ת”פ (רמלה) 35666-10-22 – מדינת ישראל נ’ מוחמד מחאמיד
לפני: כבוד השופטת, סגנית הנשיא דורית סבן נוי
המאשימה: מדינת ישראל
באמצעות פרקליטות מחוז מרכז
נ ג ד
הנאשם: מוחמד מחאמיד
בשם המאשימה: עו"ד סרי מבראיקי
בשם הנאשם: עו"ד ג'מיל ג'בארין
גזר דין
א. רקע וכתב האישום המתוקן
1. הנאשם הורשע על יסוד הודאתו בביצוע עבירה של ניסיון קבלת דבר במרמה, לפי סעיפים 415 רישא ו- 25 לחוק העונשין, התשל"ז - 1977 .
2. על- פי המתואר בעובדות כתב האישום, במהלך שנת 2019 (להלן: "התקופה הרלוונטית") ביצעה חברת Taavura Holdings Ltd"" (להלן: "החברה") עבודות שדרוג במחסן צמיגים של החברה ברמלה (להלן: "האתר").
במהלך התקופה הרלוונטית ביצע הנאשם עבודות התקנת מערכת לגילוי אש באתר עבור החברה.
3. במסגרת עבודתו, הזמין הנאשם בדיקה מטעם חברת "טכנו ליין הנדסת בניין בע"מ", המספקת שירות בדיקות תקינות למערכת גילוי אש (להן: "חברת טכנו ליין"), וזאת לשם קבלת אישור בדבר תקינות המערכות שהתקין הנאשם באתר והתאמתן לתקן הנדרש במדינת ישראל.
4. ביום 5.8.19 בוצעה בדיקה של מערכות גילוי האש אותן התקין הנאשם באתר, על ידי נציג חברת טכנו ליין וממצאיה עלה כי המערכות שהתקין הנאשם אינן תקינות. נציג החברה העביר לנאשם את מסמכי הבדיקה לפיהם המערכת שהותקנה באתר אינה מתאימה לדרישות התקן במדינת ישראל (להלן: "מסמכי הבדיקה").
5. בהמשך לכך, זויפו מסמכי הבדיקה, בדרך שאינה ידועה במדויק למאשימה, באופן שבמסמכים המזויפים צוין שמערכות גילוי האש אשר נבדקו באתר נמצאו תקינות ומתאימות לדרישות התקן במדינת ישראל (להלן: "המסמכים המזויפים").
6. בסמוך לכך, במועד שאינו ידוע במדויק למאשימה, העביר הנאשם את המסמכים המזויפים למפקח על הפרויקט באתר מטעם החברה (להלן: "המפקח"), וזאת בכדי ליצור מצג שווא שקרי לפיו מערכות גילוי האש שהתקין הנאשם באתר נמצאו תקינות ואושרו על-ידי חברת טכנו ליין.
7. לאחר שהוברר לנציגי החברה כי מסמכי הבדיקה מטעם חברת טכנו ליין שהעביר הנאשם מזויפים, התבקש הנאשם לתאם בדיקה נוספת על-ידי חברה אחרת, וזאת כדי לקבל את האישור הנדרש לגבי תקינות מערכות גילוי האש.
8. בהמשך לכך, בדרך שאינה ידוע המדויק למאשימה, זויפו שני מסמכים מטעם חברת "סיסטם מעבודת מתקדמות בע"מ" (להלן: "חברת סיסטם"), לפיהם ביום 10.10.2019 בוצעה בדיקה מטעם חברת סיסטם לגבי מערכות גילוי האש באתר, ואלו נמצאו תקינות ומתאימות לדרישות התקן במדינת ישראל (להלן: "המסמכים המזויפים הנוספים").
9. בסמוך לכך, במועד שאינו ידוע במדויק למאשימה, במהלך התקופה הרלוונטית, העביר הנאשם את המסמכים המזויפים הנוספים למפקח, וזאת בכדי ליצור פעם נוספת מצג שווא שקרי לפיו מערכות גילוי האש שהתקין באתר נמצאו תקינות ואושרו על-ידי חברת "סיסטם".
10. הצדדים הגיעו להסדר טיעון לפיו הנאשם הודה והורשע בעובדות כתב האישום המתוקן. הצדדים הסכימו לטווח ענישה לפיו המאשימה תעתור למאסר בן חודשיים שיכול וירוצה בדרך של עבודות שירות, מע"ת וקנס, וההגנה חופשיה בטיעוניה.
ב. טיעוני הצדדים לעונש:
11. ב"כ המאשימה עורך הדין סרי מבאריקי, הפנה לערכים המוגנים ומידת הפגיעה בהם, לנסיבות ביצוע העבירה וחומרתה ובכלל זאת, לכך שהנאשם הינו המבצע הבלעדי, אשר הגיש שני מסמכים מזויפים, בסמיכות זמנים, חרף העובדה שידע כי תוצאות הבדיקה הראשונה העלו כי המערכות אינן תקינות. ב"כ המאשימה ביקש ליתן משקל לנזק הפוטנציאלי הגלום במעשיו של הנאשם ולסיכון הנשקף לביטחון הציבור שעה שמדובר בתקינות מערכות לגילוי אש. ב"כ המאשימה, עתר לקבוע מתחם עונש הולם הנע בין מספר חודשי עבודות שירות עד שנת מאסר בפועל. ב"כ המאשימה הפנה לכך שעסקינן במקרה ייחודי והגיש פסיקה בעבירה זהה עם נסיבות שונות ממנה ביקש ללמוד על המתחם בתיק זה. אשר לעונש המתאים לנאשם, הפנה להודאת הנאשם, נטילת האחריות, לגיליון הרשעותיו של הנאשם (טל/1) ולכך שהימשכות ההליכים עומדת בעיקר לפתחו של הנאשם. במכלול השיקולים עתר להשית על הנאשם חודשיים מאסר בדרך של עבודות שירות, מאסר על תנאי וקנס.
12. ב"כ הנאשם עורך הדין ג'מיל ג'בארין, הטעים בטיעוניו שהנאשם הורשע בעבירת ניסיון לקבלת דבר במרמה ולא בעבירה מוגמרת ולפיכך, יש לקבוע מתחם הנע בין מאסר על תנאי לבין 6 חודשי מאסר שיכול וירוצו בעבודות שירות. ב"כ הנאשם הפנה לפסיקה וטען שעסקינן במקרים חמורים יותר בהם נקבע מתחם המתחיל במאסר מותנה. אשר לנסיבותיו של הנאשם, הפנה להודאתו והבעת החרטה ולכך שהנאשם כבן 48, אב לחמישה והינו מפרנס יחיד. לטענתו, הנאשם נרתע מעצם מעורבותו בתיק, לפיכך עתר להשית על הנאשם מאסר על תנאי וקנס.
13. הנאשם בדבריו האחרונים לעונש, הביע חרטה, הבטיח כי לא ישוב על מעשיו וחזר על כך שמעשיו גרמו לו לנזק כלכלי אשר התעצם נוכח המלחמה.
ג. דיון והכרעה:
14. הערכים החברתיים המוגנים הם שמירה על שלטון החוק וטוהר המידות, הגנה על בטחון הציבור ושלומו, הבטחת אמון הציבור ושמירה על הסדר הציבורי ובפרט בבטיחות הלקוחות, חופש ההחלטה, הפעולה והבחירה של המרומה, אשר נשלל ממנו בשל מעשה המרמה.
15. מידת הפגיעה בערכים המוגנים לא מבוטלת, הנאשם התקין מערכות לגילוי אש שאינן עומדות בדרישות התקן הישראלי תוך שימוש במסמכים מזויפים, לפיהם המערכות שהותקנו על-ידו נבדקו ונמצאו תקינות תוך שהתעלם מהסיכון הפוטנציאלי הגלום במעשיו.
הנאשם חזר על מעשיו גם כאשר נתפס בקלקלתו, השתמש פעם נוספת במסמכים מזויפים על מנת להשיג את מבוקשו ולקבל אישור למערכות גילוי האש שהתקין, והכל למטרת רווח כלכלי, תוך שאינני מתעלמת מכך שכתב האישום אינו מציין את סכום התמורה שקיבל הנאשם עבור עבודתו.
תעוזת הנאשם נלמדת מכך שאין מדובר באירוע נקודתי, ספונטני, אלא במעשים שקדם להם תכנון מוקדם וחומרתם באה לידי ביטוי בפרט בנזק הפוטנציאלי לסיכון חיי אדם בקרות אירוע חירום. לצד זאת, הנאשם לא הצליח במעשיו ולא זכה לקבל אישור כדין, כך שיש להבחין בין מידת הסיכון הנשקף במקרה של ביצוע עבירה מוגמרת וקבלת אישור לבין מי שניסה לקבל אישור. נתון זה רלוונטי בקביעת מתחם העונש ההולם.
16. כנקבע בפסיקה, בקביעת מתחם העונש ההולם במקרים דומים, בהם נשקף סיכון ממשי לפגיעה בחיי אדם, יש ליתן משקל בכורה לשיקול הרתעת היחיד והרבים וזאת במטרה למנוע יצירת מצבי סיכון והעדפת האינטרס הפרטי על האינטרס הציבורי בשל בצע כסף ואינטרסים כלכליים. יש להעביר מסר חד משמעי לפיו אין להתחשב במי שמזלזל בחיי אדם. (ראו למשל: רע"פ 8446/15 גיל אקנין נ' מדינת ישראל, פסקה 4 (14.12.2015)).
17. אשר למדיניות הענישה הנוהגת, כל מקרה נבחן על פי נסיבותיו ואין מקרה אחד דומה למשנהו ובסופו של יום, מדיניות הענישה הנוהגת מהווה אחד הפרמטרים בקביעת מתחם העונש ההולם. להלן יובאו פסקי דין במקרים דומים (חלקם הוגשו מטעם ב"כ המאשימה) בהם המרמה נועדה לשם קבלת תמורה בגין מעשה בעל פוטנציאל לסיכון ממשי של חיי אדם:
א. רע"פ 8446/15 אקנין נ' מדינת ישראל (14.12.2015): הנאשם הורשע בעבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות בצוותא חדא ושימוש במסמך מזויף בצוותא חדא בכך שביצע על בסיס יום יומי כ-1000 עבודות הקשורות בבדיקת תקינות מערכות גז, אצל לקוחות חברת פזגז ובעבורה תוך שימוש במסמך מזויף לפיו אוחז בתעודה כדין בעוד איננו אוחז ברישיון כנדרש. בית משפט השלום קבע מתחם הנע בין 4 חודשי מאסר שיכול וירוצו בדרך של עבודות שירות לשנת מאסר וגזר על הנאשם 6 חודשי מאסר בדרך של עבודות שירות. ערעור המדינה התקבל וחלף עונש זה, הושתו על הנאשם 8 חודשי מאסר בפועל. בקשת רשות הערעור נדחתה.
ב. עפ"ג (ב"ש) 30924-07-18 חלילי נ' מדינת ישראל (22.10.2018): נדחה ערעורו של נאשם אשר הורשע בעבירות של קבלת דבר במרמה ושימוש במסמך מזויף בכך שקיבל לידיו מאחר תעודה מזויפת לפיה סיים בהצלחה קורס מנהלי עבודה. בהתבסס על התעודה המזויפת נרשם הנאשם בפנקס מנהלי עבודה במשרד התמ"ת ועבד כמנהל עבודה באתרי בניה. בית משפט השלום קבע מתחם הנע בין מאסר קצר בפועל אשר יכול וירוצה בדרך של עבודות שירות ועד 18 חודשי מאסר בפועל וגזר על הנאשם 6 חודשי מאסר לריצוי בדרך של עבודות שירות לצד ענישה נלוות.
ג. עפ"ג (מחוזי מרכז) 61455-05-18 נצאצרה נ' מדינת ישראל (6.11.2018) [הוגש מטעם ב"כ המאשימה]: נדחה ערעור של נאשמת אשר הורשעה בעבירות של ניסיון קבלת דבר במרמה וקשירת קשר לעוון בכך שקשרה קשר עם אחרת שתבחן במקומה במבחן תיאוריה במשרד הרישוי. האחרת הגיעה למשרד הרישוי עם טופס התיאוריה ותעודת הזהות של הנאשמת לצורך השתתפותה בבחינה במקומה. בית משפט השלום קבע מתחם הנע בין חודשי מאסר ספורים שיכול וירוצו בדרך של עבודות שירות ועד לשנת מאסר בפועל, לצד עונשים נלווים וגזר על הנאשמת חודשיים מאסר בדרך של עבודות שירות וענישה נלוות.
ד. ת"פ (ירושלים) 52290-11-18 מדינת ישראל נ' אבו ג'אנם (18.4.2023) [הוגש מטעם ב"כ המאשימה]:הנאשם הורשע בעבירות של ניסיון לקבלת דבר במרמה ושימוש במסמך מזויף בכך שהתייצב במשרד הרישוי במטרה לחדש את דרגת רישיון הנהיגה שלו ולצורך כך, מסר לפקידת הרישוי רישיון נהיגה בדרגת B וביקש לקבל במקומו רישיון בדרגת C1 תוך שהציג לה רישיון נהיגה מזויף בדרגה החדשה. נקבע מתחם הנע בין מאסר קצר בעבודות שירות ועד לשנת מאסר לצד ענישה נלוות וגזר על הנאשם 60 יום מאסר בדרך של עבודות שירות וענישה נלוות.
ה. ת"פ (ב"ש) 16798-08-19 מדינת ישראל נ' אמג'אד קיעאן (15.3.2023) [הוגש מטעם ב"כ המאשימה]: הנאשם הורשע בעבירה של ניסיון לקבלת דבר במרמה בכך שסיכם עם אחרים לעבור במרמה את מבחן התאוריה. האחרים התקינו על גופו אמצעים טכנולוגיים באמצעותם שידרו לנאשם את התשובות למבחן הנהיגה. בטרם הסתיימה הבחינה, נעצר הנאשם והעבירה לא הושלמה. נקבע מתחם עונש הולם הנע בין מספר חודשי מאסר הניתנים לריצוי בעבודות שירות ועד שנת מאסר לצד עונשים נלווים וגזר על הנאשם בעל עבר פלילי שעבר הליך שיקומי, 5 חודשי מאסר בדרך של עבודות שירות לצד ענישה נלוות.
18. בחנתי את הפסיקה שהוגשה מטעם ההגנה, ומצאתי כי אינה מסייעת להגנה בטיעוניה, ואנמק:
בת"פ (נצרת) 60987-11-17 מדינת ישראל נ' רואס ואח' (25.11.2019) הורשעה הנאשמת בעבירה של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות בכך שדיווחה בכזב לביטוח לאומי כי מתגוררת בגפה, ללא בן זוג, ובגין כך זכתה לגמלת הבטחת הכנסה מהמוסד לביטוח לאומי. במקרה זה נקבע מתחם הנע בין חודשיים לשישה חודשי מאסר שיכול וירוצו בעבודות שירות וקנס. בית המשפט סטה ממתחם העונש ההולם והשית ענישה צופה פני עתיד וקנס. מקרה זה אינו דומה למקרה שבפניי מלבד העובדה שעסקינן בעבירות מרמה, שכן אינו מגלם סיכון לחיי אדם. לא זו אף זו, שהמתחם אשר נקבע בגזר הדין, תומך בעמדת המאשימה.
בת"פ 46036-09-22 (ירושלים) מדינת ישראל נ' אלגראדאת (13.7.2024) הורשע הנאשם בעבירה של סיוע לקבלת דבר במרמה בכך שנטל חלק במסכת של הונאת ביטוח במסגרתה שני אחרים קשרו קשר להונות חברת ביטוח תוך יצירת מצג שווא לפיו הרכב נגנב במטרה לקבל כספי ביטוח. חלקו של הנאשם היה בכך שהעביר את הרכב לשטחים בתמורה ל-5000 ₪. נקבע מתחם עונש הנע בין מאסר על תנאי ו/או צו של"צ ועד שישה חודשי מאסר לצד ענישה נלוות. בית המשפט ציין בגזר דינו, שמתחם העונש הנוהג בעבירה מושלמת בנסיבות דומות נע בין מספר חודשים שניתן לבצע בעבודות שירות ועד 10 חודשים. אף מקרה זה אינו מגלם סיכון לחיי אדם והמתחם נקבע לעבירת הסיוע, שכידוע, העונש בצדה מחצית מהעבירה המשולמת.
בת"פ 25405-03-22 (ירושלים) מדינת ישראל נ' אל היג'א ואח' (28.7.2024) הורשעו הנאשמים בעבירות של ניסיון לקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, שימוש במסמך מזויף, סיוע להתחזות לאחר וזיוף בכוונה לקבל דבר בנסיבות מחמירות. הנאשמים סטודנטים באוניברסיטה, ניגש נאשם 2 למבחני אמי"ר במקום הנאשם 1 במטרה לקבל פטור מקורסים, תוך שימוש בתעודה זהות מזויפת. הנאשמים נתפסו בכף. נקבע מתחם עונש הנע בין צו של"צ ומאסר מותנה ועד מספר חודשי מאסר בדרך של עבודות שירות. מקרה זה אינו חמור מהמקרה שבפניי ואינו משקף את מדיניות הענישה הנוהגת לעניינו.
19. לאחר שבחנתי את מכלול הנסיבות והשיקולים ונתתי דעתי למדיניות הענישה הנוהגת, אני קובעת שמתחם העונש ההולם את מעשיו של הנאשם נע בין מאסר קצר שיכול וירוצה בעבודות שירות ועד לשנת מאסר בפועל לצד ענישה נלוות של מאסר על תנאי וקנס.
גזירת העונש בגדרי המתחם:
20. הנאשם כבן 48, אב לחמישה ילדים, לחובתו הרשעה אחת משנת 2012 אשר התיישנה בעבירות אלימות בגינן נדון לתקופת מאסר ממושכת.
21. הנאשם הודה, לא ניהל משפט, הביע חרטה ורצון להמשיך בשגרת חייו ולפרנס את בני ביתו, הפנה לנזקים הכלכליים שנגרמו לו כתוצאה ממעשיו מושא כתב האישום ולתקופת המלחמה, אך לא תמך טיעוניו במסמכים.
22. עוד זקפתי לזכות הנאשם את חלוף הזמן ממועד ביצוע העבירות והיעדר פתיחת תיקים.
23. בעניינו של הנאשם לא מתקיימים שיקולים לחריגה מהמתחם לחומרא או לקולא.
אשר על כן אני גוזרת על הנאשם את העונשים הבאים:
א. חודשיים מאסר בפועל
עונש המאסר ירוצה בעבודות שירות, החל מיום 1.1.2025 (או במועד אחר שיקבע הממונה על עבודות השירות) . על הנאשם להתייצב במשרדי הממונה על עבודות השירות בשב"ס - יחידת ברקאי, ברח' לוחמי בית"ר 6 בעיר רמלה, באותו מועד בשעה 08:00.
הנאשם מוזהר כי עליו לקיים את הוראות הממונה על עבודות השירות, אחרת יכול שיופקע העונש כך שירצה אותו במאסר מאחורי סורג ובריח.
ב. מאסר מותנה למשך 5 חודשים, והתנאי הוא כי הנאשם לא יעבור כל עבירה עם יסוד של מרמה למשך 3 שנים, מסיום ריצוי עבודות השירות.
ג. הנאשם ישלם קנס בסך 3,000 ₪, או 30 ימי מאסר תמורתו. הקנס ישתלם ב-5 תשלומים חודשיים, שווים ורצופים, החל ביום 17.11.24 ובכל 17 בחודש שלאחריו (ככל שקיימת לטובת הנאשם הפקדה בתיק - בהסכמת הנאשם היא תקוזז מהקנס, והיתרה תושב לנאשם בכפוף לכל דין, לרבות עיקול).
תשלום הקנס ייעשה ישירות לחשבון המרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות ברשות האכיפה והגביה באחת הדרכים הבאות: בכרטיס אשראי באתר המקוון של רשות האכיפה והגבייה (חיפוש בגוגל "תשלום גביית קנסות"): www.eca.gov.il (ניתן לשלם בפריסה של עד 18 תשלומים בהסדר קרדיט). או באמצעות מוקד שירות טלפוני בשרות עצמי (מרכז הגבייה) בטלפון 35592* או בטלפון 073-2055000. או במזומן בכל סניף של בנק הדואר - בהצגת תעודת זהות (ללא צורך בשוברי תשלום).
ניתן צו כללי למוצגים.
זכות ערעור לבית-המשפט המחוזי מרכז- לוד תוך 45 יום.
המזכירות תשלח עותק מגזר הדין לממונה על עבודות השירות.
התיק סגור.
ניתן היום, ז' תשרי תשפ"ה, 09 אוקטובר 2024, בהעדר הצדדים.