן, הנאשם מורתע מן ההליכים הפליליים ומהימשכותם, ולכן המליץ על הטלת של"ץ בהיקף 400 שעות במסגרת הספריה המרכזית במזרח ירושלים.
חוות דעת הממונה על עבודות השירות
8. בתחילה סירב הנאשם לבצע עבודות שירות ולכן הוזהר כי אם תוגש בעניינו חוות דעת שלילית נוספת, יישלח למאסר בפועל. בחוות דעתו העדכנית מחודש ינואר 2023, מצא הממונה את הנאשם מתאים לעבודות שירות בחברת המשקם בירושלים החל מיום 27.2.2023.
ראיות וטיעונים לעונש
9. ב"כ המאשימה עתרה להטיל על הנאשם 6 חודשי מאסר בעבודות שירות וענישה נלווית. הסניגור סבר שניתן להסתפק בהמלצת שירות המבחן נוכח מכלול הנסיבות ועקרון אחידות הענישה.
קביעת מתחם הענישה ההולם
10. בבואו של בית המשפט לגזור את הדין, עליו לקבוע את מתחם הענישה ההולם, שהוא נגזרת של הערכים המוגנים ומידת הפגיעה בהם, נסיבות ביצוע העבירה ומידת אשמו של הנאשם, ומדיניות הענישה הנוהגת. הגם שבעניינו הצדדים הגיעו להסדר שבו הגבילה עצמה המאשימה עד ל-6 חודשי מאסר בעבודות שירות בתנאים שציינה, חובה על בית המשפט לבחון את סבירות העמדה העונשית, נוכח הקריטריונים הקבועים בתיקון 113 לחוק העונשין - ראו בהקשר זה: ע"פ 921/17 אבו זעילה נ' מ"י (מיום 28.5.2017).
11. אשר לערך המוגן - בשל תפוצתה של עבירת גניבת כלי הרכב ופגיעתה בקניין ובביטחון הציבוריים, מצא בית המשפט העליון כי מדובר ב"מכת מדינה", ולכן יש מקום להחמיר בענישה בעבירות מסוג זה - ראו: רע"פ 1123/18 דבארי נ' מ"י (מיום 14.3.2018) בפסקה 17.
12. אשר לנסיבות הקשורות בביצוע העבירה - בין הנסיבות הקשורות בביצוע העבירה יש לשקול את אלה, לעניין קביעת המתחם: מעשיהם של הנאשמים היו מתוכננים באופן מתוחכם ושיטתי, ותוך חלוקת עבודה ביניהם וכן תוך ניצול המשאבים של מקום עבודתם לצורך קידום הקנוניה. שניהם הודו בכתב האישום המתוקן, ולכל אחד מהם היה חלק חיוני בקשירת הקשר ובהוצאתו לפועל, כך שלא יכלו שלא לדעת כי מעשיהם פסולים ואף מסוכנים. הדבר נעשה עבור בצע כסף. בפועל נגרם נזק בשל אירוע הגניבה שהתרחש בפועל, ואולם כוונותיהם של הנאשמים סוכלו בשל חשיפת הקנוניה, ולא בשל חרטתם בזמן אמת. הנאשמים אחראים בלעדית למעשיהם.
13. מדיניות הענישה הנוהגת - כאמור, עבירות של גניבת רכב מחייבות ענישה מחמירה, לרוב מאסר בפועל, אך גם ניתן למצוא ענישה בעבודות שירות. כך למשל ברע"פ 4075/21 הרמן נ' מ"י (מיום 9.6.2021) אושר מתחם שבין 5 חודשי מאסר ועד 18 חודשי מאסר בגין מעשה של גניבת קטנוע. הנאשם נדון ל-7 חודשי עבודות שירות למרות עבר פלילי בתחום הרכוש. בנסיבות חמורות ממקרנו נקבע מתחם שבין 9 ל-18 חודשי מאסר כשבוצעו גניבות והתפרצויות למספר כלי רכב. שם נדון נאשם ל-11 חודשי מאסר - ראו: רע"פ 7577/17 נסיראת נ' מ"י (מיום 24.12.2017).
14. לכן, בהתחשב בכך שבענייננו מדובר בקשירת קשר ובסיוע לגניבת רכב, הסכמת המאשימה להגביל עצמה לעבודות שירות לתקופה של 6 חודשים היא סבירה.
15. מתחם הענישה - לפיכך, מתחם הענישה צריך לעמוד על של"ץ שלא ייפול מ-450 שעות או חודש מאסר ועד 9 חודשי מאסר שיכול וירוצו בעבודות שירות.
נסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה
16. ניתן לתת משקל לנסיבות הבאות שאינן קשורות בביצוע העבירה, במסגרת גזירת העונש בתוך המתחם: לחובתו של הנאשם רישום פלילי שלא ממין העניין ושאינו חמור. קבלת האחריות שלו הייתה חלקית. לצד זאת, הוא הודה וחסך בזמנו של בית המשפט ולאורך חייו קיים חיים נורמטיביים. מעבר לכך, שילם מחיר כבד ברמה האישית והתעסוקתית על מעורבותו זו בפלילים. נדמה, כי שליחתו למאסר ממש מאחורי סורג ובריח אינה מדתית בנסיבות העניין. מעבר לכך, חלוף הזמן פועל לזכותו בתמונה הכוללת, ונדמה שגם עונש של מאסר בעבודות שירות יגרום נזק רב, נוכח מצבו הכלכלי הדחוק, והחשש הסביר כי עונש שכזה יגרום לפיטוריו ולאובדן מקור פרנסתו. בנוסף, עקרון אחידות הענישה תומך בהטלת של"ץ בדומה לעונשו של השותף.
המיקום במתחם
17. לפיכך, אעמיד את הנאשם בחלק הראשון של המתחם אך לא בתחתיתו.
גזירת הדין
18. לפיכך, אני מחליט לגזור על הנאשם את העונשים הבאים:
א. 6 חודשי מאסר שלא ירוצו, אלא אם יעבור הנאשם כל עבירת רכוש כלפי רכב וכן כל עבירת מרמה, בתוך שלוש שנים מהיום;
ב. קנס בסך 2,500 ₪, או 10 ימי מאסר תמורתו אם לא ישולם. הקנס ישולם ב-10 תשלומים שווים ורצופים ב-1 בכל חודש החל מיום 1.7.2023. לא ישולם תשלום במועד או לא ישולם כלל, יעמוד הקנס לפירעון מיידי. מורה על קיזוז הקנס מההפקדה שבתיק, על אף כל הודעת עיקול. ככל שתיוותר יתרת חובה, תשולם כפי שקבעתי. ככל שתיוותר יתרת זכות תוחזר לנאשם בכפוף להיעדר כל הוראת עיקול;
ג. 450 שעות שירות לתועלת הציבור (של"ץ) שיבוצעו בספריה הציבורית במזרח העיר ירושלים לא לפני 1.6.2023 בהתאם לתוכנית שפרט שירות המבחן בתסקירו. הנאשם הוזהר כי אי-קיום צו השל"ץ באופן משביע רצון עלול להביא להפקעת הצו ולדיון מחודש בשאלת גזר הדין הראוי לרבות אפשרות של הטלת מאסר בפועל;
ד. התחייבות בסך 5,000 ₪ שלא לעבור כל עבירת רכוש כלפי רכב וכן עבירות מרמה במשך שנתיים מהיום. הובהר לנאשם שמשמעות ההתחייבות היא, כי אם יעבור את העבירה בתוך התקופה שצוינה, בית המשפט שיגזור את הדין יהא חייב לחלט את ההתחייבות כקנס.
קנסות ופיצויים ניתן לשלם כעבור 3 ימים מיום מתן גזר הדין בחשבון המרכז לגביית קנסות בדרכים הבאות:
· בכרטיס אשראי באתר www.eca.gov.il
· בטלפון: 35592* או 073-2055000
· במזומן בכל סניף של בנק הדואר בהצגת תעודת זהות בלבד
לא יונפקו שוברי תשלום.
ניתן לקזז מכל הפקדה שבתיק או בתיק קשור על אף הודעת עיקול. ככל שקיימות יתרות זכות ואין עיקולים ניתן להשיב למפקיד.
יש לשלוח לשירות המבחן ולממונה על עבודות השירות.
זכות ערעור כחוק לבית המשפט המחוזי בירושלים בתוך 45 יום מהיום.
ניתן היום, ז' ניסן תשפ"ג, 29 מרץ 2023, במעמד הצדדים.
