ת"פ 33805/05/21 – מדינת ישראל – שלוחת תביעות כפר-סבא נגד בן ציון לוי
1
לפני |
כבוד השופט אביב שרון
|
בעניין: מדינת ישראל - שלוחת תביעות כפר-סבא המאשימה
ע"י ב"כ עו"ד שלומי רותם גרינבוים
נ ג ד
בן ציון לוי הנאשם
ע"י ב"כ עו"ד אופיר חגואל
גזר דין
כתב האישום המתוקן; הודאת הנאשם; הסדר הטיעון
1. הנאשם, יליד 1954, הורשע על פי הודאתו ובמסגרת הסדר טיעון בכתב אישום מתוקן בעבירות של גידול, יצור והכנת סמים מסוכנים, לפי סעיף 6 לפקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש], תשל"ג-1973; החזקת סם שלא לצריכה עצמית, לפי סעיף 7(א)+7(ג) רישא לפקודה; והחזקת כלים להכנת סם שלא לצריכה עצמית, לפי סעיף 10 רישא לפקודה.
על פי העובדות ביום 26.7.17 חתם הנאשם עם מר יגאל רבנוף, בעליו של בית קרקע ובו שישה חדרים ברח' תשרי 3 בהוד השרון, על חוזה שכירות של הבית שהוארך מעת לעת, כשבחוזה השכירות מיום 16.7.20 שכר הנאשם את הבית בתמורה לדמי שכירות חודשיים בסך 9,500 ₪.
הנאשם גר בבית מיום 2.8.17 ועד ליום 10.5.21, כששנה וארבעה חודשים עובר ליום 10.5.21 הקים הנאשם בבית מעבדה לגידול סם מסוכן מסוג קנביס, החזיק בבית ציוד רב ויקר ערך שנועד לגידול הסם, ובכלל זה מזגנים, מפוח פחם, 19 מנורות תלייה, 6 מכשירי מדידה, 6 מאווררים ומשקל אלקטרוני. בנוסף, נתפסו בבית מחשב נייד, טאבלט, ארבעה מכשירי טלפון ניידים, מחברת ובה רישומים המתעדים פעילות הנוגעת לגידול הסמים, וסך של 1,040 ₪ במזומן שנתפס על גופו של הנאשם.
בנסיבות אלה, גידל הנאשם והחזיק ב-277 שתילים קנביס בארבעה חדרים בבית, במשקל כולל של 18 ק"ג, וכן החזיק ב-1 ק"ג נטו של קנביס שלא לצריכה עצמית.
2. הצדדים הגיעו להסדר טיעון, לפיו הנאשם יודה בכתב האישום המתוקן, יורשע ויישלח לשרות המבחן לצורך קבלת תסקיר בעניינו. לא היתה הסכמה לעונש וכל צד טען כראות עיניו. כמו כן, ביקשה המאשימה להכריז על הנאשם סוחר סמים.
2
תסקיר שרות המבחן
3. מתסקיר שרות המבחן מיום 30.3.23 עולה שהנאשם בן 69, גרוש בשנית ואב ל-6 ילדים (בגילאים 44-10) משלוש מערכות יחסים שונות, עובד כמלווה במערך הסעות לילדי חינוך מיוחד ומתגורר אצל בתו הבכורה בירושלים. משפחת המוצא של הנאשם ניהלה אורח חיים חרדי, אביו שימש כרב קהילה בירושלים ונפטר בשנת 1973 בעת שהנאשם שירת בצבא במהלך מלחמת יום כיפור. האב נחווה כקיצוני בכל הקשור להתנהלותו בהיבט הדתי, ואף פעל באלימות פיזית כעונש על סטיה ממגבלות הדת. הנאשם סיים 12 שנות לימוד עם תעודת בגרות, שירת שירות צבאי מלא בחיל ההנדסה כנהג מבצעי, ובשנת 1977 עזב את ארץ ושהה 10 שנים בצרפת, היגר לדרום אפריקה עד לשנת 2004 וניהל שם עסקים עצמאיים. בעקבות משבר כלכלי איבד את רוב ממונו ונכסיו. התדרדרותו הכלכלית החריפה בתקופת הקורונה, אשר הגבילה את יכולתו לנסוע לחו"ל ולתפעל את עסקיו, הוא צבר חובות בהדרגה, בגינם מתנהלים נגדו היום הליכי הוצאה לפועל, וכיום מתפרנס מעבודה במערך ההסעות של ילדי החינוך המיוחד ומקצבת זקנה. הנאשם תיאר קשר קרוב עם ילדיו, כאשר אחד מילדיו התמכר לסמי רחוב והוא תמך בו ועזר לו להיגמל מסמים בדרכים עצמאיות, ללא מעורבות של גורמי טיפול, וכיום, לטענתו, בנו מתפקד ונמצא במצב טוב. הנאשם נעצר בגין התיק דנן למשך כ-3 שבועות ושהה בתנאים מגבילים במשך 11 חודשים אצל בתו הבכורה.
הנאשם נעדר הרשעות קודמות. במסגרת אבחון בהליך המעצר העריך השרות כי ישנה הפחתה משמעותית ברמת הסיכון להישנות התנהגות עוברת חוק מצדו. ביחס לשימוש בסמים, מסר הנאשם כי לאורך חייו צרך חומרים משני תודעה באופן מזדמן, לא ביטא נזקקות טיפולית ושלל תלות בחומרים אלה. שתי בדיקות שתן שמסר נמצאו נקיות. ביחס לעבירות דנן קיבל אחריות על ביצוען, הביע חרטה עמוקה ושיתף שלאחר שלא הצליח לעמוד בהתחייבויותיו הכספיות, התמודד עם משבר כלכלי מתמשך וצבר חובות כבדים לאחר שהותו הארוכה בחו"ל, חש תחושה של חוסר ברירה מתוך מצב נפשי שברירי, חבר לחברה שולית, גידל סמים והתפתה להרוויח כסף רב בזמן קצר תוך שהוא מטשטש ומפחית את משמעות מעשיו.
בנסיבות אלה, העריך שרות המבחן שיש לנקוט בעניינו באפיק השיקומי לאור היעדר עבר פלילי, גיל מתקדם, חלוף הזמן ושיתוף הפעולה, והמליץ על הטלת צו של"צ בהיקף של 340 שעות, לצד מאסר על תנאי. עוד העריך שרות המבחן שענישה בדרך של מאסר לריצוי בעבודות שירות עשויה לפגום בתפקודו התעסוקתי החיובי.
טיעוני ב"כ הצדדים
4. ב"כ המאשימה הגיש את תמונות מעבדת הסמים שהקים הנאשם בבית (תע/1). הוא טען שמדובר בעבירות שבוצעו תוך תכנון מוקפד ולאחר שהנאשם הסב חלק ניכר מהבית אותו שכר ובו התגורר לצורך גידול והפקה של סמים, כשלדבריו הרקע למעשיו הוא הצורך להפיק רווח כלכלי מהיר.
3
התובע הפנה לכך שבמהלך מעצרו התרשם שרות המבחן שהנאשם נוטה לפעול בדפוסי הסתרה לצורך קידום מטרותיו, הוא בעל דפוסי התנהגות אימפולסיביים וקיים סיכון להישנות התנהגות פורצת גבולות, ולכן לא בא השרות בהמלצה להקלה בתנאי שחרורו, ורק בהמשך הומלץ על הקלה שכזו, לאחר שהנאשם שולב בקבוצה ייעודית לעובדי חוק, במשך 7 חודשים. עוד הפנה התובע לכך שהרקע לביצוע העבירות היה מצבו הכלכלי של הנאשם שהורע בתקופת הקורונה, אז התפתה הנאשם להרוויח כסף בזמן קצר, ומפחית ומטשטש את המשמעות של מעשיו. הנאשם הביע הסכמה להשתלב במסגרת טיפולית, אך טרם שולב במסגרת כזאת. ב"כ המאשימה טען שהנאשם פגע בערכים החברתיים המוגנים בצורה קשה בהיותו חוליה ראשונה ועיקרית בשרשרת הפצת הסמים, כשמעשיו פוגעים בצורה ישירה ועקיפה בשלום הציבור ובבריאותו. נטען שהגם שהנאשם נעדר עבר פלילי ובן 67 בעת ביצוע העבירות, הרי שאלו אינם מהווים חוסן מפני ענישה. בשכלול כלל הנסיבות עתר התובע לקביעת מתחם עונש הולם הנע בין 16 ל-36 חודשי מאסר, לצד ענישה נלווית. את עונשו של הנאשם ביקש למקם בתחתית המתחם לו עתר. כמו כן, ביקש התובע להכריז על הנאשם כ"סוחר סמים" ולהורות על חילוט הרכוש, כמפורט בכתב האישום המתוקן, לרבות רכבו של הנאשם. ב"כ המאשימה הפנה לפסיקה.
5. ב"כ הנאשם טען שהנאשם נעדר עבר פלילי, הודה במיוחס לו עוד בתחנת המשטרה, שיתף פעולה באופן מלא, הודה בפני בית המשפט וחסך זמן שיפוטי יקר. נטען שבחינת מתחמי הענישה כעולה מהפסיקה - במשקלים זהים ובסם מן הסוג הזה - מעלה כי אלה מתחילים בענישה הכוללת 9 חודשי מאסר לריצוי בעבודות שירות. נטען שבניגוד למקרים אחרים בהם מדובר בחבירה בצוותא, בביצוע מתוחכם, דוגמת השכרת דירה ייעודית על שם אחר וגניבת חשמל, במקרה דנן מדובר בבית מגורים "רגיל", אשר מושכר משנת 2017, והעבירה מבוצעת זמן רב לאחר מכן, ללא כל תחכום וללא גניבת חשמל. נטען שהנאשם כבן 70, אב ל-6 ילדים, סב ל-5 נכדים, אשר כל חייו לא מעד, וגם עתה - הסתבך נוכח נסיבות חריגות ויוצאות דופן של קריסת עסקיו ומשבר כלכלי כתוצאה מהתפרצות מגפת הקורונה. ב"כ הנאשם עתר לסטיה לקולא ממתחם העונש ההולם מטעמי שיקום. נטען שמדובר במי שגדל במצב סוציו-אקונומי מחפיר, משפחה בת 11 נפשות, עשה מאמצים להתגייס ולשרת את מדינת ישראל במלחמת יום כיפור, כנהג מבצעי בחיל הנדסה, היגר לחו"ל והקים שם עסקים, התעשר וחווה נפילה כלכלית בשנת 2004, אז איבד את כל רכושו. חרף זאת הוא מעולם לא פנה לדרך העבריינית, לא בחר בדרך הקלה והתמודד עם הקשיים. נטען שהנאשם השתתף בהליך טיפולי קבוצתי במשך 7 חודשים, כמו גם במפגשים פרטניים עם קצינת המבחן ומסר בדיקות שתן נקיות משרידי סם. כיום הנאשם עובד במערך של הסעות ילדים בחינוך מיוחד, והגם שהשכר נמוך, יש בעבודה ערך מוסף של תרומה לזולת. בנוסף, הנאשם מקבל קצבת זקנה, ובשל מצבו הכלכלי הוא מתגורר אצל בתו הבכורה. לאחרונה קיבל זכות לדיור מוגן, שאם לא יממש אותה היא תתבטל באופן שיגרום לו נזק בלתי הפיך. עוד נטען שהנאשם היה עצור משך 23 ימים מאחורי סורג ובריח ולאחר שהה כ-11 חודשים בפיקוח אלקטרוני, ללא הפרות. לאור האמור, התבקש בית המשפט לאמץ את המלצות שרות המבחן ולהעדיף את האפיק השיקומי. ב"כ הנאשם הפנה לפסיקה.
4
6. הנאשם, בדברו האחרון, הוסיף שבמסגרת עסקיו פשט רגל בשל מעורבות בענף הבניה בתקופת מגפת הקורונה, באופן שגרם לו לצבור חובות כבדים וליטול הלוואות מגורמים שוליים שהציעו לו לבצע את העבירות דנן כדרך להחזרת החובות. לטענתו, בדיעבד הבין את חומרת מעשיו, וכיום מבין את המחיר הכבד ששילמו הוא ובני משפחתו כתוצאה ממעשים אלה.
דיון והכרעה
7. תופעת הפצת הסמים המסוכנים - ובעיקר ייצור הסמים, גידולם והכנתם במעבדות ייעודיות - היא אחת מהתופעות הקשות של זמננו ולא מכבר הפכה ל"מכת מדינה" של ממש. נוכח פוטנציאל הנזק הרב הגלום בהפצת הסמים ובשימוש בהם נקבע ששומה על בתי המשפט לתת כתף במלחמה בנגע עבירות הסמים (עפ"ג (מחוזי מרכז) 10371-03-22 חוגי בכר נגד מדינת ישראל (12.9.22)).
הערכים החברתיים המוגנים בעבירות הסמים הם הגנה על שלום הציבור, בריאותו וביטחונו. הפסיקה עמדה, לא אחת, על כך שיש לנקוט ביד קשה כלפי כל המעורבים בשרשרת הפצת הסמים, לשם עשיית "כסף קל", גם מקום בו מדובר בסמים "קלים", וכי גידול סמים כמוהו, מבחינת החומרה, כסחר והפצת הסם -
"ריבוי המקרים המובאים לפנינו בעת האחרונה - של גידול, ייצור והפקת קנבוס לשם הפצה ומכירה, כמו גם הפצה ומכירה של קנבוס תוך שימוש באפליקציית ה'טלגראס', מעוררים את התחושה, הגם שאינה מגובה בסטטיסטיקה או במחקר אמפירי, כי המדיניות שבאה לידי ביטוי בחוק הסמים המסוכנים (עבירת קנס מיוחדת - הוראת שעה), התשע"ח-2018 (שתחולתו ביום 1.4.2019) - זלגה שלא בטובתה למחוזות אחרים. צרכנים ומשתמשים ואנשים נורמטיביים, שבעבר לא היו נכונים ליטול על עצמם סיכון להסתבך בעולם הפלילי, נכונים כיום לילך צעד נוסף ולהפוך למגדלים ולסוחרים בסם. זאת, מתוך תפיסה שגויה כי מדובר ב"סמים קלים", ובהינתן הטכנולוגיה המאפשרת מכירה והפצה קלה ו"סטרילית" של סמים. ברם, סחר בסמים הוא סחר בסמים. ידע כל מי שמהרהר בדרכים לעשיית כסף קל, כי מדיניות הענישה לא השתנתה ובית המשפט רואה בחומרה עבירות של סחר והפצה של סמים מסוכנים, גם סמים "קלים", תוך הטלת ענישה משמעותית ומרתיעה. צרכנים ומשתמשים - ראו הוזהרתם"(ע"פ 2596/18 זנזורי נ' מדינת ישראל (12.8.18).
[ראה גם: ע"פ 6299/20 שחר חן נ' מדינת ישראל (4.2.21); עפ"ג (מחוזי ב"ש) 6525-09-21 גל סבן נ' מדינת ישראל (15.12.21); עפ"ג (מחוזי ב"ש) 50691-05-21 עומאד טלאלקה נ' מדינת ישראל (10.11.21)].
8. באשר לנסיבות הקשורות בביצוע העבירות יש לקחת בחשבון את אלה:
5
א. הנאשם הקים מעבדה לגידול סמים בבית פרטי גדול אותו שכר, ולשם כך השתמש ב-4 מתוך 6 חדרים בבית.
ב. הנאשם גידל כמות גדולה של 277 שתילי קנביס במשקל 18 ק"ג.
ג. בד בבד החזיק הנאשם בבית ב-1 ק"ג נוסף של סם מסוג קנביס, ובסה"כ מדובר ב-19 ק"ג סם מסוכן מסוג קנבוס. מדובר בכמות סם נכבדת ויש בה כדי להעיד על כוונת סחר והפצה. כן יש בה כדי ללמד על פוטנציאל הנזק שעלול היה להיגרם מההפצה.
ד. הנאשם השתמש בציוד רב לצורך גידול הסמים, ובכלל זה - 11 מזגנים, 10 מפוחים, 19 מנורות תלייה, 6 מאווררים, 6 מכשירי מדידה ומשקל אלקטרוני.
ה. הנאשם גידל את הסמים משך זמן רב - כשנה ו-4 חודשים. פעולותיו של הנאשם מעידות על כוונת המשכיות, כך שלולא נעצר בידי המשטרה סביר להניח שהיה ממשיך במעשיו. פעילות עבריינית שנמשכה תקופה ארוכה של כשנה וחצי, המשלבת הצטיידות בציוד רב ויקר ערך, יש בה כדי ללמד על כך שלא מדובר בגחמה או במעידה רגעית של הנאשם, אלא בעבירה שקולה ומתוכננת היטב, בה השקיע הנאשם כסף, זמן ומאמצים רבים, תיעד ועקב אחריו אופן הגידול באמצעות רישומים מתאימים, ודי בתמונות שתועדו בעת תפיסת המעבדה (תע/1), כדי להעיד אודות היקף העבירות וחומרת המעשים.
מנגד, ייאמר שאין מדובר בשכירת בית או דירה ייעודיים לצורך הקמת המעבדה וגידול הסמים, כי אם שימוש בבית המגורים, ואף לא בוצעו עבירות נילוות, כפי שמבוצעות לא אחת בתיקים מעין אלה, של גניבת חשמל או שימוש פירטי ברשת החשמל.
יחד עם זאת, ולחומרא, ייאמר גם שמדובר בגידול סמים בבית מגורים - מקום בו מבקרים ילדיו ונכדיו של הנאשם - ובמיוחד בנו עליו העיד הנאשם שהתמכר בעבר לסמי רחוב והיה זה דווקא הנאשם שהצילו וסייע לו בגמילה מסמים. בנסיבות אלה, היה מצופה מהנאשם, כמי ש"נכווה" מנגע הסמים, למשוך ידיו מכל פעילות או מעורבות בגידול סמים ובהפצתם.
9. נוכח הנסיבות הקשורות בביצוע העבירות - סוג הסם, כמות הסם, מקום גידול הסם והציוד הרב שהושקע בגידולו - הרי שמידת הפגיעה בערכים החברתיים המוגנים היא ברף בינוני-גבוה.
10. עיון בפסיקה מעלה שבגין הקמת מעבדות ביתיות לייצור קנביס, בכמות של עשרות ק"ג, הוטלו על פי רוב עונשי מאסר ממושכים לריצוי בפועל. הגם שלא נעלם מעיני שקיימת פסיקה המטילה אף עונשי מאסר לריצוי בעבודות שירות, הרי שמדובר בפעמים בודדות כאשר מדובר בסיכויי שיקום משמעותיים, אם בשל הליך טיפולי ממושך או גיל צעיר של הנאשמים, וממילא מדיניות הענישה הראויה בעבירות מסוג זה עניינה הטלת מאסרים לריצוי מאחורי סורג ובריח - זאת נוכח מידת הפגיעה בערכים החברתיים המוגנים, היקף התופעה והנזק המשמעותי שנגרם לחברה בעטיין.
6
- רע"פ 2151/21 שחף דהן נ' מדינת ישראל (7.4.21) - הנאשם גידל בדירה כ-100 שתילי קנבוס במשקל 23 ק"ג. נגזרו עליו, בין היתר, 9 חודשי מאסר בעבודות שירות. ערעור המדינה התקבל ועונשו הוחמר ל-18 חודשי מאסר.
- רע"פ 513/21 עידן יהושע נ' מדינת ישראל (4.3.21) - גידול 60 שתילים של סם מסוג קנבוס במשקל של 10 ק"ג; נקבע מתחם עונש הולם הנע בין 6 חודשי מאסר לריצוי בעבודות שרות ל-24 חודשי מאסר; בית משפט השלום חרג מן המתחם מטעמי שיקום וגזר צו של"צ; ערעור המדינה התקבל ועל הנאשם נגזרו 10 חודשי מאסר בפועל ; בקשת רשות ערעור נדחתה.
- רע"פ 6869/17 יבגני פילברג נ' מדינת ישראל (11.9.17) - הנאשם גידל מעל 229 שתילי קנאביס במשקל כולל של 19 ק"ג נטו. בית המשפט הכריז עליו סוחר סמים והשית עליו 6 חודשי מאסר בעבודות שירות, מאסר על תנאי, פסילת רישיון נהיגה על תנאי, קנס בסך 10,000 ₪ וחילוט של 25,700 ₪. ערעור המדינה לבית המשפט המחוזי התקבל ועונשו הוחמר ל-9 חודשי מאסר בפועל. בית המשפט העליון דחה את הבקשה לרשות ערעור, חרף מאמצי הנאשם לשיקום, וקבע -
"לא נעלמו מעיני מאמציו של המבקש לשקם את עצמו ולתקן את דרכיו, כפי שעולה מתסקירי שירות המבחן. אך עם זאת, לא ניתן להתעלם מחומרת העבירות שביצע המבקש, שעה שייצר, הכין והפיק סמים מסוכנים בכמויות בלתי מבוטלות ובאופן מתוכנן, גם אם אין מדובר בנסיבות העומדות ברף חומרה גבוה במיוחד. כפי שנקבע, לא אחת, האינטרס הנוגע לשיקומו של הנאשם עשוי לשרת את החברה בכללותה, ואולם מדובר בשיקול אחד מבין מכלול שיקולים העומדים בפני בית המשפט".
- עפ"ג (מחוזי מרכז) 10371-03-22 חוגי בכר נגד מדינת ישראל (12.9.22) - הנאשם גידל במעבדה 94 שתילי סם מסוג קנביס במשקל של כ-3.8 ק"ג. נקבע מתחם עונש הולם הנע בין 10 ל-24 חודשי מאסר. על הנאשם נגזרו 10 חודשי מאסר. הערעור נדחה.
- עפ"ג (מחוזי ב"ש) 50691-05-21 עומאד טלאלקה נ' מדינת ישראל (10.11.21) - המערערים הורשעו על פי הודאתם בעבירות של ייצור סמים והחזקת כלים להכנת סם מסוכן שלא לצריכה עצמית, לאחר שגידלו בשטח פתוח 208 שתילי קנביס במשקל 14 ק"ג. על כל אחד מהם הוטלו 12 חודשי מאסר. ערעורם נדחה.
- עפ"ג (מחוזי באר שבע) 6525-09-21 גל סבן נ' מדינת ישראל (15.12.21) - המערער שכר דירה אליה הכניס ציוד וכלים לגידול סם וגידל בה 1,136 שתילי קנאביס במשקל 15 ק"ג, וכן החזיק בקנאביס במשקל 1.2 ק"ג שלא לצריכתו העצמית. נקבע מתחם עונש הנע בין 24 ל-48 חודשי מאסר. על הנאשם נגזרו 27 חודשי מאסר. ערעור לענין אורך תקופת המאסר נדחה.
7
11. לאור האמור לעיל, נוכח משך התקופה בה גודלו הסמים, כמות הסמים שגודלה ונתפסה - 18 ק"ג קנביס ועוד החזקה של 1 ק"ג קנביס שלא לצריכה עצמית - מידת הפגיעה בערכים החברתיים המוגנים ומדיניות הענישה הנוהגת - אני קובע שמתחם העונש ההולם נע בין 14 ל-36 חודשי מאסר, לצד רכיבי ענישה נלווים.
12. נוכח הנסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירות, באתי לכלל מסקנה שיש למקם את עונשו של הנאשם בתחתית מתחם העונש ההולם, ולא ראיתי לסטות מן המתחם מטעמי שיקום.
כאמור, הפסיקה קבעה לא אחת שבכל הנוגע לעבירות של הקמת מעבדות סמים וגידול סמים לשם הפצה וסחר, שיקול משמעותי שיש להביא בחשבון בעת גזירת העונש הוא השיקול הנוגע להרתעת הרבים מפני ביצוע עבירות מסוג זה, זאת נוכח הקלות שבביצוע העבירות והפיתוי להשאת רווח כלכלי קל (עפ"ג (מחוזי מרכז) 10371-03-22 חוגי בכר נגד מדינת ישראל (12.09.2022)).
13. הנאשם כבן 69, נעדר עבר פלילי, אב לשישה ילדים וסב לנכדים. הנאשם הודה בביצוע העבירות, חסך בזמן שיפוטי, נטל אחריות על מעשיו והביע חרטה. הנאשם ניהל אורח חיים נורמטיבי עד להסתבכותו בתיק הנוכחי, ואף במהלך הזמן שחלף מאז ביצוע העבירות לא שב להסתבך בפלילים, וכיום מתפרנס מעבודה מסודרת כמלווה במערך הסעות לילדי החינוך המיוחד.
התסקיר בעניינו חיובי באופן חלקי, הואיל ועולה ממנו שהוא הפחית וטשטש את משמעות מעשיו, הוא בעל דפוסי חשיבה לפיהם נכפתה עליו התנהגות שולית בהיעדר אלטרנטיבה אחרת להתמודד עם קשייו הכלכליים, תוך התנהלות מתמשכת של הסתרה כלפי בני משפחתו. השרות התרשם שבתקופת ביצוע העבירות חלה התרופפות בגבולותיו הפנימיים ושהוא הונע מצורך לייצר רווח כספי מהיר, תוך שהוא מודה בפה מלא שהרקע למעשים הינו הפיתוי להרוויח כסף רב בזמן קצר. בנוסף, למרות שהודה שעשה שימוש בחומרים משני תודעה לאורך השנים, והגם ששולב בקבוצה טיפולית ייעודית לעצורי בית ובשיחות פרטניות, הנאשם לא ביטא נזקקות טיפולית.
14. בנסיבות אלה, אין בעצם העובדה לפיה הנאשם מבוגר ונעדר עבר פלילי - כמו גם השתתפותו בקבוצה טיפולית קבוצתית משך מספר חודשים - כדי להוות נסיבה חריגה בעבירות מסוג זה, הואיל ולא אחת הנאשמים בעבירות אלה הינם "אנשים מן היישוב", ללא רקע עברייני (ראה ענין סבן, בעמ' 6). יחד עם זאת, נראה שהנאשם הפנים את טעותו, הורתע מעצם החקירה שהתנהלה נגדו ומהגשת ההליך הפלילי, כמו גם מהעובדה ששהה במעצר מאחורי סורג ובריח למשך כ-3 שבועות, ובהמשך בתנאים מגבילים למשך כ-11 חודשים.
15. לאור האמור, אני גוזר על הנאשם את העונשים הבאים:
א. 14 חודשי מאסר בניכוי ימי מעצרו, מיום 9.5.21 עד ליום 31.5.21.
הנאשם יתייצב לריצוי עונשו ביום 25.6.23 שעה 10:00 בבית סוהר "הדרים" כשבידו תעודת זהות. התנאים המגבילים בהם נתון הנאשם, כמו גם הערבויות הכספיות, ימשיכו לחול עד להתייצבותו של הנאשם למאסר. כמו כן, אני מוציא נגד הנאשם צו עיכוב יציאה מן הארץ אשר יבוטל עם התייצבות הנאשם למאסר.
8
ב. 12 חודשי מאסר על תנאי למשך שלוש שנים מיום שחרורו, שלא יעבור כל עבירת סם מסוג פשע.
ג. 3 חודשי מאסר על תנאי למשך שנתיים מיום שחרורו, שלא יעבור כל עבירת סם מסוג עוון.
ד. קנס בסך 3,500 ₪ או 60 ימי מאסר תמורתו. הקנס ישולם ב-10 תשלומים חודשיים, שווים ורצופים החל ביום 15.8.23. לא ישולם תשלום במועד יעמוד כל הסכום לפירעון מיידי.
ה. 6 חודשי פסילה על תנאי למשך 3 שנים מיום שחרורו, שלא יעבור כל עבירת סם בזיקה לנהיגה ברכב.
16. בהיעדר התנגדות מטעם ההגנה, ונוכח העובדה שהנאשם הורשע בעבירה המוגדרת בסעיף 36א(א) לפקודת הסמים המסוכנים ובסעיף ההגדרות לפקודה כ"עבירה של עסקת סמים" - והוא "הפיק רווח מעבירה של עסקת סמים או שהיה אמור להפיק רווח מעבירה כאמור" (סעיף 36א(ב) לפקודה) - אני מכריז על הנאשם כ"סוחר סמים".
סעיף 31(6) לפקודת הסמים המסוכנים קובע -
"(6) קבע בית המשפט לפי סעיף 36א(ב) שנידון הוא סוחר סמים -
(א) כל רכוש של אדם כאמור, ורכוש של בן זוגו ושל ילדיו אשר טרם מלאו להם עשרים ואחת שנים, וכן רכוש של אדם אחר שהנידון מימן את רכישתו או העבירו לאותו אדם ללא תמורה, ייראה כרכוש של הנידון שהושג בעבירה של עסקת סמים, אלא אם כן הוכיח הנידון אחד מאלה:
(אא) האמצעים להשגת הרכוש היו חוקיים;
(בב) הרכוש הגיע לידיו או לידי בעליו לא מאוחר משמונה שנים שקדמו ליום הגשת כתב האישום בשל העבירה שעליה נדון;
(ב) כל רכוש שנמצא בחזקתו או בחשבונו של הנידון ייראה כרכוש שלו אלא אם כן הוכיח שהרכוש הוא של זולתו, שאינו אחד האנשים המפורטים בפסקה (א)".
17. המאשימה מבקשת לחלט רכוש של הנאשם, אשר נתפס בחזקתו -
- רכב מסוג מ.ג. שמספרו 78-640-13.
- כסף מזומן בסך 1,040 ₪.
- ציוד מעבדה.
- משקל אלקטרוני.
- מחשב נייד שחור.
- טאבלט לבן.
- 3 מכשירי טלפון ניידים.
9
כאמור, בהתאם לסעיף 36א(ב) לפקודה הנאשם הורשע בעבירה המוגדרת כ"עבירה של עסקת סמים"; הוא הפיק רווח מהעבירה, או אמור היה להפיק רווח, כאמור; על פי סעיף 31(6) לפקודה רואים כל רכוש של נאשם שהורשע בעבירה המוגדרת "עבירה של עסקת סמים" והוכרז כ"סוחר סמים" - כרכוש של הנידון שהושג בעבירה של עסקת סמים, אלא אם כן הוכיח שהאמצעים להשגת הרכוש היו חוקיים; או שהרכוש הגיע לידיו לא מאוחר מ-8 שנים שקדמו ליום הגשת כתב האישום.
הנאשם לא הוכיח אף אחת מאלה.
לפיכך, אני מורה על חילוט הרכוש הנזכר בסעיף 17 לעיל, לטובת אוצר המדינה.
הנאשם יעביר לידי משטרת ישראל את הרכב שפרטיו נזכרים לעיל, וזאת לצורך חילוטו, בתוך 14 ימים מהיום.
ניתן צו להשמדת הסמים.
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי מרכז בתוך 45 יום.
ניתן היום, י"ז אייר תשפ"ג, 08 מאי 2023, במעמד ב"כ המאשימה, עו"ד זיוה לדרמן, הנאשם ובא-כוחו.
