ת"פ 11145/05/20 – מדינת ישראל ע"י נגד חיים יוסף פרוכטר ע"י
בית משפט השלום בירושלים |
|
ת"פ 11145-05-20 מדינת ישראל נ'
פרוכטר
|
|
1
בפני |
כבוד השופט דוד שאול גבאי ריכטר
|
|
בעניין: |
מדינת ישראל ע"י ב"כ עו"ד צח דהן, תביעות ירושלים |
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
חיים יוסף פרוכטר ע"י ב"כ עוה"ד לורה בר אלון |
|
|
|
הנאשם |
גזר דין |
כתב האישום
הנאשם הורשע על פי הודאתו בעבירה של סיוע לסחר בסמים מסוכנים, לפי סעיפים 13 ו - 19א לפקודת הסמים המסוכנים (נוסח חדש), תשל"ג - 1973 (פקודת הסמים) + סעיף 31 לחוק העונשין, תשל"ז - 1977 (חוק העונשין) ובעבירה של סיוע להחזקת סמים שלא לצריכה עצמית, לפי סעיפים 7(א) ו7(ג) לפקודת הסמים + סעיף 31 לחוק העונשין.
על פי עובדות כתב האישום, ביום 21.4.2020, קיבל חננאל שמואל זגורי (חננאל) לידיו 371.17 גרם קנבוס מחולק לשקיות. חננאל ביקש מהנאשם, כי ישמש עבורו נהג במהלך ביצוע הסחר בסם, באמצעות רכב אותו שאל מאחר. חננאל הניח את הסם מתחת לסדין במושב האחורי ברכב ויחד עם הנאשם הגיעו ברכב לרחוב ריש לקיש בירושלים (המקום). זמן קצר קודם לכן ביקש ת"ח לרכוש קנבוס באמצעות יישומון "טלגראם" תוך שהוא משאיר הודעה עם פרטיו, כתובת המקום ובקשתו. לאחר הגעת חננאל והנאשם למקום, התקשר חננאל לתום ואמר לו שהגיע עם הסם. ת"ח ניגש למושב הנהג ברכב, אז מסר לו חננאל שקית ובה 5 גרם של קנבוס, בתמורה שילם לו תום 350 ₪. בהמשך לכך, נסעו חננאל והנאשם ברכב, כאשר הנאשם נוהג בו והגיעו לרחוב חיים סירני בירושלים שם מכר חננאל לאדם נוסף 10 גרם קנבוס תמורת 400 ₪.
2
היום צירף הנאשם תיק נוסף שטרם הוגש והוגדר כתיק פתוח, במסגרתו הודה בשימוש עצמי בסמים, עבירה מיום 22.12.2020.
מהלך הדיון
הנאשם נעצר עד תום ההליכים נגדו ביום 6.5.2020 ושהה במעצר בית קרוב לשנה. במהלך השנה, הוקלו תנאי מעצר הבית למעצר בית חלקי וביום 14.3.2021 שונו תנאיו המגבילים למעצר בית לילי בלבד. ביום 16.11.2020 הורשע הנאשם על פי הודאתו בכתב האישום המתוקן, במסגרת הסדר טיעון, ללא הסכמה עונשית. הנאשם נשלח לשירות המבחן שהגיש תסקירים בעניינו.
תסקיר שירות המבחן
3
בעניינו של הנאשם הוגשו ארבעה תסקירים. מהתסקירים שהוגשו עולה כי הנאשם כבן 20, רווק וכאמור שוהה במעצר בית לילי בבית הוריו בישוב בית"ר עילית. הנאשם התחנך במסגרות חינוך חרדיות, כאשר לדבריו חווה קשיים במהלך הלימודים על רקע קושי לעמוד בכללים ובדרישות של המסגרות השונות. בהיותו בן 17, משפחתו עברה להתגורר בחו"ל למשך שנה והנאשם נשאר ללמוד בישיבה בארץ. לדבריו במהלך תקופה זו, החל לחוות קשיים רגשיים וכן החל שימוש בסם מסוג קנאביס בנסיבות חברתיות, על רקע רצונו להשתלב בחברה וכאמצעי למפלט ובריחה מרגשות כואבים. הנאשם שלל שימוש לרעה באלכוהול. בהתייחסותו לעבירה הנוכחית, סיפר הנאשם כי נענה לבקשה של מכר שיסיע אותו בתמורה לתשלום. לדבריו, לא היה מודע למטרת הנסיעה וכאשר הבין במה מדובר, חשש בשל פחד מתגובתו והתנהלותו של המכר. שירות המבחן התרשם כי הנאשם הביע חרטה על ביצוע מעשיו, על אף שניסה לטשטש ממידת אחריותו. במהלך תקופת הדחיה, שירות המבחן דיווח כי בדיקות לגילוי שרידי סם שמסר הנאשם, נמצאו חיוביות לשימוש בקנאביס ועל אף שהנאשם נעדר עבר פלילי, נפתח נגדו תיק חדש בביצוע עבירה של החזקת סם לשימוש עצמי. עם זאת, משני התסקירים האחרונים שהוגשו בעניינו של הנאשם עולה, כי בחודשים האחרונים הנאשם החל לעבור תהליך הכולל התייצבות תעסוקתית, התחלת טיפול ביחידה להתמכרויות וגילוי מודעות ראשונית לדפוסי התנהלותו. בדיקות לגילוי שירידי סם שמסר העידו על הימנעות משימוש בסמים ולא נפתחו לו תיקים חדשים. שירות המבחן מסר כי הנאשם מתמיד בטיפול וישנה התרשמות כי הפיק לקחים מההליך הפלילי ושואף לשמור על אורח חיים נורמטיבי ומתפקד. שירות המבחן סבר, כי במסגרת ההליך הפלילי, הנאשם גילה כוחות לערוך שינוי חיובי בחייו, ומכאן קבלת האחריות על המעשים ועל חייו כאחד. לפיכך, המליץ שירות המבחן על הטלת 250 שעות של"ץ וצו מבחן למשך שנה. כמו כן המליץ שירות המבחן על ביטול ההרשעה בשל גילו הצעיר של הנאשם והיותו בתחילת חייו הבוגרים.
טיעונים לעונש
הצדדים לא הגיעו להסכמה עונשית.
מחד, ב"כ המאשימה טען למתחמי ענישה המגיעים עד 24 חודשי מאסר, ועתר להטיל על הנאשם מאסר בן 7 חודשים יחס עם ענישה נלווית.
מאידך, ביקשה הסניגורית להיעתר לבקשת שירות המבחן ולאמץ את המלצתו.
קביעת מתחם הענישה - מתחם הענישה צריך להתייחס לעקרון ההלימה, הנוגע ליחס לערך החברתי המוגן, מידת הפגיעה בו, מידת אשמו של הנאשם, מדיניות הענישה הנוהגת ונסיבות ביצוע העבירה.
אשר לערך המוגן - עבירות של סחר בסם הן עבירות חמורות מטבען, המסייעות להרחיב את נגע הסמים בקרב האוכלוסייה הכללית, נגע הפוגע בכל רבדיה ומערער את יציבות החברה וביטחונה. כב' השופט עמית עמד בע"פ 2596/18 זנזורי נ' מ"י (מיום 12.8.2018) על הקלות הבלתי נסבלת של ביצוע עבירות מעין אלה באמצעות הסתייעות ביישומונים בטלפונים הניידים ועמד על חומרת המעשים והצורך להרתיע מי שמבצע עבירות מסוג זה, גם אם מדובר באדם נורמטיבי שבחר ליטול סיכון ולהסתבך בעולם הפלילי (פסקה 8). מידת הפגיעה בערכים המוגנים נמוכה-בינונית.
נסיבות הקשורות בביצוע העבירה, לפי סעיף 40ט' לחוק העונשין - בין הנסיבות הקשורות בביצוע העבירה יש לשקול את אלה, לעניין קביעת המתחם: לדברי הנאשם, לא ידע כי בכוונת חננאל לסחור בסמים, עת נהג ברכב, לפיכך לא ניתן לקבוע בוודאות כי מדובר בעבירות מתוכננות. עם זאת, הנאשם סיפר כי במהלך הנסיעה, הבין כי חננאל סוחר בסמים, אך פחד מתגובתו לכן המשיך בנסיעה עמו, ועל כך יש לו אחריות בלעדית על המעשים, למרות גילו הצעיר. הנאשם צריך היה להימנע מביצוע המעשים, בהיותו בגיר.
4
מדיניות הענישה הנוהגת - לרוב בעבירות מסוג זה, מבכר בית המשפט את שיקולי ההרתעה על-פני שיקולים אחרים. במקרה חמור בהרבה ממקרנו, שבו בוצעו עשרות מכירות קנביס לעשרות לקוחות לרבות לקטין אושרו מתחמים הנעים ממאסר קצר ועד 14 חודשי מאסר בגין מכירת סם, ועונשו של נאשם הוחמר מ-9 חודשי עבודות שירות ל-18 חודשי מאסר - רע"פ 7088/20 זוהר נ' מ"י (מיום 21.10.2020). ממקרה זה יש לגזור לקולא. ברע"פ 8632/19 כהן נ' מ"י (מיום 5.1.2020) אושר עונש של 9 חודשי עבודות שירות חלף עונש של של"ץ בנסיבות הדומות למקרנו, ואולם שם דובר במי שעמד לחובתו מאסר מותנה שהוחלט להפעילו בסופו של דבר ע"י ערכאת הערעור. מכאן שמדובר בנסיבות חמורות ממקרנו. ברע"פ 5494/19 רנד נ' מ"י (מיום 22.8.2019) אושר מתחם שבין 6 ל-18 חודשי מאסר ועונש של 6 חודשי מאסר בעבודות שירות, במקרה שבו סחר נאשם פעמיים ב"קריסטל" ונמצאו אצלו סמים מסוג קוקאין והרואין. גם ממקרה זה ניתן לגזור לקולא. ברע"פ 5478/19 לוין נ' מ"י (מיום 25.8.2019) אושר עונש של 200 שעות של"ץ ומאסר על-תנאי בנסיבות חמורות יותר ממקרנו, של ריבוי מקרי סחר בטלגראס, לרבות סחר עם קטינים. נקבע כי באותן נסיבות לא ניתן היה להימנע מהרשעה. בת"פ 24627-10-16 מ"י נ' דיוויס (מיום 17.7.2017) קבעתי מתחם שבין מאסר מותנה ל-12 חודשי מאסר במקרה של ריבוי מקרי סחר עם קרוב משפחה, והטלתי על נאשם 300 שעות של"ץ וענישה נלווית. בת"פ 11314-11-16 מ"י נ' לוי (מיום 14.1.2018) קבעתי מתחם שבין חודשיים ל-12 חודשי מאסר והטלתי עונש של של"ץ בשל חריגה מטעמי שיקום בנסיבות חמורות יותר של 7 אישומי סחר בקנביס בכמויות גדולות יותר ממקרנו.
מתחם הענישה - לפיכך, מתחם הענישה צריך לנוע בין של"ץ נרחב או חודש מאסר, ועד 9 חודשי מאסר שיכול וירוצו בעבודות שירות וענישה נלווית.
5
נסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה לפי סעיף 40י"א לחוק העונשין - ניתן לתת משקל לנסיבות הבאות שאינן קשורות בביצוע העבירה, במסגרת גזירת העונש בתוך המתחם: כאמור הנאשם שהה תקופה ממושכת במעצר בית, ללא כל הפרה מצידו למעט תיק הצריכה העצמית; שירות המבחן התרשם כי הנאשם עלה על דרך חדשה, מתמיד בטיפול במסגרתו, נמנע משימוש בסמים, השתלב במעגל התעסוקתי ויש לזקוף זאת לזכותו. הנאשם ביצע את העבירות המיוחסות לו בגיל 19, והתרשמתי כי כיום הוא בוגר יותר, מקבל אחריות על מעשיו, מביע חרטה כנה, מביע חשש מתוצאות ההליך הפלילי ואני סבור כי שליחתו למאסר ולו בעבודות שירות, יפגע בסיכויי השיקום.
אי הרשעה - בידוע, שעה שנמצא כי נאשם ביצע את העבירות המיוחסות לו, יש להרשיעו. זהו הכלל. אי-הרשעה הוא היוצא מן הכלל. בע"פ 2083/96 כתב נ' מ"י (מיום 21.8.1997) קבע בית המשפט העליון כי אי-הרשעה תיתכן בהינתן שני תנאים מצטברים: הראשון, כאשר טיב העבירה מאפשר אי-הרשעה מבחינת שיקולי הענישה ליחיד ולרבים; השני, כאשר הנזק העלול להיגרם לנאשם מעצם הרשעתו הוא קונקרטי ובלתי מידתי בנסיבות העניין. ראו בהקשר זה גם את ע"פ 5985/13 אבן נ' מ"י (מיום 2.4.2014) בפסקאות 6 ו-7. גם אם הנאשם עונה על התנאי הראשון, נוכח פסיקה בתחום שהוצגה, הרי שלא הוכח נזק קונקרטי כנדרש ע"פ התנאי השני.
המיקום במתחם - לפיכך, יש למקם את הנאשם בחלקו התחתון של מתחם הענישה שקבעתי.
גזירת הדין
לפיכך, אני מחליט לגזור על הנאשם את העונשים הבאים:
א. 250 שעות שירות לתועלת הציבור (של"ץ), אשר ירוצו החל מיום 1.11.2021 ב"יד שרה" בירושלים על-פי התוכנית שהכין שירות המבחן ובפיקוחו. הנאשם הוזהר כי אי-קיום צו השל"ץ באופן משביע רצון עלול להביא להפקעת הצו ולדיון מחודש בשאלת גזר הדין הראוי לרבות הטלת מאסר בפועל;
ב. חודש מאסר שלא ירוצה אלא אם יעבור הנאשם כל עבירת עוון לפי פקודת הסמים בתוך שנתיים מהיום;
ג. 6 חודשי מאסר שלא ירוצו אלא אם יעבור הנאשם כל עבירת פשע לפי פקודת הסמים בתוך שנתיים מהיום;
ד. פסילה מלקבל או מלהחזיק רישיון נהיגה וזאת למשך 12 חודשים, על-תנאי למשך שלוש שנים מהיום, בכל עבירה לפי פקודת הסמים;
6
ה. קנס בסך 3,000 ₪, או 10 ימי מאסר תמורתו אם לא ישולם. הקנס ישולם ב-5 תשלומים שווים ורצופים החל מיום 1.11.2021 ובכל 1 לחודש רציף ועוקב. לא ישולם תשלום במועד או לא ישולם כלל, יעמוד הקנס לפירעון מיידי. מורה על קיזוז הקנס מההפקדה שבתיק, על אף כל הודעת עיקול. ככל שתיוותר יתרת חובה, תשולם כפי שקבעתי. ככל שתיוותר יתרת זכות תוחזר לנאשם בכפוף להיעדר כל הוראת עיקול;
ו. צו מבחן לתקופה של 12 חודשים מהיום. במהלך תקופה זו הנאשם מחויב בשיתוף פעולה עם שירות המבחן, כאשר מובהר כי הפרת הצו תוכל להביא לפתיחה מחודשת של המשפט וגזירת עונשו של הנאשם, לרבות עונש מאסר.
ז. התחייבות בסך 5,000 ₪ שלא לעבור כל עבירה לפי פקודת הסמים במשך שנתיים מהיום. הובהר לנאשם שמשמעות ההתחייבות היא, כי אם יעבור את העבירה בתוך התקופה שצוינה, בית המשפט שיגזור את הדין יהא חייב לחלט את ההתחייבות כקנס.
מורה על השמדת הסמים.
יש לשלוח לשירות המבחן.
זכות ערעור כחוק לבית המשפט המחוזי בירושלים בתוך 45 יום מהיום.
ניתן היום, ג' תשרי תשפ"ב, 09 ספטמבר 2021, במעמד הצדדים.
