ת"פ (נתניה) 35862-11-22 – מדינת ישראל נ' מיכאל שלמה קקון
בית משפט השלום בנתניה |
|
ת"פ 35862-11-22 מדינת ישראל נ' קקון ואח' |
|
לפני: כבוד השופט גיא אבנון
המאשימה: מדינת ישראל
באמצעות תביעות משטרת ישראל
נ ג ד
הנאשמים: 1. מיכאל שלמה קקון
2. ויקה פסוב שטנקו - נדונה
בשם המאשימה: עו"ד הדר שהרבני
בשם הנאשם 1: עו"ד ג'קי סגרון
גזר דין לנאשם 1
1. הנאשם הורשע בהתאם להודאתו בכתב אישום מתוקן מיום 27.6.23 בעבירה של החזקת סמים שלא לצריכה עצמית, לפי סעיף 7(א)+(ג) רישא לפקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש], תשל"ג-1973 (להלן: פקודת הסמים), והופנה לקבלת חוות דעת הממונה על עבודות שירות. מכתב האישום המתוקן עולה כי ביום 13.9.21 החזיק הנאשם בביתו סם מסוג קנבוס במשקל כולל 800 גרם נטו, שקיות חלוקה וכסף מזומן בסך 6,020 ₪. יצוין כי הנאשמת 2 נדונה בהסכמה לעונשי מאסר על-תנאי והתחייבות בגין הרשעתה בהתאם להודאתה בעבירה של הפרעה לשוטר במילוי תפקידו. הדיונים נדחו מעת לעת, הן בשל מצבו הרפואי של הנאשם, הן בשל בקשת ההגנה להפנותו לקבלת חוו"ד פסיכיאטרית (נמצא כשיר דיונית ומהותית), והן בשל דרישות הממונה על עבודות שירות להמצאת אישור מרופא פסיכיאטר. ביום 6.8.24 התקבלה חוו"ד עדכנית מאת הממונה על עבודות שירות, במסגרתה נמצא הנאשם מתאים לעבודת שירות במגבלות.
2. ביום 17.9.24 טענו הצדדים לעונש. ב"כ המאשימה הפנתה לנסיבות ביצוע העבירה, וביקשה לקבוע את מתחם העונש בין 12-6 חודשי מאסר בפועל, תוך שהפנתה לפסיקה להמחשת מדיניות הענישה. הוגשו גיליון רישום פלילי (עת/1 - לחובת הנאשם שתי הרשעות בעבירות איומים, בגין אירועים משנת 2021 ומשנת 2009) וגיליון רישום בעבירות תעבורה (עת/2 - הופניתי להרשעתו של הנאשם משנת 2024 בעבירה של נהיגה תחת השפעת סמים משכרים או משקאות משכרים, בגינה נדון למאסר על-תנאי, קנס, פסילת רישיון הנהיגה לתקופה של 6 חודשים ופסילה על-תנאי). בהתחשב בהודאתו של הנאשם ובחלוף הזמן ממועד ביצוע העבירה, ביקשה המאשימה לגזור עליו 8 חודשי מאסר בפועל שניתן לרצות בעבודות שירות, מאסר על-תנאי, קנס, פסילת רישיון הנהיגה בפועל ועל-תנאי.
ב"כ הנאשם הציג רישיון לצריכת קנבוס שהיה בתוקף עד יום 19.3.22 (ענ/1), כשלדבריו הנאשם מחזיק אישור בר תוקף גם כיום, לצריכה של 60 גרם קנבוס בחודש. כן הגיש סיכום ביקור מרופאה פסיכיאטרית באשר למצבו הנפשי של הנאשם, במסגרתו הומלץ להכיר בו כנכה לצורך קבלת קצבה מהמוסד לביטוח לאומי (ענ/2). ב"כ הנאשם עתר לקבוע מתחם ענישה מקל מזה שלו עתרה המאשימה, ואף הוא תמך יתדותיו בפסיקה. הנאשם בן 39, לחובתו שתי הרשעות שאינן ממין העניין. הוא הודה במיוחס לו בשלב מוקדם מאוד, ומכה על חטא. לאחר הדיון המציא ב"כ הנאשם השלמת טיעון, במסגרתה ביקש להימנע מלפסול את רישיון הנהיגה של הנאשם, הנזקק לרישיון הנהיגה להגעה לטיפולים רפואיים וכן לצורך עבודתו בדוכן ירקות ופירות - הוא מגיע מדי בוקר בשעה 04:00 למחסני מזון בצריפין לצורך הובלת סחורה. הנאשם בדברו האחרון הביע צער על ביצוע העבירה, וביקש מבית המשפט להתחשב בו.
3. לא אכביר מילים באשר לנגע הסמים והשפעתו הרעה. מערכת אכיפת החוק רתומה למאבק בתופעה המסבה נזק לכל חלקה טובה - לבריאות הציבור, לשלומו, לביטחונו, לסדר הציבורי, ואשר מהווה אחד ממחוללי הפשיעה העיקריים וזרז לביצוע עבירות נוספות, בעיקר רכוש ואלימות. "עבירות הסמים הפכו זה מכבר לנגע הפוגע בציבור המשתמשים ובחברה בכללותה, ויש לעשות הכל על מנת למגרן ולעקרן מן השורש, גם בדרך של ענישה קשה ומחמירה" (רע"פ 6869/17 יבגני פילברג נ' מדינת ישראל (11.9.2017)).
הנאשם הורשע בהחזקת 800 גרם סם מסוג קנבוס, אשר נמצא במקומות שונים בביתו. הסם הוחזק שלא לצריכה עצמית. כך עולה מכמות סם, העולה פי כ-53 על הכמות המוגדרת כעבירה של החזקה לצריכה עצמית, מהימצאותן של שקיות חלוקה במקום, וכמובן מהודאתו של הנאשם בעבירה שיוחסה לו.
מדיניות הענישה שגורה ומוכרת. עיינתי בפסקי הדין שהגישו הצדדים. המאשימה הפנתה, בין השאר, לרע"פ 8734/06 גילילוב נ' מדינת ישראל (12.12.06): המבקש החזיק כ-869 גרם סם מסוג קנבוס שלא לצריכה עצמית, ונדון בבית משפט השלום ל-5 חודשי מאסר בפועל שניתן לרצות בעבודות שירות ומאסר על-תנאי. ערעורו נדחה, וכך גם בקשתו לרשות ערעור. עתירתה של המאשימה בענייננו מחמירה ביחס לעונש שנגזר על המבקש.
כן ראו: רע"פ 1267/23 בלקר נ' מדינת ישראל (6.3.23): החזקת כ-653 גרם סם מסוג קנבוס במקומות שונים ושני משקלים דיגיטליים. המבקש הורשע בהתאם להודאתו בהחזקת סם שלא לצריכה עצמית והחזקת כלים להכנת סם שלא לצריכה עצמית. בית משפט השלום קבע את מתחם העונש בין מאסר על-תנאי לבין שנת מאסר בפועל, וגזר על המבקש מאסר על-תנאי, קנס, התחייבות ופסילת רישיון הנהיגה על-תנאי. בית המשפט המחוזי קיבל את ערעור המדינה על קולת העונש, קבע כי ראוי היה לקבוע מתחם ענישה שתחילתו במספר חודשי מאסר שניתן לרצות בעבודות שירות, ומבלי למצות את הדין עם המבקש גזר עליו 2 חודשי מאסר בפועל לריצוי בעבודות שירות, ללא שינוי במרכיבי הענישה האחרים. הבקשה לרשות ערעור נדחתה.
רע"פ 636/21 לוי נ' מדינת ישראל (16.2.21): המבקש הורשע בהתאם להודאתו בכך שהחזיק במקומות שונים סם מסוכן מסוג חשיש במשקל כולל כ-760 גרם נטו. בית משפט השלום קבע את מתחם העונש בין 12-6 חודשי מאסר בפועל, חרג מהמתחם משיקולי שיקום, וגזר על המבקש 4 חודשי מאסר בפועל לריצוי בעבודות שירות, מאסר על-תנאי וצו מבחן, ללא מרכיבים כלכליים. ערעורו של המבקש לבית המשפט המחוזי נדחה, וכך גם בקשתו לרשות ערעור.
בהתחשב בשיקולים עליהם עמדתי ובמדיניות הענישה, אני קובע את מתחם העונש בין מספר חודשי מאסר בפועל לבין שנת מאסר בפועל.
4. בגזירת העונש בתוך המתחם זקפתי לטובת המבקש את הודייתו במיוחס לו בשלב מוקדם של ההליך, וכפועל יוצא מכך, קבלת אחריות, הבעת חרטה, וחיסכון בזמנם של בית המשפט, של עדי התביעה ושל המאשימה. לחובת הנאשם שתי הרשעות בפלילים, אך אלו אינן בעבירות סמים, ולא מצאתי כי יש בהן להצדיק החמרה בענישה. הרשעתו של הנאשם בעבירת תעבורה של נהיגה תחת השפעת סמים או בשכרות, אין בה כדי להשליך במישרין על ענייננו. אשר למצבו הנפשי של הנאשם - עיינתי בחוות הדעת הפסיכיאטרית ובמסמכים שהגישה ההגנה (ענ/1-ענ/2), ולא מצאתי כי יש בהם להשפיע על גזירת העונש. בכל הנוגע למרכיבי הענישה האחרים שהתבקשו בידי המאשימה: העבירה שביצע הנאשם ("אחותה התאומה" של עבירת הסחר בסמים) נועדה להשיא לו רווח כספי על חשבון בריאות הציבור. משכך, מובן שיש לחייבו במרכיב עונשי כספי מוחשי, שיהווה גורם הרתעה מפני חזרה על מעשיו. אשר לרישיון הנהיגה - בהתחשב בכך שמדובר בהרשעתו היחידה של הנאשם בעבירה על פקודת הסמים, ובעונשים המוחשיים האחרים שיוטלו עליו, ולאחר שנתתי דעתי לחיוניותו של רישיון הנהיגה להתנהלותו של הנאשם, סבורני כי ניתן להסתפק בפסילת רישיון הנהיגה על-תנאי.
5. סוף דבר: אני גוזר על הנאשם את העונשים הבאים:
א. 4 חודשי מאסר בפועל.
המאסר ירוצה בדרך של עבודות שירות ב"המשקם" בנתניה, בהתאם לחוות דעת הממונה על עבודות שירות מיום 6.8.24. הנאשם יתייצב ביום 24.11.24 בשעה 8:00 במשרדי הממונה במפקדת מחוז מרכז של שב"ס.
הנאשם מוזהר כי עליו לעמוד בתנאי ההעסקה ובדרישות הממונה, לרבות בדבר איסור צריכת אלכוהול, וכי כל חריגה מהכללים עלולה להביא להפסקת עבודות השירות וריצוי יתרת עונש המאסר מאחורי סורג ובריח.
ב. 4 חודשי מאסר אותם לא ירצה הנאשם אלא אם יעבור תוך שלוש שנים עבירה על פקודת הסמים "מסוג פשע".
ג. קנס בסך 4,000 ₪ או 25 ימי מאסר תמורתו. הקנס ישולם ב-4 תשלומים חודשיים שווים ורצופים, החל מיום 10.11.24 ובכל 10 בחודש שלאחריו. לא ישולם איזה מהתשלומים במועדו, תעמוד יתרת הקנס לפירעון מידי.
מוסבר לנאשם כי ניתן לשלם את הקנס כעבור שלושה ימים מיום מתן גזר הדין לחשבון המרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות ברשות האכיפה והגביה באחת מהדרכים הבאות: (-) כרטיס אשראי באתר המקוון של רשות האכיפה והגביה www.eca.gov.il; (-) מוקד שירות טלפוני בשירות עצמי (מרכז גביה) 35592* או בטלפון 073-2055000; (-) במזומן בכל סניף של בנק דואר בהצגת תעודת זהות בלבד (אין צורך בשוברים).
ד. הנאשם ייפסל מלקבל ומלהחזיק רישיון נהיגה לתקופה של 6 חודשים, ואולם הנאשם לא יישא בעונש זה אלא אם יעבור תוך 3 שנים עבירה על פקודת הסמים.
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי תוך 45 ימים מהיום.
ניתן היום, כ"ח אלול תשפ"ד, 01 אוקטובר 2024, במעמד הצדדים.
המזכירות תעביר עותק מגזר הדין לממונה על עבודות שירות.
