ת"פ 10861/12/20 – מדינת ישראל נגד אברהם גבראיל מישאלי (עציר)
בית משפט השלום בירושלים |
|
תפ"ק 10861-12-20 מדינת ישראל נ' גבראיל מישאלי(עציר)
|
|
בפני |
כבוד השופט בכיר יהושע צימרמן
|
|
בעניין: |
המאשימה
|
מדינת ישראל |
|
נגד
|
|
|
הנאשם |
אברהם גבראיל מישאלי (עציר) |
|
|
|
גזר דין |
תמצית השתלשלות האירועים.
הנאשם שולב בבית המשפט הקהילתי ביום 12.4.21 .
תוך כדי תקופת שילובו בבית המשפט הקהילתי הודה הנאשם והורשע ביום 1.5.22 בעבירות סחר בסמים, החזקת סמים שלא לצריכה עצמית והפרעה לשוטר, עבירות שבגינן שולב בבית המשפט הקהילתי.
הנאשם המשיך בהשתתפותו בתוכנית בית המשפט הקהילתי ואולם ביום 4.8.22 הודיעה המאשימה כי הנאשם נעצר בגין עבירות סחר בסמים. בהמשך הוגש כתב אישום והוגשה בקשה למעצר עד תום ההליכים.
ביום 12.9.22 ניתנה החלטה אודות סיום השתלבותו של הנאשם בבית המשפט הקהילתי.
ביום 9.1.23 הנאשם הודה והורשע, במסגרת הסדר טיעון, בכתב האישום הנוסף, ובעבירות של סחר בסמים, החזקה בסמים שלא לצריכה עצמית, החזקת כלים - ציוד למעבדה להכנת סם מסוג קנביס, שלא לצריכה עצמית, והחזקת תחמושת, הכל כמתואר בהרחבה בכתב האישום המתוקן.
תמצית טעוני הצדדים לעונש.
ב"כ המאשימה הפנה לחומרת העבירות המיוחסות לנאשם, ולערכים המוגנים שנפגעו. ב"כ המאשימה הפנה לתסקיר שרות המבחן ולהמלצתו, וטען כי הנאשם לא עבר שיקום אמיתי. ב"כ המאשימה ביקש לקבוע מתחם לכל אחד מהאישומים. ב"כ המאשימה סבר כי ניתן למקם את עונשו של הנאשם בחלקו התחתון של המתחם וביקש כי יושת על הנאשם מאסר בפועל למשך 18 חודשים לצד ענישה נלווית. המאשימה ביקשה כי הנאשם יוכרז כסוחר סמים.
ב"כ הנאשם בטיעוניו הפנה להודאת הנאשם, וללקיחת האחריות. הסנגור הפנה גם הוא להליך אותו עבר הנאשם במסגרת בית המשפט הקהילתי, ולתסקירי שרות המבחן שהוגשו בעניינו. עוד הפנה ב"כ הנאשם לנסיבות חייו המורכבות עד מאוד של הנאשם, הפנה לכך שהנאשם שהה בתנאים מגבילים כ 9 חודשים, ולשירותו הצבאי כלוחם על אף הקושי והרקע ממנו הגיע. הסנגור סבר כי יש לקבוע מתחם אחד הנע בין 4-12 חודשי מאסר בפועל, וככל שלא תתקבל טענה זו הרי שיש לקבוע מתחם הנע בין 8-14 חודשי מאסר, למקם את הנאשם בתחתית המתחם, ולהטיל עליו עונש של 8 חודשי מאסר.
הנאשם בדבריו, שיתף באריכות בנסיבות חייו המורכבות, ובנסיבות שהובילו אותו לביצוע מעשיו, ובהם חובות כבדים איתם לא ידע להתמודד. הנאשם הביע חרטה אודות התנהלותו, אשר הביאה להפסקת השתתפותו בבית המשפט הקהילתי.
אמו של הנאשם סיפרה כי הנאשם מתחרט מכל הלב על מעשיו, ביקשה כי בית המשפט יחוס על הנאשם, ומסרה כי טיפלו בחובות אותם הזכיר הנאשם בדבריו.
אביה של בת זוגתו, אצלו שהה הנאשם במעצר הבית, אמר גם הוא את דבריו בפני בית המשפט וביקש כי בית המשפט ימנע מלשלוח את הנאשם למאסר.
תמצית תסקירי שרות מבחן
הנאשם היה משולב תקופה משמעותית בבית המשפט הקהילתי.
ביום 09.09.2021 הוגש בעניינו תסקיר עומק ובו סקר שרות המבחן באריכות את מצבו האישי והמשפחתי המורכב, תאר את ילדותו, את שנות לימודיו ושירותו הצבאי המשמעותי, ואת גורמי הסיכון והסיכוי לשיקום. גובשה תוכנית שיקום ראשונית על ידי שרות המבחן והנאשם מתוך מטרה לסייע לו להתמודד עם קשייו. בתחילה נדמה היה כי הנאשם עולה על "דרך המלך", ואולם בהמשך נמסר על ידי שרות המבחן כי חלה התרופפות בקשר של הנאשם עם שרות המבחן ועם יחידת ההתמכרויות העירונית. כמו כן נמסר כי הנאשם מתקשה להמשיך ולגייס כוחות להמשך תוכנית השיקום.
לאחר מעצרו של הנאשם בשל עבירות הסמים, תוך כדי תקופת שילובו בבית המשפט הקהילתי, הוחלט לסיים את שילובו של הנאשם בבית המשפט הקהילתי. לאחר החלטה זו הוגש תסקיר מסכם. שרות המבחן בתסקירו זה נמנע מהמלצה שיקומית והמליץ על ענישה קונקרטית ומצבית גבול ברור.
דיון והכרעה
מתחם אחד או מתחמים נפרדים
בסוגיה זו שבמחלוקת אני סבור כי הצדק עם ב"כ הנאשם. לנוכח סמיכות הזמנים והקשר ההדוק בין האישומים כמפורט בכתב האישום, אני סבור כי יש לקבוע מתחם אחד באשר למכלול האירועים המתוארים בכתב האישום.
קביעת מתחם העונש ההולם לנאשם
לא אחת עמד בית המשפט העליון על החומרה שבעבירות הסמים והצורך להילחם בתופעה זו. "...את נגע הסמים יש לעקור מן השורש. ייצור, הפצה, סחר וכמובן גם שימוש בסמים - כל אלו מסבים נזק עצום. הנזק נגרם לא רק למעגל הסגור של המעורבים הישירים בביצוע העבירות, אלא גם לחברה בכללותה..." (ע"פ 972/11). הערכים שנפגעו כתוצאה ממעשיו של הנאשם, הינם ההגנה על שלום הציבור ועל בריאותו, הפיזית והנפשית, ובעקיפין אף פגיעה בביטחונו של הציבור שכן סחר בסמים מהווה גורם לעלייה בעבריינות. באשר לנסיבות ביצוע העבירה יש לתת משקל לכך שמדובר בעבירות המחייבות תכנון מוקדם, ולא בעבירות במבוצעות מתוך אימפולסיביות. גם הכנת הכלים המשמשים כתשתית למעבדה להכנת סמים מלמדים על התכנון המוקדם.
עיון במדיניות הענישה הנוהגת מעלה כי מתחם העונש נע ממספר חודשי מאסר ועד ל 24 חודשי מאסר בפועל. (וראו: רע"פ 5817/21, רע"פ 7858/18, רע"פ 5712/16)
באיזון מכלול השיקולים, ובהם גם סוג הסם, היקפי הסחר בסמים , היקפי החזקת הסמים, והחזקת התחמושת, אני סבור שמתחם העונש ההולם נע בין 12 חודשי מאסר לבין 24 חודשים.
לא מצאתי כי קיימים נתונים המצדיקים סטייה מהמתחם שנקבע.
קביעת עונשו של הנאשם בתוך המתחם.
בקביעת העונש המתאים בתוך המתחם שנקבע יש לתת את הדעת לנסיבות שאינן קשורות בעבירה.
הנאשם יליד 1998, רווק המתגורר עם אמו.
יש לתת משקל לנסיבות חייו המורכבות כפי שתואר בתסקירי שרות המבחן.
דרכו של הנאשם בבית המשפט הקהילתי ידעה קשיים אולם לא ניתן להתעלם מהתקופה בה היה הנאשם משולב בבית המשפט הקהילתי.
הנאשם לקח אחריות על מעשיו, הביע חרטה וביקש להתחשב בו.
לבית המשפט הוצגה תעודת הוקרה מתקופת שירותו הצבאי, וכן תעודה מתקופת מעצרו .
הנאשם נעדר עבר פלילי.
הנאשם שהה בתנאים מגבילים תקופה ממושכת.
לאור כל האמור אני סבור כי יש למקם את העונש המתאים לנאשם בחלקו התחתון של המתחם.
לפיכך אני דן את הנאשם לעונשים הבאים.
מאסר בפועל לתקופה של 12 חודשים בניכוי תקופת מעצרו.
מאסר לתקופה של 9 חודשים וזאת על תנאי למשך 3 שנים אם יעבור עבירת סמים מסוג פשע.
מאסר לתקופה של 4 חודשים וזאת על תנאי למשך 3 שנים אם יעבור עבירת סמים מסוג עוון.
קנס בסך של 3,000 ₪ או 30 ימי מאסר תמורתם. הקנס ישולם ב 10 תשלומים, תשלום ראשון עד ליום 01.05.2023
התחייבות בסך של 5,000 ₪ וזאת למשך 3 שנים שלא יעבור את אחת מהעבירות בהן הורשע.
הוסברה לנאשם מהות ההתחייבות והוא הבין והתחייב.
אני מכריז על הנאשם כסוחר סמים.
ניתן היום, ח' ניסן תשפ"ג, 30 30 מרץ 2023, בנוכחות הצדדים.
