ת”פ 76378/05/23 – מדינת ישראל נגד מוניב עואד
בית משפט השלום בקריות |
|
ת"פ 76378-05-23 מדינת ישראל נ' עואד
|
|
לפני |
|
|
בעניין: |
המאשימה
|
מדינת ישראל |
|
נגד
|
|
|
הנאשם |
מוניב עואד |
גזר דין |
כתב האישום המתוקן
1. הנאשם הורשע על פי הודאתו בעובדות כתב האישום המתוקן בעבירה של הסעה ברכב של תושב זר השוהה שלא כדין - עבירה לפי סעיף 12א(ג)(1) לחוק הכניסה לישראל, תשי"ב - 1952.
2. על פי עובדות כתב האישום המתוקן, במועד הרלוונטי לעובדות כתב האישום היה מר עמאד קלאלוה תושב האזור ולא היתה בידו אשרת שהייה או היתר כניסה כדין לתחומי מדינת ישראל (להלן: "תושב זר"). במועד הרלוונטי לעובדות כתב האישום החזיק הנאשם ברכב מסוג "פורד".
ביום 27.5.23 בסמוך לשעה 08:28 בכביש 781, סמוך לצומת גלעם9 נהג הנאשם ברכב כשהתושב הזר נוסע במושב לידו וכאשר ביקש השוטר ממנו ומהתושב הזר להזדהות, ציין בפני השוטר כי התושב הזר הוא בנו.
באותו מעמד, הזדהה התושב הזר בשם מוחמד יאסין אולם הנאשם אמר לתושב הזר להזדהות בשם בנו.
3. הצדדים הגיעו להסדר טיעון לפיו המאשימה תטען לעונש ראוי של שני חודשי מאסר שניתן לשאת בדרך של עבודות שירות וההגנה תטען לעונש של מאסר על תנאי.
טיעוני הצדדים לעונש
4. ב"כ המאשימה הגיש טיעוני לעונש בכתב - ת/1 וכן הגיש פסיקה רלוונטית - ת/2. במסגרת הטיעונים לעונש טען לפגיעה בערכים חברתיים מוגנים והוסיף כי לאחרונה המחוקק הביע דעתו שיש להחמיר עם אזרחי ותושבי המדינה העוברים עבירה מהעבירות כגון דא וטען כי ביום 20.3.16 נכנס לתוקף תיקון מקיף לחוק הכניסה לישראל. תיקון זה כך נטען, נועד להילחם בתופעת המסיעים שוהים בלתי חוקיים. לאור האמור עתרה המאשימה למתחם ענישה שנע בין עונש של חודש מאסר בפועל בדרך של עבודות שירות לבין עונש של 6 חודשי מאסר שניתן לשאת בדרך של עבודות שירות. באשר לעונשו של הנאשם בתוך מתחם העונש הראוי טען ב"כ המאשימה כי הנאשם נעדר עבר פלילי וכי לא התבקש תסקיר של שירות המבחן ולפיכך עותרת המאשימה לעונשים הבאים: ממאסר בפועל בן חודשיים שיכול וירוצה בדרך של עבודות שירות, מאסר על תנאי, קנס כספי משמעותי, פסילת רישיון הנהיגה בפועל ופסילת רישיון הנהיגה על תנאי.
5. ב"כ הנאשם טען כי הנאשם הודה בהזדמנות הראשונה, גם בחקירתו וגם בבית המשפט ולקח אחריות על מעשיו. הנאשם נעדר עבר פלילי וזו הסתבכותו הראשונה. הנאשם כך נטען סובל מבעיות בריאות והוגשו מסמכים - נ/1. הנאשם גם סועד את אמו המרותקת למיטה. ב"כ הנאשם הגיש פסיקה רלוונטית - נ/2 וטען כי העונש הראוי בנסיבות העניין הוא עונש של מאסר על תנאי.
6. הנאשם בדברו אמר שהוא מצטער על מעשיו והוסיף : "רציתי להביא אישור שיעבוד בישראל ותפסו אותי".
דיון והכרעה
7. מתחם העונש ההולם נקבע בהתאם לעיקרון ההלימה, לפיו נדרש יחס הולם בין חומרת מעשה העבירה בנסיבותיו ומידת אשמו של הנאשם. בקביעת מתחם העונש ההולם על בית המשפט להתחשב בערכים המוגנים שנפגעו ומידת פגיעתם, בנסיבות הקשורות בביצוע העבירות ומדיניות הענישה הנוהגת.
8. בהסעת שב"ח בתחומי המדינה, פגע הנאשם בערכים שנועדו להגן על ביטחון המדינה ותושביה וזכותה של המדינה לקבוע את הבאים בשעריה, ערכים עליהם עמד בית המשפט ברע"פ 3677/13 מוחמד אלהרוש נ' מ"י (9.12.14). הכנסת שוהים בלתי חוקיים מהווה סיכון ביטחוני הדברים היו נכונים בעת ביצוע העבירה על ידי הנאשם והדברים נכונים ביתר שאת לאחר השבת השחורה ב - 7.10.23 והמצב הביטחוני הרגיש השורר במדינה. בכך יש פוטנציאל כי שוהים בלתי חוקיים עלולים לפגוע במדינת ישראל ולבצע עבירות פליליות להיות בעלי מטרות לא חוקיות לרבות מטרות פליליות ולא רק בעלי רצון להתפרנס בלבד וזאת מטרת כניסתם לישראל.
9. נסיבות ביצוע העבירות מלמדות על פגיעה לא מבוטלת בערכים חברתיים מוגנים , יחד עם זאת יש לציין כי הנאשם הסיע אדם אחד תוך חשיבה כי יקבל היתר עבודה. הנאשם הסיע שוהה בלתי חוקי אחד אותו לכאורה הכיר לדבריו. אמנם במקרה זה לא נגרם נזק ואולם עלול היה להיגרם נזק באם בסופו של דבר אותו שוהה בלתי חוקי הגיע שלא למטרות פרנסה ועבודה אלא למטרות אחרות פליליות או במטרה לפגע בתושבי ישראל. הנאשם ידע גם ידע שלשוהה הבלתי חוקי אין כל אישור ואמר זאת בדברו לבית המשפט.
10. בכל הנוגע לענישה הנוהגת, הרי שמדובר במנעד רחב ואפנה לפסקי הדין הבאים: ת"פ 47493-03-18 מדינת ישראל נ' ג'אברין (13.4.22) שם נקבע בעניינו של מי שהסיע 4 שוהים בלתי חוקיים, מתחם ענישה הנע בין חודשיים מאסר ל-10 חודשי מאסר. ת"פ 39234-04-12 מדינת ישראל נ' אבו דיאב (28.8.15) שם קבע בית המשפט בעבירת הסעת שב"ח מתחם עונש הנע בין מאסר בפועל שיכול וירוצה בעבודות שירות ועד 9 חודשי מאסר. וכן ת"פ 8630-03-13 מדינת ישראל נ' אבו אלקיעאן שם קבע בית המשפט מתחם ענישה של 3-9 ח' מאסר בגין עבירת הסעת שב"ח. ברע"פ 3173/09 פארגין נ' מדינת ישראל (5.5.09), נקבע לגבי המסיעים, המלינים והמעסיקים " חוטאים הם ומחטיאים את הרבים, ומכאן גישת המחוקק שהחמירה עמהם". רע"פ 2789/13 מדינת ישראל נ' חמדי (04.08.13), רע"פ 6141/09 סלהב נגד מדינת ישראל (30.07.09) הנאשם הורשע בעבירה של הסעה שלא כדין של מספר נוסעים תמורת תשלום. נעדר עבר פלילי. בית-משפט השלום השית על הנאשם מאסר על תנאי. הוגש ערעור לבית-המשפט המחוזי, אשר החמיר את עונשו והטיל עליו בנוסף 45 ימי מאסר. גזר-הדין אושר בבית-המשפט העליון, רע"פ 7726/13 מסאסרה נגד מדינת ישראל (08.01.14) נדחתה בקשת רשות ערעור של נאשם אשר הורשע לאחר ניהול הוכחות בביצוע עבירה של הסעה שלא כדין. הנאשם הסיע 4 שוהים בלתי חוקיים. בעל עבר פלילי. נידון ל-7 חודשי מאסר בפועל, עפ"ג 57219-02-17 מדינת ישראל נגד ג'בר (12.11.17), הנאשם הורשע לאחר שמיעת ראיות בהסעת 6 שב"חים, בהפרעה לשוטר במילוי תפקידו ובנהיגה פוחזת. בית-משפט השלום השית עליו 300 שעות של"צ, 6 חודשי מאסר, 4 חודשי מאסר על תנאי, ו-50 ימי פסילה מלקבל או להחזיק רישיון נהיגה בפועל. הוגש ערעור לבית-המשפט המחוזי. הערעור התקבל והושתו על הנאשם 4 חודשי מאסר שירוצו בדרך של עבודות שירות, יתר רכיבי גזר הדין נותרו בתוקפם.
11. הצדדים הפנו לפסיקה רלוונטית התומכת לטענתם בעמדה העונשית לה עתרו. פסק הדין שהמאשימה הפנתה אליו וסומן ת/2 - ת"פ (טבריה) מדינת ישראל נ' משהור ג'ראדאת - נדון עניינו של אדם שהסיע שלושה אנשים בהיותו קבלן ביצוע. בית המשפט קבע מתחם ענישה שנע בין עונש של חודש אחד לשישה חודשי מאסר שניתן ניתן לשאת בדרך של עבודות שירות ועל הנאשם הושת עונש של שני חודשי מאסר בפועל בדרך של עבודות שירות בנוסף לעונשים נלווים.
באשר לפסיקה אליה הפנה הסנגור, חלק מהמקרים לוו בתסקיר שירות המבחן ובחלקם מקרים חמורים יותר שהושתו עונשי מאסר בדרך של עבודות שירות.
12. בשים לב לאמור אני סבורה שמתחם העונש ההולם את נסיבות תיק זה נע בין עונש של מאסר על תנאי לבין עונש של 6 חודשי מאסר בפועל שניתן לשאת בדרך של עבודות שירות.
13. על מנת שמלוא התמונה תהיה בפני בית המשפט טרם מתן גזר הדין הופנה הנאשם לקבלת חוות דעת של הממונה על עבודות שירות. הנאשם נמצא מתאים לביצוע עבודות שירות אך סירב להתחייב לבצע את עבודות השירות והממונה על עבודות השירות מציין כי בשל אי הסכמה עקבית של המועמד לעבוד בעבודות שירות הוא אינו ניתן להשמה.
בשים לב לאמור ועל אף שאני סבורה שיש להטיל על הנאשם עונש שיש בו הרתעה בתוך מתחם העונש הראוי אני גוזרת את עונשו של הנאשם ברף התחתון של מתחם העונש הראוי ובנוסף יושתו על הנאשם עונשים שיש בהם ענישה כלכלית והתרעה ברכיבי ענישה אחרים.
לקולא נתתי משקל לנסיבותיו האישיות של הנאשם ונסיבותיו הרפואיות וכן להודאת הנאשם בהזדמנות הראשונה. הנאשם נעדר פלילי ואף לזאת ניתן משקל במסגרת השיקולים בגזירת הדין.
14. אשר על כן אני גוזרת את עונשו של הנאשם לעונשים הבאים:
5 חודשי מאסר על תנאי למשך שלוש שנים והתנאי הוא שהנאשם לא יעבור עבירה על פי חוק הכניסה לישראל ויורשע בה.
פסילת רישיון הנהיגה על תנאי של שני חודשים לתקופה של שלוש שנים וזאת אם יעבור עבירה על פי חוק הכניסה לישראל ויורשע בה.
אני משיתה על הנאשם קנס כספי בסכום של 5,000 ₪. הקנס ישולם ב - 5 תשלומים שווים ורצופים החל מיום 1.3.24 ובכל 1 לחודש שלאחר מכן.
את הסכום יש לשלם ישירות לחשבון המרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות ברשות האכיפה והגבייה באחת מהדרכים הבאות:
· בכרטיס אשראי - באתר המקוון של רשות האכיפה והגבייה, www.eca.gov.il
· מוקד שירות טלפוני בשרות עצמי (מרכז גבייה) - בטלפון 35592* או בטלפון 073-2055000
· במזומן בכל סניף של בנק הדואר - בהצגת תעודת זהות בלבד (אין צורך בשוברי תשלום).
אני מחייבת את הנאשם בהתחייבות כספית בסכום של 2,500 ₪ להימנע מכל עבירה על פי חוק הכניסה לישראל וזאת לתקופה של שלוש שנים.
זכות ערעור בתוך 45 יום לבית המשפט המחוזי.
ניתן היום, ד' שבט תשפ"ד, 14 ינואר 2024, בנוכחות הצדדים.