ת”פ (רמלה) 55691-09-22 – מדינת ישראל נ’ ניסים חי ברנס
ת"פ (רמלה) 55691-09-22 - מדינת ישראל נ' ניסים חי ברנסשלום רמלה ת"פ (רמלה) 55691-09-22 מדינת ישראל נ ג ד ניסים חי ברנס בית משפט השלום ברמלה [11.09.2024] כבוד השופטת, סגנית הנשיא שירלי דקל נוה
כתב האישום
הנאשם הורשע על פי הודאתו בכתב האישום שתוקן במסגרת הסדר דיוני, בעבירת איומים לפי סעיף 192 לחוק העונשין, התשל"ז-1977 (להלן: "חוק העונשין") ובעבירה של ניסיון תקיפה סתם לפי סעיף 379 + סעיף 25 לחוק העונשין.
לפי עובדות כתב האישום המתוקן, ביום 29.9.2021 בשעת לילה, הגיע הנאשם יחד עם אביו לחדר המיון של בית החולים "אסף הרופא", ופנה לפקידת הקבלה, על מנת שתפתח לו תיק במיון. פקידת הקבלה הסבירה לנאשם כי עליו להמציא טופס הפניה פורמלי, ובתגובה, החל הנאשם לקלל אותה ואמר לה "יא בת ז**ה, כושית שחורה מסריחה". פקידת הקבלה ביקשה מהנאשם להפסיק לקלל. בתגובה, נטל הנאשם את הטלפון הנייד שברשותו והכה באמצעותו בחוזקה בזכוכית דלפק הקבלה. בנסיבות אלה, הגיע המאבטח ד' ז' (להלן: "ז'") למקום ושאל את הנאשם לפשר מעשיו. אז, השליך הנאשם את הטלפון הנייד לרצפה ושבר אותו. נוכח האמור, הוזעקו למקום המאבטחים ק' ב' (להלן: "ב'") וא' ג' (להלן: "ג'"), אשר ניסו להרגיע את הנאשם ללא הצלחה. בדלוב הניח את ידו על גבו של הנאשם וביקש ממנו לצאת החוצה. בתגובה, צעק עליו הנאשם ואמר "אל תיגע בי, אם תרים עליי את היד אני אדקור אותך בכל הגוף". מיד ובסמוך אמר הנאשם לב' וג' "אם תשימו עלי את היד, אני אפתח לכולכם את הת**... שים עלי את היד תראה איך אתה אוכל דקירות בכל הגוף". בהמשך למתואר, אחז אביו של הנאשם בגופו של הנאשם והרחיקו מהמאבטחים. מיד ובסמוך, התקרב הנאשם חזרה לעברו של ב', השמיע קול יריקה ואמר לו "טפי על אמא שלך השר***ה". בשלב זה, אחזו המאבטחים בגופו של הנאשם וריתקו אותו לרצפה. בתגובה הניף הנאשם את ידיו באוויר וניסה לתקוף את ב' בכך שניסה להכות במכת אגרוף בפניו ללא הצלחה. |
|
בנסיבות המתוארות, נפל גז הפלפל של ב' לרצפה. אז, הבחין בכך הנאשם, נטל לידיו את גז הפלפל ואמר למאבטחים "אם לא תשחררו אותי אני ארסס עליכם גז". נוכח האמור, ניסו המאבטחים ליטול מידיו של הנאשם את גז הפלפל ובתגובה, ריסס הנאשם גז פלפל לעברם. הנאשם התקשה לנשום וביקש מהמאבטחים לצאת אל מחוץ למבנה וכך נעשה. אז, התקרב הנאשם לעברו של ג' ואמר לו "באת אליי כאילו אתה גנגסטר...תשמע... אני שם ז** על כולם, אני ארסס לא רק גז פלפל אלא צרורות ואני אשים לכולם מטענים, אני שם ז** על כולם.... אני ממשפחת ברנס, מי שרוצה שיבוא אליי לבית שיבין מי אני... אני שם ז** על שוטרים....".
תמצית טיעוני הצדדים לעונש
ב"כ המאשימה סקרה את עובדות כתב האישום המתוקן, התייחסה לנסיבות ביצוע העבירות ולערכים החברתיים שנפגעו כתוצאה מביצוען, ועתרה לקביעת מתחם ענישה הנע בין מספר חודשי מאסר שיכול שירוצו בעבודות שירות ועד 12 חודשי מאסר בפועל לצד רכיבי ענישה נלווים, והפנתה לפסיקה. בהעדר פנייה מצד הנאשם לאפיק טיפולי, עתרה ב"כ המאשימה להעמיד את עונשו על 6 חודשי מאסר שירוצו על דרך של עבודות שירות, וכן להטיל עליו מאסר מותנה, קנס ופיצוי למתלוננים.
ב"כ הנאשם טען כי המקרה נושא כתב האישום ארע עת הנאשם הגיע לחדר מיון עם אביו שהיה מאד חולה, ותחת לחץ זה התקשה לשלוט בכעסיו. ב"כ הנאשם טען כי כתב האישום תוקן באופן משמעותי, הנאשם הודה וחסך זמן שיפוטי יקר, עובד בעבודה זמנית ומנסה לחזור לחיים נורמטיביים ולשנות את התנהגותו. ב"כ הנאשם עתר להטלת עונש מאסר שירוצה על דרך של עבודות שירות למשך חודשיים לכל היותר, על מנת שלא לפגוע במאמצי הנאשם לחזור למוטב, לצד מאסר על תנאי משמעותי וקנס סמלי.
הנאשם מסר בדברו האחרון טרם גזר הדין כי הוא לוקח אחריות על מעשיו ומתנצל.
דיון והכרעה
עבירת האיומים פוגעת בערכים המוגנים של כבוד האדם, ביטחונו ושלוות נפשו.
העבירה של ניסיון תקיפה פוגעת בערכים החברתיים של שמירה על בטחונו ושלמות גופו של אדם.
במקרה זה הופנתה התנהגותו הביריונית של הנאשם כלפי פקידת קבלה בחדר מיון וכן כלפי מאבטחי בית החולים, ולפיכך פגע הנאשם בערך חברתי נוסף והוא יכולתם של עובדי הציבור למלא את תפקידם ללא מורא. |
|
בחינת מידת הפגיעה בערכים החברתיים המוגנים, מלמדת כי מדובר בפגיעה ממשית ומוחשית, אף אם לא ברף הגבוה ביותר.
יש לראות בשתי העבירות כמסכת עבריינית אחת, ולגזור על הנאשם עונש כולל בגין האירוע, כפי שעלה גם מטיעוני באי כוח הצדדים לעונש ובהתאם להלכות שנקבעו בפסיקה בעניין זה (ע"פ 4910/13 ג'אבר נ' מדינת ישראל (29.10.2014)).
אשר לנסיבות הקשורות לביצוע העבירות,עובדות כתב האישום אינן מגלות תכנון מוקדם, וניכר כי מדובר בהתפרצות ספונטנית מצד הנאשם, שלא הצליח לווסת את התנהגותו, על רקע נסיבות בהן הגיע לחדר מיון בשעת לילה מאוחרת יחד עם אביו שלא חש בטוב. הנאשם התבטא באופן בוטה, מעליב וגזעני כלפי פקידת הקבלה במיון, רק משום שביקשה ממנו טופס הפניה פורמלי לשם פתיחת התיק במיון. יש לראות בחומרה את העובדה שהנאשם חזר על האיומים מספר פעמים, הן בדרך של התנהגות והן באופן מילולי, כלפי מספר מאבטחים, כאשר במהלך האירוע התנהגותו הלכה והסלימה. בתחילה הכה הנאשם באמצעות הטלפון הנייד שלו בחוזקה בזכוכית דלפק הקבלה, ולאחר מכן, השליך את הטלפון הנייד שלו לרצפה. בהמשך, איים הנאשם על שלושת המאבטחים כי ידקור אותם. מדובר באיומים בוטים וברף גבוה יחסית של חומרה. הנאשם לא פסק מהתנהגותו המשתלחת והבריונית, אף שאביו הרחיק אותו מהמאבטחים, הוא שב וחזר לעבר אחד מהמאבטחים וקילל אותו. כאשר המאבטחים אחזו בנאשם וריתקו אותו, הוא ניסה לתקוף את אחד מהם במכת אגרוף ללא הצלחה, ואף נטל גז פלפל שנפל לאחד מהם תוך כדי מאבק, ואיים כי ירסס את הגז על המאבטחים אם לא ישחררו אותו. כשניסו המאבטחים לקחת מהנאשם את גז הפלפל, הוא מימש את איומיו וריסס עליהם את הגז. בהמשך האירוע, חזר הנאשם, התקרב לעבר אחד המאבטחים, ואיים כי לא רק ירסס גז, אלא אף ישים להם מטענים. פוטנציאל הנזק במקרה זה אינו מבוטל, וכאמור, יש בהתנהגות זו כדי להביא לפגיעה ביכולתם של המאבטחים למלא את תפקידם ללא מורא ולשמור על שלום ציבור החולים המגיעים לקבלת טיפול בבית החולים ומלוויהם. הנאשם פעל לאורך כל האירוע בהתנהגות אלימה ומתמשכת. לא נפגמה יכולתו של הנאשם לשלוט במעשיו. הנאשם יכול היה להפסיק את התנהגותו הבריונית בכל שלב ושלב משלבי האירוע, אך לא עשה כן, למרות ניסיונות מצד אביו ומצד המאבטחים להרגיעו.
בית המשפט העליון חזר והדגיש כי האלימות הקשה בחברה הישראלית מחייבת את בית המשפט להטיל ענישה הולמת לשם הוקעת המעשים ועקירתם מן השורש, ולא לאפשר מסר פייסני למי שנוהג בבריונות ואלימות.
|
|
בעבירות דנן ניתן למצוא בפסיקה מנעד רחב של ענישה, כאשר מדובר באיומים ברף נמוך המתחם נע החל ממאסר מותנה ועד מאסר למשך מספר חודשים, וכאשר מדובר באיומים ברף גבוה להם נלווית עבירה נוספת המתחם נע החל ממספר חודשי מאסר שיכול וירוצה בדרך של עבודות שירות ועד מאסר בפועל למשך 12 חודשים (ראו לדוגמה - עפ"ג (46927-03-22 (מחוזי-מרכז) יוסיפוב נ' מדינת ישראל (22.5.2022); עפ"ג (מחוזי-מרכז) רחמים לוי נ' מדינת ישראל (25.3.2019); ת"פ (שלום-י-ם) 46376-09-19 מדינת ישראל נ' דויח (13.6.2024) ו-ת"פ (שלום-ת"א) 57368-06-22 מדינת ישראל נ' סעדני (18.1.2024)).
לאור עקרון ההלימה, הערכים החברתיים שנפגעו ומידת הפגיעה בהם, הענישה הנוהגת ונסיבות ביצוע העבירות, אני קובעת כי מתחם העונש ההולם מתחיל במאסר לתקופה קצרה, שיכול וירוצה בדרך של עבודות שירות ועד 12 חודשי מאסר בפועל וענישה נלווית.
לא מצאתי כי מתקיימות נסיבות המצדיקות חריגה ממתחם הענישה ההולם לחומרה מטעמי שלום הציבור או לקולה ממטעמי שיקום, שכן לא התקיים במסגרת תיק זה כל הליך טיפולי. על כן, יש לקבוע את עונשו של הנאשם בתוך מתחם העונש ההולם בהתאם לנסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירות.
אשר לנסיבות האישיות של הנאשם, הנאשם בן 31, רווק, מתגורר בבאר יעקב עם אביו. אמו של הנאשם נפטרה לפני כ-4 שנים. הנאשם השלים 12 שנות לימוד, ולא שירת בצבא על רקע מעורבותו בפלילים. הנאשם עובד מזה כחודשיים כנהג במגרש מכוניות, ולפני כן עבד באופן מזדמן כנהג גרר משאית וכמחסנאי באופן לא רציף.
הנאשם הודה במיוחס לו וחסך זמן שיפוטי יקר.
לחובת הנאשם שלוש הרשעות קודמות וגמר דין אחד, כפי שיפורט להלן: בפעם הראשונה עמד הנאשם לדין בשנת 2011 בבית המשפט לנוער ברמלה בגין צירוף שני תיקים בעבירות של העלבת עובד ציבור, היזק לרכוש במזיד, תקיפה סתם-בן זוג, איומים, ניסיון תקיפה סתם-בן זוג וניסיון תקיפה סתם. הנאשם לא הורשע והוטלו עליו במסגרת גמר הדין צו של"צ, צו מבחן, צו התחייבות ותרומה. בפעם השנייה הורשע הנאשם בשנת 2014 על ידי בית המשפט המחוזי מרכז, בגין עבירות של סיוע להצתה וקשירת קשר לעשות פשע. בית המשפט המחוזי גזר על הנאשם 12 חודשי מאסר בפועל, מאסר מותנה ופיצוי. בפעם השלישית הורשע הנאשם בשנת 2018 על ידי בית משפט השלום ברמלה, בגין עבירה של תקיפה סתם, ובית משפט השלום גזר על הנאשם מאסרים מותנים והתחייבות להימנע מעבירה. בפעם הרביעית הורשע הנאשם בשנת 2021 על ידי בית משפט השלום באילת, בגין עבירה של הפרעה לשוטר במילוי תפקידו. בית משפט השלום גזר על הנאשם מאסר מותנה והתחייבות כספית.
|
|
מגיליון הרישום הפלילי כמפורט ניתן ללמוד כי הנאשם ריצה בעבר עונש מאסר וכי הורשע בעבר בעבירות הכוללות עבירות אלימות וכן בעבירות כלפי עובדי ציבור, אך לא נראה כי הורתע מההליכים המשפטיים שהתנהלו בעניינו ומהענישה שנגזרה עליו.
נוכח כל האמור, מצאתי לנכון למקם את עונשו של הנאשם בשליש התחתון של מתחם הענישה, אך לא בתחתיתו.
אני סבורה כי יש מקום להורות על מתן פיצוי למאבטחים, וכי במקום קנס ניתן להסתפק בהתחייבות לצורכי הרתעה, בהתחשב ביתר רכיבי הענישה שנקבעו.
אשר על כן, אני גוזרת על הנאשם את העונשים כדלקמן:
א. מאסר לתקופה של 4 חודשים, אשר ירוצה בדרך של עבודות שירות, החל מיום 1.10.2024 ב"מכללת אברוצקי", שד' יעקב 41 ראשון לציון, 5 ימים בשבוע, לפי טווח השעות המתאפשר בחוק העונשין. בערבי חג וחול המועד הנאשם יועסק במקום העבודה וגם אם לא עבד באותו יום, בין אם מסיבותיו ובין אם בגלל שהמקום סגור, יחויב ביום עבודה מלא. הובהר לנאשם, כי עליו לעמוד בתנאי הפיקוח וביקורות הפתע, וכל הפרה בעבודות השירות או ביצוע עבירות נוספות, יביאו להפסקה מנהלית וריצוי העונש במאסר ממש.
על הנאשם להתייצב ביום 1.10.2024 בשעה 08:00 לצורך קליטה והצבה בפני המפקח על עבודות השירות במפקדת מחוז מרכז, יחידת ברקאי, רח' לוחמי בית"ר 6, רמלה.
ב. מאסר מותנה למשך 4 חודשים, והתנאי הוא כי הנאשם לא יעבור כל עבירת אלימות לרבות עבירת איומים, ולרבות ניסיון או סיוע לביצוע עבירת אלימות וזאת למשך שלוש שנים.
ג. הנאשם ישלם פיצוי לכל אחד מהמאבטחים, עדי התביעה 1, 2 ו-4, בסך 500 ₪, סה"כ 1,500 ₪. הפיצוי ישולם ב-3 תשלומים חודשיים, שווים ורצופים, החל מיום 1.10.2024 ובכל 1 לחודש שלאחריו. המאשימה תעדכן את מזכירות בית המשפט תוך 30 ימים בפרטי נפגעי העבירה הנדרשים לשם ביצוע התשלום. הפיצוי יועבר למרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות ברשות האכיפה והגבייה, וניתן יהיה לשלמו בתוך שלושה ימים מיום גזר הדין באחת הדרכים המפורטות באתר המרכז.
ד. הנאשם יצהיר כי הוא מתחייב להימנע בתוך תקופה של שלוש שנים מהיום מלבצע כל עבירת אלימות לרבות איומים ולרבות ניסיון או סיוע לביצוע כל עבירת אלימות, ושככל שיבצעה ישלם סך של 2,000 ₪. הנאשם יצהיר על התחייבות כאמור מיד לאחר הקראת גזר הדין.
ניתן צו כללי למוצגים.
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי מרכז לוד תוך 45 ימים. |
|
המזכירות תשלח עותק גזר הדין לממונה על עבודות השירות בשב"ס.
ניתן והודע היום, ח' אלול תשפ"ד, 11 ספטמבר 2024, במעמד הצדדים.
|