ת"פ (באר שבע) 30131-09-24 – מדינת ישראל נ' מוחמד אלמחדי (עציר) – הובא ע"י שב"ס
ת"פ (באר-שבע) 30131-09-24 - מדינת ישראל נ' מוחמד אלמחדי - הובא ע"י שב"סשלום באר-שבע ת"פ (באר-שבע) 30131-09-24 מדינת ישראל נ ג ד מוחמד אלמחדי (עציר) - הובא ע"י שב"ס בית משפט השלום בבאר-שבע [23.12.2024] כבוד השופט, סגן הנשיא אבישי כהן ע"י ב"כ עוה"ד אינרה פרז ע"י ב"כ עוה"ד יוסי זילברברג גזר דין
1. הנאשם הודה והורשע בכתב אישום מתוקן בעבירות של גידול, ייצור, הכנת סמים מסוכנים, לפי סעיף 6 לפקודת הסמים המסוכנים (נוסח חדש) תשל"ג-1973 (להלן: "הפקודה"), החזקת סם מסוכן שלא לצריכה עצמית עבירה לפי סעיף 7 (א) ביחד עם 7(ג) רישא לפקודה, החזקת כלים להכנת סם שלא לצריכה עצמית לפי סעיף 10 רישא לפקודה והחזקת חצרים להכנת סם לפי סעיף 9(א) ו-(ד) לפקודת הסמים.
2. כפי העולה מעובדות כתב האישום המתוקן, במועד הרלוונטי לכתב האישום שכר הנאשם בית בשכונה 8 בערוער מאחיו סאלם בכוונה להקים בו מעבדה לגידול סמים, במועד הרלוונטי התגורר הנאשם עם בני משפחתו בבית 23 שכונה 4א בערוער. במשך כחמישה חודשים עובר לתאריך 26.08.24, הקים הנאשם מעבדה לגידול סמים בכך שבנה במרתף קירות גבס ציפה אותן בנייר כסף והתקין מנורות תאורה וחימום, מערכות השקיה ואוורור. בתאריך 26.08.24 נמצא הנאשם מחזיק בתוך המעבדה ציוד ששימש אותו לגידול סמים וכן נמצא מגדל 140 שתילי סם מסוג קנבוס וזאת ללא היתר או רישיון. בנוסף, נמצא מחזיק בסם מסוכן מסוג קנבוס במשקל 6 ק"ג וזאת ללא היתר או רישיון כדין.
3. ביום 17.11.24 הודה והורשע הנאשם במיוחס לו בכתב האישום, בפתח ישיבת הטיעונים לעונש ביקשו הצדדים בהסכמה לתקן כתב האישום, כך שתוקנה כמות הסם שהחזיק הנאשם.
ראיות וטיעוני הצדדים 4. המאשימה הגישה טיעונים בכתב (ת/1) גיליון הרישום הפלילי של הנאשם(ת/2) וכן תמונות המעבדה (ת/3). |
|
ב"כ המאשימה עמדה על נסיבות כתב האישום, הערכים המוגנים שנפגעו ומידת הפגיעה בהם והדגישה כי הנאשם שכר את הנכס במטרה לגדל סמים, הוא התקין תשתיות במיוחד למטרה זו, ובחר לעשות כן במרתף הבית כדי להסוות מעשיו. ציינה את כמות השתילים שגידל - 140 במספר וכמות הסמים שנמצאו ברשותו 6 ק"ג. ב"כ המאשימה הדגישה החומרה הגלומה בגידול והחזקת הסמים וכן ציינה הנזקים העקיפים והישרים שנגרמים כתוצאה מהפצת סמים והענישה המחמירה הנהוגה במקרים אלו. המאשימה עתרה לקביעת מתחם ענישה הנע בין 20 ל 40 חודשי מאסר בפועל והפנתה לפסיקה כתימוכין לכך. ב"כ המאשימה, ציינה כי הנאשם הודה, לקח אחריות על מעשיו אך הדגישה שמדובר בנאשם שלא עבר הליך טיפולי כלשהו, הינו בעל עבר פלילי קודם בעבירות שאינן ממין העניין אך יחד עם זאת ציינה שאין זו הפעם הראשונה שמעורב בפלילים וכי בעבר ריצה תקופת מאסר. לאור כל האמור עתרה המאשימה למקם עונשו בשליש התחתון של המתחם לו עתרה וזאת לצד הטלת ענישה נלווית.
5. ב"כ הנאשם, ציין קורות חייו של הנאשם, אב ל 8 ילדים קטינים, גדל בנסיבות חיים מורכבות ובהעדר הורים ולמרות זאת בחר להתנדב לשרת בצבא, הנאשם בעל עבר פלילי ישן בעבירת אלימות. טרם מעצרו עבד הנאשם לפרנסתו. בהתייחס לכתב האישום ציין ב"כ הנאשם כי הנאשם בעצמו פנה למשטרה לקח אחריות והודה במיוחס לו, הנאשם הביע חרטה.
6. הפנה לפסיקה במקרים חמורים מהמקרה שבפני, הן ביחס לכמות השתילים והן ביחס לכמות הסם, סבור כי המתחם במקרה זה מתחיל במספר חודשי מאסר שניתן לרצות בעבודת שירות ועד 16 חודשים. סבור כי במקרה זה יש להטיל עונש של עד 7-8 חודשי מאסר וענישה נילווית לעניין מאסר מותנה וקנס כספי.
דיון - קביעת מתחם העונש ההולם 7. כתב האישום מייחס לנאשם צבר עבירות שהתרחשו במקביל זו לזו, ומכאן שלטעמי יש לקבוע מתחם עונש הולם אחד, וזאת בהתאם לסעיף 40יג(א) לחוק ולמבחן הקשר ההדוק שנקבע בע"פ ג'אבר.
8. מיגור העיסוק בסמים הינו משימה לאומית רמת מעלה, חשובה ובלתי פוסקת, הערך החברתי המוגן אשר נפגע כתוצאה ממעשיו של הנאשם הינו ההגנה מפני הנזקים הישירים והעקיפים אשר נגרמים לחברה בכללותה עקב העיסוק והשימוש בסמים. על הצורך להילחם בתופעת בנגע הסמים, עמד בית המשפט העליון לא אחת בפסיקתו, ראו דברי כב' הש' ברלינר בע"פ 170/07 מטיס נ' מדינת ישראל ביחס שימוש עצמי בסמים מסוג קנאביס וחשיש: "אכן הסם שמדובר בו בתיק הנוכחי הוא קנבוס שמוגדר כ"סם קל". לרוע המזל סמים קלים מהווים לעיתים קרובות את יריית הפתיחה להתמכרות לסמים קשים יותר שלא לדבר על כך שגם בשימוש בהם עצמם טמונה סכנה". |
|
לאחרונה, בית המשפט העליון שב והדגיש כי קנבוס היה ועודנו נותר סם מסוכן (ראה רע"פ 174/21 סויסה נ' מדינת ישראל (25.02.21) וככלל מגמת הענישה בעבירות סמים, היא של החמרה והרתעה ( ראה ע"פ 8048/19 פיצ'חדזה נ' מדינת ישראל, פסקה 11 (20.6.2020)).
9. בחינת מידת הפגיעה בערכים המוגנים מובילה למסקנה כי הפגיעה היא ברף הבינוני - גבוה, בשים לב לכך, שמדובר בגידול 140 שתילי קנבוס, וכן בהחזקת סם מסוג קנבוס במשקל 6 ק"ג. כמו כן יש לציין כי הנאשם הסב חלק מהנכס למעבדה לגידול סמים.
10. בחינת מדיניות הענישה הנוהגת מעלה כי במקרים דומים הוטלו על נאשמים עונשים במנעד ענישה רחב כמפורט להלן: א. רע"פ 2151/21 דהן נ' מדינת ישראל (07.04.21) נדחה ערעורו של נאשם אשר הורשע על פי הודאתו בעבירות של גידול סם והחזקת סם שלא לצריכה עצמית, הנאשם נמצא מחזיק כ 100 שתילי סם מסוג קנבוס במשקל 23 ק"ג, הנאשם ביצע העבירות ביחד עם שנים אחרים. בית משפט השלום קבע מתחם ענישה הנע בין 8 ל 24 חודשי מאסר בפועל. הנאשם נעדר עבר פלילי, שהה במעצר למעלה מחודש ימים, הוגש בעניינו תסקיר שלילי. נדון ל 9 חודשי מאסר בפועל שירוצו בעבודת שירות. ערעור המדינה על קולת העונש התקבל ועונשו של הנאשם הוחמר ל 18 חודשי מאסר בפועל . ב. רע"פ 513/21 יהושע נ' מדינת ישראל (04.03.21) נדחה ערעור של נאשם אשר הורשע בעבירה של גידול סם, הנאשם נמצא מגדל 60 שתילים במשקל כולל של 10 ק"ג. בית משפט השלום קבע מתחם ענישה הנע בין 6 חודשי מאסר בפועל ועד 24 חודשי מאסר בפועל. בית משפט השלום סטה ממתחם ענישה והנאשם נדון הנאשם לצו של"צ בהיקף 150 שעות, ערעור המדינה על קולת העונש התקבל, הנאשם נדון ל 10 חודשי מאסר בפועל. בקשת רשות ערעור שהגיש הנאשם נדחתה. ג. רע"פ 3991/20 פרנק נ' מדינת ישראל (28.06.20) נדחה ערעורו של נאשם אשר הורשע בהתאם להודאתו בשלוש עבירות של גידול סם מסוכן, החזקת סם מסוכן, החזקת כלים לצורך הכנת סם, הנאשם גידל סם מסוג קנבוס בשתי דירות ששכר וכן בביתו, נמצאו בסך הכל 188 שתילים במשקל של כ 19.5 ק"ג בנוסף נמצא מחזיק כ 862 גרם סם מסוג קנבוס שלא לצריכה עצמית. בית משפט השלום קבע מתחם ענישה הנע בין 8 ל 20 חודשי מאסר בפועל, הנאשם צעיר בעל עבר פלילי שאינו מכביד נדון ל 10 חודשי מאסר בפועל. בית המשפט המחוזי דחה ערעור הנאשם על חומרת העונש. בית המשפט העליון דחה גם כן הערעור תוך שציין שאין שינוי בנוגע להתייחסות לסם הקנבוס. ד. עפ"ג (מרכז) 45102-06-22 וטורי נ' מדינת ישראל (04.12.22) -הנאשם הורשע בהתאם להודאתו בעבירות של החזקת סם שלא לצריכה עצמית, נטילת חשמל, גידול סם מסוכן והחזקת כלים להכנת סם מסוכן שלא לצריכה עצמית, בכך ששכר דירה והקים בה מעבדה לגידול סמים, הנאשם נמצא מגדל 290 שתילי סם מסוג קנבוס וכן נמצא מחזיק בדירה סם מסוג קנבוס וחשיש בכמויות שונות. בית משפט השלום קבע מתחם ענישה הנע בין 9 ל 18 חודשי מאסר בפועל. הנאשם נעדר עבר פלילי נדון ל 10 חודשי מאסר בפועל. ערעור שהוגש לבית משפט מחוזי נדחה. בית המשפט המחוזי עמד בפסק דינו על מדיניות הענישה הראויה בעבירות גידול סמים והחזקת סמים ומצא כי מתחם העונש שנקבע ראוי וסביר. |
|
ה. עפ"ג (מרכז) 10371-03-22 בכר נ' מדינת ישראל (12.09.22) הנאשם הורשע בהתאם להודאתו בעבירה של גידול סם, בכך ששכר דירה והקים בה מעבדה לגידול סמים, נמצא מחזיק 94 שתילים במשקל 3.8 ק"ג. בית משפט השלום קבע מתחם ענישה הנע בין 10 ל 24 חודשי מאסר בפועל, הנאשם צעיר בעל עבר פלילי שאינו ממין העניין, נדון ל 10 חודשי מאסר בפועל. בית המשפט המחוזי סבר כי מדובר במתחם הולם וראוי וכי העונש שהוטל על הנאשם מאוזן וראוי בנסיבות העניין.
11. במסגרת הנסיבות הקשורות בביצוע העבירה (סעיף 40 ט' לחוק), יש לתת את הדעת לשיקולים הבאים: הנאשם שכר את הנכס והקים בו מעבדה לגידול סמים, הנאשם נמצא מגדל 140 שתילי סם מסוג קנבוס וכן נמצא מחזיק סם מסוג קנבוס במשקל של 6 ק"ג . יש לציין כי מדובר במעשה שקדם לו תכנון מוקדם, הנאשם הסב את מרתף הדירה למעבדה לגידול סמים, התקין אמצעים שונים לצורך גידול הסם, ניכר כי באותה העת זה היה עיסוקו העיקרי.
בהתאם לתיקון 113 לחוק העונשין, לאחר שעיינתי בפסיקה אליה הפנו הצדדים ובשים לב לנסיבות ביצוע העבירות אני קובע כי מתחם העונש ההולם, בנסיבות תיק זה, נע בין 12 חודשי מאסר בפועל לבין 24 חודשי מאסר בפועל.
גזירת העונש המתאים לנאשם 12. בגזירת העונש המתאים לנאשם, יש להתחשב בנסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה (סעיף 40 יא'). במסגרת זו מן הראוי לתת את הדעת לנסיבות הבאות: הנאשם בן 36 נשוי ואב ל 8 ילדים קטנים, טרם מעצרו ניהל אורח חיים נורמטיבי ויצרני, למעט הסתבכותו בפלילים לפני למעלה מ- 14 שנה בעבירות אלימות, לא הסתבך שוב בפלילים, מלבד תיק זה. הנאשם לקח אחריות מלאה על מעשיו, הביע חרטה, ניכר כי הפנים הפסול שבהתנהלותו, יש לציין שהנאשם פנה ביוזמתו למשטרה והודה בהפעלת המעבדה.
לאחר ששקלתי מלוא הנתונים אשר הובאו לפני ובהתחשב בכך שמדובר בנאשם שנמנע במשך שנים רבות מלהתעסק בפלילים, בשים לב לנסיבות חייו שפורטו בהרחבה על ידי בא כוחו. מנגד נסיבות המעשה וחומרת העבירות בכך שהפך את הנכס למעבדה לגידול סמים וכן הצורך בהרתעת הרבים במיוחד כאשר מדובר בעבירות סמים אותן יש למגר על ידי העברת מסר לפיו יש להחמיר בענישה. זאת שעה שבית המשפט נתקל בעבירות של גידול סמים חוזרות ונשנות על ידי אזרחים נורמטיביים לכאורה אם במטרה להפיק רווח כלכלי שאינו חוקי ואם במטרות אחרות שאינן מוסדרות על פי חוק. לאור כל האמור לעיל, אני סבור שיש למקם עונשו של הנאשם בתחתית המתחם אותו קבעתי.
אשר על-כן, הנני גוזר על הנאשם את העונשים הבאים: א. 12 חודשי מאסר בפועל בניכוי ימי מעצרו. ב. 7 חודשי מאסר על תנאי, לתקופה של 3 שנים מתום ריצוי מאסרו, שלא יעבור עבירה בה הורשע או כל עבירה על פקודת הסמים המסוכנים מסוג פשע. |
|
ג. 3 חודשי מאסר על תנאי, לתקופה של 3 שנים מתום ריצוי מאסרו, שלא יעבור כל עבירה על פקודת הסמים המסוכנים מסוג עוון. ד. קנס כספי בסך 15,000 ₪ או 5 חודשי מאסר תמורתו. הקנס ישולם ב-15 תשלומים חודשיים שווים ורצופים, החל מיום 1.5.25 ובמשך כל 01 לחודש שלאחריו. לא ישולם אחד התשלומים במועדו, תעמוד כל היתרה לפירעון מידי ויתווספו תוספות פיגור כחוק, וזאת מעבר לזכותה של המאשימה לבקש הפעלת מאסר חלף הקנס. את הקנס ניתן לשלם באחת מהדרכים הבאות: · בכרטיס אשראי - באתר המקוון של רשות האכיפה והגבייה, www.eca.gov.il. · מוקד שירות טלפוני בשרות עצמי (מרכז גבייה) - בטלפון 35592* או בטלפון ***-*******. · במזומן בכל סניף של בנק הדואר - בהצגת תעודת זהות בלבד (אין צורך בהצגת בשוברי תשלום). ה. הנאשם יצהיר בהתאם לתקנות העונשין (התחייבות להימנע מעבירה), התש"ף-2019, על התחייבות כספית שלא לעבור כל עבירה על פקודת הסמים המסוכנים מסוג פשע. ההתחייבות תהא לתקופה של שנתיים מתום ריצוי מאסרו ובסך של 5,000 ₪. [ההתחייבות תוצהר לפרוטוקול].
מוצג הסמים וציוד המעבדה שנתפס, יושמדו.
המזכירות תסגור את התיק.
הודעה זכות ערעור לבית-המשפט המחוזי תוך 45 ימים.
ניתן היום, כ"ב כסלו תשפ"ה, 23 דצמבר 2024, בהעדר הצדדים.
|
