ת"פ 50474/02/21 – מדינת ישראל – לשכת תביעות נגב ע"י נגד יוסף יוחאי בן שלום ביטון ע"י
לפני |
כב' השופט רון סולקין
|
|
המאשימה |
מדינת ישראל - לשכת תביעות נגב ע"י ב"כ עו"ד עדי יזרעאלי |
|
נגד
|
||
הנאשם |
יוסף יוחאי בן שלום ביטון ע"י ב"כ עו"ד האיל אבו גררה |
|
גזר דין |
כתב האישום והסדר הטיעון
הנאשם שלפני נותן את הדין בגין עבירה של החזקת סם שלא לצריכה עצמית, בניגוד לסעיף 7(א) וסעיף 7(ג) רישא לפקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש], תשל"ג - 1973.
בהתאם לעובדות כתב האישום המתוקן כא/1, ביום 16.02.21, התייצב הנאשם במכלול הקליטה של כלא "אלה".
במעמד המתואר לעיל, החזיק הנאשם, בתוך סוליות נעליו, שלוש יחידות של סם מסוכן מסוג חשיש במשקל של 60 גרם, וכן ב-48 יחידות של סם מסוכן מסוג בופרונפין, שלא לצריכתו העצמית, ומבלי שהדבר הותר לו וללא רישיון מאת המנהל.
בין הצדדים נערך הסדר טיעון, אשר לא כלל הסכמה לענין העונש, אך הסכימו להפנות את הנאשם להערכת שירות המבחן למבוגרים.
במסגרת ההסדר, תוקן כתב האישום, והנאשם הודה בעובדות כתב האישום המתוקן והורשע בעבירה שבכתב האישום המתוקן.
למען הסדר הטוב, מוצא בית המשפט להעיר, כי בעת הצגת ההסדר בפני בית המשפט, הקריא הסניגור לנאשם את תוכנו של כתב האישום המתוקן (ראו פרו' מיום 04.10.21, עמ' 11, ש' 13 - 14), כפי שהובא לעיל, והנאשם אישר את הדברים במילותיו שלו. עם זאת, ככל הנראה בשל טעות סופר, עת נרשמו דברי הנאשם לפרוטוקול מיום 04.10.21, הכמות שנרשמה היתה 6 גרם חשיש, חלף 60 גרם, כמתואר בכתב האישום המתוקן.
לאחר קבלת התסקירים, טענו הצדדים לענין העונש עונש על פה והגישו טיעוניהם בכתב.
בתום שמיעת טיעוני הצדדים על פה, הפנה בית המשפט את הנאשם לקבלת חוות דעת הממונה על עבודות השירות בשב"ס, אולם הנאשם לא הואיל להתייצב.
בטיעונים שבכתב, התייחסה התביעה לעובדות כתב האישום המתוקן, לפיהן החזיק הנאשם ב-60 גרם סם מסוכן מסוג חשיש, בעוד ההגנה טענה, כי הנאשם החזיק 6 גרם בלבד.
בפתח הדיון היום הבהירו הצדדים, כי הכמות הנכונה עומדת על 60 גר', ובית המשפט יניח, לזכות ההגנה, כי מדובר בטעות שנעשתה בתום לב, בעקבות הרישום השגוי בפרו', ולא בניסיון להטעות את בית המשפט.
במועד שנקבע להשמעת גזר הדין, 06.11.22, טענה ההגנה, כי לא התקבל אצלה זימון הנאשם לממונה על עבודות השירות בשב"ס ועתרה לדחות את השמעת גזר הדין ולהפניית הנאשם לראיון אצל הממונה.
בהחלטת בית המשפט בפרו' מיום 23.06.22, הורה בית המשפט במפורש, כי ככל שלא מתקבל זימון לראיון, על ההגנה לפנות לממונה ולתאם ראיון, אך לפנים משורת הדין, נעתר בית המשפט לבקשת ההגנה להפנות את הנאשם פעם נוספת, אך גם זו הפעם, לא התייצב הנאשם.
ביום 27.02.23, הגישה התביעה בקשה, לזמן את הנאשם לדיון השמעת גזר הדין באמצעות שב"ס, כיוון שנעצר במסגרת תיק אחר. בדיון היום הוברר, כי הוגש כתב אישום בנוגע לתיק בו נעצר הנאשם כעת וכי הוא עצור עד החלטה אחרת.
מכאן - גזר דין זה.
ראיות לעונש
התביעה הגישה, לענין העונש, ראיות כדלקמן:
· גיליון רישום פלילי של הנאשם - לחובת הנאשם, הרשעה בעבירת סמים, בגינה ריצה עונש מאסר בפועל (ובעת התייצבותו לריצוי עונש מאסר זה, עבר העבירה נשוא כתב האישום דנן) והרשעה נוספת בגין היעדר משירות צבאי שלא בשירות;
· גיליון רישום תעבורתי של הנאשם - לחובת הנאשם הרשעה בעבירות תעבורה מסוג ברירת משפט.
ההגנה לא הגישה ראיות לענין העונש.
הערכת שירות המבחן למבוגרים
בענינו של הנאשם הוגש תסקיר המפרט את נסיבותיו האישיות, כבן 23, רווק, מתגורר עם אמו בבאר שבע, ועובד בחברת "נטפים" בתפקיד מפעיל מכונות.
הנאשם סיים 12 שנות לימוד, ללא תעודת בגרות.
משפחת מוצאו מונה זוג הורים, אשר התגרשו בהיותו כבן 13, וששה אחים.
אביו של הנאשם חלה במחלת פרקינסון ובסכיזופרניה, ולאחרונה נפטר באופן פתאומי; אמו של הנאשם אובחנה לאחרונה כחולה בסרטן הדם ומקבלת טיפולי כימותרפיה; אחיו הצעיר של הנאשם חלה אף הוא בסרטן ואח צעיר נוסף, אשר מאובחן עם אוטיזם, מטופל בהוסטל.
בהיותו כבן 12 שנים, הוצא הנאשם מביתו על ידי הרווחה, במסגרת צו בית משפט, והועבר למסגרת חוץ ביתית מטעם הרווחה. לאחר תחושת אי שייכות, והקושי שבריחוק ממשפחתו, הועבר למסגרת בתנאי פנימייה בהיותו כבן 13 ועד 17.5, שם חבר לחברה שולית.
הנאשם ביטא תחושת כעס כלפי משפחתו וכלפי מערכת החוק והמשפט.
הנאשם התגייס לשירות צבאי, אולם ערק לאחר כשנה ומחצה, למשך שמונה חודשים, בשל קשיים כלכליים. בגין עבירה זו, ריצה עונש מאסר וקיבל פטור מהמשך שירות צבאי.
הנאשם ביטא תחושת הפקרה לאור התנהגות גורמי הצבא כלפיו, אשר לשיטתו הותירו אותו ללא מענה לצרכיו.
לדבריו, צבר חובות, בגינם נפתחו נגדו הליכים בהוצאה לפועל, אך הצליח לפרוע את חובותיו.
הנאשם מתאר תחושת סיפוק מעבודתו הנוכחית.
הנאשם שיתף, כי מצוי בזוגיות מזה כחמש שנים, חווה את הזוגיות כחיובית וכגורם מדרבן עבורו.
לחובת הנאשם שתי הרשעות, האחת משנת 2018, בגין היעדרות משירות צבאי, והשניה משנת 2019, בגין עבירת סמים. ביחס לעבירה זו, טען הנאשם, כי היה מכור לסמים.
לדבריו, בהיותו כבן 19, החל לצרוך מריחואנה על בסיס יומי וקבוע. הנאשם הסתיר את שימושו בסמים מבני משפחתו ומבת זוגו, כיוון שחש בושה.
לדבריו, בעת מעצרו הקודם, הפסיק לצרוך סמים וחווה תסמיני גמילה וניכר, כי פיתח תלות בסמים.
לדבריו של הנאשם, רכש סמים מאפליקציית טלגרם, בכדי לא להתערות בחברה שולית, ופנה לסמים על מנת להפיג את תחושת הכאב הרגשי והתחושות הקשות שחווה.
בעת עריכת התסקיר, טען הנאשם, כי אינו צורך סמים מזה כשנה ומחצה, ואינו מתגעגע לתחושות הניתוק הרגשי שהסם העניק לו, אלא מעוניין להישאר "נקי" מסמים.
הנאשם הודה בעבירה דנן והביע צער וחרטה.
לדבריו, הוא קיבל תאריך התייצבות לריצוי עונש מאסר בגין עבירת סמים. חבר של אחיו הגדול ביקש ממנו להעביר אליו את הנעליים, שהכילו את הסמים המסוכנים, לכלא.
הנאשם שיתף, כי הוא רואה במעצרו בתיק הנוכחי כהזדמנות לשיקום חייו.
הנאשם שב והדגיש, כי היה זקוק לליווי, הכוונה, הצבת גבולות ותחושת ביטחון לאורך כל השנים.
הנאשם שולב בהליך טיפולי במרכז יום במשך חמישה חודשים, אך לאחר פטירת אביו, הועבר למרכז ערב.
לדבריו של הנאשם, גם בתקופה הקשה הזו, לא צרך סמים אלא נשאר "נקי".
במסגרת ההליך הטיפולי, הודיע הנאשם, כי נרשם ללימודי השלמת בגרויות ותעודת הנדסאי במכללת "עתיד".
שירות המבחן התרשם, כי הנאשם בחור צעיר ורגיש, אשר חווה ילדות מורכבת מאוד ומצבי משבר רבים במשפחת המוצא, נותק ממשפחתו במהלך תקופת גיבוש הזהות העצמית, התבגר ללא גבולות והכוונה, פיתח תחושות של חוסר אמון וחוסר שייכות במסגרות חוץ ביתיות, לא חווה יציבות, חווה טראומות רבות, אשר השפיעו על זהותו והובילו לדימוי עצמי נמוך, תחושת נחיתות, בדידות ותסכול רב.
שירות המבחן התרשם, כי במצבים קשים וכואבים, נוטה הנאשם לפנות לשימוש בסמים ומתקשה להתמודד עם תחושותיו ולהציב גבולות חיצוניים ברורים.
על אף נסיבות חייו המורכבות, הצליח הנאשם לגייס כוחות הישרדותיים להתמודד וכי לאורך שנות התבגרותו, הצליח להסתגל למסגרות השונות בחייו, לשמור על קשרים תומכים, לשמר זוגיות ארוכה ויציבה ולגלות אחריות כלפי משפחת מוצאו, עת מטפל באמו החולה ודואג לפרנסת הבית.
שירות המבחן מסר, כי הנאשם משתף פעולה באופן מלא, נתרם מההליך הטיפולי, מגלה אמון במערכת, וניכר, כי עובר הליך משמעותי ומשנה את אורחות חייו.
שירות המליץ על העמדת הנאשם במבחן למשך שנה, על מנת לאפשר לו לסיים את ההליך הטיפולי במרכז "בית חוסן" ועל הטלת מאסר מותנה וצו של"צ בהיקף 120 שעות.
בתסקיר מיום 07.06.22 נמסר, כי הנאשם סיים בהצלחה את הקבוצה הטיפולית בה שולב בחודש מאי 2021.
הנאשם התמיד להגיע לכל המפגשים בזמן, ונטל חלק פעיל בתכנים הטיפוליים.
הנאשם מסר בדיקות לאיתור שרידי סם אחת לשבוע, וכולן יצאו "נקיות".
הנאשם שולב במסגרת טיפול פרטני, אך לאחר שהמטפלת התחלפה, התקשה הנאשם לבסס יחסים עם המטפלת החדשה. גורמי הטיפול המליצו על המשכת ההליך הפרטני, עם המטפלת הקודמת של הנאשם.
הנאשם הביע את רצונו להמשיך בטיפול עם המטפלת הקודמת, ושיתף, כי נתרם מההליך הטיפולי ולמד על עצמו דברים חדשים.
במהלך התקופה, לא נפתחו נגד הנאשם תיקים נוספים.
שירות המבחן למבוגרים שב על המלצתו העונשית, להעמיד את הנאשם במבחן למשך שנה, במהלכה ימשיך את הטיפול במרכז "בית חוסן" להתמכרויות; מאסר על תנאי; וצו של"צ בהיקף 120 שעות.
חוות דעת הממונה על עבודות השירות בשב"ס
כאמור לעיל, הפנה בית המשפט את הנאשם לראיון התאמה אצל הממונה על עבודות השירות בשב"ס, אולם הנאשם לא התייצב.
לפנים משורת הדין, נעתר בית המשפט לבקשת ההגנה, להפנות את הנאשם פעם נוספת לקבלת חוות דעת הממונה על עבודות השירות ולדחות את השמעת גזר הדין.
אלא, שגם זו הפעם, לא הואיל הנאשם להתייצב לראיון התאמה אצל הממונה על עבודות השירות.
לפיכך, לא ניתן לבחון התאמתו לריצוי עונשו בדרך זו.
טענות הצדדים
התביעה הגישה טיעוניה בכתב (ת/3) והשלימה אותן על פה.
התביעה טענה, כי הנאשם פגע בערכים המוגנים של הגנה על שלום הציבור ובריאותו ועל הגנתו מפני נגע הסמים ונזקים עקיפים או ישירים שעשויים להיגרם בשל שימוש בסמים, ופגיעה בשלטון החוק.
התביעה הדגישה את התכנון והתחכום שקדמו למעשי הנאשם, אשר החביא בתוך סוליות נעליו 3 יחידות של סם מסוכן מסוג חשיש במשקל של 60 גרם ו-48 יחידות של סם מסוכן מסוג בופרנופין.
התביעה הדגישה את החומרה והתעוזה של הנאשם, אשר נעדר כל מורא מהחוק, שעה שעבר את העבירה בעת שהתייצב לריצוי עונש מאסר בכלא, לאחר שנתן את הדין בעבירת סמים אחרת.
התביעה ביקשה לייחס משקל להרשעותיו הקודמות של הנאשם.
התביעה טענה, כי אין הלימה בין המלצת שירות המבחן למבוגרים לבין חומרת המעשים של הנאשם.
התביעה עתרה למתחם ענישה הנע בין 12 ועד 24 חודשי מאסר בפועל.
לאור ההליך הטיפולי שעבר הנאשם, עתרה התביעה לחרוג ממתחם הענישה ההולם, ולהטיל על הנאשם 9 חודשי מאסר, אשר ירוצו בדרך של עבודות שירות, ככל שימצא מתאים לכך, וטענה, כי יתאפשר לו להשלים את ההליך הטיפולי גם במסגרת עבודות השירות.
התביעה ביקשה להטיל על הנאשם מאסר מותנה מרתיע; קנס; התחייבות להימנע מעבירה; פסילת רישיון נהיגה בפועל ועל תנאי.
בנוסף, עתרה התביעה להשמדת הסמים.
ההגנה הגישה טיעוניה בכתב והשלימה אותם על פה. בשל שגגה, סומנו טיעוני ההגנה בכתב ת/4.
ההגנה ביקשה להתחשב בנסיבות החיים הקשות שפקדו את הנאשם - אביו אובחן כחולה נפש ונפטר לאחרונה; אמו חלתה בסרטן הדם; אחיו הצעיר חלה בסרטן; אח צעיר נוסף אובחן כאוטיסט ומטופל בהוסטל; הנאשם הוצא מביתו בגיל 12 על רקע נזקקות, וחבר לחברה שולית במסגרת הרווחה.
ההגנה טענה, כי נסיבות החיים של הנאשם הובילו אותו לצרוך סמים, שם מצא מזור לכאביו.
ההגנה הדגישה, כי הנאשם נמצא בהליך טיפולי למעלה משנה, במסגרתו מסר דגימות לאיתור שרידי סם בתדירות של אחת לשבוע, בהן לא אותרו שרידי סם.
ההגנה טענה, כי בעבר היה הנאשם מכור לסמים, ומכאן גם הרשעתו הקודמת בעבירת סמים, אך כיום מצבו שונה, הוא השתקם, עובד בחברת "נטפים" בתפקיד מפעיל מכונה ושואף להשלים לימודי הנדסאי.
ההגנה ביקשה לקחת בחשבון את הודאתו באשמה ונטילת האחריות מצדו של הנאשם.
ההגנה עתרה למתחם ענישה הנע בין מספר חודשי מאסר לריצוי בדרך של עבודות שירות ועד 12 חודשי מאסר בפועל.
ההגנה טענה, כי בנסיבות של הנאשם דנן, יש לחרוג ממתחם הענישה לקולה, מטעמי שיקומו, ולאור הנסיבות החריגות שלו, כפי שהובאו במסגרת טיעוני ההגנה ותסקירי שירות המבחן למבוגרים.
ההגנה עתרה לאמץ את המלצת שירות המבחן למבוגרים ואף טענה, כי הנאשם מוכן לרצות צו של"צ בהיקף נרחב יותר מזה שהומלץ על ידי שירות המבחן למבוגרים, על מנת שלא לקטוע את עבודתו החדשה ואת השינוי החיובי שערך בחייו.
בדברו האחרון של הנאשם מסר, כי לפני כשנה, ניתנה לו ההזדמנות לשנות את חייו, והוא לקח את ההזדמנות בשתי ידיו. כיום הוא עובד ורואה את החיים באופן שונה. אף לאחר פטירת אביו ולאחר שאמו חלתה בסרטן הדם, המשיך לשקם את חייו. הנאשם ביקש, שבית המשפט יתחשב בנסיבותיו ובהליך השיקומי שעבר ועודנו עובר.
דיון והכרעה
העבירה שעבר הנאשם - חמורה.
בפסק הדין ע"פ 5388/09 מדינת ישראל נ' פלוני וערעור שכנגד (פורסם במאגרים) (להלן: "פרשת פלוני") קבע כב' השופט א' א' לוי (מנוחתו עדן):
נדמה כי אין מחלוקת על חומרתו של נגע הסמים, וחמור לא פחות הוא הניסיון להחדיר סמים אל תוך הכלא. גורמי שב"ס נלחמים בתופעה זו עקב השלכותיה על החיים בכלא, ולצורך זה הם נוקטים באמצעים מגוונים. אולם, הניסיונות לעקוף את אמצעי האבטחה נמשכים ללא הרף, ואחד האמצעים המשמשים לכך הוא החדרת הסם באמצעות בעלי חזות תמימה, ללא עבר פלילי, וככל שצעירים הם - כן ייטב.
[ההדגשה אינה במקור].
אם לא די בכך שהנאשם החזיק בסמים מסוכנים שלא לצריכתו העצמית, הרי שעשה זאת בעת כניסתו למתקן כליאה, לריצוי מאסרו בגין עבירת סמים קודמת.
במעשה זה יש כדי לחתור תחת תקינות פעולת רשויות המנהל, לפגוע במשמעת בבית הכלא ובסיכויי השיקום של האסירים השוהים בו.
בנוסף, החדרת סמים לכלא מובילה להמשכת שרשרת עבירות הסם ולעבירות נגררות, בתוך כתלי הכלא ומחוצה לו.
כל זאת, בנוסף לנזקים הידועים, הקשורים בהחזקה ושימוש בסמים מסוכנים.
במקרה דנן, מדובר בעבירה מתוכננת היטב שנעברה באופן מתוחכם. הסמים הוסלקו בתוך סוליות נעליים שנעל הנאשם, תוך שיתוף פעולה עם אדם אחר, חבר של אחיו הגדול.
בית המשפט עיין בפסיקה שהוגשה מטעם ההגנה, אולם, זו לא מתייחסת להחזקת הסם בתוך כתלי הכלא, נסיבה אשר מהווה משנה חומרה בעת קביעת מתחם הענישה.
להלן, תובא סקירה של פסיקה העוסקת בהחדרת סמים לכתלי הכלא:
· רע"פ 1485/10 ז'אן נ' מדינת ישראל (פורסם במאגרים) - המערערת הורשעה בכך שבעת ביקורה בכלא איילון, במסוף המבקרים, החזיקה בסמים מסוכנים מסוג הרואין וחשיש בתוך איבר מינה. על הנמערערת הוטלו 8 חודשי מאסר בפועל ומאסר על תנאי, תוך שבית המשפט מצא להדגיש, כי היה מקום להחמיר בענישה, אך בשל נסיבותיה המיוחדות, יסתפק בענישה זו. ערעורה לבית המשפט המחוזי וכן בקשת רשות ערעור לבית המשפט העליון - נדחו.
· ע"פ 6048/04 אדגואיצאנו נ' מדינת ישראל (פורסם במאגרים) - המערער, אסיר בכלא שאטה, שב מחופשה לכתלי בית הסוהר, כאשר על גופו ארבע חבילות סם מסוכן מסוג הרואין, במשקל של כ-101 גרם. בית המשפט המחוזי גזר על הנאשם 4 שנות מאסר, אשר אחת מהן בחופף למאסר אותו מרצה, והשאר - במצטבר. בנוסף, הטיל על הנאשם מאסר מותנה בן 18 חודשים והפעיל מאסר על תנאי בן 6 חודשים, בחופף לעונש שהוטל. ערעורו לבית המשפט נדחה, תוך שבית המשפט העליון ציין: העונש שהוטל על המערער הינו ראוי בנסיבות. הוא תואם את מדיניות הענישה הראויה במקרים שכאלה ואינו חורג לחומרה במידה המצדיקה את התערבותנו. יש בעונש זה כדי להעביר מסר של הרתעה כלפי המערער וכלפי עבריינים פוטנציאליים אחרים הנדרשים להעביר סמים אל הכלא ומחוצה לו.נ
· עפ"ג 6473-05-22 סנדלר נ' מדינת ישראל (פורסם במאגרים) - המערערת, עורכת דין, אשר הכניסה לכתלי בית הסוהר אריזה בה חומר מסוכן ואסור, וכן, סם מסוכן מסוג חשיש במשקל 38.17 גרם וסם מסוכן מסוג קנאביס במשקל 3.48 גרם. בית המשפט קבע מתחם ענישה הנע בין 12 ועד 24 חודשי מאסר בפועל. בית משפט השלום חרג מעט ממתחם העונש ההולם וגזר על המערערת 10 חודשי מאסר בפועל; מאסר על תנאי; פסילת רישיון נהיגה על תנאי; קנס בסך 5,000 ₪. ערעורה לבית המשפט המחוזי - נדחה.
· עפ"ג 1650-05-15 אבו אללטיף נ' מדינת ישראל (לא פורסם) - המערער הורשע בכך שבעת ביקורו בכלא אוהלי קידר, ניסה לספק לאסיר בכלא סם מסוכן מסוג חשיש במשקל 26.2 גרם וכן סם מסוכן מסוג קנאביס במשקל 1.6 גרם. מותב זה קבע מתחם ענישה הנע בין 6 ועד 18 חודשי מאסר בפועל וגזר על הנאשם 6 חודשי מאסר בפועל, מאסר על תנאי, קנס בסך 12,000 ₪, פסילת רישיון נהיגה בפועל ועל תנאי. ערעורו לבית המשפט המחוזי נדחה, תוך שבית המשפט המחוזי ציין: החדרת סמים לכלא, כמו גם הניסיון לעשות כן, הנה מעשה קשה אשר פסיקת בתי המשפט קבעה כי יש להעניש בחומרה בגינם. נקבע בפסיקה כי גורמי השב"ס נלחמים בתופעה זו בדרכים שונות ועליהם לנקוט באמצעים מגוונים כדי לנסות ולהפסיק את התופעה לפיה נעשה שימוש בסמים מסוכנים בין כתלי הכלא.
בנסיבות המתוארות לעיל, מוצא בית המשפט להעמיד את מתחם הענישה, כך שינוע בין 12 ועד 24 חודשי מאסר בפועל.
קביעת הענישה הספציפית בתוך המתחם
מעשי הנאשם מלמדים על תעוזה והיעדר כל מורא מהחוק.
הנאשם עבר את העבירה, בעודו מתייצב לריצוי עונש מאסר בבית הסוהר, בגין עבירה שענינה החזקת סמים.
עם זאת, הנאשם הודה באשמה ונטל אחריות על מעשיו.
הנאשם שולב בהליך טיפולי בחודש מאי 2021 ונראה, כי התמיד בהגעתו לכל המפגשים; מסר דגימות לאיתור שרידי סם, בהן לא אותרו שרידים; שיתף פעולה באופן מלא במפגשים במרכז "בית חוסן"; נתרם מההליך; ערך התבוננות של ממש בחייו; נגמל מסמים; החל בעבודה יציבה; פנה ללימודים.
מדובר בבחור צעיר, כבן 23, אשר גדל בנסיבות חיים קשות, ללא כל הכוונה והצבת גבולות והצליח להתגייס בכל מאודו להליך הטיפולי ולגמילה מסמים.
תסקירים שהוגשו מטעם גורמי הטיפול מלמדים, כי הנאשם עבר כברת דרך טיפולית.
מכלול הנסיבות מטה את הכף לחריגה לקולה ממתחם הענישה, אשר תתבטא בקיצור משך המאסר.
אמנם, במקרה דנן, ניתן היה לשקול להמיר את עונש המאסר לריצוי בדרך של עבודות שירות. אולם, הנאשם בחר שלא להתייצב לראיון התאמה אצל הממונה על עבודות השירות בשב"ס, בשתי הזדמנויות שונות, ומכאן, בהיעדר חוות דעת, אופן ריצוי זה של המאסר אינו עומד על הפרק.
בנוסף, מעצרו הנוכחי של הנאשם בתיק אחר, בו הוגש כתב אישום "טרף את הקלפים" ועשוי גם להשליך, ככל שהתיק יסתיים בהכרעת דין מרשיעה, על הצלחת ההליך השיקומי. ברם לעת הזו לא הוצגה הרשעה ובית המשפט לא יתן משקל להליך הנוסף שנפתח, מעבר לאופן ריצוי העונש.
לאור המניע הכלכלי שבעבירות הסמים, מוצא בית המשפט להטיל עיצום כספי מסוג קנס. אך לאור המצוקה הכלכלית של הנאשם ומשפחתו, כפי שהובאה בתסקירי שירות המבחן למבוגרים ובטיעוני ההגנה לענין העונש, לא יחמיר בית המשפט עם הנאשם ברכיב זה.
על מנת שלא לפגוע במאמצי השיקום של הנאשם, יושת רכיב פסילת רישיון הנהיגה לפרק זמן קצר בלבד.
סיכום
לאחר שבית המשפט שמע טענות הצדדים על פה; עיין בטיעוני הצדדים בכתב; עיין בראיות לענין העונש; עיין בתסקירי שירות המבחן למבוגרים; עיין בפסיקה; ולאחר ששמע את דברו האחרון של הנאשם; גוזר על הנאשם את העונשים כדלקמן:
א. 8 חודשים מאסר בפועל, בניכוי ימי מעצרו בתיק זה בלבד, על פי רישומי שב"ס;
ב. 10 חודשים מאסר על תנאי למשך 3 שנים מיום שחרורו של הנאשם ממאסר, והתנאי - שהנאשם לא יעבור עבירה בניגוד לפקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש], תשל"ג - 1973 שהיא מסוג פשע;
ג. 6 חודשי מאסר על תנאי למשך 3 שנים מיום שחרורו של הנאשם ממאסר, והתנאי - שהנאשם לא יעבור עבירה בניגוד לפקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש], תשל"ג - 1973, שהיא מסוג עוון;
ד. קנס בסך 3,000 ₪ או 15 ימי מאסר תמורתו, הקנס ישולם ב-5 תשלומים שווים, החל מיום 15.04.23 ובכל 15 לחודש שלאחר מכן. לא יועבר אחד התשלומים במועד - תעמוד היתרה לפירעון מידי. הקנס יועבר לקרן החילוט לסמים;
ה. פסילה בפועל מקבל או מהחזיק רשיון נהיגה לרכב מנועי למשך 6 חודשים. על הנאשם להפקיד רשיונו במזכירות בית המשפט עד ליום העבודה הבא לאחר שחרורו ממאסר. הובהר לנאשם, כי כל עוד לא הופקד הרישיון - יהיה פסול מלנהוג, אך הפסילה לא תימנה;
ו. פסילה מקבל ומהחזיק רשיון נהיגה לרכב מנועי בת 3 חודשים על תנאי. תקופת התנאי - למשך 3 שנים מסיום הפסילה בפועל;
ז. סמים מסוכנים - יושמדו, בחלוף תקופת הערעור.
הנאשם יחל בריצוי עונשו כעת.
עותק ההחלטה יועבר לשירות המבחן למבוגרים.
הודעה זכות ערעור.
ניתנה היום, י"ב אדר תשפ"ג, 05 מרץ 2023, במעמד הצדדים.
