תת”ע 7209/04/11 – מדינת ישראל נגד יובל אלמלח
בית משפט השלום לתעבורה בפתח תקווה |
||
תת"ע 7209-04-11 מדינת ישראל נ' אלמלח
|
|
08 מאי 2014 |
1
|
בפני כב' השופטת לאה שלזינגר שמאי |
|
|
המאשימה |
מדינת ישראל
|
||
נגד
|
|||
הנאשם |
יובל אלמלח
|
||
נוכחים:
ב"כ המאשימה עו"ד כץ
הנאשם וב"כ עו"ד לדר
[פרוטוקול הושמט]
גזר דין
1. הנאשם הורשע לאחר שמיעת ראיות בעבירה של נהיגה בשכרות בשל סירובו ליתן דגימת שתן , לבדיקת המצאות סמים בגופו.
2. עפ"י כתב האישום בתאריך 2.4.11 שעה 11:55 לערך, נהג הנאשם ברכב מ.ר. 6014927 ברחוב הרב חיים הלוי בראשל"צ, בהיותו שיכור (סמים) בגין סירובו לתת דגימת שתן לפי דרישת השוטר.
3. לחובת הנאשם הנוהג משנת 94', 56 הרשעות קודמות, מהן ת.ד. (2 ה"ק אחת נ.ב.), רישיון שפקע (2 ה"ק), אי ציות לאור אדום, פרסה, נהיגה בלא זהירות, חגורת בטיחות (6 ה"ק), טלפון (4 ה"ק) ועוד.
בפלילים לחובתו 5 הרשעות קודמות בגין עבירות איומים, תקיפה, רכוש בגינה אף ריצה מאסר בפועל. יצויין כי הרשעה אחרונה משנת 2008.
4. התביעה עתרה להשית על הנאשם מאסר על תנאי מרתיע, פסילה ארוכה מעבר למינימום, פסילה על תנאי, קנס והתחייבות.
ב"כ הנאשם ביקש כי בית המשפט ייקל עם הנאשם ברכיב הפסילה לאור העובדה שמדובר בנאשם משוקם שמעל לעשור שנים מנהל אורח חיים תקין והינו בעל משפחה הזקוק לרישיונו לצורכי עבודתו. עוד ציין הסנגור, כי מדובר בעבירה ראשונה מסוגה ועברו התעבורתי כולל בעיקר עבירות מסוג ברירות משפט.
2
5. בדיון מיום 13.10.13, לאור נסיבותיו האישיות וחומרת העבירה, הוריתי לשירות המבחן להגיש תסקיר בעניינו של הנאשם וכן הוריתי על עריכת בדיקות שתן לנאשם על מנת לוודא ניקיונו מסמים.
בתסקיר מיום 13.4.14 סקרה קצינת המבחן את עברו ונסיבותיו האישיות של הנאשם וציינה כי הנאשם נשוי, אב ל-3 ובעל עסק בתחום השיפוצים. בהתייחס לעבירה נשוא כתב האישום תלה הנאשם את סירובו לביצוע בדיקת השתן ביחסו של השוטר אולם הביע חרטה על התנהגותו והבין חומרתה. הנאשם שלל שימוש בסמים ומסר שתי דגימות שתן שנמצאו נקיות מסמים. התרשמות קצינת המבחן הינה כי הנאשם נוטה לצמצם ביחס לעבירה ולעברו הפלילי והתעבורתי , אולם , יחד עם זאת, הנאשם השקיע מאמצים בשיקום ומגלה אחריות ובגרות במישורי חייו. לאור זאת, המליץ שירות המבחן על הטלת צו של"צ בהיקף 120 שעות ובנוסף יבוצעו לנאשם בדיקות שתן נוספות במהלך התקופה.
6. מדובר בעבירה חמורה של נהיגה בשכרות ואין צורך להכביר מילים על מסוכנותה של העבירה ועל ההשלכות ההרסניות העלולות להיגרם כתוצאה ממנה. עבירות נהיגה בשכרות הפכו לנגע של ממש ועל כן תפקידו של בית המשפט להרים את תרומתו בענישה הולמת ומרתיעה המשדרת מסר ברור הן לנאשם והן לעבריינים פוטנציאלים, כי מי אשר ביודעין מהווה סיכון לעוברי הדרך יימוצא עימו הדין ובית המשפט לא ייטה להקל עימו.
בית המשפט העליון חזר והדגיש כי הגיעה העת להחמיר בענישה של נהגים שיכורים, ודין אחד הוא לנוהגים בשכרות עקב צריכת אלכוהול ולנוהגים תחת השפעת סמים, המסכנים את חיי הציבור.
כך למשל ברע"פ 6418/07 עמית כהן נ' מדינת ישראל מפי כ' השופט ג'ובראן: " נהיגה במצב שכרות היא עבירה המסכנת לא רק את הנהג פורע החוק אלא את הנוסעים עימו ואת המכוניות שבקרבתן הוא נוסע. נהג אשר מוכן לנהוג במצב של שכרות צריך לדעת, כי באם ייתפס, צפוי הוא להיענש בחומרה רבה".
ועוד מפי כב' השופט ג'ובראן ברע"פ 6439/06 קריטי נ' מדינת ישראל: " נהיגה במצב של שכרות מסכנת את חייהם של הנוהגים בכביש והיא מהווה גורם מרכזי למספרן הרב של תאונות הדרכים. על-כן, יש לנקוט במדיניות ענישה מרתיעה ולהעניש החומרה נהגים הנתפסים כאשר הם נוהגים בשכרות".
בעניין קביעת מתחם
הענישה, לא למותר לציין כי המחוקק קבע לצידה של העבירה פסילת מינימום של 24 חודשים
(סעיף
3
ברע"פ 4955/11, אנטולי קרסניק נ' מ"י, מיום 14.7.11, בית המשפט העליון אישר עונש של 30 חודשי פסילה, 5 חודשי פסילה מותנית וקנס 3000 ₪ בעבירה של נהיגה בשכרות.
ברע"פ 6443/12, שאול לידסקי נ' מ"י, כב' השופט רובינשטיין הפנה לקביעת ענישת המינימום, וציין כי בית המשפט רשאי בנסיבות מיוחדות שיפרש בפס"ד להורות על פסילה לתקופה קצרה יותר.
תמיכה במסקנה כי הנאשם נהג בשכרות נמצאה גם בבדיקת המאפיינים לפיה הנאשם נכשל במרבית מבחני הביצוע. אין צורך להכביר מילים על מסוכנותה של נהיגה בשכרות הן לנהג והן ליתר המשתמשים בדרך. לא בכדי קבע המחוקק כי העונש בגין עבירה של נהיגה בשכרות יכלול בין היתר, פסילת רשיון הנהיגה לתקופה שלא תפחת משנתיים תמימות וזאת בשים לב להשלכות ההרסניות שעלולות להיגרם כתוצאה מנהיגה בשכרות.
עוד נפסק כי אין בנסיבות אישיות של נאשם כגון העובדה שהוא זקוק לרשיונו לצורך עבודתו כדי להצדיק הפחתה מפסילת המינימום הקבועה בחוק.
אף העדר הרשעות קודמות בפלילים או בתעבורה, לא נמצא כסיבה המצדיקה קיצור מפסילת המינימום.
ברע"פ 10738/08 אשרת כרמון נ' מ"י נפסק כי החריגה מעונש המינימום ראוי לה שתתקיים במשורה לשם שמירה על מדיניות ציבורית ועל כוונת המחוקק.
לא זו אף זו, הנאשם לא שיתף פעולה עם המשטרה לצורך ביצוע בדיקת שכרות, סרב לבצע בדיקות מאפיינים ובדיקות שתן לגילוי סמים בגופו. וכבר נקבע בפסיקה כי בנסיבות אלו, אין מקום להקל עם הנאשם ולקצר את פסילת המינימום. ר' ע"פ 70895/08 גרשון אשכנזי נ' מ"י.
7. עם זאת, מלאכת הענישה הינה אינדיבידואלית ועל כל מקרה להבחן לגופו ובהתאם לנסיבותיו. במקרה דנן, הנאשם נהג בשכרות סמים מכח סירובו להיבדק ובחר שלא להודות במיוחס לו והורשע. זאת ועוד, לנאשם עבר תעבורתי מכביד ורישום פלילי אשר גם בהם יש כדי ללמד על הלך רוחו של הנאשם בכל הנוגע לשמירה על החוק בכללותו.
4
יחד עם זאת, במקרה בו הנאשם מבקש לשנות דרכיו ועושה כן בפועל, ודבר זה נתמך בחוות הדעת הטיפולית, לנאשם כזה, מן הראוי לסטות מהעונש הראוי ולבכר תחת זאת ענישה חינוכית אשר לא תחבל במאמציו בהמשך ניהול אורח חיים נורמטיבי. במקרה דנן, התסקיר בעניינו של הנאשם מצביע על כך כי הנאשם שיקם את חייו ומצאתי כי יש בנסיבותיו האישיות של הנאשם ובעובדה כי בשנים האחרונות לא צבר לחובתו הרשעות נוספות, הן במישור הפלילי והן במישור התעבורתי, להוות שיקול לקולא בגזירת עונשו ועל כן לא אמצה עימו הדין במלוא חומרתו.
8. לאחר ששקלתי טיעוני הצדדים ובחנתי עברו התעבורתי של הנאשם, ובשים לב לאמור בתסקיר שירות המבחן, אני מחליטה לגזור על הנאשם העונשים הבאים:
אני דנה את הנאשם ל- 7 חודשי מאסר על תנאי למשך 3 שנים, שלא יעבור עבירה של נהיגה בזמן פסילה, נהיגה בשכרות או תחת השפעת משקאות משכרים/סמים.
אני דנה את הנאשם לתשלום קנס בסך 1600 ₪ או 16 ימי מאסר תמורתו.
הקנס ישולם ב-4 תשלומים שווים ורציפים החל מ-2.6.14.
לא ישולם איזה מן התשלומים במועדו, תעמוד מלוא יתרת הקנס לפירעון מיידי.
הנני פוסלת את הנאשם מלקבל או מלהחזיק רישיון נהיגה לתקופה של 24 חודשים בניכוי 30 ימי פסילה מנהלית.
הנני פוסלת את הנאשם מלקבל או מלהחזיק רישיון נהיגה לתקופה של 4 חודשים וזאת על תנאי למשך 3 שנים.
על הנאשם לחתום התחייבות להמנע מהעבירות של נהיגה בפסילה או נהיגה בשכרות או תחת השפעת אלכוהול.
סכום ההתחייבות 5,000 ₪.
משך ההתחייבות שלוש שנים.
יסרב לחתום ייאסר 60 יום.
ההתחייבות תחתם היום.
5
הנאשם יפקיד רישיונו עד ליום 2.6.14 שעה 12:00.
הפסילה תחל ממועד זה. מניין הפסילה יחל ממועד הפקדת הרישיון במזכירות ביהמ"ש.
זכות ערעור תוך 45 יום מהיום לבית המשפט המחוזי מחוז מרכז.
ניתנה והודעה היום ח' אייר תשע"ד, 08/05/2014 במעמד הנוכחים.
|
לאה שלזינגר שמאי, שופטת |
הוקלד על ידי איריס יזהר
![text](https://www.verdicts.co.il/wp-content/themes/verdicts/images/plain_text_icon.gif)