ת"פ (ירושלים) 22669-03-24 – מדינת ישראל נ' מגד דנדיס (עציר) ע"י
ת"פ (ירושלים) 22669-03-24 - מדינת ישראל נ' מגד דנדיס ע"ישלום ירושלים ת"פ (ירושלים) 22669-03-24 מדינת ישראל נ ג ד מגד דנדיס (עציר) ע"י ב"כ עו"ד וסים דראושה בית משפט השלום בירושלים [06.01.2025] כבוד השופטת ג'ויה סקפה שפירא
כללי 1. הנאשם הורשע, על פי הודאתו בעובדות כתב אישום מתוקן, בשתים-עשרה עבירות גילוי הזדהות עם ארגון טרור ובעשרים ושלוש עבירות הסתה לטרור, הכל בשל עשרים ושמונה פרסומים שפרסם בין התאריכים 8.4.22 ו- 11.12.23 בחשבון האישי שלו ברשת החברתית Facebook, חשבון שהיו לו 478 עוקבים. פרסומים אלה כללו בעיקר טקסטים שנכתבו על ידי הנאשם, אך גם תמונות וסרטונים שלוו בטקסטים, ובהם נכתבו והושמעו דברי שבח, אהדה ועידוד למעשי טרור. ואלה תכני הפרסומים, אשר נכתבו במקור בשפה הערבית ותורגמו לעברית:
א. ביום 7.4.22 אירע פיגוע ירי ברחוב דיזנגוף בתל-אביב שבמהלכו נרצחו שלושה בני אדם ונפצעו 21 נוספים. למחרת, ביום 8.4.22, פרסם הנאשם רשומה ובה קריקטורה של אדם נושא רובה, על הרצפה לידו מושלכים כיסא וקסדה של לוחם צה"ל ומעליה נכתב "בהחלטת המתנגד הפלסטיני, אסור להסתובב בתל אביב. הרג אותם ומנע מהם להסתובב ונסוג, ועכשיו אסור להם להסתובב" ולצד הכיתוב סמליל של פרצוף מחייך ועיניים בצורת לבבות.
ב. ביום 11.4.22 פרסם הנאשם רשומה שבה תמונת ילד המחזיק בידו רובה, ולצדה הכיתוב "אריה מאריות מחנה הפליטים עושה רבאט ומקבל שיעורים בג'יהאד בשטח".
ג. ביום 12.4.22 פרסם הנאשם רשומה וכתב: "מבית אומר לג'נין- עם אחד שלא מרפה". הרשומה הכילה גם סרטון שבו נראים לוחמי צבא רעולי פנים צועדים בתהלוכה ומחזיקים בידיהם חפץ כהה וצמיגים, וברקע נשמע שיר שבין מילותיו: "ג'נין הדליקה בליבם של הגברים אש ואומץ בראיה שלך הגיעו בשביל להגן על האדמה. ג'נין תמיד תהיה אדמה של המוסלמים בעזרת אללה" וכן: "התנגדות, תעוזה וגבורה ירימו את השם של ג'נין עד גבוה, האהבה שלך ממלאת את הלב שלנו גאווה למשך שנים".
|
|
ד. ביום 20.4.22 פרסם הנאשם תמונה של לוחמים רעולי פנים, אוחזים בנשקים ולובשים מדים של ארגוני הטרור חמאס, פת"ח, החזית העממית והג'יהאד האסלמי הפלסטיני, ולצדה איור של ידיים מחזיקות באקדח ובדגל פלסטין לצד מפת ארץ ישראל והכיתוב: "ואז אדם בריא בגופו וחולה בנפשו בא לתקוף אתכם שאלוהים יברך אתכם, אתם כנזרי ראש".
ה. ביום 29.4.22 פרסם הנאשם תמונה עם דגלים של ארגוני הטרור חמאס והחזית העממית על רקע מסגד אל-אקצא לצד הכיתוב: "החבר המפקד והמגורש לעזה עלאם אלכעבי כתב קל להרים את הדגל בזמנים קלים אבל גבורה היא על הנפת דגלים בזמנים קשים ובמקומות קשים יהיה רצון שתמיד תהיו חברים נאמנים לדרך, החכם ואבו עלי ווגדיע וע'סאן וסעדאת".
ו. ביום 29.4.22 פרסם הנאשם סרטון שבו נראים דגלי ארגוני חמאס והחזית העממית מונפים על ידי המון ברחבת מסגד אל-אקצא. לצד הסרטון כתב "הוי עופות ההתנגדות, התעופפו כמו הדגלים"והוסיף סמלילים של לב בצבע ירוק ודגל פלסטין.
ז. באותו היום, 29.4.22, ביצע מחבל חמאס פיגוע ירי באמצעות נשק מסוג קרלו לעבר עמדת שמירה בכניסה לעיר אריאל ורצח אדם אחד. למחרת, ביום 30.4.22, פרסם הנאשם רשומה שבה כתב: "הקרלו שר בהתנחלות אריאל" והוסיף שני סמלילים בצורת אצבעות המסמנות סימן ניצחון.
ח. ביום 5.5.22, שבו אירע פיגוע בעיר אלעד, במהלכו נרצחו ארבעה בני אדם ונפצעו נוספים, פרסם הנאשם רשומה שבה כתב: "ביום הזיכרון של אסונכם, חגגנו את חגנו" לצד סמלילים בצורת להבה וגרזן.
ט. באותו היום פרסם הנאשם רשומה נוספת ובה כתב: "הגרזן משמש בדרך כלל לחרוש את האדמה", לצד סמליל של גרזן, וכן כתב: "לגבי פלסטין, הוא משמש להחזרת הקרקע ולשמירה על זכויות", לצד סמליל נוסף של גרזן.
י. בהמשך אותו היום פרסם הנאשם רשומה נוספת ובה כתב: "כדרכם של ע'סאן ועדי אבו ג'מל, גיבורי המאבק המזוין ניגנו באלעד את המנון הניצחון לירושלים ופלסטין בנשק קר ובאקדח ונסוגו מהמקום. הם נתנו כבוד למקומות הקדושים ולבני עמם"ובדבריו השווה בין מבצעי הפיגוע באלעד לע'סאן ועדי אבו ג'מאל, שני מחבלים שביצעו פיגוע סמוך לבית כנסת בירושלים בשנת 2014.
יא. למחרת, ביום 6.5.22 פרסם הנאשם רשומה שבה כתב: "הכרחנו את חיילכם הבוקר להוריד את הדגלים שלכם בחצי התורן... ובערב הפכנו את אדמת הכפר הכבוש אל מוזיירה לבריכת דם... ומה שמגיע גדול יותר".
יב. ביום 10.5.22 פרסם הנאשם רשומה שבה כתב: "#שכם-מתנגדת התנגדות אלימה בחירוף נפש עכשיו", הוסיף סמליל בצורת להבה וכן כתב: "הו אלוהים, כוח", והוסיף סמלילים בצורת שריר זרוע מכווץ ודגל פלסטין. |
|
יג. ביום 27.5.22, שבו הודיעה הזרוע הצבאית של חמאס על הקמת חדר מבצעים מיוחד יחד עם ארגון חיזבאללה, פרסם הנאשם רשומה שבה כתב: "חדר המבצעים הביטחוני נכנס לשירות" וכן "עזה איראן חיזבאללה" לצד סמלילים בצורת פצצה, פרצוף צוחק ושתי אצבעות המסמנות סימן ניצחון.
יד. ביום 30.5.22 פרסם הנאשם רשומה שבה כתב: "לצד התנגדות אם מאוימים, לצד התנגדות אם היא מגיבה, לצד ההתנגדות אם תשתוק, לצד ההתנגדות בכל החלטה".
טו. ביום 31.5.22 פרסם הנאשם רשומה וכתב: "ייתכן שהמלחמה תסתיים, אך ההתנגדות לא תסתיים. לעולם היזהר מחוסר תשומת הלב הזה שאפף אותך ואותי, זו המלחמה הרכה וזו המלחמה העזה והחזקה ביותר".
טז. ביום 10.6.22 פרסם הנאשם רשומה הכוללת סרטון שבו נראים לוחמי צבא מחזיקים דגלים ורובים וברקע שיר של ארגון החזית העממית ובו המילים: "יצאנו מהשתיקה אנחנו מפוצצים את הכניעה לשמש אנחנו הולכים לא ביום אחד אנחנו מתעייפים וגם תחבולותינו". יז. ביום 5.8.22, שבו החל מבצע צה"ל "עלות השחר" ברצועת עזה, פרסם הנאשם שתי רשומות. באחת פרסם תמונה של טילים עם הכיתוב "9:00 בתזמון של בהאא" לצד שני סמלילים של שריר זרוע מכווץ, כאשר הכוונה היא לפעיל ארגון הג'יהאד האסלאמי הפלסטיני בהאא אבו אלעטא. ברשומה השנייה כתב הנאשם "המפקד זיאד אלנח'אלה פקודת שטח לכל חברינו לפעול ואין קווים אדומים בקרב הזה", כאשר הכוונה היא לפעיל בג'יהאד האסלאמי.
יח. ביום 14.8.22, שבו בוצע פיגוע ירי בירושלים, פרסם הנאשם רשומה שבה כתב: "אל נאבולסי ציווה לנו את הנשק וירושלים הזדעזעה ממלאת את קריאתו".
יט. ביום 12.10.22 פרסם הנאשם רשומה שבה כתב: "גוב האריות, קן צרעות, חייבים לחבק אותם, אולי הם יעשו מה שהפלגים הפלסטינים הנידחים לא יכלו לעשות" והוסיף סמליל בצורת אצבעות המסמנות סימן ניצחון.
כ. ביום 17.10.22 פרסם הנאשם רשומה שבה כתב: "21 שנים למבצע המושתק, רצח שר התיירות רחבעם זאבי. רק שלוש יריות מכעסה של החזית היו דרך לנקמה, ישועה ונקמה על דמו של המזכ"ל אבו מוסטפא כדי שהסיסמה שלנו תהיה 'עין תחת עין'. בוקר של זיכרון, חברי החכם, אבו עלי מוסטפא והנשרים של ה-17 באוקטובר" והוסיף סמליל בצורת לב. כן כתב הנאשם: "יחי הזיכרון והמהפכה נמשכה"והוסיף סמלילים בצורת לב, בצורת פרצוף מחייך ובצורת אצבעות המסמנות סימן ניצחון.
|
|
כא.ביום 19.10.22 שבו חוסל המחבל עודיי תמימי, אשר ביצע פיגוע ירי רצחני במחסום שועפט וניסה לבצע פיגוע נוסף, פרסם הנאשם רשומה ובה תמונה של תמימי ועליה הכיתוב: "מות קדושים של עודיי אלתמימי מבצע פיגוע המחסום במ"פ שועפאט וההתנחלות מעלה אדומים בירושלים". לצד התמונה כתב הנאשם: "למרות המצור, הסגר, הבדיקות, הפלישות והמטוסים, המרגלים וכל כוחו של הכיבוש עם המודיעין שלו הוא יוצא אליהם כענק מרדן, מטלטל את ישותם, כאילו היו עבורו קטנים מכנף יתוש, ניער אותם ושבר את כוחם. כל הכבוד לך מפקד, לימדת את זקנינו לפני ילדינו את משמעת הגבריות. אלף ברכות לנשמתך הטהורה כשהיא מביטה בנו ממלך השמים וממרומים. שאללה ירחם עלייך וברכות על מות הקדושים שלך".
כב. ביום 1.2.23 פרסם הנאשם רשומה ובה תמונת חדר, שעל קירותיו תלויות תמונות שבחלקן מופיעים פעילי טרור וכתב: "התמונה היא פסיפס נפלא המפגיש את הרומנטיקה של מהפכה, מאבק, אמנות יפה וספרות מחויבת בהרמוניה ועקביות יפה ומופלאה... הקיר הנפלא הזה מדבר אליי ומייצג אותי".
כג. ביום 3.2.23 פרסם הנאשם רשומה שבה התייחס למחבל ח'ירי עלקם שביצע פיגוע רצחני בבית הכנסת "עטרת אברהם"ביום 27.1.23 וכתב: "ריח אבק השריפה לא ייעלם בארצי כל הכבוד לעיר שאתה חלק ממנה ח'ירי עלקם".
כד. ביום 4.7.23, למחרת תחילתו של המבצע הצה"לי "בית וגן" באזור ג'נין, פרסם הנאשם רשומה שבה כתב: "אתה יכול לדמיין אלפי חיילי כיבוש מצוידים בסוג הנשק החדישים והחזקים ביותר, ביצורים, תחמושת, שינה, אוכל מנוחה, ציוד, מטוסים וטנקים, עומדים חסרי אונים מול מוג'האדין של ג'נין המצוידים בנשק קל וכמה פצצות תוצרת בית!!!"
כה.ביום 7.10.23, היום שבו אירע טבח שמחת תורה, פרסם הנאשם רשומה שבה כתב: "כאשר המפקד הכללי מחמד דף נשא את נאומו והכריז על סיום התיאום הביטחוני לוחמי גדודי אל קאסם מחצו את מפקדת מחלקת התיאום והקישור של מחלקת הבקרה הפנימית בתיאום וקישור עם הרשות הפלסטינית בנחל עוז. כל אלה שנעצרו או נהרגו היו במחלקות רגישות בצבא הישראלי כמו שב"כ, אמ"ן מודיעין צבאי וקציני תיאום ביטחוני. תקשורת מדהימה בין הלוחמים למפקדם".
כו. ביום 17.10.23, יום השנה להירצחו של השר רחבעם זאבי, פרסם הנאשם רשומה המתייחסת למעשיהם של הרוצחים חמדי קרעאן ובאסל אחמד וכתב: "חמדי ראה בעיניו של זאבי את מידת החולשה, הרפיסות והפחדנות. צורר אינו אלא אשליה בנפשם של המדוכאים. אלו הפגישות הלגיטימיות היחידות בינינו לבינם, בדיוק כפי שדמיין חמדי, תכנן וייחל. שלושה כדורים בחצי הגוף העליון, שנשאו אותן כל אנחות המדוכאים בארץ. המאבק לשחרור והקולוניאליזם סוכם בעמדה, שבמסגרתה חמדי לא הסיר את עיניו מעינו של זאבי. חמדי הביט בו, מת ונוחר. הוא היה בטוח שביצע את המשימה. נשימתו נעצרה לבסוף. חמדי הסתובב ועיניו פגשו את עיני של באסל והוא ראה את כל פלסטין בעיניים הללו".
|
|
כז. ביום 11.12.23, יום השנה להקמת ארגון החזית העממית, פרסם הנאשם רשומה שבה כתב: "כן... השתייכות לחזית היא כבוד גדול יהיה רצון שתהיו חבריי לכבוד הזה ושתהיו ברמת המנהיגים שלכם, החכם, אבו עלי מוסטפא, ואדיע חדד ואחמד סעדאת. ביום השנה להקמת הארגון, חדש את התחייבותך לחזית שלך ולארצך ונשא את לפידי החופש כדי להאיר את שבילי האומה".
מרבית הרשומות זכו לסימני חיבוב ספורים ומספר זעום של תגובות בלבד. שתי רשומות זכו לכ-50 סימני חיבוב וחמש רשומות זכו לכ-30 סימני חיבוב.
2. תחילה כפר הנאשם במיוחס לו בכתב האישום ונקבע דיון לשמיעת ראיות, ואולם במועד הדיון הנאשם ביקש לחזור בו מכפירתו, הצדדים הציגו הסדר דיוני שבמסגרתו כתב האישום תוקן, הנאשם הודה במיוחס לו והורשע. לא נערך הסדר לעניין העונש.
3. המאשימה ביקשה לקבוע מתחם עונש הולם שבין 24 ו-50 חודשי מאסר בפועל, לצד רכיבי ענישה נלווים וביקשה לגזור על הנאשם 32 חודשי מאסר בפועל, מאסר על תנאי וקנס. המאשימה הדגישה בטיעוניה את הערכים המוגנים שנפגעו באמצעות העבירות, את הנסיבות שבהן בוצעו, היקף הפרסומים ותזמונם, מידת החשיפה והתגובות שלהן הם זכו ואת הפוטנציאל של חלק מהפרסומים לדרבן אנשים לבצע פעילות טרור, בפרט לאור העיתוי שבו פורסמו. המאשימה הדגישה עוד את החומרה הנובעת מהעובדה כי הנאשם הוא אזרח ישראל הנהנה מזכויות שמעניקה המדינה לאזרחיה, בעודו מזדהה ותומך עם ארגונים ששמו להם למטרה להשמיד את מדינת ישראל. המאשימה טענה כי העובדה שהנאשם הוסיף לפרסם דברי הסתה גם לאחר טבח השבעה באוקטובר, מחייבת לגזור את מתחם העונש ההולם מרמת הענישה שהותוותה בפסיקה לאחר מועד זה. המאשימה תמכה טיעוניה בפסיקה.
4. ב"כ הנאשם, אשר תמך אף הוא טיעוניו בפסיקה, טען כי קצהו העליון של מתחם העונש ההולם הוא 24 חודשי מאסר, וכי יש לגזור על הנאשם אשר הודה, קיבל אחריות על מעשיו, חסך זמן שיפוטי ואין לו הרשעות קודמות, עונש הקרוב לתחתית המתחם. ב"כ הנאשם הדגיש את העובדה כי מרבית הפרסומים פורסמו לפני השבעה באוקטובר, וכי גם שניים מתוך שלושת הפרסומים שפורסמו לאחר מועד זה כלל לא התייחסו לטבח כי אם לאירועים אחרים, ועל כן אין מקום ליתן משקל רב לענישה הנוהגת בשנה האחרונה. ב"כ הנאשם הוסיף וטען כי מספר מועט בלבד של עוקבים, כ- 400 בלבד, היה חשוף לפרסומים וכי מתוכם רק בודדים התייחסו אליהם בדרך של סימון סימני חיבוב או כתיבת תגובות. לבסוף הדגיש ב"כ הנאשם את נסיבותיו האישיות של הנאשם, מצבו המשפחתי והעובדה כי הפסיק לעבוד בשל מעורבותו בפלילים.
5. הנאשם בדברו האחרון תיאר כי הוא גרוש ואב לשני ילדים המצויים במשמורתו, וכעת מטופלים על ידי הוריו בשל מעצרו. לדבריו, לאורך כל חייו התמקד בעבודה ובטיפול בילדיו, ואין לו עבר פלילי או בטחוני. הנאשם טען כי כשפרסם את הפרסומים לא הבין את המשמעות הפלילית של מעשיו, כי הוא לא התכוון להזדהות עם ארגון טרור או להסית לטרור, אך בד בבד הדגיש כי אינו מבקש לחזור בו מהודאתו.
|
|
מתחם העונש ההולם 6. הגם שהנאשם פרסם את הרשומות לאורך תקופת זמן ארוכה יחסית בת כשנה וחצי, שני הצדדים התייחסו אל כלל הפרסומים כאל אירוע אחד לצורך קביעת מתחם העונש ההולם. אף אני סבורה כי יש להתייחס אל כלל הפרסומים כאל מסכת עבריינית אחת, לנוכח קיומו של קשר הדוק בין המעשים, אשר בוצעו על רקע ובמתכונת דומה. לפיכך, אקבע מתחם עונש הולם אחד, תוך מתן ביטוי לעובדה כי הנאשם חזר על מעשיו שוב ושוב.
7. העבירות שביצע הנאשם נועדו להגן על שלום הציבור ובטחונו, לשמור על הסדר הציבורי ועל שלמות הגוף והחיים, בשל החשש כי דברי ההסתה לאלימות ולטרור יובילו לביצוע מעשים של ממש. בעבירות מן הסוג שביצע הנאשם יש כדי להגביל את חופש הביטוי, שהוא זכות חוקתית ומערכיה הבסיסיים של החברה בישראל. עם זאת, חופש הביטוי אינו זכות מוחלטת, והמחוקק מצא להגבילו בדרך של קביעות איסורים פליליים, בין היתר, במקרים שבהם הביטוי עשוי להוביל לפגיעה בנפש או בגוף בדרך של מעשי אלימות וטרור.
8. מרבית הפרסומים המסיתים, התומכים והמזדהים עם מעשי ופעילי טרור שפרסם הנאשם הם טקסטים, ומקצתם כוללים תמונות וסרטונים. המשותף למרבית הפרסומים היא העובדה שהנאשם יצר את הרשומות בעצמו, ולרוב לא מדובר בשיתוף תכנים שיצרו אחרים. עובדה זו מלמדת על עוצמתו של היסוד הנפשי של הנאשם והתמדתו לאורך תקופה ארוכה ביצירת תכנים מסיתים או תומכים, מזדהים ומשבחים מעשי טרור. חומרה נוספת בהקשר זה נובעת מהעובדה כי מדובר במי שחי במדינת ישראל לאורך כל חייו, אזרח ותושב המדינה, אשר באופן עקבי בחר לתמוך, להלל ולהביע הזדהות עם מי ששמו להם למטרה להשמיד את מדינת ישראל.
9. היקף הפרסומים שפרסם הנאשם הוא משמעותי, והעבירות נמשכו לאורך תקופה ארוכה בת כשנה וחצי. כמחצית מהפרסומים כללו דברי שבח מפורשים למעשי רצח נפשעים, וחלקם האחר כלל דברי שבח הסתה ועידוד כלליים לארגוני, פעילי ומעשי טרור.
10. הפרסומים של הנאשם היו חשופים בחשיפה משמעותית ל-478 עוקביו, ופוטנציאל התפוצה גדול מזה, שכן די בלחיצת כפתור של מי מהעוקבים אשר ישתף את הפרסום, ותפוצתו עשויה להיות מוכפלת ומשולשת ללא יכולת של הנאשם לשלוט על היקף האנשים שייחשפו אליו. עם זאת, מרבית הפרסומים לא זכו לתגובות רבות, ברובם נרשמו סימני חיבוב ספורים בלבד ומספר מועט של תגובות, וחלק קטן של הפרסומים זכה לעשרות בודדות של סימני חיבוב, עובדה שיש בה כדי לצמצם מעט את פוטנציאל הנזק שעלול היה להיגרם כתוצאה ממעשיו של הנאשם, והיא מהווה משקל נגד מסוים אל מול היקף הפרסומים שעליהם נותן הנאשם את הדין.
|
|
11. הגם שקל, יחסית, לחשוף את העבירות, שביצועם אינו דורש תחכום מיוחד, הנזק שעלול להיגרם עד לאכיפתן, בפרט בשים לב לאפקט הסינרגטי שיש לריבוי פרסומים, הוא גדול ועלול לעלות בפגיעה בחיי או בשלמות הגוף. נקל לתאר כיצד מפגע היוצא לבצע פיגוע טרור, שואב עידוד והשראה מתוך החשיפה לתכנים שיצרו אחרים, המלמדים אותו כי אינו עומד לבדו בשנאתו היוקדת למדינה וליושביה ובשאיפתו להביא להשמדתם.
12. לעיתוי הפרסומים חשיבות רבה; אמת, מרבית הרשומות פורסמו לפני טבח השבעה באוקטובר, ואולם חלקן פורסמו בסמוך לאירועי טרור רצחניים אחרים, ואחת מהן פורסמה ביום הטבח עצמו וכוללת דברי שבח על הישגי ארגוני המחבלים ביום זה. גם לאחר שנודעו ממדי האסון, וגם לאחר שנודעה הקשחת מדיניות האכיפה, הנאשם המשיך לפרסם פרסומים נוספים התומכים במעשי טרור ומסיתים לטרור, אף אם אינם קשורים לטבח עצמו.
13. אין חולק כי רמת הענישה בגין העבירות שעליהן נותן הנאשם את הדין הוחמרה במידת מה, לאחר תחילת מלחמת חרבות ברזל, מתוך הבנה כי לפרסומים המסיתים והתומכים בטרור ברשתות החברתיות הייתה תרומה משמעותית, לאורך שנים, לביצוע מעשי טרור בפועל. בנסיבות אלה יש ליתן משקל מסוים, מתון, לעובדה כי מרבית הפרסומים שעליהם נותן הנאשם את הדין פורסמו לפני פרוץ המלחמה.
14. אשר לרמת הענישה שנהגה לפני פרוץ המלחמה מצאתי להתייחס לפסקי הדין הבאים:
א. עפ"ג (י-ם)5007-06-17 מדינת ישראל נ' זידאני (נבו 13.7.17)- בית המשפט המחוזי אישר מתחם עונש הולם שבין שבעה ושמונה-עשר חודשי מאסר בפועל והותיר על כנו עונש שכלל 22 חודשי מאסר בפועל, הפעלת מאסר מותנה בן שבעה חודשים, ועונשים נלווים שנגזרו על נאשם בעל עבר פלילי רלבנטי, אשר הורשע על פי הודאתו בשלש עבירות תמיכה בארגון טרוריסטי, תשע עבירות הסתה לאלימות או טרור, חמש עבירות תמיכה בהתאחדות בלתי מותרת ועבירה אחת של גילוי הזדהות עם ארגון טרור והסתה לטרור בגין 16 פרסומים שפרסם ברשת Facebook.
ב. עפ"ג (י-ם) 35557-03-17 מדינת ישראל נ' זגארי (נבו 12.7.17)- בית המשפט המחוזי דחה ערעור על קולת העונש, והותיר על כנו עונש של שמונה חודשי מאסר בפועל ומאסר מותנה שנגזרו על נאשם נטול עבר פלילי קודם, אשר פרסם, במשך כשנה שבעה-עשר פרסומים בחשבון ה- Instagramשלו, שבו היו לו כ-8,000 עוקבים והורשע בארבע עבירות גילוי הזדהות עם ארגון טרור והסתה לטרור, ארבע עבירות תמיכה בארגון טרור, שמונה עבירות הסתה לאלימות או לטרור ושלוש עבירות של תמיכה בהתאחדות בלתי מותרת.
ג. ת"פ (שלום י-ם) 66392-12-18 מדינת ישראל נ' עלמי (נבו 26.11.29)- ביחס לנאשם שהורשע על פי הודאתו בשלוש עבירות הסתה לטרור, תשע-עשרה עבירות גילוי הדהות עם ארגון טרור, ועבירת ניסיון או מתן אמצעים לארגון טרור, בגין עשרים פרסומים שפרסם בחשבון ה- Facebookשלו במשך תקופה של כשנה, נקבע מתחם עונש הולם שבין 10 ו-26 חודשי מאסר בפועל, ונגזרו עליו 14 חודשי מאסר בפועל ומאסר מותנה.
|
|
15. אשר לרמת הענישה הנוהגת בימים אלה שלאחר פרוץ המלחמה, מצאתי להתייחס לפסקי הדין הבאים:
א. ת"פ (שלום י-ם) 15192-02-24 מדינת ישראל נ' עטא געאביץ (נבו 15.12.24)- ביחס לנאשם שהורשע על פי הודאתו בשבע עבירות גילוי הזדהות עם ארגון טרור ושמונה עבירות הסתה לטרור, בגין שמונה פרסומים שפרסם בחשבונות Facebook, Instagramו-WhatsAppנקבע מתחם עונש הולם שבין 17 ו-28 חודשי מאסר בפועל לצד ענישה נלווית ונגזרו עליו 19 חודשי מאסר בפועל, מאסר מותנה וקנס בסך 7,000 ₪ (בעת כתיבת גזר דין זה, פסק הדין עדיין אינו חלוט).
ב. ת"פ (שלום חי') 17577-11-23 מדינת ישראל נ' נעאמנה (נבו 5.3.24) - ביחס לנאשם שהורשע על פי הודאתו ב-12 עבירות גילוי הזדהות עם ארגון טרור ו-12 עבירות הסתה לטרור בגין 14 פרסומים שפורסמו בתוך ימים ספורים בחשבון ה- Facebookשלו, נקבע מתחם עונש הולם שבין 14 ו-30 חודשים ונגזרו עליו 18 חודשי מאסר בפועל, מאסר על תנאי וקנס. ערעור שהוגש על גזר הדין נמחק.
ג. ת"פ (שלום י-ם) 54551-10-23 מדינת ישראל נ' שרבאתי (נבו 7.11.24) - ביחס לנאשם שהורשע על פי הודאתו בחמש עבירות הזדהות עם ארגון טרור ושלוש עבירות הסתה לטרור בגין ארבעה פרסומים שפרסם ברשת Facebookושני פרסומים נוספים שפרסם ביישומון WhatsAppנקבעמתחם עונש הולם שבין 10 ו-24 חודשי מאסר בפועל לצד ענישה נלווית, ונגזרו עליו 18 חודשי מאסר בפועל, הופעל עונש מאסר מותנה בן שישה חודשים וכן נגזרו מאסר מותנה וקנס. (בעת כתיבת גזר דין זה, פסק הדין עדיין אינו חלוט והוגש ערעור על חומרת העונש).
ד. ת"פ (שלום י-ם) 4601-11-23 מדינת ישראל נ' בורקאן (נבו 16.7.24) - ביחס לנאשם, נעדר עבר פלילי, שהורשע על פי הודאתו בחמש עבירות גילוי הזדהות עם ארגון טרור וחמש עבירות הסתה לטרור, בגין חמישה פרסומים שפרסם ברשת Instagram, נקבע מתחם עונש הולם שבין 12 ו-24 חודשי מאסר בפועל ונגזרו עליו 15 חודשי מאסר בפועל, מאסר על תנאי וקנס בסך 8,000 ₪. ערעור שהוגש על גזר הדין נדון במסגרת עפ"ג (מחוזי י-ם)33802-08-24 בורקאן נ' מדינת ישראל (נבו 6.10.24) ונדחה.
ה. ת"פ (שלום חי') 17604-11-23 מדינת ישראל נ' עזאם (נבו 26.3.24) - ביחס לנאשם שהורשע על פי הודאתו בארבע עבירות הסתה לטרור ובשבע עבירות גילוי הזדהות עם ארגון טרור בגין מספר פרסומים בחשבון ה- Facebookשלו שכללו קריאה ישרה לביצוע מעשי טרור ודברי שבח, אהדה, תמיכה והזדהות עם ארגוני טרור נקבע מתחם עונש הולם שבין 12 ו-28 חודשי מאסר בפועל, ונגזרו על הנאשם 12 חודשי מאסר בפועל, מאסר מותנה וקנס. ערעור שהוגש על גזר הדין- נמחק.
ו. בת"פ (שלום חי') 16356-11-23 מדינת ישראל נ' עטור (נבו 5.2.24) - הנאשם הורשע על פי הודאתו בעבירה אחת של הסתה לטרור ובעבירה אחת של גילוי הזדהות עם ארגון טרור, בגין פרסום אחד של "סטורי" בעמוד ה-Instagramשלו ובו ציטוט מדבריו של דובר חמאס, אבו עוביידה. בית המשפט קבע בעניינו מתחם עונש הולם שבין שישה וחמישה-עשר חודשי מאסר בפועל לצד ענישה נלווית, וגזר עליו שישה חודשי מאסר בפועל, מאסר מותנה וקנס בסך 3,000 ₪. |
|
16. לנוכח האמור לעיל, בשים לב לעובדה כי מדובר בפרסומים רבים שפורסמו במועדים שונים, לעקביות ולהתמדה שגילה הנאשם בתמיכה בארגונים ששמו להם למטרה להשמיד את מדינת ישראל, בשים לב למידת הנזק הפוטנציאלי מהמעשים ומידת פגיעתם בערכים המוגנים, מתחם העונש ההולם את המעשים הוא בין 18 ו-36 חודשי מאסר בפועל, לצד מאסר מותנה וקנס.
העונש המתאים לנאשם 17. הנאשם כבן 33, גרוש ואב לשני ילדים המצויים במשמורתו, ולאחר מעצרו שוהים אצל הוריו. שקלתי לזכות הנאשם נסיבותיו המשפחתיות והעדרן של הרשעות קודמות.
18. עוד שקלתי לזכות הנאשם את הודאתו במיוחס לו, אך לנוכח דבריו האחרונים לעונש, קשה לומר כי הודאה זו מגלמת הבנה מלאה של הנאשם את הפסול שבמעשיו. דבריו של הנאשם מקימים חשש כי הוא יוסיף ויתמוך במעשי טרור, במחבלים או ברעיונות שתכליתם להביא להשמדת מדינת ישראל, וחשש זה מחייב מתן משקל מסוים לשיקולי הרתעה אישית.
19. ברגיל, נתונים אלה עשויים להוביל לקביעת עונשו של הנאשם קרוב לתחתית מתחם העונש ההולם, אלא שבמקרה דנן, בשים לב להיקף תופעת ההסתה ברשתות החברתיות והסכנה הגלומה בה לביצוע בפועל של מעשי טרור ואלימות, לעובדה כי תופעת ההסתה עודה נמשכת וכך גם מעשי טרור ברחבי הארץ, יש לתת משקל ממשי גם לשיקולי הרתעה כללית, אשר כמצוות המחוקק בסעיף 40ז לחוק העונשין, התשל"ז-1977, יבואו לביטוי בתוך מתחם העונש ההולם. מטעם זה יש מקום אף לגזור רכיב ענישה כספי, הגם שהעבירות לא בוצעו מתוך מניע כלכלי.
20. לפיכך, יש לגזור על הנאשם עונש המצוי בחלקו התחתון של מתחם העונש ההולם, אך לא בתחתית המתחם או בסמוך אליו. אני גוזרת על הנאשם את העונשים הבאים:
א. עשרים ושלושה חודשי מאסר בפועל שיימנו מיום מעצרו 29.2.24.
ב. תשעה חודשי מאסר על תנאי למשך שלוש שנים מיום שחרורו ממאסר, שלא יעבור עבירה לפי חוק המאבק בטרור התשע"ו-2016 או עבירת אלימות נגד הגוף.
ג. קנס בסך 3,000 ש"ח או 30 ימי מאסר תמורתו. |
|
הקנס ישולם בארבעה תשלומים חודשיים שווים ורצופים הראשון עד ליום 1.6.25 והבאים עד ל-1 בכל חודש עוקב. לא ישולם איזה מהתשלומים במועדו, תעמוד מלוא יתרת הקנס לפירעון מיידי. על הנאשם לשלם את הקנס לחשבון המרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות ברשות האכיפה והגבייה באחת מהדרכים הבאות: בכרטיס אשראי - באתר המקוון של רשות האכיפה והגבייה, www.eca.gov.il מוקד שירות טלפוני בשרות עצמי (מרכז גבייה) - בטלפון 35592* או בטלפון ***-******* במזומן בכל סניף של בנק הדואר - בהצגת תעודת זהות בלבד (אין צורך בשוברי תשלום)
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי בירושלים בתוך 45 ימים מהיום.
ניתן היום, ו' טבת תשפ"ה, 06 ינואר 2025, בנוכחות הצדדים.
|
