תת"ע (נצרת) 15192-10-23 – מדינת ישראל נ' עודאי קאסם,
תת"ע (נצרת) 15192-10-23 - מדינת ישראל נ' עודאי קאסם, שלום נצרת תת"ע (נצרת) 15192-10-23 מדינת ישראל נ ג ד עודאי קאסם, ע"י ב"כ עו"ד עומר ויזל בית משפט השלום בשבתו כבית משפט לתעבורה בנוף הגליל-נצרת [18.11.2024] לפני כבוד השופט רומן קלוגרמן
הנאשם הורשע על פי הודאתו, ביום 4/11/24, בעובדות כתב האישום בעבירת נהיגה כנהג חדש צעיר אשר בשלושת החודשים הראשונים מיום קבלת היתר הנהיגה, נהג ברכב ולא ישב במושב הקדמי שלצידו מלווה כהגדרתו בפקודת התעבורה, כל זאת בניגוד לסעיף 12 א 1 (ד)(1) לפקודת התעבורה [נוסח משולב], התשכ"א - 1961 (להלן: "פקודת התעבורה").
רקע כללי
1. לפי עובדות כתב האישום בהן הודה הנאשם, נהג ביום 13/7/23 בסמוך לשעה 10:00, ברכב פרטי מסוג טויוטה, מ.ר. 8930581, ברח' מנחם בגין בעפולה בסמוך לסוכנות סוזוקי ואותה עת מי שישב לידו ברכב, לא עונה להגדרת נהג מלווה, בהתאם להוראות פקודת התעבורה.
טענות הצדדים לעונש
2. בדיון שהתקיים בפניי ביום 4/11/24 עתרה ב"כ המאשימה להטיל על הנאשם עונש אשר לא יפחת מתקופת פסילת המינימום הקבועה לעבירה בה הורשע הנאשם. בתוך כך, הפנתה ב"כ המאשימה לעברו התעברתי של הנאשם אשר כולל בתוכו 3 הרשעות קודמות, כל זאת חרף היותו של הנאשם נהג חדש במועד ביצוע העבירה.
|
|
3. מנגד ביקש ב"כ הנאשם להסתפק בתקופת הפסילה המנהלית בת 30 ימים, אותה ריצה הנאשם זה מכבר. כחלק מטיעניו לעונש ביקש ב"כ הנאשם להציג את נתוני המלווה שישב לצידו של הנאשם ברכב וציין כי עסקינן בדודו של הנאשם, אשר גילו מעל 28 וכי הוציא את רישיון הנהיגה בשנת 2019. כמו כן, נטען כי דודו של הנאשם הציג בפניו את החלק האחורי של רישיון הנהיגה אשר בו מציינת רשות הרישוי את שנת הוצאת רישיון הנהיגה בלבד ולא את המועד המדויק.
4. עוד פירט ב"כ הנאשם את נסיבותיו אישיות של הנאשם וכן הוגשו מסמכים המעידים על שירותו הצבאי של הנאשם (נ/1). מכלל האמור, עתר ב"כ הנאשם לסטות מפסילת המינימום הקבועה בחוק ולא להוסיף תקופת פסילה נוספת, מזו שריצה בשל הפסילה המנהלית שהוטלה עליו בעבר.
דיון והכרעה
5. הגדרת מלווה לנהג חדש צעיר פורטה בסעיף 12א1(ז) לפקודת התעבורה באופן שהמחוקק קבע 2 חלופות אפשריות: (1) מי שבידו רישיון נהיגה בר-תוקף לאותו סוג רכב חמש שנים לפחות, ומלאו לו 24 שנים, ואם הוא בעל רישיון להוראת נהיגה - אף אם טרם מלאו לו 24 שנים; (2) מי שבידו רישיון נהיגה בר-תוקף לאותו סוג רכב שלוש שנים לפחות, ומלאו לו 30 שנים.
6. ברי, כי בהתאם לטיעונים שהוצגו בפניי, אף ע"י ב"כ הנאשם, נתוניו האישיים של האדם אשר ישב לצידו של הנאשם אינם עונים על ההגדרה שבסעיף 12א1(ז), כמפורט לעיל. על כן, אין בידי לקבל את טענת ההסתמכות של הנאשם על רישום שנת הוצאת הרישיון של דודו כנסיבה המצדיקה מתן משקל יתר לצורך סטיה מעונש פסילת המינימום. כאמור, עבירה בוצעה ביום 13/7/23 וחישוב מתמטי פשוט מעלה כי דודו של המבקש מחזיק ברישיון נהיגה למשך 4 שנים בלבד.
7. אין לפסול את המקרים בהם למועד המדוייק של הוצאת רישיון הנהיגה על ידי המלווה, תהיה משמעות לפיה עמד הנהג החדש בחובה המוטלת עליו על פי פקודת התעבורה לבין ביצוע עבירה, כגון בעניינו של הנאשם שלפניי.
סטיה מעונש המינימום
8. עתה לבחינת הטענה לפיה דודו של הנאשם הציג בפניו רישיון נהיגה ובו פירוט שנת הוצאת רישיון הנהגה - 2019, ואם יש בטענה זו כדי להוות נסיבה מיוחדת אשר תצדיק לחרוג מעונש המינימום שנקבע לעבירה שבוצעה ע"י הנאשם.
9. אציין כי הפסיקה הנוהגת מגדירה את מדיניות ענישה בעבירות תעבורה חמורות כגון עבירות נהיגה בשכרות מחייבת את בית משפט לנהוג ביד קשה. עם זאת, מתאפשרת סטיה לקולא מעונש המינימום שקבע המחוקק וזאת בהתקיים נסיבות מיוחדות. אותן "נסיבות מיוחדות" אין משמען ניהול חיים נורמטיביים גרידא, אלא נדרש דבר מה מעבר לכך. ראה בהקשר זה את רע"פ 2829/13 מור מוריאל נ. מדינת ישראל.
|
|
10. על כן, ככל שעסקינן בעבירות תעבורה חמורות, רק טענה יוצאת דופן, חריגה ויחודית עשויה להוות נימוק להקלה בעונש וחריגה מתקופת המינימום שנקבעה בחוק. בתוך כך, ככל שגוברת חומרת העבירה המבוצעת ע"י הנהג כך הנטל לשכנע כי הנסיבות הנטענות על ידו עולות לכדי הנימוקים המיוחדים, יגבר.
11. בהתחשב בכלל הנסיבות שהוצגו לפיי, נסיבותיו האישיות של הנאשם אשר עיקרן נסמך על שירותו הצבאי והיותו של הנאשם בעל תעודת לוחם, עברו התעבורתי אשר כולל 3 הרשעות בגין עבירות ברירת משפט בלבד. זאת, לאחר שהרישום התעבורתי של הנאשם הוצג לעיוני ולא מצאתי כי הנאשם הורשע בגין עבירות חמורות או עבירות בעלות מסוכנות יתרה, תוך שמצאתי להתחשב במידת מה ברישום החלקי של מועד הוצאת רישיון הנהיגה ע"י המלווה ובעיקר נוכח חלוף קרוב לשנה וחצי מאז ביצוע העבירה, מצאתי להתחשב בעונש שיוטל על הנאשם.
12. על יסוד דברים אלה, אני מטיל על הנאשם את העונשים הבאים:
א. אני פוסל את הנאשם מלקבל או מלהחזיק ברישיון נהיגה לתקופה בת 60 ימים, בניכוי 30 ימי פסילה מנהלית אותם ריצה הנאשם. הנאשם יפקיד את רישיון הנהיגה ליתרת התקופת הפסילה שהוטלה עליו לא יאוחר מיום 1/1/25 שעה 12:00 במזכירות בית המשפט נוף הגליל - נצרת. ב"כ הנאשם יגיש תצהיר חתום על ידי הנאשם, שבו תפורט ידיעתו בדבר הפסילה ומועד תחילת הפסילה וחובתו להפקדת רישיון וזאת בתוך 7 ימים.
ב. אני פוסל את הנאשם מלקבל או להחזיק ברישיון נהיגה לתקופה בת חודשיים, וזאת על תנאי למשך שנתיים, לבל יעבור עבירה לפי התוספת הראשונה ו/או השנייה לפי פקודת התעבורה.
ג. אני דן את הנאשם לתשלום קנס בסכום של 750 ₪ הקנס ישולם תוך 90 יום מהיום. עליך לשלם את חוב הפיצוי ו/או הקנס לחשבון המרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות באחת מהדרכים הבאות:
במזומן- בכל סניף של בנק הדואר בהצגת תעודת זהות בלבד (אין צורך בשוברי תשלום).
בכרטיס אשראי - באתר המקוון של רשות האכיפה והגבייה www.eca.gov.il. (ניתן לשלם בפריסה של עד 18 תשלומים בהסדר קרדיט).
לצורך בירורים ותשלום ניתן לפנות גם לנציגנו במרכז המידע הטלפוני בטל' מספר: *35592 או בטל' מספר: ***-*******.
|
|
זכות ערעור תוך 45 יום מהיום בבית המשפט המחוזי נוף הגליל - נצרת.
ניתן היום, י"ז חשוון תשפ"ה, 18 נובמבר 2024, בהעדר הצדדים.
|
