ת"פ 24903/07/22 – מדינת ישראל נגד אלעזר יהודה שהרבאני
לפני |
כבוד השופט דוד שאול גבאי ריכטר
|
|
בעניין: |
המאשימה
|
מדינת ישראל ע"י ב"כ עוה"ד שירלי אוחיון מתביעות ירושלים |
|
נגד
|
|
|
הנאשם |
אלעזר יהודה שהרבאני ע"י ב"כ עוה"ד חן הולנדר מטעם הסניגוריה הציבורית |
|
|
|
גזר דין |
כתבי האישום בהם הודה הנאשם
1. הנאשם הודה במסגרת שלושה כתבי אישום והורשע בעבירות של קבלת רכב גנוב, לפי סעיף 413י' לחוק העונשין, התשל"ז-1977, הסעת שב"ח (2 עבירות) לפי סעיף 12א(ג)(1) לחוק הכניסה לישראל, התשי"ב-1952, והסתייעות ברכב לביצוע עבירה, לפי סעיף 43 לפקודת התעבורה, ניסיון הסעת שב"ח במטרה להסתיר את התושב, לפי סעיף 12א(ג)(1א)(א) לחוק הכניסה לישראל בצירוף סעיף 25 לחוק העונשין, התשל"ז-1977, הפרעה לעובד ציבור, לפי סעיף 288א(1) לחוק העונשין ונהיגה בקלות ראש, לפי סעיף 62(2) לפקודת התעבורה.
2. ת"פ 24903-07-22 (התיק העיקרי) - במסגרת תיקון כתב האישום המתוקן מתואר כי ביום 27.6.2022 בשעת לילה, נהג הנאשם ברכבו מסוג מאזדה בשטחי האזור, אז אסף את חא"צ (האחר), תושב האזור שלא היה לו אישור שהיה בישראל באותו מועד. הנאשם הסיע את האחר לישראל, שם הגיעו ב-28.6.2022 לפנות בוקר למקום חניית רכב בירושלים השייך למתלונן. הנאשם הניע את הרכב בדרך שאינה ידועה, ונהג בו לשטחי האזור, בעוד האחר נוהג ברכב המזדה ומלווה אותו מאחור.
3. ת"פ 27292-08-21 (התיק המצורף) - מכתב האישום המקורי עולה כי ביום 27.11.2022 נהג הנאשם ברכב מסוג מיצובישי, והסיע שני תושבי האזור שלא היה להם אישור שהיה בישראל. משהבחין הנאשם בניידת משטרה ביצע הנאשם פניית פרסה עם הרכב ושינה כיוון נסיעתו חזרה לירושלים, עד שנעצר.
4. ת"פ 34025-10-22 (התיק הנוסף) - מכתב האישום המקורי עולה, כי ביום 6.11.2021 שעת ערב, נהג הנאשם ברכב מהאיזור לאיזור ירושלים והגיע למחסום המנהרות שם נעצר לבדיקה. באותן נסיבות הסיע הנאשם תושב אזור, ששכב בתא המטען, לאחר שנמצא בו במהלך בדיקת הרכב.
מהלך הדיון
5. הנאשם נעצר ביום 28.6.2022 במסגרת התיק העיקרי וביום 20.7.2022 שוחרר למעצר בית מלא, תוך שלילת רישיונו עד לתום ההליכים בכפוף להפקדתו. ביום 21.11.2022 הוקלו התנאים בכך שהותר לנאשם לצאת מדי יום למשך חמש שעות בפיקוח. ביום 30.11.2022 הודה הנאשם לפניי בשני כתבי האישום, וביום 8.2.2023 בהסכמת המאשימה, הוריתי על הותרת תנאים של מעצר בית לילי בלבד.
6. במסגרת הסדר הטיעון הוסכם כי העונש שיוטל על הנאשם יהיה מאסר בעבודות שירות אם יימצא מתאים. המאשימה תעתור ל-9 חודשים ואילו הסניגור יהיה חופשי בטיעוניו לגבי משך המאסר בעבודות שירות. בנוסף הוסכם על הטלת מאסר מותנה בעבירות בהן הורשע הנאשם, פיצוי לבעל הרכב בתיק העיקרי, פסילה על-תנאי משמעותית ופסילה בפועל של 6 חודשים ללא צורך בהפקדה, ובניכוי ימי הפסילה עד לתום ההליכים שבה מצוי הנאשם. היום הצדדים ביקשו לצרף את התיק הנוסף והוסכם להוסיף בגינו רכיב של פסילה בפועל ועל-תנאי בעבירות בהן הורשע.
חוות הדעת של הממונה על עבודות השירות
7. הממונה הגיש חוות דעת על אודות כשירות הנאשם לבצע מאסר בעבודות שירות. מחוות הדעת עולה, כי הנאשם כבן 35, רווק ומתגורר עם הוריו. תואר כי הנאשם מגיע ממשפחה חרדית, הוא למד במסגרת החינוך החרדי והופטר משירות צבאי נוכח אורחות חייו. לא דווח על התמכרות לחומרים משני תודעה, ודווח על חוסר יציבות תעסוקתית.
טיעונים לעונש
8. ב"כ המאשימה ביקשה להטיל על הנאשם עונש בקצה המתחם, דהיינו 9 חודשי עבודות שירות וענישה נלווית. הסניגור מצדו ביקש להתחשב בנאשם ולהטיל עליו תקופת מאסר בעבודות שירות מתונה בהרבה מזו שהתביעה עתרה לה.
היחס שבין הסדר טיעון לבין מתחם ענישה ו"תיקון 113 לחוק העונשין"
9. בידוע, כי בית המשפט אינו כבול בהסדר טיעון אליו הגיעו הצדדים, הגם שלרוב, בית המשפט לא יתערב בהסדר, אלא בנסיבות חריגות. נקבע גם לא אחת, כי השיקולים המביאים צדדים להגיע להסדר טיעון לסוגיו (לרבות "הסדר טווח ענישה") שונים מהשיקולים עליהם אמון בית המשפט, ואשר לאורם עליו לקבוע את מתחם הענישה לנוכח עקרון ההלימה והקריטריונים הקבועים בתיקון 113 לחוק העונשין. יחד עם זאת נקבע, כי קביעת מתחם הענישה על-פי המתווה האמור, אמורה לשמש אבן בוחן לבית המשפט, בהתייחסו לסבירות ונאותות ההסדר המוצג לפניו, בוודאי בבואו של בית המשפט להכריע בשאלת שיעור העונש בתוך מתחם ענישה מוצע. ראו בהקשר זה: ע"פ 921/17 אבו זעילה נ' מ"י (מיום 28.5.2017).
קביעת מתחם הענישה
10. מתחם הענישה צריך להתייחס לעקרון ההלימה, הנוגע ליחס לערך החברתי המוגן, מידת הפגיעה בו, נסיבות ביצוע העבירה ומידת אשמו של הנאשם, ומדיניות הענישה.
11. אשר לערך המוגן, העבירות אותן עבר הנאשם פוגעות בערך המוגן של ביטחון הציבור וקניינו, ריבונות המדינה וביטחונה ויכולתה לקבוע מי יבוא בשעריה. מידת הפגיעה בערכים המוגנים בינונית.
12. אשר לנסיבות הקשורות בביצוע העבירה, בין הנסיבות הקשורות בביצוע העבירה יש לשקול את אלה, לעניין קביעת המתחם: בתיק העיקרי מדובר בעבירה מתוכננת תוך הסתייעות באחר, שב"ח, לצורך ביצועה, בהתבסס על חלוקת תפקידים. הנאשם ידע את אשר הוא עושה והיה הרוח החיה מאחורי ביצוע העבירה, ולכן הוא אחראי בלעדית למעשים. הנזק הוגבל בשל תפיסתו של הנאשם בכף. לולא נתפס, הנזק לרכוש היה גדול יותר. בתיק המצורף, לא ברורה תכלית הסעת השב"חים, אך עצם העובדה שהנאשם ניסה לחמוק מהשוטרים תוך ביצוע פניית פרסה, מלמדת על כי ידע את הפסול שבמעשיו. מידת הנזק שנגרם נמוכה, אך פוטנציאל הנזק משמעותי יותר. בתיק הנוסף מעשיו של הנאשם חמורים שעה שניסה להטעות את כוחות הביטחון בהחדירו לישראל שב"ח ששכב בתא המטען של רכבו בצורה מסוכנת לו ולציבור.
13. אשר למדיניות הענישה הנוהגת, סקירת הפסיקה בנסיבות דומות מלמדת עונשי מאסר מתונים וחד-ספרתיים (חודשים) ברוב המקרים.
א. רע"פ 2097/14 דויכאת נ' מ"י (מיום 20.3.2014) - הנאשם נטל רכב גנוב מאחר, ברח משוטרים והתהפך. אושר מתחם שבין מאסר קצר ועד 18 חודשי מאסר, ועונש של 5 חודשי מאסר בפועל.
ב. רע"פ 4909/18 אמחארב נ' מ"י (מיום 8.7.2018) - הנאשם הורשע בקבלת רכב גנוב, זיוף סימני זיהוי והסעת יותר משישה שב"חים, בנסיבות דומות למקרנו אך חמורות יותר. הוא נדון ל-9 חודשי מאסר בפועל.
ג. רע"פ 1119/18 חסן נ' מ"י (מיום 9.5.2018) - בתיק זה הנאשם הסיע 2 שב"חים, אושר מתחם שבין מאסר מותנה ועד מספר חודשי מאסר, ועונש של של"ץ ומאסר מותנה.
14. מתחם הענישה - לפיכך, מתחם הענישה צריך לעמוד על 3 חודשים ועד 9 חודשי מאסר שיכול וירוצו בעבודות שירות. משום כך, ההסדר נכון וראוי ויש לכבדו.
נסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה
15. ניתן לתת משקל לנסיבות הבאות שאינן קשורות בביצוע העבירה, במסגרת גזירת העונש בתוך המתחם: מחד גיסא, מדובר בנאשם ללא עבר פלילי שהודה בשלושה תיקים וחסך בזמן שיפוטי ניכר. בנוסף הוא שהה במעצר ממש תקופה ארוכה יחסית, שלאחריה שהה במעצר בית ללא הפרות. מאידך גיסא, הוא ביצע את העבירות בתיק העיקרי שעה שתלוי ועומד נגדו התיק המצורף, וזוהי נסיבה לחומרה אשר מלמדת על הסלמה במעשים.
המיקום במתחם
16. בנסיבות האמורות, יש למקם את הנאשם מעל מחצית המתחם.
גזירת הדין
17. לפיכך, אני מחליט לגזור על הנאשם את העונשים הבאים:
א. 7 חודשי מאסר, אשר ירוצו בעבודות שירות במפעל חיים בירושלים (רח' הצבי 11), וזאת על פי חוות דעת הממונה על עבודות השירות. על הנאשם להתייצב ביום 17.4.2023 עד לשעה 08:00 במשרד הממונה על עבודות שירות בבאר שבע לתחילת ריצוי עונשו. מובהר בזה כי הפרת הוראות הממונה ואי עמידה בכללים הנוגעים לריצוי עבודות השירות עלולים להביא להפקעת העבודות ולהמרת העונש בעונש מאסר של ממש;
ב. 6 חודשי מאסר על-תנאי, שלא יעבור הנאשם בתוך 3 שנים מסיום עבודות השירות כל עבירת רכוש כלפי רכב;
ג. חודשיים מאסר על-תנאי, שלא יעבור הנאשם בתוך 3 שנים מסיום עבודות השירות כל עבירה על חוק הכניסה לישראל;
ד. קנס בסך 3,000 ₪, או 12 ימי מאסר תמורתו אם לא ישולם. הקנס ישולם עד ליום 1.6.2023;
ה. פיצוי למתלונן ע"ת 1 בתיק העיקרי (מר זיידה) בסך 1,000 ₪. הפיצוי ישולם עד ליום 1.6.2023;
ו. פסילה בפועל מלקבל או מלהחזיק ברישיון נהיגה וזאת למשך 10 חודשים מהיום. מתקופה זו יש לנכות את הפסילה שהוטלה עד לתום ההליכים ופסילה מנהלית ככל שהוטלה, ואין צורך בהפקדת רישיון;
ז. 12 חודשי פסילה וזאת על-תנאי, שלא יעבור הנאשם בתוך 3 שנים מהיום כל עבירת רכוש כלפי רכב, כל עבירה על חוק הכניסה לישראל וכן עבירה של הפרעה לעובד ציבור ונהיגה בקלות ראש.
קנסות ופיצויים ניתן לשלם כעבור 3 ימים מיום מתן גזר הדין בחשבון המרכז לגביית קנסות בדרכים הבאות:
· בכרטיס אשראי באתר www.eca.gov.il
· בטלפון: 35592* או 073-2055000
· במזומן בכל סניף של בנק הדואר בהצגת תעודת זהות בלבד
לא יונפקו שוברי תשלום.
ניתן לקזז מכל הפקדה שבתיק או בתיק קשור על אף הודעת עיקול. ככל שקיימות יתרות זכות ואין עיקולים ניתן להשיב למפקיד.
יש לשלוח לממונה על עבודות שירות.
ניתן להשיב לנאשם את הטלפונים שנתפסו.
זכות ערעור כחוק לבית המשפט המחוזי בירושלים בתוך 45 יום מהיום.
ניתן היום, י"ב אדר תשפ"ג, 05 מרץ 2023, במעמד הצדדים.
